Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли живот за един древен GPS?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Има ли живот за един древен GPS?

Бях забравил, че имам такъв древен GPS приемник - Prestigio ROADSCOUT 4150 и като го намерих в една кутия, много му се зарадвах. Дори го лепнах на предното стъкло, което в комбинация с дъртия Freelander си беше голям резил
    Толкова е стара картата на този GPS, че магистрала СТРУМА липсва. Проверих сайта на Prestigio, но този модел отдавна не се поддържа и не успях да намеря карти за него .
    Възможно ли е да се сложи някоя по-съвременна карта? Къде да търся?

И аз имам стара навигация от тази марка.Питах познат "хакер",и той каза-не,хвърли го

Коментар

Възможно е .
      Карти има. Навигационния софтуер трябва да е Igo, малко гугъл и излизат варианти за съвременни карти. Свързва се с компютър и се наливат новите карти.

Коментар

Аз пък мислех че говориш за този проблем:

https://trafficnews.bg/bulgaria/vazm...-april-137804/

И аз имам един GPS премник с Bluetooth, комплект с един стар телефон, но като го изрових и заредиг, свързах с телефона, никоя програма не го "прочете", но не съм се и старал.

Коментар

Преди да продъжиш занимавките си с тая навигация, провери дали след като хване спътници показва верни дата и час.
          Че преди няколко години имаше корекции на протокола и някои от древните GPS приемници получават "комоциум".
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• коко келеша
            коко келеша коментира
            Редактиране на коментар
            По принцип не подлежат ли на корекция тези данни, без значение колко е древна навигацията? И аз имам едно подарено Нуви 255W и се чудя дали да се обаждам до фирмата за актуални карти, но не съм обръщал внимание на дата и час.

Проблема с верните дата и час на GPS не е свързан с "корекции на протокола" а със самата структура на гпс протокола и начина по който се формира точната дата и час - чрез брой седмици от началото на "летоброенето" до достигане на 1024 седмици, и после пак.
          Коригира се с промени във фирмуера на устройството (ако има проблем разбира се), което не е твърде тривиално...
          Конкретния GPS приемник - Prestigio ROADSCOUT 4150 най вероятно не е засегнат (от GPS rollover week)

Коментар

Както колегата ти е казал ,мисля че това е леко модифицирано ИГО - този софт работи на базата на лицензионен фаил и картите не са засегнати .
            Ще рече слагаш карта,софта гледа в лизензния фаил кога изтича и ако всичко е ок работи.
            При руснаците има генератори на лицензиони фалове - виждал съм за 99години и за вички карти за ИГО.
            Направи проба -закачи го към ПЦ и виж какво се вижда на ПЦ-ако се виждат директорите ,дърпаш си карти каквито ти трябват и заменяш и пробваш - това е наи простия тест.

Като занимавка ствава ама днешно време да речем телефон с андроид ,чистонов тука в америка е 20-30 долара и може да му се сложи навигация - не знам дали си струва заигравката с такива старини .
            Ако тръгне по простия начин ок но ако трябва да се отлючва,пишат скриптове и т.н няма смисъл според мен.

Коментар

Първоначално публикуван от brpi Преглед на мнение
              Както колегата ти е казал ,мисля че това е леко модифицирано ИГО - този софт работи на базата на лицензионен фаил и картите не са засегнати .
              Ще рече слагаш карта,софта гледа в лизензния фаил кога изтича и ако всичко е ок работи.
              При руснаците има генератори на лицензиони фалове - виждал съм за 99години и за вички карти за ИГО.
              Направи проба -закачи го към ПЦ и виж какво се вижда на ПЦ-ако се виждат директорите ,дърпаш си карти каквито ти трябват и заменяш и пробваш - това е наи простия тест.

Като занимавка ствава ама днешно време да речем телефон с андроид ,чистонов тука в америка е 20-30 долара и може да му се сложи навигация - не знам дали си струва заигравката с такива старини .
              Ако тръгне по простия начин ок но ако трябва да се отлючва,пишат скриптове и т.н няма смисъл според мен.
              Благодаря, ще си поиграя малко, макар че теническата страна не ми е много ясна и досега нищо подходящо не откривам в Google.
              През годините използвах най-различни GPS - вкл. и такива, които бяха без вграден екран, а с използване лаптоп. Моята кола е полу-ретро, затова искам всичко вътре да е дърто
              Ето снимка на някои неща, които изрових тези дни:
              - Tomtom - регистриран на сайта на производителя и редовно получвам мейли, че това устройство вече не се поддържа и да се свържа с техеn дилър, които щял да ми предложи по-нов модел.
              - RoadFinder - само с карта за Гърция, България и Турция се виждат като празни полета.
              - Nokia PD-12, с подвижна антена.
              На другата снимка е това, което се вижда, когато включа Prestigio към компютъра.
              Прикачени файлове

Коментар

Принципно картите се помещават в папка Igo8/Content/Map нещо от вида Bulgaria.....fbl, може да има и .fpa, .fda
                Карти има например в 4pda, 4pna, gpspower...

Коментар

Първоначално публикуван от carrot Преглед на мнение
                  Принципно картите се помещават в папка Igo8/Content/Map нещо от вида Bulgaria.....fbl, може да има и .fpa, .fda
                  Карти има например в 4pda, 4pna, gpspower...
                  Открих карти в две директори, като в едната виждам дори дати от 2010 г.
                  Всички тези файлове в двете директории една карта ли са или са различни?
                  Ако успея да открия актуална карта, с copy-paste ли се поставя в директорията, или изисква и други неща да се направят?

Виждам и Tomtom, но в GPS-a не откривам опция за избор на карта.

Прикачени файлове

Коментар

Папката отбелязана в червено съдържа карти за програма Mireo Black edition.
                    В папката отбелязана със синьо са картите на Igo8. Всеки файл с разширение .fbl в тази папка е отделна карта - държава или производител. Към нея има комплект файлове с адреси и предупреждения - .fpa и .fda.
                    Поставят се с copy-paste. Може да се наложи после от менюто на навигационната програма (Igo) да се селектира съответната карта. Ако например има сложени карти за България с производител HERE, MMCN и NQ може да се избира между тях. От всеки производител програмата автоматично избира най-новата карта (която е в папката Igo8/Content/Map ).

Коментар

Първоначално публикуван от carrot Преглед на мнение
                      Папката отбелязана в червено съдържа карти за програма Mireo Black edition.
                      В папката отбелязана със синьо са картите на Igo8. Всеки файл с разширение .fbl в тази папка е отделна карта - държава или производител. Към нея има комплект файлове с адреси и предупреждения - .fpa и .fda.
                      Поставят се с copy-paste. Може да се наложи после от менюто на навигационната програма (Igo) да се селектира съответната карта. Ако например има сложени карти за България с производител HERE, MMCN и NQ може да се избира между тях. От всеки производител програмата автоматично избира най-новата карта (която е в папката Igo8/Content/Map ).
                      Благодаря, кратко и ясно!
                      Техническата страна на GPS никога не ме интересувала, но ще прочета малко повече сега.
                      Не откривам в менюто опция за избор на различна карта, но и не съм се ровил достатъчно. Самото меню на този модел Pрestigio е доста объркано и изобщо не е френдли. Все пак виждам карта от 2016 г., но като карах по магистрала Струма, тя не се визуализираше. По спомен, май ми изписваше Road near by...
                      Нищо чудно, че някога съм го купил този "евтинджос" и после съм го хвърлил, дори нямам спомен. :-)
                      Вместо да търся в интернет, неясно къде и какви карти, възможно ли е да се свалят актуални карти от друг модел GPS, например, да помоля някой познат да ми ги копира на SD картата (8 GB)? Картите обвързани ли са с модела на GPS-a?

Коментар

http://lt03.dl.prestigio.com/Service...0%20-%20EN.pdf

На последната страница пише че бачка с Microsoft Window CE6.0
                        пак ще се опитам да обясня щото според мене не си наясно .
                        В общия случаи какво става - Това устройство като го пуснеш бута почти като голямо ПЦ само дет ползва орязана операционна система , в случая Window CE6.0.
                        След това като се зареди Window CE6.0 обикновено има скрипт дето вика навито или каквото е там -така наречения 1 ви екран.
                        Сега какво точно тия са направили на твоето нави - може и да има инфо може и да няма.

Имах едно нави за кола -блаупункт - 100% беше ИГО ама само с слагане не нова карта не ставаше -трябваше да ходя някъде по нета да се обнови .И обратното -на поне 10 устройства с Window CE съм слагал ИГО и там проблеми няма с упдеита на картите по метода на замяна на фаила.

намираш поне една карта -прегледах набързо навитотал - има карти от 2020 - iGO R3 HERE [Navteq] EUROPE 2020.Q4
                        Слагаш поне една карта- фаил.fbl и рестартираш навито - ако тая карта се вижда всичко е ок.
                        Но може и да не се вижда - има 1000 причини - тогава трябва да се отключи твоито нани и когато бута да се покаже Виндоус екрана.
                        Като се покаже ,от там нататък си дърпаш готова сборка ИГО или може и ТОМТОМ ,За Гармин не знам ,едно време ставаше ,сега не знам дали има Гармин за Window CE - и всичко е Ок .
                        Ако това дет съм написал ти е неясно - просто намери някои дето е в час и тои да го направи.

Инак карти естествено че може да всемеш от друго ИГО (от ТОТМ ТОМ ИЛИ ГАРМИН или нещо друго не става) ,ама е много по лесно да си ги дръпнеш от нета и ще знаеш колко са стари .

Има поне 10 саита за нави ,описания ,карти и т.н ако ти искаш да се занимаваш си иска четене.

Позвам ти екран на моито нави което от магазина доиде с Навигон ама сега отбутва до Виндоус и аз си стратирам каквто ми трябва.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:NAVI.jpg
Прегледи:444
Размер:347.0 КБ
ID:6753735
                        Последно редактирано от brpi; 06-07-21, 03:27.

Коментар

[QUOTEL]
                          ... намираш поне една карта

[/QUOTE]

Картата Q4 от посочения сайт е над 8 GB, затова реших да сваля iGO R3 HERE [Navteq] EUROPE 2020.Q2, която е около 6 GB. Tя е разделена на три файла, всеки по малко повече от 2 GB и за свлалянето само на едната част, като Free User, ми даде време 13 часа.
                          На практика трябва да свалям 39 часа тази карта, но за без пари - толкова!
                          От друг сайт поискаха да им преведа 10 долара, защото... just need to pay USD10 for a handling fee, because it takes a long time to upload maps online.
                          Tози GSM определено отива в кашона при другите старци, но ми беше любопитно да разбера, дали може да се направи с него

Прикачени файлове

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:igo.jpg
Прегледи:358
Размер:132.9 КБ
ID:6754695https://mega.nz/file/Nw4GXBCI#VAoUtX...kuDssBUlthBQXA

Ето ти торент на тая карта

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X