Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на GPS - Garmin eTrex 20

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

    Никога не съм ползвал GPS, но сега съм видял едни пари и съм решил да ги унищожа. Всъщност никога не съм изпитвал нужда от GPS - аз съм от ония страхливи туристи, които ако вървят сами - винаги го правят по познат маршрут. Същото правя и с автомобила. Рядко се впускам в самостоятелни приключения.

    Та сега съм се загледал именно върху eTrex 20 или eTrex 30. Виждам, че разликата е, че 30 имал електронен компас и алтиметър - интересно ми е как така GPS, пък да няма компас? Да не би 20 да не може да ти покаже къде е севера на картата? Моля за извинение ако въпроса ми е дебилно тъп, но пак казвам - никога не съм държал GPS в ръката си и не им знам кое как бачка. Все съм се въртял с хартиени карти - с тях се оправям лесно. Имам електронен компас на GSM-а, имам и нормален в багажника на колата - те си ми вършат чудесна работа. Та това беше първия (вероятно дебилен) въпрос.

    Другото е, че ми казаха ми eTrex 10 да не го взимам, че не поддържал карти (?). Това пък що за щура работа е - да няма карта на GPS-а? Или и тук съм дебилно тъп?

    Това, което на мен реално ми трябва е да мога да въвеждам име на населено място, което знам и нещото да ми показва в коя посока се намира то. Ако пък покаже и някакви пътечки, по които може да се мине - още по-добре. За последното предполагам се купуват именно тези въпросни "карти"?

    За града да търся адреси не ми трябва - преди да тръгна поглеждам бгмапс, най-много да си драсна нещо на листче и това ми е напълно достатъчно. А да ми говори "завий наляво", "завий надясно", "намали скоростта", "внимание камера" и подобни (което съм го чувал в автомобил на приятел) - не благодаря, твърдо НЕ желая подобни екстри. Ако този модел ги включва няма лошо, но ако се окаже, че ще плащам допълнително едни пари защото ги има - по-добре ме ориентирайте към модел, който ги няма. Това е последния въпрос/молба за съвет.

    Коментар


    • #17
      От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

      GPS-а е система за определяне на координати... нищо общо с картите, това е добавена функция... разбира се изключително полезна, но не задължителна ;-)

      Малките "горски" GPS-и не могат да "говорят"... само бибиткат... т.е. няма как да чуете наляво, надясно...

      Всеки GPS може да покаже къде е севера..., но само когато се движите... добрият стар компас, който е допълнителна екстра Ви показва севера и когато сте спрели... Превключването между двата на някои GPS-и се настройва при каква скорост на движение да става... Освен това компасът е добре да е три-аксиален или да другояче казано да показва точно, без да иска хоризонтиране на уреда...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #18
        От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

        Благодаря, значи засега правилно съм се ориентирал към eTrex 20/30.

        Последен въпрос - ако например ми е избрал маршрут да вървя по даден път/пътека (знам, че показва стрелкичка сложена на позиция "къде съм на картата", която също показва в каква посока се движа (или трябва да се движа?)), то ще върти ли картата по посоката на движение или тя ще е статична (ориентирана спрямо севера)? Или мога да си избирам между двата варианта?

        Силно желая картата да може да е ориентирана по посоките север-юг (спрямо екрана на GPS-а разбира се, а стрелкичката да ми показва накъде се движа), а не да се върти като пумпал на всеки завой.
        Последно редактирано от Wattie; 30-06-12, 11:07.

        Коментар


        • #19
          Може и двете. Както да е ориентирана картата на север, така и по посока на движението.
          Защо не изгледаш няколко клипчета в youtube има доста ревюта на който модел си избереш. От сайта на геотрейд/garmin можеш да си свалиш pdf с manual -там всичко е описано за конкретния модел.
          LZ1PER

          Коментар


          • #20
            От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

            Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
            Може и двете. Както да е ориентирана картата на север, така и по посока на движението.
            Защо не изгледаш няколко клипчета в youtube има доста ревюта на който модел си избереш. От сайта на геотрейд/garmin можеш да си свалиш pdf с manual -там всичко е описано за конкретния модел.
            Мерси - казаното всъщност беше достатъчно. Не обичам да чета рекламните описания - в тях всичко е чудесно. Предпочитам да го чуя от човек, в случая хора като вас.

            Остава да разбера трябва ли ми този компас или не ми трябва.

            Коментар


            • #21
              От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

              Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
              Остава да разбера трябва ли ми този компас или не ми трябва.
              Да, определено! Това че можеш да работиш с компаса когато си на място е голям плюс, иначе ще трябва да се движиш с някаква скорст (примерно 3-4км/ч) за да отчита точно. Ако си в по-гъста гора това упражнение няма да ти хареса. Като ще взимаш, взимай с електронен компас.
              LZ1PER

              Коментар


              • #22
                От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

                А с калибровки ще трябва ли да се занимавам често (например след употреба в автомобил)?

                Коментар


                • #23
                  Калибровка е добре да правиш всеки път преди да ползваш компаса (не GPS-а, а компаса) за да си сигурен, че работи правилно. Това нещо отнема 15 до 20 сек. и не е проблем. Минеш ли под дълекопровод или по-силно магнитно поме пак тряба да калибрираш, но пак пиша, не е сложно и не отнема време.
                  LZ1PER

                  Коментар


                  • #24
                    От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

                    Да, ами точно това ми беше и казуса. Дали ще се въртя 15-20 сек в кръг или ще направя 15-20 крачки в грешна посока май е еднакво изгубено време. Проблемът определено идва когато съм в автомобил, но и той не е прекалена драма (то и предишното не е). Но може би все пак ще си откъсна от сърцето тези пари и ще взема да купя по-скъпия.

                    Коментар


                    • #25
                      От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

                      Бих казал, че вградения компас е много полезен. Не говоря за менюто изобразяващо само компаса. Когато си спрял при режим на картата "севера нагоре", триъгълничето сочи на къде е насочен върха на машинката. Това е все едно да наложиш компаса на хартиената карта и доста елементи от пейзажа се проясняват.
                      http://drakavarna.hit.bg/
                      GPS GARMIN OREGON 450 - на 1075 km пеша :)

                      Коментар


                      • #26
                        От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

                        Не съм работил с уред с вграден компас, но имах подобно чудене - etrex 20 или 30. Избрах 20, защото имаше всичко необходимо, с изключение на компаса и барометричния алтиметър. Разликата в цената e 100 лева, а магнитно компасче си взимам за 5 Наистина, като си спрял посока няма как да ти покаже, а и може да обърка ориентацията на картата (няма как да знае накъде е насочен върха на уреда). За момента това не ми е било проблем, но ако си в гора и няма как да изминеш тия няколко метра, за да се ориентира ще е кофти, но пък тогава стария магнитен компас ще помогне
                        При etrex 20, предполагам и при 30 при ползване в автомобилен режим се забелязва забавяне при изчертаване на т.нар 3D карта. Поне аз не открих начин да ти изкарва информация за максимално позволена скорост или евенуално за забрани в тоя участък от пътя, но все пак това е навигатор, при който автомобилния режим не е основна функция на устройството, по-скоро е допълнителна, като екстра. Аз в колата си ползвам навигация за кола, която говори, има мощен процесор и ми показва всичко, което ме интересува по пътя. etreX-a чертае маршрут, оптимизиран за кола и може да се ползва за кола, навигира по завоите с бипкане, което ти привлича вниманието върху него, като цяло е много полезен, но няма всички екстри и глезотии

                        Коментар


                        • #27
                          От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

                          Здравейте всички от форума. Нов съм във форума, не искам да започвам нова тема от рода "какъв GPS да си купя", та реших тук да задам въпроса си. Спрял съм се на 62s или eTrex 30. Трябват ми да търся горски имоти и тяхното очертаване на терена. За мен е важно точността и да мога да създавам мой карти от хартиени и цифрови карти. Нямам почти никакъв опит с навигатори освен този в телефона ми. Кой от двата модела ще се справи по-добре под гъстата корона на дърветата в гората ? Също ще може ли да се вкара карта на имотите на цяло землище например? Разглеждал съм специализирани такива уреди които се предлагат с Windows mobile, но ми се видя куца работа. Някои имоти впоследствие са разделени на по-малки и няма как да ги редактирам. Извинявам се, че задавам въпроса си в тази тема, ще съм благодарен ако някой от вас може да ме насочи, ще ми се да купя 62s, но разликата в цената за момента за мен е голяма и трудно мога да отделя сега толкова пари. Благодаря предварително.

                          Коментар


                          • #28
                            От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

                            Здравей dialex,
                            За etrex 20 мога да отговоря. Като цяло се справя добре при корона от дървета и при високи сгради в градски условия. Има поддръжка за руската GLONASS система, като при работа на 2-те (GPS+GLONASS) броя сателити, които хващаш е повече. Уреда е с високочувствителен приемник, но няма външна антена. Точността му максимално е до 3 метра, като това често се постига. Предполагам, че външната антена при 62s има по-голямо усилване и при много тежки условия - високи блокове, каньон, дере, много гъста корона дървета ще се държи по-добре.
                            За картите - като цяло etrex20/30 поддържат т.нар Custom Maps, карти в kmz формат. Има много безплатни и платени програми за генерирането на такава карта. При тях идеята е да хванат голямата карта и да я нарежат на малки частици - tiles. По този начин картата се зарежда по-бързо върху уреда. Ограничение при този формат е броя нарязани парченца - мисля, че беше 100. Поддържа се и втори формат растерна карта, т.нар JNX. За съжаление може да се ползват само файлове генерирани от BaseCamp софтуера на Garmin през услугата Birds Eyе (Нещо като Google Earth карта за Garmin, която се заплаща). Този формат няма ограничение на броя tiles и се зарежда много по-бързо от kmz върху etrex-a.
                            Като цяло CustomMaps е полезна функция, но ако картите ти са по-големички, може да не влязат в границите на ограничението. Има софтуер за хакване на устройствата Garmin, който позволява да се качват JNX файлове, създадени от потребителя, но аз лично не бих го ползвал. Все пак малко повече по темата: http://whiter.brinkster.net/en/JNX.shtml

                            Коментар


                            • #29
                              От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

                              Някой има ли някакви нови впечатления от еТрекс-чето? Обмислям покупката му основно за ендуро и мототуризъм, като основната му функция ще бъде да ме навигира на някое друго ендуро състезание. Обикновенно за туризъм ГСМа + карта ми върши достатъчно добра работа, а по ендуро разходки въобще и не гледам ГПСи. Та като цяло въпроса ми е изникнали ли са някакви проблеми, губене на сигнал и т.н. ?
                              Иван Маринов
                              Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
                              ЕНДУРО ВАРНА

                              Коментар


                              • #30
                                От: Избор на GPS - Garmin eTrex 20

                                Първите ми впечатления за уредчето са добри. Ползвах го 5-6 пъти из горите, няколко пъти си играх с него и из града докато обикалям. При скорости около и над 80км/ч забелязах че чертае сякаш малко бавно, но нямам база за сравнение, може това да е нормално и за другите гпси. За точност на няколко пъти забелязвам да ми показва и 2м, но колко е вярно не знам, най-вероятно не. Иначе сателите ги лови бързо. Струва ми се че е и доста икономично от към батерии. С доста игра с него сега гледам че е издържало около 19ч, като има още животец в батериите.
                                Екранчето наистина е мъничко и тръгнеш ли да търсиш нещо из картата става страшно, но за парите си толкоз. Иначе при каране, нямам кой знае какви проблеми и виждам пътя на мотора.
                                Та това е, доволен съм от машинката и дано да изкара 2-3г без дефекти
                                Иван Маринов
                                Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
                                ЕНДУРО ВАРНА

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X