Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #76
    До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

    Първоначално публикуван от vedrin Преглед на мнение
    Здравейте,

    Имам удоволствието да съобщя че v1.00 на картата вече е публично достъпна ...
    И за пореден път имаш браво от мен Ведрине, само кажи кави "шоколадови бонбони" пиеш и ги имаш от мен.
    Имам обаче и един въпрос. Има ли как да се оправи следното (прикачената снимка) на картата (става въпрос на mapsource, понеже още не съм намерил време да видя на GPSа как ще е) на няколко места се виждат картни листове, които са с различни основни тонове (много хубаво се вижда на "мини мапа" на снимката). Не, че съм претенциозен , обаче се чудя дали няма опаснт това да прави проблеми при преминаването от един картен лист в друг. Евентуално този (д)ефект (според мен) може лестно да се оправи с намаляне на червеното още преди конвертирането на растерното изображение.
    И все-пак страхотна работа. БРАВО
    Прикачени файлове

    Коментар


    • #77
      До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

      Първоначално публикуван от the_sandman Преглед на мнение
      на няколко места се виждат картни листове, които са с различни основни тонове (много хубаво се вижда на "мини мапа" на снимката). Не, че съм претенциозен , обаче се чудя дали няма опаснт това да прави проблеми при преминаването от един картен лист в друг. Евентуално този (д)ефект (според мен) може лестно да се оправи с намаляне на червеното още преди конвертирането на растерното изображение.
      И все-пак страхотна работа. БРАВО
      Това може да е резултат от приложения preprocessing на изходните растерни изображения за свеждането им до обща палитра от 16 цвята, преди подаването им към Mapwel. BTW, дори и без такъв preprocessing оргиналите са доста разнородни (всеки от тях съдържа не повече 16 цвята, ала за съжаление различни; това вероятно е резултат от предпечат, печат, хартия, мастила, сканиране и т.н.). Ако си направите труда да разгледате оргиналите един до друг, ще видите че проблема си съществува в тях, при това в някои отделни листове положението е дори доста по-зле от посочения пример...

      По стандарт цветовете в тези карти би трябвало да бъдат по-малко, както е обяснено на тези две места:

      http://www.giscraft.ru/info/signs1km.../colors4.shtml
      http://www.giscraft.ru/info/signs1km.../colors6.shtml

      Все пак, това е по-скоро бял кахър, тъй като основния проблем, свързан с промяната на цветове при обединяване е решен в тази версия. Оказа се че освен наличието на обща цветна палитра, се налага и във ВСЕКИ IMG да се срещат ВСИЧКИ цветове от палитрата. В противен случай се получаваха известните конфликти при опит за обединяване. За целта се наложи прилагането на допълнителен preprocessing, който да гарантира наличието на поне един pixel от всеки цвят от палитрата във всеки лист...

      Мисля че евентуалната следваща стъпка би била да се напише software, който да прави по-интелигентно векторизиране, предхождано от разпознаване на образи и съответните тренировки. Възможно е да направим нещо по този въпрос в бъдеще, но това ще зависи от много фактори (например свободно време, наличие на достатъчно добри други решения и т.н.). Влагането на твърде много усилия в козметични подобрения едва ли има голям смисъл

      Поздрави,
      Ведрин

      Коментар


      • #78
        До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

        Привет
        Врно е, съласен съм, че на хартиен носител картите са с много различни нюанси на цретовете. Както казахте предпечат, печат, начин и количество (брой пъти) на експлатация на съответния лист и тнт. Но, щом това не пречи на GPSа ми не пречи и на мен самия, само това ме притесняаше, дали разликата в цветовете няма да пообърка машинката.
        Благодаря за обстойния отговор

        Коментар


        • #79
          До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

          Здравейте,

          Тъй като в момента нямам нужните средства да отделя за платените програми MapWel или Moagu в момента много съм се запалил по програмата bmap2mp и най вече по възможността за векторизиране на снимките на GE. Виждам, че колегата icpart е експериментирал с нея, както и колегата the_sandmap и vedrin. Така че ще се радвам ако споделите някакви впечатления относно нейните настройки и най-подходящите според вас за такъв тип снимки. Странно но предложените настройки на ,предполагам на създателя на програмата, bmap2mp дават грешка и векторизираните снимки с тези настройки не могат да се визуализират от GPS. Поне не и на моят - nuvi 255w. След малко експериментиране стигнах до извода, че проблемът идва от предложената настройката "Level0+=1". Също много ми е интересно да споделите коментари, ако някой вече е минал по този път, за идеята за векторизиране на GE снимки от различни разстояния и наслагването им в различни пластове (Levels) в МапЕдит и създаването на карта от много векторизирани снимки от различни разстояния

          П.П.: Междудругото ако смятате може да направим отделна тема за програмата bmap2mp

          Поздрави,
          Последно редактирано от asterix85; 13-04-09, 14:48.

          Коментар


          • #80
            До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

            Здравей Астерикс,
            За съжаление в момента нямам време (и архиви) да видя кое как съм правил, обаче по спомен мога да кажа, че резултатите (поне при мен) бяха абсолютно неодовлетворителни, да не кажа трагични. По никакъв начин постигнатото от мен неможе да се сравнява с това на Ведрин, а все пак ставаше дума за карта не за снимка на която детайлността предполагам ще бъде тотално прецакана. Не си заслужава според мен, поне не и преди някой да измисли някъква изцяло нова концепция, като например всеки цвят поотделно да се обработва и вкарва в ArcGIS например (или поне него знам, че теоретично би могъл да постине това), но това е такава играчка, че незнам кой би бил толкова луд .
            А колкото до гооглето... не него снимките са му стари на повечето места и няма покритие над цялата страна.

            Коментар


            • #81
              До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

              Например автора на програмата Moagu който е оставил коментар в сайта freegeographytools относно векторизирането на сателитни снимки с bmap2mp е следния:
              "For aerial photos and satellite imagery, Moagu is usually going to create better Garmin map imagery. BMap2MP maps are limited to a maximum of 62 colors, vs. 254 for Moagu maps. In addition, BMap2MP’s vectorization process can remove substantial detail from the aerial photo, while Moagu is more faithful to the original. The limited color range of BMap2MP maps, and the degradation due to the vectorization process, results in substantial loss of detail. "
              Но сега видях че в сайта на автора на bmap2mp e излязла нова версия на програмата от тази която аз ползвах за последно в която е премахната това ограничение от поддържането на само на 62 цвята а промените направени от автора звучат обнадеждаващо:
              04.03.2009 - 0.5.0
              separate Linux version added (read readme_eng.txt)
              some vectorization algorithm options added
              snap coords to GPS hardware grid option added
              256-color hardware GPS palette option added
              available typ types set extended
              typ types set selection added
              multipart mp option added
              color indexing filter option added
              howto_eng.txt, howto_rus.txt added
              some minor changes as usual
              Определено ще я тествам тази нова версия да видим как ще се справи с векторизирането на сателитни снимки.
              Edit:
              Да сега като я тествах последната версия на bmap2mp наистина както е писал asterix85 при използването на опцията "Level0+=1" и при мен се получава грешка при компилирания img файл и с последващото му отваряне в mapedit наистина се вижда че нещо не е наред. Иначе с по старата версия това съм променял същия този параметър и там доколкото си спомням нямаше май такива проблеми така че явно има някакъв проблем с тази по нова версия. Иначе сега тествам разни варианти за получаване на що-годе добро изображение от сателитните снимки да се получи.
              Последно редактирано от icpart; 13-04-09, 16:24.

              Коментар


              • #82
                До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

                Здравейте колеги,

                Нека споделя скорошният ми опит с векторизирането на растерни карти, пък било то и руски военни, с други програми различни от популярните MapWel, Moagu,bmap2mp и съответно съчетаването им с Garmin GPS приемници, но със сигурност не само . Надявам се да бъде полезно на хората занимаващи се любителски с това, както ще се радвам да прочета идеи и препоръки от професионалистите в бранша. Програмите, които може да ползвате са ВинТопо Про, Алголаб, Скан2кад, ЕкспертGPS, ИзиТрейс (Про), Аутокад и много други, повечето от които могат да се намерят полусвободни в нета Ето един прост пример :
                1. Отваряте една калибрирана карта с Global Mapper и я експортирате в GeoTiff формат, като не забравяте да направите отметка и на "Generate PRJ".
                2. Векторизирате GeoTiff-а, с някоя от посочените по-горе програми.
                3. Експортирате получените векторите в аутокадския *.dxf формат.
                4. Отваряте с Global Mapper *.dxf векторите и експортирате в *.mp (полският формат)
                5. Накрая ако искате завършвате със cgpsmapper

                Разбира се пожелание може да ползвате и тaкъв вариант:
                4. Отваряте с Global Mapper *.dxf векторите и експортирате в *.gpx

                Ако ползвате методът "Custom Thinning" за векторизиране на ВинТопо Про или подобен, разочароващото може да забележите, че получените вектори в mp се различават от векторите в *.dxf. Ще се радвам да разбера някакво обяснение или решение на това ! Все пак предполагам, че програмистите на MapWel вече са се досетили как да решът този проблем ...

                Поздрави,
                Последно редактирано от asterix85; 09-05-09, 10:11.

                Коментар


                • #83
                  До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

                  Привет и от мен
                  и браво на Астерикс, WinTopo я бях пробвал преди време и е наистина нелоша програмка, но бях намерил само демо .
                  Само искам да добавя към стъпките за правене на карти, че тази програма (за разлика от MapWel и bmap2mp например) изчертава полилинии а не полигони, т.е. с повече играчка може да се направи и рутираща карта. За целта обаче е необходина малка дообработка на растерното изображение преди да се преубразува в GeoTIFF - трябва да се намалят цветовете до минимум (да останат само основните зелен, червен и тнт.) с някой редактор за растерни изображения, какъвто би могъл да бъде и Photoshop. Това се прави с цел да може с командата на WinTopo - Threshold colours един път от картата да се извадят само родните обекти, втори път хоризонтали и тнт (за съжаление за ген. щабните карти, както и за повечето топографски въобще, отделянето на пътища от хоризонтали е почти невъзможно). По този начин може да направим карта с няколко слоя, като вече всеки се дефинира според типа му. Голяма играчка е, но все пак е по-бързо от това да се чертае и според мен си заслужава.
                  Лошото е, че WinTopo (поне при мен) не запазва координатната проекция, цифрите да, но коя координатна система и коя проекция е не и трябва да се задава ръчно наново , ако някой се сети за лек на този пробрем ще черпя

                  Коментар


                  • #84
                    До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

                    Първоначално публикуван от the_sandman Преглед на мнение
                    Лошото е, че WinTopo (поне при мен) не запазва координатната проекция, цифрите да, но коя координатна система и коя проекция е не и трябва да се задава ръчно наново , ако някой се сети за лек на този пробрем ще черпя
                    Здравей,

                    Макар и да не са ми много ясни термините, които използваш, може би това ще помогне - при експортиране на дадената карта в GeoTiff задай отметка и на "Generate PRJ" и създай такъв файл По принцип при мен няма проблем и генерираното векторно изображение от Win Topo си е готово калибрирано и не трябва нищо да се прави...Мисля, че това имаш предвид
                    Само искам да добавя към стъпките за правене на карти, че тази програма (за разлика от MapWel и bmap2mp например) изчертава полилинии а не полигони, т.е. с повече играчка може да се направи и рутираща карта. За целта обаче е необходина малка дообработка на растерното изображение преди да се преубразува в GeoTIFF - трябва да се намалят цветовете до минимум (да останат само основните зелен, червен и тнт.) с някой редактор за растерни изображения, какъвто би могъл да бъде и Photoshop. Това се прави с цел да може с командата на WinTopo - Threshold colours един път от картата да се извадят само родните обекти, втори път хоризонтали и тнт (за съжаление за ген. щабните карти, както и за повечето топографски въобще, отделянето на пътища от хоризонтали е почти невъзможно). По този начин може да направим карта с няколко слоя, като вече всеки се дефинира според типа му. Голяма играчка е, но все пак е по-бързо от това да се чертае и според мен си заслужава.
                    Това с отделянето на обектите от ген. щабните карти и правенето на карта от няколко слоя е много добра идея. Браво! Аз съм навит да се включа в такъв проект Междудругото методът за по-бързо чертане на карти, въз основа на векторизиране може да се види и като опция в последната версия на GpsMapEdit! Наистина мисля, че това ще улесни и помогне много на хората занимаващи се с картографиране Като спомена за полигони, колеги да се сещате за някоя програма векторизираща в полигони и можеща да експортира в *.dxf?

                    Поздрави,
                    Последно редактирано от asterix85; 07-05-09, 22:21.

                    Коментар


                    • #85
                      До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

                      Като спомена за полигони, колеги да се сещате за някоя програма векторизираща в полигони и можеща да експортира в *.dxf?
                      По принцип, това е малко трудна задача.
                      Изключително много зависи от качеството на имиджа.
                      Общо взето принципа е да се векторизира интерактивно, т.е. програмата започва вектор от посочена точка, "върви" по него и като достигне "кръстовище" и се зачуди накъде да хване, пак юзъра трябва да посочи точка.
                      Тази задача се улеснява, ако предварително се направят цветоотделки. Например от една карта, да се изкара само черното (пътища, условни знаци, надписи и т.н.), кафявото (хоризонтали и релефни форми) и т.н. и всеки отделен цвят да се векторизира поотделно. Накрая векторите се сглабят лесно.
                      Програма, която изцяло е разработена за тази цел, е надстройката към AutoCAD - Raster Design. Тя поддържа импорт/експорт на гео-тиф.
                      Имам известен опит в дигитализирането на растери и по мое мнение това е огромен по обем труд, който май не си заслужава.
                      Картното съдържание на растерите ще пострада в известна степен при векторизирането.

                      Не че искам да охладя ентусиазма ви, но...

                      ЕДИТ:
                      Извинявам се, сега забелязах че дублирам вече написана информация от колегите.
                      Последно редактирано от VECTOR; 08-05-09, 10:03.
                      Георги Тонев

                      Коментар


                      • #86
                        До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

                        Да колегата Вектор е прав че това е доста обемен труд и за да се получи добра векторизация на основата на топокартите не може да се мине без човешка намеса за да се постигнат някакви добри резултати и аз съм векторизирал части от генщабовските карти и наистина е малко трудно поради не много доброто качество на самите карти. Ако се намери карта която е с относително добро качество при нея векторизирането ще е по лесно. Подобно на Вектор аз не съм ползвал програмата Raster Dеsign а руската програма EasyTrace която е специализирана за тази цел и бих казал че е много добра в това отношение, но като цяло си е огромна работа да се векторизира една карта.
                        Астерикс а относно това че векторизираните карти с Wintopo не изглеждат толкова добре като например при отварянето им в Аутокад след малко опити при експортиране на една такава карта в mp формат с Глобал Мапера установих (поне според мен) в това че mp формата не поддържа дъги (arc) като векторен елемент докато Аутокада ги поддържа и където се представят елементите които са заоблени то там се ползват такива елементи а при отваряне в Мапедита всичко се интерпретира само с прави линии и картинката се получава по "квадратна" някак си.
                        Последно редактирано от icpart; 08-05-09, 10:56.

                        Коментар


                        • #87
                          До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

                          Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
                          Не че искам да охладя ентусиазма ви, но...
                          За ентусиазма няма страшно докато само си говорим, а не действаме . Но който някога е пробвал да векторизира топографската основа на карта по "кликовата" система (да я изчертае ръчно) би се съгласил, че това води до помисли за самоубийство . Именно там е хубаво да се прибягва до автоматизацията, като се отделят само хоризонталите , а всичките комуникации, хидрология и др спокойно се правят и на ръка (по горе описаната сиатема )
                          Колкото до програма правеща правеща полигони, това за мен е по- лошият вариант, тъй като тези полигони могат да служат само и единствено за фон поради невъзможността да се дефинират тяхните спецификации. Отгоре пак е необходимо да има ротираща карта за да се ползват на 100% функциите на GPSа. А на всичко отгоре вече си имаме фонова карта (освен ако някой не иска по-специализирана), която с всеки изминал ден става все по добра, ето има и нова версия - БРАВО ВЕДРИНЕ.
                          Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
                          Мисля, че това имаш предвид
                          Просто при отваряне с ArcMap или MapInfo програмите не са сигурни дали става дума например за "WGS84 UTM 34N" или за дуга система и проекция и трябва да уточня за какво става дума. И немога да разбера защо , но не е болка за умиране.

                          Коментар


                          • #88
                            До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

                            Здравейте,


                            Има доста програми, които предлагат средства за улесняване на ръчното векторизиране на растерни карти. Към вече споменатите по-горе бих добавил:
                            • Mapwel -- Trace tool: This is another tool for faster vectorization of the raster image. It allows to vectorize one object (or set of similar objects) at once, but it cannot vectorize whole map with different types of objects at once. Tracing should be repeated for respective types of objects (filled areas, roads, rivers, etc.). Trace tool works on images with any common color depth (including True Color and bi-tone) that are sufficiently clean;
                            • MapMan -- Automapit works if you have a background image in which there are lines (roads, rivers etc.) and/or regions (lakes, woods etc.) which are clearly distinguishable from their surroundings by colour. With Automapit you still start by clicking on the object, which allows you to give it a name and say what sort of thing it is (road, river etc.) but you only have to click once for a region or twice for a line (to specify the initial direction). Then hit Ctrl&A and watch while MapMan automatically follows the line, or traces the boundary of the region, based on the colours in your background image.
                            Според мен за да бъде скалируем подобен подход и да се постигнат резултати в разумно време е нужно по-голям брой хора (от няколко десетки до няколко стотин) със съответните умения да се включат в него. Нещо подобно вече се случва на доброволни начала в проекта за планинарската карта на GpsEnjoy:

                            http://www.gpsenjoy.com/questions/178-bgmountains.html

                            Ако има умели ентусиасти -- нека поразгледат и евентуално се включат в това усилие.

                            Друг възможен подход е да се напише специализиран софтуер, който освен интелигентното превръщане на растерни обекти във векторни да е в състояние да разпознава тези обекти (например различни видове пътища, пътеки, мостове, скали, водоизточници, реки, текстови надписи и тяхната семантика и т.н. -- всичко включено в легендата на растерната карта). Има добре известни алгоритми, които се справят доста добре (над 90% успеваемост) с подобни задачи, особено ако бъдат тренирани върху данните, с които ще работят. Съветските карти са доста благодатна почва за експерименти в тази посока, тъй като имат добре документирана и спазвана легенда, покриват много райони от света и де факто са в public domain. Както вече бях споменавал някъде и по-рано, имаме намерение да се захванем с изгoтвянето на такъв software когато (ако) понамалеят задачите, с които си изкарваме насъщния. Ако има заинтересовани програмисти, които биха искали да участват в разработката на подобен open source software, нека се свържат с мен.

                            Поздрави,
                            Ведрин
                            Последно редактирано от vedrin; 08-05-09, 20:00.

                            Коментар


                            • #89
                              До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

                              Здрасти Ведрин
                              Наистина смятам че идеята ти за написване на специализиран софтуер който да разпознава дадените обекти по растерната карта е страхотна и уникална според мен. За жалост не съм програмист иначе ако имах знанията и възможностите бих се включил в подобен проект и дано се намерят добри хора които да те подкрепят в това начинание.
                              Между другото имам и една малка идея към теб (може да се каже и молба) дали ще можеш да напишеш нещо като упътване на технологията на векторизиране например на една карта от Генщабовските с Мапвел във формат за Гармин, макар че за същинския метод на векторизиране в хелпа на програмата е описано в в общи линии как става. Имам в предвид по скоро тази част от подготовката на самото изображение преди векторизирането т.е. дали се променя проекцията му, прави ли се някаква допълнителна обработка на самия растер с някой от познатите графични редактори и т.н. Предполагам че е ясна каква ми е идеята. Това би било особено полезно в бъдеще ако някой иска да се сдобие с дадената програма и желае да си конвертира други изображения за Гармин, даже и аз се замислям ако посъбера малко парички да си я закупя.

                              Коментар


                              • #90
                                До: Автоматично конвертиране на растерните руски военни карти във векторни

                                Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
                                Между другото имам и една малка идея към теб (може да се каже и молба) дали ще можеш да напишеш нещо като упътване на технологията на векторизиране например на една карта от Генщабовските с Мапвел във формат за Гармин, макар че за същинския метод на векторизиране в хелпа на програмата е описано в в общи линии как става. Имам в предвид по скоро тази част от подготовката на самото изображение преди векторизирането т.е. дали се променя проекцията му, прави ли се някаква допълнителна обработка на самия растер с някой от познатите графични редактори и т.н. Предполагам че е ясна каква ми е идеята. Това би било особено полезно в бъдеще ако някой иска да се сдобие с дадената програма и желае да си конвертира други изображения за Гармин, даже и аз се замислям ако посъбера малко парички да си я закупя.
                                Здравей icpart,

                                Идеята е добра и вече е реализирана. Добавих кратко описание на стъпките в разработката на BGtopoVJ най-долу в уеб сайта:

                                http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/index.html#section5

                                Ето и директна връзка към файла за всеки случай:

                                http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/BGt...orkflow-bg.pdf

                                Написах и английска версия, тъй като вече на няколко пъти се налага да обяснявам туй-онуй и на ентусиасти от близката и по-далечна чужбина:

                                http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/BGt...orkflow-en.pdf

                                Поздрави,
                                Ведрин

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X