Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Garmin eTrex Summit HC или Magellan Triton 500?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Garmin eTrex Summit HC или Magellan Triton 500?

Здравейте драги съфорумци!
    Това ми е първият пост във форума и се надявам да не "умотам конците"
    Много спешно ми трябва съвет за локализиращо оборудване. След доста справки чичко Гугъл ме наведе на мисълта, че вашия форум е най-удачното място в българското виртуално пространство за подобни въпроси и смятам да се заселя за известно (надявам се дълго) време при вас.
    Сега на въпроса. Приятел от САЩ си идва скоро и ще ми поръча и донесе каквото си харесам. Бюджета ми за целта е ок. 300 лв.
    Уреда ми трябва най-вече за прецизна локализация. Трябват ми задължително компас и алтиметър, добре е и сметач на площи. Колкото е по-точен уреда, толкова по-добре разбира се.
    От ровенията ми стигнах до извода, че идеалната машина за мен е GPSMAP 60CSx на Гармин, още повече, че до колкото разбирам софта и картното обезпечение за Магелан са проблемни за България.
    По-принцип съм с много по-добри впечатления от това което изчетох за Гармин и бях твърдо решил да е Гармин. До 300 лв. обаче единствения, който намерих е Summit HC, който е само с 25 мб. вградена памет, а когато се огледах за карти и т.н. това ми се стори твърде недостатъчно. Пък и дисплея му е мъничък.
    Доста по-различно е положението с Magellan Triton 500. При ревюто му обаче на разбрах как би се осъществила връзката с РС (каквато пише, че има), няма мерач на площи, алтиметъра и точността му ми се струват съмнителни. Остават и притесненията за софта и картите, въпреки че при наличието на добавена карта и възможност да се ползват картите на NG предполагав няма да е толкова сложен...

Извинявам се за дългия пост и Ви благодаря предварително за мненията и напътствията.
    Поздрав!

До: Garmin eTrex Summit HC или Magellan Triton 500?

Много добра и правилна посока на разсъждения! 60-ката е решение (ако не си прочел това, направи го), Магелана също е добър, но карти за него се намират много трудно. За България пък такава карта няма.
    LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Както написа колега pacific, 60CSx е един наистина много добър модел, но за съжаление е все още доста скъп Защо не помислиш и върху модела eTrexLegend Hcx, наистина няма електронен компас и барометричен алтиметър, но аз наистина не разбирам какво толкова голямо приложение имат тези две неща? В GPS-а пак си има компас, но не електронен и пак показва надморската височина, но по GPS

Коментар

Благодаря ви много за бързата реакция и насърчаването
        @pacific дам, и аз останах с впечатлението, че 60 CSx е моята машина, ама гадовете и искат твърде много пари за моите скромни възможности

@asterix85 както писах опита ми с gsm-и е само виртуален
        Компас и високометър ми трябват във връзка с работата ми и определянето на точното положение.
        Сметача на площи - във връзка с мързела ми, той не е много необходим, само ще ми спести време и усилия. Моля, обясни ми какви са тези компас и високометър. Не държа да са електронни. Все ми е тая какви са, стига да са точни. То аз магнитна бусола бих предпочел, ама читавите така и така са над 150 лв, та досега съм сменил поне 5-6 от по 12... Ако са точни компаса и високопоказателите ми е все едно какви са, стига да имам данните. Важно уточнение е, че ми трябва и компас "на място". Има ли възможност за такова замерване при eTrexLegend Hcx? Наистина не съм наясно... Само от спецификаци и мнения в нета имам представа за нещата...

Коментар

Първоначално публикуван от karies Преглед на мнение
          @pacific дам, и аз останах с впечатлението, че 60 CSx е моята машина, ама гадовете и искат твърде много пари за моите скромни възможности

@asterix85 както писах опита ми с gsm-и е само виртуален
          Компас и високометър ми трябват във връзка с работата ми и определянето на точното положение. Сметача на площи - във връзка с мързела ми, той не е много необходим, само ще ми спести време и усилия. Моля, обясни ми какви са тези компас и високометър. Не държа да са електронни. Все ми е тая какви са, стига да са точни. То аз магнитна бусола бих предпочел, ама читавите така и така са над 150 лв, та досега съм сменил поне 5-6 от по 12... Ако са точни компаса и високопоказателите ми е все едно какви са, стига да имам данните. Важно уточнение е, че ми трябва и компас "на място". Има ли възможност за такова замерване при eTrexLegend Hcx? Наистина не съм наясно... Само от спецификаци и мнения в нета имам представа за нещата...

Здравей колега karies ,

Накратко GPS компасът работи на принципа на изместването, всмисъл изминаваш 3-5м в дадена посока и ти показва накъде вървиш, а електронният може стационарно (когато си на едно място) да ти покаже посоката...Висотомер: Доколкото знам всеки GPS показва надморската височина мисля, че при хващане на 3 или повече спътника, опредяля триизмерно положението ти А барометричният алтиметър спрямо изменението на налягането Разбира се второто е много по-точно...Колега напиши точно какво искаш да правиш с GPS-а и мисля че има достатъчно компетентни хора в този форум, които са минали по твоя път и с удоволствие ще ти помогнат със съвет

Поздрави,

Коментар

Русо - гладно, нЕма! Убаво - евтино, също Компромис му е майката!
            Разгледай и Vista, ето тук.
            LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

Коментар

Както е написал колегата asterix85 наличието на барометричен алтиметър е предимство именно поради по-голямата му точност, също така и Vista Hcx би ти свършила много добра работа тъй като при него могат да се намерят всички екстри като високомер (алтиметър), електронен компас има и възможност за измерване на площи мисля. Аз ползвам такъв и съм доволен. Относно Магелана мисля че и той е една много добра алтернатива и липсата на векторни карти може да се компенсира с това че могат да му се сложат и растерни карти, докато при този етап на Vista серията на Гармин няма такава възможност но за сметка на това има доста разработени карти за България както платени така и безплатни варианти. А ето тук доказателство за наличието на растерни карти за Магелан:
              http://freegeographytools.com/2008/r...n-handheld-gps
              http://www.msh-tools.com/triton.html

Коментар

asterix85, поклон и благодарности

Значи все пак този вариант отпада:-(
                Gps-а ми трябва основно за да мога да установявам оптимално точно надморската височина на даден терен/парцел, неговата ориентация, както и да мога да го "прихващам" с координати към няколко точки. За целта ми е необходим "стационарен" компас. Необходим ми е и за да мога оптимално точно да фиксирам терена, които съм обходил и да установявам (сравнително) точно площта му. Както и да мога да фиксирам точно определен брой точки (или по-малки терени) включени в целия обходен терен. Не зная дали обясних достатъчно ясно за какво ми е необходим gps-а, но се опитах
                Освен това съм пещерняк с променлива активност, турист с още по-променлива такава и вело-маниак. Разбира се ми се ще да ползвам машинката и при автотуризъм.
                Надявам се да съм бил изчерпателен

Коментар

Първоначално публикуван от pacific Преглед на мнение
                  Русо - гладно, нЕма! Убаво - евтино, също Компромис му е майката!
                  Разгледай и Vista, ето тук.
                  Много си прав:-). Дам, варианта, който предлагаш мисля ще ми свърши работа. Лошото е, че го намирам малко по-евтин от 60-то - около 50$ и тази цена май не струва компромиса. Като че ли е по-добре да затъна в дългове:-)

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
                  Както е написал колегата asterix85 наличието на барометричен алтиметър е предимство именно поради по-голямата му точност, също така и Vista Hcx би ти свършила много добра работа тъй като при него могат да се намерят всички екстри като високомер (алтиметър), електронен компас има и възможност за измерване на площи мисля. Аз ползвам такъв и съм доволен. Относно Магелана мисля че и той е една много добра алтернатива и липсата на векторни карти може да се компенсира с това че могат да му се сложат и растерни карти, докато при този етап на Vista серията на Гармин няма такава възможност но за сметка на това има доста разработени карти за България както платени така и безплатни варианти. А ето тук доказателство за наличието на растерни карти за Магелан:
                  http://freegeographytools.com/2008/r...n-handheld-gps
                  http://www.msh-tools.com/triton.html
                  Гоооолямо благодаря за мнението. Направо си е за бира:-) А да имаш идея въпроса с точноста на модела и с връзката с РС как стои? Че не е много ясно в спецификациите...
                  Иначе, с цени, както намирам на амерички сайтове
                  210$ магелана
                  300$ Vista-та
                  310$ 60CSx упс, междувременно му е паднала цената с още 40$... Когато започнах проучването му беше над 500$... Май все по-накланям на заем..., освен ако не смятате, че магелана ще ми свърши работа... Впрочем за Summit HC нищо не казахте, от което смятам, че отпада... Да вземат да намалят с още 100$ 60CSx и решават всичките ми терзания:-)))

Коментар

А да имаш идея въпроса с точноста на модела и с връзката с РС как стои? Че не е много ясно в спецификациите...
                    Общо взето за такъв тип GPS приемници точността е горе-долу еднаква - между 1-3 метра По принцип в 60CSx има една функция "Point Approximation" или нещо такова беше , която примерно ако застанеш на едно място и седиш и чакаш, докато точността стигне такава каквато искаш. Горе-долу стига винаги между 1-3 метра ! Ако не се лъжа същата функция я има и Vista...Това, което ти препоръчвам е да прочетеш статиите на един човек, на който съм му много голям фен , един професионалист в бранша - TUONO , който отдавна е направил сравнение между модели. Определено не си първият, който си задава тези въпроси Относно връзката на Garmin с PC няма никакъв проблем - Mapsource...Мисля, че темата е изчерпана, няма защо да дискутираме топлата вода...
                    Последно редактирано от asterix85; 22-03-09, 20:21.

Коментар

Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
                      Общо взето за такъв тип GPS приемници точността е горе-долу еднаква - между 1-3 метра По принцип в 60CSx има една функция "Point Approximation" или нещо такова беше , която примерно ако застанеш на едно място и седиш и чакаш, докато точността стигне такава каквато искаш. Горе-долу стига винаги между 1-3 метра ! Ако не се лъжа същата функция я има и Vista...Това, което ти препоръчвам е да прочетеш статиите на един човек, на който съм му много голям фен , един професионалист в бранша - TUONO , който отдавна е направил сравнение между модели. Определено не си първият, който си задава тези въпроси Относно връзката на Garmin с PC няма никакъв проблем - Mapsource...Мисля, че темата е изчерпана, няма защо да дискутираме топлата вода...
                      Извинявам се, че ще продължа да нахалствам...
                      Въпросът ми беше за връзката на Magellan Triton 500.
                      Както и за неговата точност. Зная, че обикновено точността е до 3 м, но ме зачуди тази спецификация на модела:
                      GPS точност 3 до 5 метра - WAAS/EGNOS, под 7 метра - GPS само

Коментар

За връзката с комютъра ти трябва това

На сайта на Магелан го продават за 29,95$. А иначе точността до 3 метра се достига именно чрез използването на WAAS/EGNOS корекции (разбирай използването на наземни станции с помощта на които се получава допълнителна информация от GPS-а за получаването на по-голяма точност), но май засега в България май няма такива станции които да предоставят тези услуги. Тук във форума има една тема относно това и някой май беше споменал че май тестват такава станция около София. А ето тук е въпросната тема http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...highlight=waas
                        Еdit: Даже преди малко реших да тествам софта който върви с Магелан и явно информацията относно точки маршрути може да се съхранява на SD картата защото има поне такава опция, но не съм запознат с организацията на паметта при Магелана, докато при Гармин там е ясно точките се съхраняват в паметта на GPS a и има ограничение в техния максимален брой.
                        Последно редактирано от icpart; 23-03-09, 15:11.

Коментар

Ахам... Имам да те черпя бира (или каквото предпочиташ). Изясни ми всичко необходимо... Явно с кабел, който не влиза в комплекта. Остава да се начудя, но май реших да не правя компромиси и да влизам в заем
                          Тоест - Гармин 60CSx
                          Благодаря на asterix85 за сайта. Бях гледал модери от него, от линкове, ама с целия си акъл не бях отишъл на входната страница, за да разгледам целия сайт.

ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ПОМОГНАЛИ МИ!
                          Мненията ви ми бяха много полезни.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X