Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Синя зона?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Синя зона?

    Картата е почнах да я чертая и е готова към 30% вече. Така че като ми поостане свободно време идните дни ще я довърша.

    Коментар


    • #17
      До: Синя зона?

      Здравей Icpart,
      В Bgspeleo ще сложа синята зона в .dxf формат некалибриран.
      Привет

      П0-долу част от новата карта как изглежда в .dxf format.
      Прикачени файлове
      Последно редактирано от tabak; 15-04-10, 21:01.

      Коментар


      • #18
        До: Синя зона?

        Табак би ли споделил как конвертира векторния PDF в dxf. Аз май те бях питал отдавна това нещо но-май не сещам дали е така. Аз по принцип калибрирах директно PDF що горе долу да съвпадне и го обединих карта с растерна карта от Openstreetmaps, която е сравнително точна с Глобал Мапер. То май трябваше там да почна да чертая че поне лесно си правиш каквито си искаш слоеве ама вече се хванах с Мапвел защото директно компилира картата и си прави тип файла. Снощи почти успях да начертая почти половината зони така че като остане време ще я довърша.

        Коментар


        • #19
          До: Синя зона?

          Здравей Icpart,
          Конвертира се ProgeCad. Всички разтояния, точки и други обекти запазват взаимното си разположение в чертежа. Ако имаш координатит(WGS84) на една точка от чертежа, може да го реферираш в ситема WGS84.

          Програмата конвертира .pdf файлове създадени преди това във векторен формат.

          Привет
          Последно редактирано от tabak; 17-04-10, 07:25.

          Коментар


          • #20
            До: Синя зона?

            Най-накрая направих картата за Синя зона по PDF файла посочен в по-горните мнения. Постарах се да бъде точно по нея и да е максимално точна като съвпадане с улиците но може да има отклонения от реалните координати така че както се досещате аз не нося отговорност за това, както и за точността на посочената информация в нея Така че картата е единствено информативна и насочваща не са изключени грешки. Би трябвало да си работи без проблеми при качването и в уреда и да не пречи на другите карти с които е качена. В прикачения по-долу файл има готов gmapsupp файл предназначен директно за слагане в уреда, в папката "Sinya zona" се намира инсталатора за Мапсорс като за инсталиране трябва да стартирате install.bat файла, а за деинсталиране uninstall.bat. Картата съм я тествал на etrex vista HCx и работи без проблеми за други уреди не знам.
            Означения като цветове са същите както от по-горе описания файл в мненията, освен това ако се посочи с курсора върху някой от тях в картата се дава кратко обяснение на латиница ако апарата ви е на английски или респективно на български ако е с такова меню. Това второто не съм много сигурен дали работи адекватно с българския език, тъй като моя GPS не поддържа оригинално българския език. Най-добре някой да го тества на някой на Нуви с БГ меню или например Колорадо, Дакота или Орегон сериите.
            Прикачени файлове

            Коментар


            • #21
              До: Синя зона?

              Браво! Работи!
              Т.е. виждат се линии "novoprieta" и "sashtestvuvashta" на Garmin Mobile XT. Не се вижда на кирилица надписа, но и без това за да се види трябва да се цъкне върху линията.

              Обаче:
              1. Улиците не съвпадат нито с Геотрейдската карта, нито с тази на Петър. При втората поне са успоредни на улиците от картата, като са до 5 метра на север. В посока изток почти няма отклонение. Не знам дали това е целта - да се вижда като паралелна линия, защото ако съвпада - няма да се вижда лесно.

              2. Как да се възползва човек от тази карта на синята зона? Да гледа GPS-а дали има синя линия успоредно на улицата ли? Не е ли по-добре да се направи многоъгълен обект (като регион), който да е с леко друг цвят и да е оцветено (да кажем в светлосиньо, розово..). този обект да е с по-голяма ширина от пътя - да достига до сградите - примерно?

              Иначе - евала за работата! Фърст ин дъ уърлд! Предполагам в следващата версия на комерсиалните карти може да се появи това, което си направил.

              _______________________________________________________


              Сега на второ гледане - всъщност си е доста използваемо - линиите се виждат добре и се изчертават след улиците, т.е. няма страшно улицата да покрие синята линия. И на Геотрейдската карта е ОК. Има само някои улици, които бягат леко грозно - не знам как е истинската улица, но имайки предвид че ти си го правил по кадастъра - веротяно синята зона е по-точната

              Я помисли - ти си спец по правенето на карти - ако имаш кадастъра на София на DWG (за съжаление от преди 5 години), и щриховаш тези улици от синята зона до регулационната линия, после ги изкараш като затворени контури в SHP, после ги вкараш в Мапъра.. и т.н... може ли да станат някакви полу-прозрачни широки ивици, през които да се виждат линиите на улиците от комерсиалната карта?
              Последно редактирано от ynopum; 22-04-10, 12:01.

              Коментар


              • #22
                До: Синя зона?

                Еми малко нацелвах в общи линии тъй като е чертано върху растерна карта, и там както се знае се получават отклонения. Иначе горе долу се помъчих да е в средата на улицата да съвпадат линиите и съм ги донаместил малко по сателитни снимки. Иначе как точно предлагаш да е линията аз си мислих горе долу да е по-средата. Ако правилно съм те разбрал ти предлагаш да покрива цялата като ширина като зедно с това да достига и до сградите ли? Иначе относно цвета да се смени не е проблем така че приемам предложения. Ще се опитам да ги сравня линиите с данните от Openstreetmap, защото те ми се струват най точни тъй като са правени на базата на тракове. За комерсиалните карти там не знам как стоят нещата, но са възможни отклонения. Например сравних с картата на dhv която също е много точна като порожение и там си съвпадат почти напълно линиите с улиците.
                Относно второто предложениет което си дал като се замисля може и да стане като идея от полигони които да изглеждат като щриховка върху основните улици, защото наистина може и да пречи малко при наслагването на тези линии при работа с други карти.
                П.С.
                Упорит ако можеш да скицираш нещо като картинка за твоите предложения ще съм благодарен.
                Последно редактирано от icpart; 22-04-10, 12:08.

                Коментар


                • #23
                  До: Синя зона?

                  Ами, нещо такова. Само щриховката да е всъщност в картата, която правиш. Идеята е да стои върху комерсиалната карта, и да може да се обновява независимо от нея - докато не добавят разработчиците синята зона в картите си.

                  Ама май ще е четворно повече работа да се направи така.
                  Прикачени файлове

                  Коментар


                  • #24
                    До: Синя зона?

                    Да сега разбрах какво имаш предвид и наистина ще е по зор работата за тяхното изчертаване. Проблема е че не знам дали може да се направят полигоните да са полупрозрачни така че да не закриват линиите, но на тях може да им се зададе приоритет на изчертаване така че реално да са под всички останали пътищи на картата. Можеш ли да обясниш по-подробно как направи самата скица, предполагам че в Аутокад си я обработил. Упорит да те питам също така тези данни от PDF файла са от кадастъра ако правилно съм разбрал и си ползвал за скицата векторния файл който предостави Табак?
                    Към модераторите:
                    Май темата се измести малко така че може да се премести евентуално в раздлела с карти или Разработка на карти.

                    Коментар


                    • #25
                      До: Синя зона?

                      Не съм правил карта за Гармин, и не знам доколоко е възможно да се пъхне многоъгълник (полигон) между два обекта на друга карта. Искам да кажа, че ако многоъгълника не може да се направи щрихован, или полу-прозрачен, то той ще засенчва обектите под него. Но пък той не трябва да засенчва улиците от "чуждата" карта, а само подложката им - в случая очертанията на населеното място. От години не съм се борил с GPSMapedit-а, а и никога не съм опитвал подобно нещо.

                      Сега се замислям, че тази синя-зона, разни забрани и т.н. е най-добре да се добавя от разработчика на картатат - просто да си я вкара вътре, а не да е като отделна карта. Би било много лесно римерно, да се даде че пътят е платен, или някакъв такъв подобен флаг да му се сложи. Тъкмо ще има повече причини за ъпдейти.

                      Точно в момента ми идва и друга идея - да се направят само "тротоарите" сини. т.е. да я няма щриховката (ако тя ще покрие всичко), а само контура. Той ще се пада между оста на улицата (навигационната мрежа) и контурите на сградите. Трябва да се пробва как стои. Т.е. вместо едната линия, която ти си направил - да са две успоредни. Просто за да е по-видимо.

                      Картинката е от Аутокада - просто съм щриховал улиците между тротоарите. Иначе тротоарите и останалото е от някакъв дошъл от Космоса кадастър на Софето, който имам отпреди 3 години (в DWG формат). За да го докопам беше почти толкова трудно, колкото да се вземе пясък от Луната. Бях забравил че го имам, даже (толкова беше секретен, хехе). Но нямам собствениците на имотите и т.н. Само графичната имформация и контури на имотите и сградите.

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X