Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси за работа с Гармин Дакота 20

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпроси за работа с Гармин Дакота 20

Здравейте приятели?
    Имам няколко въпроса, които възникнаха при ползването на ръчен Джи Пи Ес приемник Гармин Дакота 20 с последната версия на навигационният софтуер ОФРМ ТОПО Геотрейд 5.11.
    Естествено въпросите ми са свързани с използването на апарата. Прегледах и форума и през търсачката след, като не ми стана ясно, пиша тази тема с молба за информация и помощ.
    Имаме земеделски земи в различни райони на страната. Много от имотите са трасирани от местните геодезисти, но колчетата изчезват и решихме и закупихме /финансово най-добрия вариант за нас/ приемника с надежда да си маркираме терените и да засичаме площите, които обработваме - оран, сеитба, жътва а също и да не навлизаме в чужди парцели /проблеми със съседи, колкото искаш/. Дадоха ми и един конвертор на координати
    UlTra от координатната карта 1970, но шрифта на програмата го нямам на компютъра. Голяма играчка пада и не съм сигурен за постигнатите резултати. Площите са различни, а и притежаваме над 6000 дка, представяте си за какво преобразуване на координати става дума.
    Въпросите ми са:
    1. Имали в настройките на Дакота 20 начин да работи с координати от картите от 1970 и ако да, как се настройва?
    2. Има ли карти от 1970 или софтуер с който да работи свободно на Гармин Дакота 20?
    3. И ако няма възможност да работи с такива карти, с наличния или друг софтуер, имали конвертори за преобразуването на координатите от 1970 в подходящия за Гармин Дакота 20 с ОФРМ 5.11.?

Надявам се, че отговорите ще бъдат полезни и на други лаици, като мен. Ако модераторите сметнат нека преместят темата където и е мястото.
    Поздрави.

Последно редактирано от Pacific; 09-04-10, 10:09.

До: Въпроси за работа с Гармин Дакота 20

Трябва да се свържете с някой разбирач, който да ви направи спец. карта с имотите - само за вас. Да си я сложите тази карта в GPS-а, и на нея да гледате къде се намирате. За тази цел трябва да си набавите в цифров вид (файл) имотите ви. става и в хартиен - ако имате отпечатана скица на имота със списък на координатите на ъъглите на контура му.

това, което трябва да се направи е:
    1. Конвертират се скиците в чертеж в UTM/WGS84 координатна система и се вкарват в програма за правене на карти за гармин (примерно GPSMapEdit).

2. Надписват им се номера (всеки имот/парцел) да си има някакво означение - да знаете къде да го търсите.

3. Прави се карта за Гармин и се слага в Дакотата.

4. Като пуснете GPS-а ще виждате в коя нива сте - дали сте в нея и т.н.

Аз така го разбрах проблема.

Коментар

Много добър съвет и решение

Може да се добави специалистът, който ще им изготви картите, да им направи и реперни карнети там където е възможно.

Коментар

А не може ли да се вкара направо зем файл от Кадиса?

Коментар

Направо ZEM файл в Garmin - няма как да стане.
          Garmin-четата четат IMG-карти, GPX-тракове,маршрути, GPI-точки. Може и още нещо да четат, ама не съм чул.

Като се използва GPX могат да се направят доста неща, но усилието е практически същото като за направата на IMG файл.

Освен това може да не му трябват на човека точните граници от ZEM-файла, а да си направи някакви свои си.

Коментар

Според мен може да се мине и без правене на IMG карта.Също две полезни теми, дискутирани във форума.

Garmin Custom Maps - растерни карти в Garmin

X, Y координати/Трансформиране от 1970

П.П.:Кога ли най-накрая ще видим новата координатна система БГС 2000?

Коментар

Аз правих навремето една програмка за джобен компютър - за да отчита в реално време координатите по КС1970. Ама.. нещо я изоставих. Направих я да работи вярно само за Софийското поле. Обаче разбира се - не работи на Гармин апарат.

Иначе, за Гармин би могло да се направи отчитане на координатите в КС1970, но по карта. Т.е. карта, разграфена като мрежа с БГ-координатите. Потребителя сам ще си сравнява позицията спрямо мрежата на КС1970. Мисълта ми е че би вършила работа - виждаш че си между линии с някакви координати - и си преценяваш сам каква е координата между тях. С различна гъстота мрежи могат да се сложат на различните зум-нива, и тогава колкото повече зумваш, ще виждаш по-гъста мрежа, и ще отчиташ по-точно.

Но сигурно и този, който направи картата (вече няма да съм аз!) и той няма да си я ползва - както стана с програмката, която писах.
              Просто му трябва на някой нещо за 5 дни, и с него и без него - все тая.

Направих преди 3 години и една карта с триангулачните точки - за едни геодезисти. И те не я ползват, щото не го носели вече гармина, ами носели били лаптопа - и тинтири-минтири.

А не се правят за 5 минути тези неща! Отиват си ден-два общо - докато се изпипа, че да върши работа. И като после видиш, че е било напразно - и ти остава едно чувство като прееб...не.

Коментар

Много интересно г-н Упориm. А мога ли да ви попитам, предполагам може да отговорите, ако евентуално се направи такава карта (примерно координатна мрежа) на България в КС 1970 и по нея се отчита от GPS, няма ли да се създаде проблем при отчитането. В смисъл нали принципно GPS отчита по WGS 84 координатна система с географска проекция т.е. без проекция? Това в крайна сметка няма ли да създаде проблем?

П.П.:Последната версия на Мкад може да експортва в shp.
                Последно редактирано от asterix85; 12-05-10, 12:42.

Коментар

НЕ, картата си е карта. Координатите ще ги показва Гармина както му зададеш в настройките (т.е. няма да са в КС1970, а WGS84, или каквото му избереш от неговите си настройки). Картата не сменя координатите.

Отчитането трябва да става от картата, а не от GPS-а. Т.е. виждаш си твоят апозиция спрямо линиите на картата (които може да си имат надписи, или като цъкнеш на тях да се изписват като имена).

Аз не се сещам въобще по какъв друг начин може да се отчете нещо по КС1970 - единствената възможност за потребителя е да си настрои собствен елипсоид, и параметри на Гаусовата проекция (UTM). Обаче КС1970 не е Гаусова, конична, при това е завъртяна- т.е. севера не е север.

За практиката може да се пробва някой да направи по един "крив" елипсоид, с доста завъртяна ос, и да изнамери някакви параметри (отместване и меридиан) на UTM-а, така че да се получат стойности близки до КС1970.

Обаче, не съм сигурен дали UTM-а ще работи с потребителсик елипсоид, или с WGS84. А и трябва за всяка зона да се правят наново настройките и да се вкарват на ръка (а това са ти 10 числа, до петия знак поне). Просто не си е работа.

Затова си мисля, че е най-удачно, предвид точността на GPS, да се направи карта от мрежата на КС1970 и да се преценяват координатите спрямо положението в тази мрежа.

Ама това всичкото само в случай, че искаш да ползваш само Гарминченто и да го тормозиш с нещо, дето не му е работа. Я го ползват двама души - я един.

И за уточнение: за координатните системи в Гармините. Има две настройки, които са съвсем различни! Едната е за елипсоида, а другата е за формата на координатите:

- тази за геоида би трябвало да оправя показанията на приемника. Има приемници (не Гармин), които имат възможност за настройка на елипсоида, по който дават координатите. Стандарта NMEA предполага, че се използва WGS84 геоид, но аз имам един Wintec GPS, в който мога от компютъра да му бръкна и да му сменя елипсоида, така че да дава друга ширина и дължина - според въведения нов геоид. Ако този GPS се свърже с компютъра ще дава координати, които не са във WGS84. Тогава всяка програма, която го ползва, ще си мисли, че са WGS84 но те няма да са. ПРЕДПОЛАГАМ (защото не съм си играл да пробвам това), че настройката на елипсоида в гармин е за да оправи това. Такава настройка съм виждал само при Garmin. При това съм почти убеден, че тя е за работа със "страничен" GPS, с неизвестен елипсоид. Предполагам вътрешният протокол на GPS данните от Garmin GPS дава информация по кой елипсоид са - така че тази настройка може и да не оказва влияние. Аз лично не съм пробвал да сравня какво става с координатите, но твърдя, че ако се смени това в Garmin XT и се ползва Garmin GPS 10x - няма никакъв ефект. Т.е. сменям елипсоида, но съм си на същото място на картата!

- важната настройка е тази на формата на координатите. Гармин позволява да ползвате доста екзотични координати (на различни държави). Това в почти всички случаи са равнинни координати - в метри. Т.е. не са в градуси, а са в дължина от терена. Такава е UTM - която си е практически стандарт. Тази настройка променя показването на координатите на дисплея: примерно на E132424, N123413 - като това не са гардуси а "метри" (в повечето случаи). Ако някой търси нещо по карта - трябва да използва тези координати, и мащабна линийка - а не градусите - щото е много по-трудно с тях. Айде стига съм писал, че минава времето.
                  Последно редактирано от ynopum; 12-05-10, 13:57.

Коментар

Много як коментар! Благодаря за обяснението!
                    ...
                    Само да попитам още един въпрос. Добре това означавали, че ако имам координатна мрежа в 1970 и я поставя в GPS като основа, фактически по нея мога да определям и координати в Балтийската височинна система. Или аз пак нещо не съм доразбрал...
                    Последно редактирано от asterix85; 12-05-10, 16:32.

Коментар

Ами - НЕ.

Балтийската височинна система не е координатна - т.е. не дава координати, а е просто ниво, спрямо което са определени котите от терена. Ако имаш карта с хоризонтали/коти, и на нея пише "Височинна система: Балтийска" (може да пише Черноморска), то това просто значи, че тези коти са спрямо Калининград - на Балтийско море. Това няма пряка връзка със изток/север координатите. Струва ми се че в този форум имаше такова обсъждане.

На GPS-а можеш да отчиташ височина по 3 метода:
                      - от спътниците - т.е. когато апарата ти хване 4 и повече спътника, ти изписва че е определил положението ти 3D, и ти дава кота. Тази "кота" спрямо елипсоида WGS84.
                      - от картата, ако тя има DEM (цифров модел на височините) и уреда ти го може (Colorado и нагоре). Тогава за кота се интерполира стойността от положението ти спрямо DEM-данните. Тези данни са по всяка вероятност котите на терена, мерени от космическата совалка преди 20 години, със стъпка 90 метра, и са спрямо WGS84 елипсоида - щото ги има готови. Може и да са други, но просто апарата вижда къде си в план на картата, и от картата (този DEM в нея) намира котата ти. Т.е. ако ти си в самолет, и дадеш кота от картата/DEM, то ще ти даде котата на терена, а не на самолета.
                      - от барометър, ако има в апарата. Тогава височината се смята по стандартна формула, според налягането и температурата, и е грубо казано от нивото на морето, ама това море, по което са правили формулата. Малко вероятно е на плажа във Варна да е точно нула. Това е най-близкия до "Балтийската височина" метод. За съжаление атмосферното налягане се мени във времето, и това ти дава грешка в котата. Освен това този метод е ненадежден пространства, където налягането не е естествено (самолет, даже и кола)

За да минеш в Балтийска най-добре е да смениш DEM-а, като му коригираш котите (Z-коорд.), така че да отговарят на балтийската. Това е проблемче, защото нямаш опорни точки в DEM-а. Единствените сигурни места (в смисъла на "надеждни") при него са плоските равнини. Ако им знаеш на тях котите спрямо елипсоида WGS (това не е толкова трудно), и знаеш котата спрямо Балтийско море на този терен, то ти стигат три такива точки (добре отдалечени, примерно петричко, старозагорско и някъде около дунав) - от тях ще видиш каква е зависимостта на изменението, и после според тази зависимост (линейна в случая с трите точки) ще коригираш всички Z-ове на DEM-а, според координатите им в план. Това се сещам като "удобен начин", използвайки специална карта. Т.е. може да се направи една спешъл карта, която да е разграфена с мрежа от линии, отговарящи на точни координати в план по КС1970, и в нея да има DEM, който пък е "калибриран", за да дава коти в спрямо Балтийско море.

Грешката на DEM-а е в планините, при деретата, хребетите, но в полетата трябва да е доста точен. Имайки предвид това, може би котата, отчетена от DEM-а е по-надеждна, от котата отчетена от GPS приемника (т.е. от "четвъртия спътник" - грубо казано). Т.е. намира се позицията в план, и от DEM - котата.
                      Последно редактирано от ynopum; 12-05-10, 17:01.

Коментар

Моите уважения за коментара и подробното обяснение г-н Упориm! Всичко звучи толкова просто и елементарно. Защо тогава досега това не е направено? Или греша? Според мен би ималa голямо приложение една такава карта-мрежа в КС 1970 за GPS приемници. Сега като се замислям не би трябвало и да е много трудно да се направи една такава мрежа при зададени няколко триангулачни точки в КС 1970 (минимум три) и техните съответни в WGS 84 за някакъв определен район. Примерно такава мрежа може да се направи в MapInfo. Същото е и за DEM Модела в Балтийската височинна система.

Поздрави,

Коментар

Ами, за да продължа да философствам: не е направено, защото много малко хора биха имали нужда точно от това.

Съдейки по себе си - даже един човек сам си сменя нуждите - един път му трябва нещо, мисли че е важно - после вече вижда, че не му е трябвало толкова.

Може би има смисъл терена (DEM и хоризонталите) да се направят в Балтийски (или Черноморски) височини - за да отговарят на всичко останало в БГ. Има много карти, репери, табели, върхове... всичко това е в Балтийски и Черноморски височини. Котата спрямо елипсоида на WGS е грубо с около 30 метра по-високо, освен това никой за нищо не я ползва - ползва се "надморската височина" а не "наделипсоидната височина" - от нея се вълнуват сигурно само инженерите на NASA. Аз да си призная, не съм се опитвал да сравнявам разликата между двете в метри. Но е странно за някой, да се качи на някой връх, да види табелка ХХХХметра, и по GPS-а да види 30 метра повече. И почва да се чуди.

Хората вярват на GPS-а и компютрите. Колко често се пита по форумите: "защо ме показва на съседната улица"? Въобще това са неща, които са скрити в обикновения ден на обикновения човек. Той не иска да ги вижда. Никой не иска да знае в какви посоки се въртят зъбните колелца в часовника му - иска да знае само колко е часът. И се притеснява само когато часовника не му показва точното време.

Коментар

Направо ми разказахте играта. Благодаря на Г-н Упорит и на Г- н Астерикс! Стана ми ясно, че с Дакотата няма да ги върша тези неща дето на мен ми се иска и ще ми трябва специалист от некоя геодезическа фирма да си ми набива колците, а аз да си ги запаметявам след това с Дакотата както си искам.
                            Благодаря и за това, че темата възбуди толкова интересни коментари!
                            ще следя за още такива.
                            Поздрави

Коментар

От: До: Въпроси за работа с Гармин Дакота 20

Е, сега...
                              Вие го отказахте човека.
                              Големия въпрос тук е дали точността на ГПСа ти, те устройва.
                              В случай че това е така, варианти да си качиш имотните граници - бол.
                              Проблема с к. с-ма. "1970" се приключва веднъж завинаги след като си трансформираш координатите на граничните точки Ultra или някой от другите известни програми.
                              Аз мога да ти направя карта на която има единствено имотите ти, който от своя страна да се обединява с ОФРМ и т.н. гимнастики, но не виждам голям смисъл.
                              Едно лесно решение:
                              След като си трансформирал всички точки във WGS84, ги изсипваш в мапсорс. Включваш на No Map за да избегнеш рутирането и си чертаеш по един route за всеки имот. Качваш всичко на ГПСа и тичаш на ливадата да си мериш.
                              Георги Тонев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X