Здравейте, колеги. Преди няколко дни баща ми купи Garmin Nuvi 255 W. До вчера нямахме реална възможност да го използваме, защото са почивни дни и почти не излизахме на много далечни разстояния. Между другото от Марково съм, което е точно до Пловдив. Вчера обаче трябваше да пътува до Варна и аз отидох с него защото вероятно щеше да се връща до вечерта. Трябваше да вземем още един човек от града, така че още не бях задал да навигира. След като спряхме на улицата на този човек, аз там зададох, че искам навигация до Варна, най-бърз маршрут. Бяхме решили да минем през Бургас, така че GPS-а добре се ориентира и даде този път. При излизането от Пловдив не го слушахме много, защото даде някакви абсурдни пътища, които си струва да го слушаш само ако не познаваш града(както ще правим след два дни в Гърция). Както и да е, излезнахме на магистралата за Стара Загора и там правилно показа. Интересното е, че на отиване много се рових в него, гледайки най-близките атракции, бензиностанции и т.н. Интересното е, че като отида на "Интересни места", а преди това съм гледал картата и като се върна обратно(без да задам нови точки) ми прави някакво преизчисляване. Например, ако преди това е казало "Карайте 60 км", отида ли да разглеждам някакви места и се върна(без промени) казва "След 6,5 км(примерно), завийте надясно. Това е интересно, след като не съм задавал нищо ново, а само съм разглеждал. Намерих, че за да го оправя отивам до Настройки -> Навигация и без да барам нищо се връщам пак на "Обход" и отново се сеща да каже "Карайте 60 км" или там колкото е разликата за времето, което съм се ровил в "Интересни места". Като разбрах каква е работата, реших да не го барам много много, ако не се налага наистина. На Сливен стана нещо интересно. Някои от вас може би знаят как е там детелината. Главният път от Пловдив обаче си продължаваше направо. Надясно ако завиеш, долу има кръгово, като наляво е за сливен, направо пак да се качиш на пътя, а надясно за някакви села. Е, навигацията се опита да ни изкара от пътя, да ни прекара през кръговото и пак да ни качи на главния път, като сами се сещате, че това е безмислено
и не е никак по-бързо
. От време на време, по-нататък, правеше някакви глупави преизчислявания, като показваше триъгълник(от главния път, към някакви села и после дава ново включване на главния път). Най-смешно беше в Бургас, защото се оказа, че трябва да ходим до Практикер, че му трябваше нещо, което забравил да вземе от Пловдив. Зададох практикер, влезнахме добре и баща ми вика "Сега ще го слушам". Даде десен завой, като баща ми вика "Дотук добре може би". След това даде ляв в някакви улички пред блокове, след това десен и гледаш излизаме на главния път(перпендикулярен на главния от Пловдив) и вика "Сега направете обратен завой". Само по себе си предполагам, че е право, но едва ли е "най-бързо". Идеята е, че знаехме пътя и просто искахме да видим какво е представянето на техниката и колко ще ни върни в Гърция(след 2 заминаваме за около седмица). Реално това беше причината баща ми да го купи, защото за България просто не му трябва, а в Гърция в по-малките населени места сигурни и табелите няма да можем да прочетем и затова. На връщане решихме да минем през Дюлинския проход, защото вече се връщахме и нямаше значение кога ще се приберем. Зададох "Най-кратък път" и интересно, навигацията беше страхотна, даже на места през разни села имаше паралелни пътища и баща ми вика "Ще карам по този, защото си го знам", а се оказва примерно, че другият е с няколко километра по-къс, но нали знаете приказката за лъжливото овчарче, нямаше му доверие вече
. Единствено на тръгване се опита да ни прекара през центъра, да обиколим така, вместо да излезнем директно на Аспаруховия мост и оттам. Сега, след това дълго обяснение идва ред да ви питам да ме посъветвате как да правя нещата по-добре, ако е възможно. Разполагаме с картата за Гърция, така че нещата се уредени. Трябва да стигнем почти до Атина, но не в самата, а така на едно 70 км встрани, като имам точните координати(от Google Earth видях точно къде се намира хотела) и си играх събота/неделя да видя какво ще даде и го смята, не знам само с тези преизчислявания и обратни завои, колко ще ни върти
. Между другото, видях, че има някаква тема, където се правят подобрения по картата, също мога да помогна, след като се запозная със софтуера. Например, къщата я построихме под самото Марково, на половината на пътя между Марково и Пловдив и в момента имаме само едни съседи. Отбивката си е асфалтов път, а на картата го няма, след това пътят вътре в нашия парцел също може да се зададе, като "черен", само чакъл сме нахвърляли. Така че ако успея да се ориентирам как се правят тези неща, ще ви пратя подобренията, така че като дам "Иди у дома" да не ми вика "Офроад"
. Благодаря предварително за помощта. С две думи въпрос е, нормални ли са тези преизчислявания и глупости и от какво са породени?

Коментар