Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Garmin 60CSx против Garmin Colorado 300

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Garmin 60CSx против Garmin Colorado 300

Прилага се сравнение в табличен вид.
    Прикачени файлове

До: Garmin 60CSx против Garmin Colorado 300

Ти к`во - да не си се замислил да си купуваш или не
    И се чудиш, нали?

Въпросът за избора е сериозен, между другото.

Иначе голямо обсъждане падна тук:
    http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=26170
    Tuono му прави ревю на сайта си (а той май колекционира такъв тип машинки) и доколкото помня заключението му, че който вече има 60-тка няма да види жесток келепир от ъпгрейда.

Но мисля, че ако въпросът стои "кое от двете да си взема" - в случай, че не ти пука за парите - изборът е Колорадото. Ако пък ти трябва за доста неблагоприятни условия, или просто да не те е яд, ако падне т.н. - тогава 60тката пИчели.

Това, в което мога да те уверя, че програмистите на Гармин работят върху новите продукти (всяка фирма е така, едва ли те не са), и едва ли ще има някакви забележими промени вече по софтуера на старите машинки, а по Колорадото трябва да има - поне докато не излезне следващата играчка. Така че е по-перспективно.

Най-големия недъг на новото (и при мобифоните е така - да му се не види), е че цока яко ток. Ако го ползваш интензивно - трябва да зареждаш батериите всяка нощ. И преди да тръгнеш на някъде - да си уверен, че са заредени.

Аз бих взел 60/76 само "за трошене" (с надеждата, че ще оцелеят, при тая цена). Чакам "часовник" на Garmin с поддръжка на карти, че това го гледах като дете в Джеймс Бонд май.

Коментар

Попадна ми тая систематизирана информация... знаех за постоянното обсъждане... Няма да си купя такава играчка... поне на мен не ми е нужна! А търся кирилизация на някои уреди от Гармин... Че ми изтекоха очите и ми се взе акъла с едно Зумо - не поддържа кирилски шрифтове, а ще "заминава" в Русия!!! Имах проблем голям с картите... с дни го решавах... Но това е друга тема.

Коментар

Да си призная и аз съм доста разочарован.
        Проглуших ушите на шефа ми да вземеме Colorado, ама освен хубавите картинки другото е мъка (поне за моите нужди).
        Трябват ми мои символи за точки, щото съм си систематизирал разните неща по кабелните трасета с различен символ - е нЕма custom символи и това е - а пък най-големия идиотизъм е, че тези символи са си вградените в MapSource

Писах писма до Гармин - не могло
        А тва дето къса траковете - също нЕмам думи.
        Преди (на 60-тката) имах 64 МБ памет и съм записвал трак 15 000 точки без проблем - *.gpx ок. 3-4 МБ.
        Тука има 400 МБ вградена + 512 МБ SD памет и 200 км трак - сетне WRAP и няма начало.
        Пак писах гневни писма - ами да съм си ги архивирал траковете...
        А пък докато напиша име на точката - изтъркалва ми се търкалото...
        60-тката като въведеш примерно 345 номер на точката (трябва ми, щото правя и снимка - N точка = N снимка), при следващо натискане на "марк" той автоматично слага 346. Познайте Колорадо - 001 всеки път - изтри ми се палеца от търкаляне.
        За себе си смятам, че май се минАх с тая промяна, ама няма връщане.
        Ще си купя личен 60CSx и ще мирясам.
        И най-тъпото е, че тва може би са основно софтуерни проблеми, ама Гармин са страшно customer - friendly ....
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от denislav; 21-06-08, 19:00.

Коментар

Denislav-е, ти си объркал генерално машинката бе - на тебе ти трябва PocketPC - има си програми за тая твоята работа, с клавиатурка на екрана и т.н! Що го мъчиш гармина - той е за туристи и автомобилисти - да не се изгубят.

(Ама изпуснеш ли PPC-то се троши, освен ако не е в алуминиев калъф, и не пада на пръст)

Иначе нали решиха вече проблема с кирилизацията Колорадото ? Допреди не можеше да се пише, но вече може. (верно - с това търкало.. и нашата азбука не е от 20 букви, като английската).

А за софтуера - просто мисля, че програмистите правили моделите до 60/76 и iQUE програмата, нямат нищо общо с тези, които са правили на автомобилните навигатори и MobileXT. За съжаление първите май са напуснали . Сега вторите ще направят "страшен" MapSource, само дето ще е полу-готов след 5 години.
          Последно редактирано от ynopum; 21-06-08, 19:41.

Коментар

Абе не занам - може и да си прав.
            Никога не съм ползвал РРС - не познавам благините му.
            Но все пак здравината, надежността и дълговременната работа (както и АА батериите) на специализирания уред за мене са сериозен аргумент.
            Пък и в края на краищата чудесно се оправях отначало с eTrex Legend, после с 60-тката работата се превърна и в удоволствие...

Може би съм имал свръхочаквания
            Ама добре бе - к'во им пречи на тия хомосексуалисти да му вмъкнат кустом символи, а?
            Политиката им била н'ам к'ва си...

Коментар

Първоначално публикуван от denislav Преглед на мнение
              ...Може би съм имал свръхочаквания
              Ама добре бе - к'во им пречи на тия хомосексуалисти да му вмъкнат кустом символи, а?
              Политиката им била н'ам к'ва си...
              Е, точно това е - вече към 50% от цената на продуктите отива в реклама!

Иначе, понеже отплеснахме темата - вземи си Bluetooth GPS-че с logger. Всички те имат бутонче за записване на точка. Като свериш часовника на фотоапарата с часовника по GPS-а, можеш после да виждаш лесно кои снимки на коя точка отговарят. Даже може и да не записваш точките (ако не са ти необходими), ами по трака и времето в него, да виждаш къде са снимките.

Както и да е - Колорадото е най-доброто, което Garmin може да ни предостави В МОМЕНТА. Просто преди е можела да предостави леко повече мисъл, в софтуерно отношение, сега пък е яко по-шарено и т.н. Има куп карти, които работят, но бъдещите карти ще почнат все по-друдно да се справят на старите машинки (знам ли? ако се осер.т съвсем със софтуера, може и старите да работят по-добре). Въобще - те решават, ти купуваш. Дори не си в Америка, никакъв не си! (нищо лично, разбира се)

Не можеш да ги обвиняваш много - не си в позиция - останалите 99% от потребителите нямат твоите нужди - даже съм сигурен, че 80% въобще не записват тракове, не вкарват текст и т.н. Защо някой да се мъчи и да си губи времето, заради 5% от клиентите? Освен това си има и пазарни принципи - не може ти да печелиш като купуваш, а и всичко, което е с функционалност на играчка е евтино, и ако искаш нещо, с което ти да вадиш пари - започваш да се ръсиш. Те много добре знаят на кой какво му трябва, и са си разчели и сегментирали клиентите.

Просто теглиш една... и продължаваш!

Коментар

Е, точно това е - вече .... Просто теглиш една... и продължаваш!
                Мисля си,че си ''упорит'' е наполовина прав,всичко е тъпа пазарна политика на Garmin!Имам лошото чувство,че проблемите с Colorado са допуснати нарочно,за да се продава още 60-тката...По късно софтуерните проблемите ще се решат,но вече ще има нов по лъскав модел!Примерно,аз съм почти убеден,че всички автомобилни GPS-и могат да записват трак,трак лог,да се запаметяват отделни тракове,да няма ограничения в трака,да си правиш custom points и т.н.,но чисто и просто не е направено софтуерно!Не се иска да бъде направено!Като например nuvi 200 - ми руснаците си на правиха на версия 3,40 на фърмуера да записва трак,но Garmin разбраха затова и хоп последната версия на софтуера не може да се даунгрйедва!Ми тъпите опции за truck,bus,pedestrian,taxi,emergency и т.н.,които само някои модели ги имат,ми тя картата на Европа една и съща за всички модели,те всички карти са едни и същи,няма такова нещо като отделни карти за камион,лека кола,такси и т.н,.Защо тогава nuvi 200 няма тези опции?Ми шибаната кирилизация?Толкова ли никой не може да си мръдне пръста,че на 660,350,60CSX да има български(кирилица)...И какво,в крайна сметка руснаците си ги направиха на руски ...

Коментар

И аз още немога да свикна с някой различия, но като цяло замяната на 60CSx с Colorado отчитам като правилна за личен приемник. Въпреки, че имам PDA с Mobile XT когато планирано пътувам някъде си ползвам Colorado-то за навигация. Поне досега работи безотказно и не е толкова слаб физически, колкото ми изглеждаше в началото. Сега обаче се замислям за допълнителните сензори за пулс и колело. Някой знае ли дали трябва да са Garmin-ски оригинални или може да се ползват и на други фирми сензорите, все пак са стандартизирани честотите?
                  "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
                  http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

Не става с други сензори, пробвах. Затова вече си поръчах оригинален Heart сензор. Colorado е нещо повече от GPS, се оказа. Ако си с колело например, в Track файла освен координати, надморска височина и другите данни имаме данни за пулса. Ети тук пише и други интересни неща за Colorado 300:

http://garmincolorado.wikispaces.com/

Коментар

Това с пулса е много важно за колоезденето. Понеже бях запален "състезател" преди.. 17 години (боже!). Тогава имаше специално такива машинки - мереха скоростта, използвайки обиколката на гумата. Викаха им вело-компютри (доста силно, за нещо, което е просто като електронен часовник). Та, много е важно колоездача да знае кой му е оптималния пулс, защото ако пулса ти е повече - значи започваш да се уморяваш интензивно, а ако ти е по-малко - значи си "почиваш". Това е силно свързано със скоростта на педалиране (завъртане на педалите) -така че и скоростите на бегача трябва така да се регулират, че да не въртиш много бързо. Това е индивидуално за всеки, и общо взето трябва да си го знае човек. Може да се измери на тези велосипеди, които са във фитнес-залите, но е необходимо и мерене на дишането (вдишан-издишан обем). По дишането се определя умората - т.е. когато започне да ти се нарушава дишането (стане много интензивно) значи не работи организма оптимално. Та това го пиша просто така - иначе Гармин имат традиция в тия машинки - имаше 1~2 модела за велосипед, като съм пипал такъв - много квалитетна изработка (здрава дебела пластмаса! - рок-солид!) - закача се за кормилото. Обаче те въобще не поддържаха карта! На практика използаха GPS-а като скоростомер и килмометраж. Забравих името на моделите - хич не бяха евтини. Та по тази логика - Colorado-то е доста по-тежко от тези велосипедните (предполагам, поне двойно), което ще рече, че при монтаж на кормилото и друсане - няма да му е много рахат, и ще трябва доста стабилно закрепване. Освен това антената му е от тия спиралните - и ужким трябва да сочи нагоре. Т.е. ще е с леко намалена чувствителност, насочена напред към хоризонта. Може би 76-ката е по-удачна като дизайн (но не и като технология - Colorado-то е последнта дума на Гармин, и спор няма в това - само екрана измива всички останали недъзи!) Иначе това с пулса, въртенето на педалите, наклона на изкачване, скороста и т.н. - направо си е пълна диагностика на колоездача. Аз отдавна съм се отказал да се състезавам - може би единственият плюс е, като видиш, че пулса ти е скочил над 160, да спреш да си починеш, че да не стане 200 на следващия баир. Иначе, ако има машинка, която да е най-далече от GPS при Гармин - това са тия морските, и colorado-то. Естествено, те имаха едни PocketPC-та от Mitac - които са вървяли с iQUE - ама ги спряха, сигурно заради ниски печалби, понеже само софтуера продават, а машинката се прави от друг. Абе, аз съм за Колорадо. Ама лично нямам, може би затова!

Коментар

Garmin EDGE е серията за колела, вече има и модел с пълноценна карта, но цената е висока.

Все още нямам колело и незнам дали ще имам някога, но за натоварванията ми е интересно да си следя пулса при преходи в планината. В момента сутрин пулса ми е около 45, през деня нормално е 55-65, но при зор в баирите стига 190, та е хубаво после да се види според наклона и скоростта как се движи пулса и възстановяването му после. Иначе за дишането ми е ясно. През 80-те, когато активно спортувах всяка година ме опаковаха в кабели, маркучи и други такива за да следят много параметри.
                        За антената няма проблем, достатъчно е чувствителен приемника, но и без това ще го нося в раницата изправен.

Коментар

Здравейте на всички участници във форума!
                          Имам едно основно въпросче и едно, на което едва ли ще получа отговора, очакван от мен, но все пак. Та ето ги и тях:
                          1. В последната BETA версия на Colorado 300 въведоха ли най-после измерване на разстояние т.е. MAP MEASURING.
                          2. Има ли перспектива, в бъдеще Колорадо 300 да покрие липсващите опции, присъстващи в GPSMAP60CSx-a, хайде поне повечето, ако не всичките. То всички така или иначе няма как да стане. От MAP60CSx имам наблюдения - използвал съм с такъв близо година, но се развали.
                          Колорадото ми е непознато като функционалност. Иначе гледам - има голяма липса на ценни опциии при него, споменати в първия пост по-горе, а именно:
                          http://forum.offroad-bulgaria.com/attachment.php?attachmentid=37102&d=1214061670
                          Просто съм се стъписал пред избора на един от двата модела, а не ми се чака още година - две, докато излезе нещо още-по добро като функции.
                          Нужен ми прибор предимно за пешеходен планински туризъм с възможност за всякаква TRACK логистика. Шейсятката има много ценни предимства, но от друга срана видно много изостава по отношение на дисплей и картова визуализация. В ценово отношение нямам проблем. Предварително благодаря на човек с повечко познания и опит, който би бил така добър да ми даде кратки отговори и някой друг полезен съвет.
                          Желая успех и приятни моменти на всички на пътя и извън него!

Коментар

Sabevchip, не се чуди, а взимай Colorado въпреки липсите.

Днес случайно открих нещо интересно, след като цял ден чета по форумите как да визуализирам данните от суровия GPX файл на Colorado и никъде нищо съществено не пишеше. Вече се оборудвах със сензора за пулса и работят съвместно двата уреда. Консумацията на ток е доста висока по първоначални впечатления. Всички данни се записват в Current.gpx и е достатъчно просто този файл да се отвори в Excel. В колоните се подреждат всички записани данни за дата, час, координати, кота, скорост, пулс, температура и т.н..

Бета версията е може би 3-тото обновяване, но има напредък. Да се надяваме, че след още 3-4 версии този приемник ще започне да тежи на мястото си.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X