До: Как да определим височината на една сграда?
По стечение на обстоятелствата ми се е налагало подобно измерване от разстояние, като за целта съм разполагал само с електронна рулетка и бусола с инклиномер. Заставаш на определено разстояние , отчиташ го с рулетката и тожа ти дава дължината на единия катет на правоъгълен триъгълник. От същата точка точка измерваш с инклиномера ъгъла до върха на сградата и оттук нататък - проста геометрия, даже има таблица в ръководството за употреба на бусолата за бързо изчисляване. Недостатък на метода - цена на измервателните съоръжения
По стечение на обстоятелствата ми се е налагало подобно измерване от разстояние, като за целта съм разполагал само с електронна рулетка и бусола с инклиномер. Заставаш на определено разстояние , отчиташ го с рулетката и тожа ти дава дължината на единия катет на правоъгълен триъгълник. От същата точка точка измерваш с инклиномера ъгъла до върха на сградата и оттук нататък - проста геометрия, даже има таблица в ръководството за употреба на бусолата за бързо изчисляване. Недостатък на метода - цена на измервателните съоръжения
...Също в момента ми дойде на ум да попитам дали пък такава информация не се съдържат и в кадастъра? А може ли също за целта да се ползва инклиномер? Незнайно защо смътно в главата ми се върти и тази думичка
След което прилагаш вече предложеното от мен, макар и тогава ненасериозно, измерване на светлосенките на тези 2 сгради и ако височината на сградата от 6.5m отговаря на 4.2mm сянка то по кръстното правило (не помня в кой калас се учеше
) спокойно си намираш височината на всички сгради. Това мога да уверя е абсолютно достоверен метод.
). Мисълта ми е, че и етажите са им почти еднакво високи и мазетата почти еднакво вкопани (+- 10cm) тъй, като майсторът така или иначе е бил един и същ, та ако се измери от всяко "поколение" по 1, то от броя на етажите спокойно можем да сметнем височината с точност нужна за картата.
.
:
Коментар