Обява

Свий
Няма добавени обяви.

GPS Garmin Map 60CS - удоволствие от навигацията

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • GPS Garmin Map 60CS - удоволствие от навигацията

    Статията е готова >>> https://htftp.offroad-bulgaria.com/tuono

    Очаквам отзиви и от други хора, които са работили с уреда.

    Специално внимания обръщам на всички off-road фенове.

    Района на теста е супер за каране на джипове, мотори, шейни и всякакви други машини, поне според мен. Има страшно много черни пътища, 25 км от трасето съм записал с GPS-a.

    Това е според мен, а дали става за off-road можете да кажете вие, аз не разбирам много, но УАЗ-ката е велик автомобил, нали.
    "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
    http://ftp.domainbg.com/tuono

  • #2
    Както обикновено , Туоно ни изненада с прекрасна статия
    Шапка ...

    Коментар


    • #3
      Добре че има кой да пише такива неща че иначе ще си умра неграмотен. Благодаря за статията
      2010 CRF 250 R

      Коментар


      • #4
        ЕВАЛА
        Толкова добре направена статия скоро не бях чел
        невероятни хора има тва в българия да знаете

        Коментар


        • #5
          Браво бе Туньо, поздравления за статията, но не се ласкай толкова от Митков, че първият път като видя компас на живо пак така каза
          Ендурото и сексът не са шега работа !
          -------------
          Животът се измерва с броят на издишванията !

          http://sixdayscrazyjob.com
          http://crazy-job.com

          Коментар


          • #6
            Качих още две снимки в статията

            https://htftp.offroad-bulgaria.com/t...en_Map60CS.htm

            Тук вече уредите са хоризонтални и се вижда и снимката с покриването на антените.
            "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
            http://ftp.domainbg.com/tuono

            Коментар


            • #7
              Интересно ми е дали всички модели от серията 60 на Гармин могат да се похвалят с такава чувствителност към сигнала на спътниците?
              2010 CRF 250 R

              Коментар


              • #8
                Чувствителността на един GPS приемник основно се определя от вида (модела) на чипсета му. По-старите са с SIRF 1 сега актуален е версия 2 (като на GARMIN60C) и най-новия е версия 3 който освен че е най-чувствителен може и да обработва до 20 спътника едновременно.
                VPetrov.photography

                Коментар


                • #9
                  Като цяло апарата не е голям и е доста лек. С литиево-йонни батерии плава според непроверени данни от руски форум. Общите ми впечатления са отлични, ето няколко детйла:

                  Екран. Екрана е достя голям, TFT 256 цветен, лесен за четене. Задното осветление може да се регулира в степени от 0-100% с цел съхраняване на батериите. Като цяло осветяването на дисплея е основен „гълтач” на батериите. Единствените забележки които имам, е че би ми се искало да е още по-силно осветлението и при 100%, особенно при шофирането в кола задължително го пускам на 100%.

                  Антена. Външна за корпуса, антената е разположена в горния край на приемника. Антената е Quad-helix, и според производителя е по-чувствителна ос patch антените (вградените). За мен съшо е логично антена изнесена извън корпуса да е по-чувствителна. Особенното в този модел е че апарата трябва да е във вертикално положение за оптимален прием на спътниците. Това е удобно когато го носите в джоб, на раница, на стойка в кола и даже при държане в ръка. Антената обаче естествено допринася за общото увеличение на размера на апарата и това е малък минус. Има възможност за включване на външна антена, което е полезно в някои случаи. По-новите автомобили са с термо-защита на предното стъкло и поставен там апарата не успява да получи достатъчно добър сигнал.

                  Аксесоари. Купих си зарядно за кола + изход за сериен порт (PC) в едно, калъфче, и вакум стойка за кола. Зарядното за кола е задължително при ползването в автомобил, тъй като осветлението на екрана бързо изтощава батерите. Калъфа за мен е задължителен защото всяка драскотина по апарата ме разболява. Стойката за кола също е задължителна за постоянно наблюдение на апарата.

                  Софтуер. Последната версия на софт-а е 4.0, ьпдейтите се правят много лесно.

                  Батерии. Аз ползвам 2100Mah акумулаторни батерии, има и 2300 Mah. По принцип трябва да държат по 20 часа, но осветлението на екрана и електронния компас са истински гълтачи на батерии . Реално живода е 10-15 часа, което е ок. Зарядното за кола не зарежда батериите, само захранва апарата. USB кабела също не зарежда батериите нито захранва апарата.

                  Точност. За сега нямам никакви проблеми с точността на апарата, достигал съм точност до +/- 1м!!. Не трябва да се забравя апарата да се държи във вертикално положение.



                  Карти. Карти за Гармин има в най-голямо изобилие. Хубавото е че съществуващите могат лесно да се редактират и да се създават нови. За съжаление няма рутинг карта за България, но скоро сигурно ще се появи.

                  Клавиатура. Клавишите са доста в сравнение с e-Trex серията, но това е само от полза. Лесни са за боравене и след известно свикване се работи по инстинкт. Калъфчето което имам е с прозрачно PVC фолио отпред и малко затруднява натискането на копчетата, но се прежалвам..

                  Компас. Компасът се оказа изключително добра добавка, страшно полезен при ходене пеша. При стоене на място картата е точна и не ви се налага да мърдате напред назад за да установите посоката си. За съжаление, компаса не е 3-мерен и работи само във хоризонтално положение, което обезсмисля ползването му докато е на стойка в кола например. Друг минус е, че при смяна на натериите компаса трябва да се ре-калибрира, което е голяма досада, а и ако забравиш може да се объркаш доста ..


                  Цена: За съжаление цената от 622 долара е доста висока. Затова аз купих своя апарат от САЩ. Както Zappo е казал в предишни постинги, в САЩ не се заплащат такси за лицензиране (тъй като ГПС е система на САЩ) и цената е ЗНАЧИТЕЛНО по ниска и досъпна. Моя апарат и аксесоари закупих от сайта http://gpsonsale.com на цена 369 долара!!! Имаше 50 долара ребат (връщане на пари след покупката) което направи цената на моя апарат 319 долара. Доставката струва около 15-25 долара в зависимост в кой щат ще ви го доставят. Приемат български кредитни карти за разлика от повечето други сайтове. Доставиха апарата до мой познат там за 3 дена. След това приятеля ми го донесе до БГ и си спесих мита и транспорт. Общо взето това е причината да си купя 60CS, от тук никога не бих си го купил. Цветните е-Трекс-ове са супер алтернатива и горещо ги препоръчвам. При покупка от САЩ имах следните притеснения:

                  1. Гаранционни въпроси
                  2. Базова карта на САЩ вместо Европа

                  По т.1 се "прежалих" и разчитам апарата да не сдаде багажа поне една година. А дори и да се случи , бих могъл да го пратя обратно до САЩ за поправка, но все пак е неудобство, което трябва да се има в предвид.

                  т.2 Се оказа изобщо безпочвена. Базовата карта е безсмислица, може да се качи коя да е карта на Европа и ще е по-добра от базовите карти, по този пункт не съжалявам ни най малко..


                  Tips & Tricks:

                  Бутоните IN/OUT действат като page up/page down където има дълги скролиращи се менюта

                  Натискане на бутона find бързо два пъти ви отвежда до RECENT FINDS

                  Натискане на бутона MENU бързо два пъти ви отвежда до главното меню

                  Бутона PAGE действа като ОК в полетата където се въвежда текст, супер удобно!

                  Задържането на PAGE включва и изключва компаса

                  Натиснат ENTR докато пускате ГПС-а ви вкарва в тестов режим, може да отчетете температурата от там.

                  RESET на GPS-a се прави с натиснати PAGE + ENTR докато го пускате

                  Версията на софта се гледа от MENU » MENU » 'Setup' » ENTR » 'System' » ENTR » MENU » 'Software Version' » ENTR

                  Второ Debug меню може да видите от Trip Computer страницата,натиснете стрелка нагоре, дясно, долу и ляво.



                  Какво може да се желае: Определено е крайно време да сложат SD карти  това е и проблем номер 1 според мен. Другата неприятност е двумерния компас който трябва да се калибрира при всяка смяна на батериите. Блутут поддръжка би била уникално подобрение, би могло да се ползва с ПДА и ОЗИ безжично.

                  Още като ми остане пак време 




                  GPSR

                  Коментар


                  • #10
                    Отскоро имам map60с и още го разучавам . Заредил съм BGTOPOMAPS на к2 (огромни благодарности) и когато му дам да търси маршрут ( нали това е ROUTING) той ми ИЗЧЕРТАВА някакъв маршрут , но винаги минава през някаква точка , която сам си е избрал - в конкретния случай - във Варна . Всъщност може и аз да съм му я задал по някакъв начин докато го човърках , но сега не мога да я отменя. Някой знае ли защо? Всъщност сега докато пиша се сещам - възможно ли е той да чертае върху базовата карта , а да го показва на дисплея заедно с подробната , в базовата много от пътищата ги няма ?
                    Всъщност той приема таза точка като предварително зададено начало.

                    Коментар


                    • #11
                      здравейте

                      прочетох дискусиите и сравнителните материали за двата модела на Garmin и реших и аз да допринеса с нещо.

                      засега все още е само MS WORD FILE, но в скоро време се надявам да го конвертирам към HTML.

                      има и СУРОВ МАТЕРИАЛ от приключението.

                      тук бих искал да изкажа огромната си благодарност към naughty от форума, който без колебание довери своя Garmin GPSMap 60CS в моите ръце за провеждане на тестовете

                      дано съм успял и аз с нещо да помогна на потенциалните купувачи на Garmin GPS-и в техният избор.

                      Коментар


                      • #12
                        Супер ти е статията Милене, поздравявам те !
                        Аз имам Vista C но не съм имал време и възможност да я тествам спрямо други GPS-и. Тъкмо се замислях дали не е време да я сменям щом е толкова по-зле от 60cs, но ти вдъхна надежда в мен това е най-добрия тест, в реалните условия. А и наистина не мисля, че разлика дори до 10 метра е съществена за офф-роуда.
                        LZ1JJJ

                        Коментар


                        • #13
                          благодаря ти, dani
                          наистина ще се радвам, ако съм ти бил от помощ.

                          според мен двата gps-а са на едно ниво като възможности ± половин идея отклонение според очакванията или практиката на притежателя.

                          след това човек поглежда ценовата листа и си променя критериите

                          човек може спокойно да си подбере апаратче по цвят, размер и външен дизайн и може да е сигурен, че ще му е от полза. е, всяко моделче си има разни глезотийки, които да го продават като го отличават от останалите.

                          та ... моето лично мнение е, че ако някой си е взел garmin gps, то може да е сигурен в удоволствието от ползването му. предполагам и при другите производители е така, но нека хора с опит да се изкажат

                          за мен би представлявало интерес някой да постне сравнение на модели от различни производители

                          Коментар


                          • #14
                            За мен, реално сериозното предимство на 60cs е това, че има изход за външна антена, но както в други теми писахме с Tuono има решение и за Vista-ta / Legend-a но е малко по-скъпо и по трудно за доставка.
                            LZ1JJJ

                            Коментар


                            • #15
                              и аз наскоро се сдобих с мап60с и да ви кажа наистина е удоволствие да се работи с него
                              досега съм нямал друг гпс и не знам как са но с 60с се работи много лесно и даже и за незапознати с работата с гпс хора като мене не е трудно бързо да се понаучат
                              освен това ЦВЕТНИЯТ ЕКРАН Е ГОЛЯМ ПЛЮС поне според мен
                              реките си се виждат като реки язовири и язовирчета също
                              в картата на к2 са вкарани и всички дерета да се виждат като реки
                              което е чудесно при навигация при екстремен оффроуд какъвто практикуваме с мотоциклетите
                              караме практически без никакъв път пътека или нещо подобно и деретата са едни от основните и препятствия и ориентири /за който има мап60с за другите са само препятствия /
                              въобще много съм доволен
                              батериите също издържат предостатъчно време и не са некви екзотични ами най обикновенни аз използвам акумулаторни и като свършат просто си ги зареждам и фотоапарата ми е с същите така че мога да си ги прехвърлям ако свършат на едно от двете
                              взех се и стойка за мотора но не съм сигурен доколко е здрава и май като за екстреми ще му мисля друго място
                              мисля да зашия джоб на презрамката на раницата
                              само не съм много доволен от оборудването което идва заедно с апарата
                              биваше поне едно калъфче да влизаше и стойка за кола например
                              а сега всичко се взима допълнително но...така е
                              не е лошо и някакво безцветно фолио защитно за екрана да влиза
                              иначе паметта мисля че никак не е малко
                              а и много ме кефи когато на свечеряване сам си минава на нощен режим
                              въобще моного е добър апарата и е така направен че да става за всякакви неща
                              само се чудя не може ли така да ги правят че да може към тях да се включва и някакъв по голям екран с кабел като екрана да се продава отделно и да ти стои монтиран в колата постоянно а само да местиш гпс-а не вярвам един монитор с кабел да е кой знае колко скъп и труден за испълнение ако трябва да не е с много висока разделителна способност просто да е с по големи размери и да не е скъп

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X