Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Garmin GPSmap 62st - проблем с алтиметъра

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Garmin GPSmap 62st - проблем с алтиметъра

Някой сблъсквал ли се е с невъзможност за калибриране на висотомера при този модел?

При включване тръгва от 20000м и ако се остави работещ достатъчно време - няколко часа примерно - постепенно слиза до адекватни показания.
    При опит за калибриране за момент показва въведената елевация и след това пак скача на 20000м.
    Отнася се както за ръчно така и автоматично калибириране.
    Правих master reset - без промяна.
    Опитах без SD карта - същото.
    Някакви идеи?

Това се случи миналата година след ползването в Памир на мотора.
    Или поне съвпада като време - може да е само съвпадение.
    Преди това години експлоатация никога не е имал подобен проблем.

Писах си със сервиза на Геотрейд, утре ще им го нося.
    Но те казаха, че не са се сблъсквали с такъв проблем.
    Сензора не се сменял отделно.

А аз никак не искам да сменям уреда по ред причини.
    Предпочитам да опитам всичко, преди да се огледам за 65 например.
    Враг усраине

Датчикът би трябвало да е някакъв стандартен датчик за абсолютно налягане, от производител ххххх. Изнамира се друг такъв, повреденият се подменя с нов и готово.
    Остава да се разбере дали не трябва да се направи сервизна калибрация (не потребителска) след подмяна на датчика.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Не намирам информация по темата.
      Явно не е типичен или често срещан проблем наистина.
      Ще споделя резултата.
      Враг усраине

Коментар

Имал съм подобен проблем, след ползване на Орегон-а на друг контитент . Изключен там и после прелетял няколко хиляди километра без ток . Мисля , че след ресет на алманаха и няколко часа преход по родните балкани се оправи. Обаче при мен не само височината беше бъгава а и цялото местоположение. Не можеше да локализира за около 20-а минути , след това се оправяше.
        Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
        За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Така, хванах кое причинява проблем!

В настройките на алтиметъра има възможност да се укаже Fixed или Variable Elevation.
          Когато настройката е на Fixed успявам да го калибрирам към настоящата височина.
          И ръчно и автоматично калибриране като последното вероятно го взема от триангулацията.

Превключа ли на Variable веднага скача на майната си.
          Не съм сигурен но може да съм го включвал в уроплангилес последният път и да се е ушил.

Са не зная к'во да го правя, да ходя ли до Геотрейд...
          И не помня как съм го ползвал до сега.
          Но със сигурност режима трябва да бъде Variable при движение.
          Точно така пише и в дохуйментацията.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:4267.jpg Прегледи:0 Размер:5.6 КБ ID:6970353 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:4266.jpg Прегледи:0 Размер:9.8 КБ ID:6970354

Преди ей какви глупости показваше:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:4274.jpg Прегледи:0 Размер:6.0 КБ ID:6970355
          Враг усраине

Коментар

Би могло когато се зададе фиксирана височина да не не я измерва барометрично и да не използва датчика.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Би могло когато се зададе фиксирана височина да не не я измерва барометрично и да не използва датчика.
              Точно в десятката, напълно си прав!

В момента съм в помещение и няма координати.
              Както е на Fixed Elevation няма измерено показание за височина.
              След превключване към Variable Elevation сателити продължава да си няма но се появява височина калкулирана на 20000м.
              Очевидно в единият режим ползва триангулация а в другият барометричният сензор.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:4270.jpg Прегледи:0 Размер:6.3 КБ ID:6970362

И нищо чудно - сега забелязвам, че долу в дясно показва текущи 90 милибара.
              Което грубо е повече от 10 пъти по-малко от нормалното за региона:

Очевидно сензора за съжаление е "ЧАО"!
              Враг усраине

Коментар

Датчиците за абсолютно налягане имат една особеност - в тях има камера пълна с вакуум.
                Ако се разхерметезира, датчикът е за в кофата.

Пак да спомена, че Гармин едва ли произвежда датчици, и вероятно използват нещо стандартно...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Absolute-Pressure-Sensor-Element-Cross-Section.jpg
Прегледи:169
Размер:34.1 КБ
ID:6970366

И коментаторите...

Коментар

Преди малко разговарях със сервиза на Геотрейд.
                  Начина по който уредът измерва височина е точно такъв.
                  Или от сензора или от GPS като се определя именно от тази настройка.

Auto Calibration просто ЕДНОКРАТНО калибрира показанието от GPS при включване.
                  След това оставя показанията само от сензора.
                  Това естествено ако настройката е Variable Elevation.

Унищожил съм сензора наистина миналата година в Азия.
                  Прахта и мърсотията беше в невероятни количества и със сигурност го е повредила.
                  За това и аз вероятно имам заслуга - мих го няколко пъти на чешмата.

От сервиза казаха, че евентуално почистване на теория може да поправи проблема.
                  На практика не се било случвало.
                  Същото и за сензора - физически можел да се смени.
                  Но не може да се калибрира след това така, че да върши смислена работа.

На теория може да се поръча и смени борда с нов но цената обезмисля.
                  А дори да се направи лицензите за картовите продукти не се прехвърлят на новият борд.
                  Само в случай на гаранционна замяна като дори тогава новата карта просто се поема също от Гармин.

Изглежда този уред остава така, както е.
                  Ще го оставя да работи на Fixed Elevation (GPS).

Най-близо до този модел е GPSmap 65s, все още е в продажба.
                  Може да се ползва с всички аксесоари от 62 серия - корпусите са напълно еднакви.
                  Естествено без картите, която в случая всъщност е само една комерсиална - Топо Азия.
                  Но си мисля, че няма да го заменям само заради барометъра - не ми е достатъчно основателна причина!

С това приключвам темата.
                  Последно редактирано от Esper; 02-08-24, 09:38.
                  Враг усраине

Коментар

Вчера реших да отворя уреда за да видя какво може да съм причинил на сензора по време на трипа в Азия през 2023.

Не че успях да идентифицирам сензора по платката, не намерих в мрежата и информация къде точно се намира.
                    Обаче въпреки ужасните условия в които работи и тоталното им неглижиране от моя страна - вътре е чисто и стерилно като в операционна.
                    Абсолютно никакви следи от прах, вода или каквото и да е - изглежда като излязло от магазин.
                    Така и така го отворих, почистих уплътненията, издухах нищо със сгъстен въздух.
                    Естествено няма никаква разлика след сглобяването.

Вече ми се струва малко вероятно отказа да има пряка връзка с пътешествието.
                    По-скоро е съвпадение ако изобщо се е случило тогава.
                    Освен това по същото време и в почти същите условия с мен беше и касио на ръката.
                    А неговият сензор си работи като слънце и в момента.

Та - шит хепънд.
                    И на най-добрите се случва
                    Враг усраине

Коментар

Можело е да снимаш платката, но вече е свършило.
                      След като вътре е чисто, явно някъде по корпуса трябва да има отвор с някакъв филтър за може все пак барометричния сензор да измерва нещо.
                      Да не си го "циментирал" като си мил прахоляка?
                      В разкапачен вид има ли промяна в поведението?

И коментаторите...

Коментар

За последното не се сетих да тествам.
                        Но ще следва ново отваряне - акумулатора се оказа за смяна.
                        Показваше под 2В но нямаше с какво да го подменя.

Направи ми впечатление, че няма ясно обособена мембрана в корпуса така, както я има при протрека.
                        Единственото място, което вероятно изпълнява тази функция е "ключалката" на задният капак.
                        От вътрешната страна има нещо като мембрана.
                        Намерих фотка, точно под ограденото в синьо.
                        Това е единственият отвор, който видях.

Име:Garmin_62s_side_view.jpg
Прегледи:97
Размер:22.8 КБ
ID:6970539

Следващият път като го отворя за смяна на акумулатора ще снимам но то няма много какво.
                        Вътре наистина е стерилно, нищо от ужаса отвън не е успяло да влезе навътре.
                        Освен да идентифицираме местоположението на сензора
                        Враг усраине

Коментар

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
                          Не че успях да идентифицирам сензора по платката, не намерих в мрежата и информация къде точно се намира.
                          Е това е интересно - нещо миниатюрно с дупка не се ли появи по платката Хмммм...

Панайот Бърдарски
                          0887 60 77 22

Коментар

Загубих интерес след като не видях и прашинка вътре.
                            Просто не съм гледал подробно, хвърлих бегъл поглед и то с невъоръжено око.
                            Като сменям "копчето" ще пробвам наистина показанията от барометъра докато е отворен.
                            Въпреки, че ако предположението за мембраната е вярно - тя видимо си работи.
                            Не съм я бетонирал от водата и прах, гледах я как се мандахерца от въздуха с който обдухвах.
                            Добре е измислена - защитена е до голяма степен от капака и ключалката.

Би трябвало да представлява нещо такова, вероятно:

P.S: Намерих и акумулатор за подмяна, бях купувал няколко преди време за едни пършиви швапски камери.
                            Оказват се същите:

Име:20240805_091420.jpg
Прегледи:112
Размер:131.1 КБ
ID:6970556

А барометричен сензор ще продължи да си няма, просто ще изчегъртам S от името на модела
                            Последно редактирано от Esper; 05-08-24, 08:27.
                            Враг усраине

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X