Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

    Здравейте,

    Има ли някаква статистика колко от хората (да речем от форума) ползват ползват за GPS устройство някое от специализираните такива, като Garmin и т.н. и колко ползват PDA устройства или SmartPhone-и с вграден GPS приемник.

    Правил ли е някой анализ с предимствата и недостатъчите на едните и на другите.

    Аз лично ползвам HTC HD2 (след всичките други HTC-та, които съм ползвал последните години) и засега нищо не може да ме накара да си сложа още едно устройство в джоба, което да ползвам за GPS.

    Разбира се, това го казвам с ясната мисъл, че никога не съм ползвал специализирано устройство, та затова и потам...
    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
    Gabriel Garcia Mаrquez

  • #2
    До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

    Аз лично ползвам четири GPS-а: 3 на телефони и едно "специализирано" - Гармин Колорадо 300. Всяко от тях има своите предимства и недостатъци (за употреба, имам предвид). Телефоните, които са постоянно с мен, са удобни, но не супер качествени, все пак е просто три в едно, дето се казва. А колорадото е уред, на който можеш да се довериш, но не става да го мъкнеш постоянно. Телефоните са: Нокиа Е 90 и Е 71 и HTC Р 3600.
    Hyundai Santa Fe, 2.0 CRDi, 4WD, 2005
    Toyota HJ 60, 4.0 Diesel, 1983
    0886500886
    LZ2TDK

    Коментар


    • #3
      До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

      За туризъм в планински условия - еднозначно туристически GPS. За автомобил и останалите вършат добра работа. Туристическите GPS-и нямат гласова навигация,докато програмите за телефони и ПДА имат. Друг е въпроса,че разните Нувита принципно са по-добри за употреба в автомобил от телефоните,но са по-неудобни за обща употреба.
      Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

      Коментар


      • #4
        До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

        Някои видими разлики между вградени и външни Гпс


        Най десния ползва външен ГПс Холукс 1000,на няколко сантиметра до него , другите-не.
        Или 4 срещу 10 сателита.
        Последно редактирано от dtmf; 26-02-10, 00:33.

        Коментар


        • #5
          До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

          Първоначално публикуван от dtmf Преглед на мнение
          Някои видими разлики между вградени и външни Гпс


          Най десния ползва външен ГПс Холукс 1000,на няколко сантиметра до него , другите-не.
          Или 4 срещу 10 сателита.
          дали случайно си го сравнявал с htc hd2 с вградения му gps? имам чувството, че е доста добър ...
          "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
          Gabriel Garcia Mаrquez

          Коментар


          • #6
            До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

            Първоначално публикуван от andreiboyanov Преглед на мнение
            ... засега нищо не може да ме накара да си сложа още едно устройство в джоба, което да ползвам за GPS. ...
            Първоначално публикуван от andreiboyanov Преглед на мнение
            дали случайно си го сравнявал с htc hd2 с вградения му gps? имам чувството, че е доста добър ...
            Както вече е споменато, ако използваш GPS само в автомобил, вероятно няма особен смисъл да прибавяш още едно специализирано устройство и НТС-то ще върши достатъчно добра работа.

            Ако обаче ти се налага да използваш GPS в условия, където уредът може да бъде изложен на силни вибрации, прах, влага, нещата се промят. Същото важи и ако често се завираш на места, които са трудни за приемане на GPS сигнал (гъста гора, дълбоки тесни долини).

            Аз използвам Garmin Map 60csx и HTC Touch Pro. Не съм правил задълбочено сравнение между двете машинки, но на първо четене може да се каже следното:

            Приемане на GPS-сигнал:
            Ако животът ми зависи от GPS-а, то определено бих предпочел да го поверя на Garmin-а. Дори при не особено сложни за приемане условия, неговият SIRF III се справя доста по-добре от GPS-а на НТС-то.

            Неотдавна установих, че работата на GPS-а на НТС може много силно да зависи от фърмуера, който управлява GPS приемника. В стандартното си изпълнение моят не се проявяваше никак добре. След известно експериментиране и ре-флашване с други версии установих, че сега например, НТС-то може да се използва за навигация дори когато е поставено между предните седалки на джипа. Нещо, което със стандартния му фърмуер категорично беше "мисия невъзможна".

            Този вариант за подобряване на работата обаче не е за всеки, защото налага ре-флашване (и то вероятно повече от еднократно), което при неблагоприятно стечение на обстоятелствата може да се отрази зле на PDA-то ...

            Удобство в работата
            Една от най-добрите на страни на GPS в телефон или PDA е това, че обикновено винаги е на разположение и определно е по-удобен за носене от по-обемистия специализиран GPS приемник.
            С PDA може да се използват различни навигационни програми, някои от които предлагат доста глезотийки - гласови команди, lane assist, информация за трафика, картинки на обекти по маршрута и т.н.
            60csx няма такива екстри.

            Качеството на дисплея на PDA (VGA) е много по-високо, отколкото това на 60csx. Само че понякога много хубаво не е на хубаво. Опитът ми показа, че на силна слънчева светлина НТС-то е почти неизползваемо за навигация, защото просто не виждам какво има на екрана. Пази боже пък ако съм с тъмни очила. В такива условия по-некачественият дисплей на 60-ката е далеч по-използваем.

            60-ката печели точки и при използване в по-спартански условия. Нямам никакви притеснения да я поставя на стойката в бясно подскачащия джип, където от сътресенията понякога имам чувството, че дори мозъкът ми (или поне това, което е останало от него ) се разплисква. Не ме притесняват и прах, и влага. Падала е и в кал, и в сняг, и от метър и 80 на твърд под, и на камениста почва. Ако НТС-то бъде подложено на такъв тормоз ... не съм убеден, че няма да ми се наложи да си търся нов телефон.
            Последно редактирано от Чавдар (V93); 26-02-10, 09:22.
            Ние не сме неутрални!

            Коментар


            • #7
              До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

              Присъединявам се към последното мнение. Проучвах доста докато си избера концепция за навигация (с автомобилно NuVi съм в момента). Лично пипнах няколко PDA-та, телефони с GPS, без GPS (с външен) и лаптоп с външен GPS и ги сравних като работа.
              Един колега си купи от последните модели Нокии с GPS. E, сега пак си купи външен през bluеtouth. Явно няма такова нещо като 3 в 1, или поне аз не видях, може и да има. При кусурите на Гармина виждам едно нещо, с което хвърля много назад "3 в 1" концепциите. Просто хардуерията е пипната. Важно ми е да лови в трамвай, автобус, на задната седалка на кола... лови ми сигнал на първи етаж от двуетажна къща (е, в къщи не ми трябва навигация ). PDA ми е губило сигнал на баш Цариградско, преди да наближа Орлов Мост (задната седалка на кола)! Та, ако имаш много време и желание може да флашкаш до припадък и да докараш добър резултат.
              При някои от евтините модели 2xx на Гармин обаче съм виждал един ефект, споделен и от други колеги. Спонтанно се ресетват, примерно на половин час. Аз съм с НуВи 660 и такова нещо не ми е правило, а е стар модел, че и на старо го взех! Има си кусурите софта им, спартански е... обаче лови железарка! Важно е приемника да има добър сигнал, тъй като ако дава отклонение - и най-съвършения софтуер не може да компенсира хаотични координати. Дори 5 метра отклонение хвърлят софта в насрещното движение, и става мазало. Гармина не ми е правил този номер нито веднъж, дори в центъра на София. Иначе при желание - плътно до висока сграда може да даде отклонение над 100 метра.
              За туристически цели - както казва Чавдар - влаго-ударо-защитен! Иначе имам един смартфон, все се каня да му инсталирам и навигация. Вярно, повече екстри предлага. Обаче ми е смешно някой като изтъкне довод примерно на IGO че му рисувало 3D големите сгради в центъра на София, и че били удобни менютата. Пък в гората, където може да ти зависи живота от него - бяло поле!
              Последно редактирано от Rabin; 26-02-10, 11:25.

              Коментар


              • #8
                До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

                Аз ползвам IGo за шосейни цели и съм доволен. PDA- то (HP-IPaq) го ползвам предимно като пешеходец, което му е и най-голямото удобство според мен, а именно, че е винаги с мене. В другата кола имам в радиото Блаупункт Travel-pilot, но откъм софтуер съм зле и... май го имам колкото да не кажа, че нямам. Картите са му на CD и имам само за Западна Европа
                edoors.bg- Джаджи за врати и врати

                Коментар


                • #9
                  До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

                  Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                  ...Просто хардуерията е пипната. Важно ми е да лови в трамвай, автобус, на задната седалка на кола... лови ми сигнал на първи етаж от двуетажна къща (е, в къщи не ми трябва навигация ). PDA ми е губило сигнал на баш Цариградско, преди да наближа Орлов Мост (задната седалка на кола)! Та, ако имаш много време и желание може да флашкаш до припадък и да докараш добър резултат.
                  HTC HD2-то, което имам, без флашване ме учуди с доброто ловене на сигнала (в сравнение с предишните HTC-та, които съм имал).
                  Вътре в къщи лови (и на мене не ми се налага много да навигирам в къщи ), в колата не се съобразявам къде го слагам. Не си спомням дали съм се возил на задната седалка, обикновено съм на предната лява, но мисля, че и там няма да има проблеми.

                  Не съм го сравнявал обаче с "истинско" GPS устройство, като Garmin и т.н.
                  "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
                  Gabriel Garcia Mаrquez

                  Коментар


                  • #10
                    До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

                    Първоначално публикуван от andreiboyanov Преглед на мнение
                    HTC HD2-то, което имам, без флашване ме учуди с доброто ловене на сигнала (в сравнение с предишните HTC-та, които съм имал)...
                    Факт!

                    Честичко правя сравнения на чувствителността на различни GPS-и. Писал съм и по-рано, че дори при един и същ модел, има осезаема разлика в чувствителността на приемника. При сравнение на различните модели със Sirf III, се налага изводът, че по-новите са по-чувствителни.

                    Многократно съм писал, че не споделям мнението, че специализирания GPS е подходящ уред за офроуд. Без топографки карти офроуд не става! А липсата на водо, прахо и ударо защита, компенсирам с носенето на два телефона с вградени GPS-и + един блутут GPS с лаптоп. В последно време добавих и спот.
                    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

                      Първоначално публикуван от dtmf Преглед на мнение
                      Някои видими разлики между вградени и външни Гпс


                      Най десния ползва външен ГПс Холукс 1000,на няколко сантиметра до него , другите-не.
                      Или 4 срещу 10 сателита.

                      Този Холукс е един от най-добрите външни приемници.
                      От вградените в телефони приемници добри са на HTC HD2 и XPERIA серията на СониЕриксон.

                      Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                      Многократно съм писал, че не споделям мнението, че специализирания GPS е подходящ уред за офроуд. Без топографки карти офроуд не става!
                      Това не знам как да го разбирам. Орегон и Дакота сериите на Гармин,както и Колорадо работят с топографски карти. Няма PDA което да покаже нещо повече от тях. Дори може да се каже,че някои функции липсват при смартфоните.
                      Ако пък си имал предвид НУВИ сериите - да те не са толкова добри за офроуд.
                      Jeep Cherokee (Liberty) 2.8 CRD 2006.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

                        Според мен всичко зависи от задачите, за които ще се ползва уреда. Ако на човек му трябва телефон и GPS приемник, просто за дневно ориентиране по улиците на непознат град, търсене на ардес и същевременно възможност за провеждане на телефонни разговори, според мен един уред е напълно достатъчен. Примерно за един куриер. За по сложни приложения като офроуд, както изтъкнаха и колегите , колоездене, спорт, туризъм, флийт мениджмънт, спасителни акции, картиране, търсене на точки, сваляне на точки, земеделие и т.н, според мен само GPS приемник е по-добрия избор. То затова са се обособили и различни устройства с GPS приемници в зависимост от тяхното приложение - ръчни/преносими, автомобилни, авиационни, морски, спортни, военни, геодезични, земеделски и т.н.
                        ...
                        Междудругото ако не се лъжа чувствителността на един GPS приемник зависи главно от точността на часовника, който ползва, както и разбира се видът сигнали, които може да приема.

                        Поздрави,
                        Последно редактирано от asterix85; 27-02-10, 14:26.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

                          Първоначално публикуван от neptun61 Преглед на мнение
                          ... Орегон и Дакота сериите на Гармин,както и Колорадо работят с топографски карти. Няма PDA което да покаже нещо повече от тях ...
                          Въпросните топографски карти дали са по-подробни от военните топографски карти, които могат да се ползват на PDA с Ozi Explorer?
                          Ние не сме неутрални!

                          Коментар


                          • #14
                            До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

                            Еднозначно .... НЕ!!!
                            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

                            Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

                            Коментар


                            • #15
                              До: Специализирани GPS устройства vs. GPS SmartPhones

                              Аз мисля, че не може да се сравнява специализирано у - во с комбинирано такова.
                              Все едно една мини - аудио с-ма да извади по качествен звук от HI-FI отделни компоненти. Няма как да стане.
                              Аз имам HTC HD2 и TomTom GO 920, и двете съм ги ползвал за наигация, но предпочитам GPS-a пред GSM-a.
                              Предимства много:
                              по - удобно се работи с менюто, по - бързо изчислява, по - добре се вижда при силно слънце и т.н. Естествено, че и с телефона можеш да се ориентираш, но не е същото.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X