Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изпращане на корекции за забрани, брой ленти, престроявания, еднопосочни пътища и др.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Изпращане на корекции за забрани, брой ленти, престроявания, еднопосочни пътища и др.

От известно време пращам корекции за картата, но все още не знам как да отбелязвам следните особености:
    1. Многолентови пътища. Виждам, че новите модели на Garmin поддържат ленти и престроявания - определено полезна екстра за шофиране в големите градове. Въпросът е как да кажем: от тук до тук пътят е с три ленти, от тук до тук стават четири, като имаме една наляво, една напред и две надясно... примерно. Как се отбелязват бус-лентите?
    2. Ограничения на скоростта. Максималното ограничение ли за скорост се поставя? Ако да, не ми изглежда логично по завоите на Шипка да караш с 90 км/ч (въпреки че е разрешено). Също така, как казваме: от тук до тук с тази скорост, после - с тази... Аз лично си отбелязвам с POI и следя посоката, в която съм се движил (което тотално се обърква, ако не си споменал посоката и се върнеш по същия път).
    3. Еднопосочни улици и забранени улици - как се отбелязват?
    4. Пътища, които се пресичат на различни нива - как отбелязвате, че пътищата се пресичат чрез надлез, но не можете да минете от единия на другия път?
    5. Забранени завои - има места, където можеш да продължиш само надясно, само наляво, само напред, забранен е обратен завой и др. Обикновено ги отбелязвам с POI и дъъълго описание с думи какво може и какво не може да се прави.
    6. Забранени за определени ППС пътища - има пътища само за велосипеди, но има и такива, забранени за камиони, забранени за МПС над 3 метра, забранени за мотори, за велосипеди... всички ли могат да се отбелязват? В моя GPS видях 3 режима: пешеходен, велосипеден и автомобилен. Ами ако си с камион? Не трябва ли картата да ти избере подходящ маршрут?
    7. Полигони - когато пращам паркове и градини, очертавам с "тракове" полигоните на зелените площи. Някой има ли по-добра идея?
    8. Реки - реките са масово разместени, понякога и с над 100м. Единствената ми идея е да ги пращам като трак, но не знам доколко е добра...

Благодаря за информацията!
    Петър Събев

От: Изпращане на корекции за забрани, брой ленти, престроявания, еднопосочни пътища и

Аз правя снимка, на която се вижда т'ва дето е за корекция, цвъквам точка с номера на снимката и ако има нещо за допълнително обясняване, добавям тхт файлче

Коментар

От: Изпращане на корекции за забрани, брой ленти, престроявания, еднопосочни пътища и

Първоначално публикуван от denislav Преглед на мнение
      Аз правя снимка, на която се вижда т'ва дето е за корекция, цвъквам точка с номера на снимката и ако има нещо за допълнително обясняване, добавям тхт файлче
      Няма ли по-лесен начин и за мен, и за хората, които се занимават с разработката на картата?

Ясно е, че с много обяснения винаги може да се постигне желания ефект. Въпросът е има ли начин да го направим по друг начин?

Поздрави,
      П.
      Петър Събев

Коментар

Идеята е добра и след като приключим с компилирането на предстоящата версия на картата, ще обърнем внимание и на това.
        OFRM Team
        Отдел за Борба с Организираните Клиенти

Коментар

Идеята е не добра, а чудесна. В картата има доста неточности, а и много често се правят промени в пътната обстановка. Мисля, че само с общи усилия може да се решават тези проблеми. Струва си да се помисли как това да става лесно и бързо.
          Garmin nuvi 765

Коментар

Да много добра идея да се въведе някакво по-лесно изпращане на грешки и корекции.

Възможно е да се направи и потребителите да виждат тези изпратени корекции и да гласуват дали са наистина така или не, под самите корекци могат да се изкарат бутони дали корекцията е валидна.

Примерно:
            +ДА
            -Не

Коментар

Първоначално публикуван от OFRM_Team Преглед на мнение
              Идеята е добра и след като приключим с компилирането на предстоящата версия на картата, ще обърнем внимание и на това.
              Има ли някакво развитие с идеята.

Коментар

Засега май няма достатъчно интерес от колегите.
                Аз лично си ползвам MapSource и правя следното:

1. Качвам всички тракове и POI от GPS-а.
                а) Ако са дълги, изчиствам "панделките" и ги оставям така
                б) Ако са кратки, правя ги в прозрачен цвят и ги кръщавам RAW-1, RAW-2... После правя нови, базирани на по-малко точки и си ги кръщавам - тук е улица, тук е алея. Обикновено ги боядисвам в различни цветове - сиви за асфалтов път, тъмно кафяв за алея, зелени/червени/сини според категоризацията на OFRM. В mail винаги уточнявам кой цвят какъв път е и какви МПС могат да минат по него. За имена използвам категоризацията на OFRM.
                в) за еднопосочни улици добавям две точки (POI), които обозначават начало и край. Кръщавам ги точно така - "начало на еднопосочна улица", "край на еднопосочна улица". Внимавам и за "посоката" на самия трак.
                г) ако изпращам търсене по улица и номер, пращам POI за всяка точка от улицата (друг начин няма), т.е. "ул. Хаджи Димитър 16", "ул. Хаджи Димитър 18" и т. н.
                д) При забранени завои или друга корекция, слагам червено триъгълниче (POI) на съответното място и описвам с думи, напр. "Идвайки от улица Чавдар Войвода, можете да завиете само надясно по Хаджи Димитър"
                e) При забранен/трайно затворен участък от пътя, слагам ярко червен трак, с който обозначавам къде
                ж) Ограничение на скоростта досега не съм го пращал, но просто бих начертал трак с начало и край с име скоростта, напр. "50 км/ч"

2. POI отбелязвам със съответната икона, мисля, че тук няма кой знае какво да се обсъжда. Понякога е важно леко да се мръднат наляво или надясно от улицата, за да не са по средата на пътя (особено валидно за магазини и тем подобни).

3. Ако е нужно да чертая полигони (езеро, сграда, парк), ги очертавам с трак с подходящ цвят и име.
                Реките отбелязвам със син трак и подходящо име (работи).

Ето и нещата, които още не знам как да изпращам подходящо:

Пътища, които се пресичат на различни нива. Освен да се очертаят и на всеки да се пише "Ниво 1", "Ниво 2" в началото, като рампите се отбелязват "Ниво 1 -> Ниво 2" например, друго не се сещам.

Забранени за определени ППС пътища - по-скоро очаквам от OFRM Team да кажат кое има смисъл и кое не. Каруца с GPS поне досега не съм виждал, така че сигурно няма голямо значение дали е разрешено и дали има навигация в режим "каруца". Виж, за камионите наистина ми е интересно.

Кръстовища и брой ленти - ако някой може да разясни как да ги пращаме, ще бъде супер. Аз засега си представям по-скоро да чертаем картинки и да пращаме.

Между другото, някой случайно да знае как се създават и редактират JCV файлове. Знам, че ако влязат в OFRM, ще е най-рано в 5.50, но все пак...
                Петър Събев

Коментар

За броя на ленти аз ги пращам като POI За всяко едно кръстовище.
                  Прекачам един пример. А до колко е разбераемо.... OFRM Team да кажат.
                  Прикачени файлове

Коментар

Броя на лентите ги отбелязваме по следният начин:

л лп ппп пд д
                    горното е 7 ленти - ляво, ляво и право, 3бр само на право, право и дясно и една само на дясно. Това е най съкратения и бърз вариант. Когато са 2 ленти и е стандартно положението, т.е. лявата си е за ляво или лп, а дясната си е за п или пд - не пишем леин ассист, защото това е стандартно положение и всеки взел книжка трябва да е на ясно с него. Така спестяваме и "мислене" на ГПС-са.

Коментар

Първоначално публикуван от sabin Преглед на мнение
                      Броя на лентите ги отбелязваме по следният начин:

л лп ппп пд д
                      горното е 7 ленти - ляво, ляво и право, 3бр само на право, право и дясно и една само на дясно. Това е най съкратения и бърз вариант. Когато са 2 ленти и е стандартно положението, т.е. лявата си е за ляво или лп, а дясната си е за п или пд - не пишем леин ассист, защото това е стандартно положение и всеки взел книжка трябва да е на ясно с него. Така спестяваме и "мислене" на ГПС-са.
                      Сега ако кажеш как можем да разберем кои ленти вече ги има чрез Mapsource или на стар модел GPS без Lane Assist... или ако имаш някаква идея за друг продукт, с който да проверим нещата и да изпратим корекции?

Другият ми въпрос е по-скоро за отделна тема, ама... някой има ли идея как се правят JCV файловете (Junction View), има ли нещо като Creator или Viewer?
                      Петър Събев

Коментар

Няма как да разберете за съжаление.

JCV файловете не се правят лесно, защото тях ги създава Гарминският софтуер а входният фаил е svg формат, което е векторен формат. Не съм ги разучил и аз защото сега сме насочили усилията да пуснем трафика и след това ще ги действаме.

Коментар

Първоначално публикуван от sabin Преглед на мнение
                          Няма как да разберете за съжаление.

JCV файловете не се правят лесно, защото тях ги създава Гарминският софтуер а входният фаил е svg формат, което е векторен формат. Не съм ги разучил и аз защото сега сме насочили усилията да пуснем трафика и след това ще ги действаме.
                          А аз искам да попитам някои знае ли до къде е стигната т. нар. Национален регистър за пътните знаци на БГ? Имаше една такава идея преди година две - и има ли мераци за вкарването на ВСИЧКИ по-важни знаци в картата на БГ???
                          nuvi 3790LT flashed to nuvi 3490LT

Коментар

Първоначално публикуван от ggeorgiev Преглед на мнение
                            А аз искам да попитам някои знае ли до къде е стигната т. нар. Национален регистър за пътните знаци на БГ? Имаше една такава идея преди година две - и има ли мераци за вкарването на ВСИЧКИ по-важни знаци в картата на БГ???
                            Garmin предлага ли примерно знаци като път с предимство, път бе предимство да се опишат? От друга страна, дори да го има като опция (аз не съм чувал такова нещо), ако сменят знака след време и някой не си ъпдейтне картата, може да стане сериозен проблем...

Предупредителните знаци са полезни (Внимание, светофар! Внимание, пешеходна пътека! Внимание, опасен завой...), но водачите бързо ще се изнервят, ако получават предупреждения за всичко това.

Най-полезно ще е да се вкарат всички знаци за максимална скорост, но според мен е непосилно да се вкарат ръчно - единствено импортиране по някакъв начин би било добра идея.
                            Петър Събев

Коментар

Не мисля че има идея да се вкарват тези знаци, защото те са свързани с гледане на пътя а не устройството.

Още повече да вкараме всички знаци за ограничения и забранени и еднопосочни улици и да поддържаме тази информация актуална е достатъчно предизвикателство с което не сме се справили до този момент.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X