Колеги, малко съм маниак на тема точност и затова съм си замерил един участък от 10 км на почти хоризонтален път, където се измерват и калиброват /при възможност/ километражите на всички ПС които ползвам. Първото замерване беше с Нувито преди години, но наскоро се сетих да го замеря и по Гугъла и се оказа че има разлика от 33 метра. Та въпроса ми е: кое е по-достоверното? Аз клоня към Гугъла, тъй като Нувито все пак не е измервателен уред, но ще ми е полезно ако някой знае верният отговор за да си минимизирам грешките!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Google Earth vs Nuvi 300?
Свий
X
-
До: Google Earth vs Nuvi 300?
Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнениеКолеги, малко съм маниак на тема точност и затова съм си замерил един участък от 10 км на почти хоризонтален път, където се измерват и калиброват /при възможност/ километражите на всички ПС които ползвам. Първото замерване беше с Нувито преди години, но наскоро се сетих да го замеря и по Гугъла и се оказа че има разлика от 33 метра. Та въпроса ми е: кое е по-достоверното? Аз клоня към Гугъла, тъй като Нувито все пак не е измервателен уред, но ще ми е полезно ако някой знае верният отговор за да си минимизирам грешките!
1. Има значение в чия позла са тези 33m, тъй като на снимката мериш хоризонталното разстояние, докато с GPSът не...
2. Този почти хоризонтален път на открито поле ли е или в гора за да може да се вземе под внимание евентуалната моментна грешка при измерването на GPSa.
3. А дали под хоризонтален тук не се има и впредвид ПРАВ (без хоризонтални криви), защото в противен случай по всяка вероятност по вярно измевяне няма...и двете не биха били достатъчно точни от педантична гледна точка
4. Важно е при какво увелиение на снимката е мерено на Google, грешка от ~20m е пренебрежимо малка в някои случаи когато се изпозват безплатни снимки.
5. А как е извършено измерването всъщност със записване на точки или по трак. В единия (първия) случай може да се засече точно конкретна точка окато при трака е доста относлитолно къде е приключил, във същото време как е извършено и измерването по снимката от какви ограничители... С 2 думи при повечко данни изпратени от Вас може да се анализира по-подробно.
-
Има и един по-лесен чалъм за виждане дали снимките от Гугъл Ъртх са точоно георефирани и дали нямат отклонения. Колегата ако прати един kml файл с координати на пътя да видим снимките няма да е зле. По принцип голяма част от снимките в Гугъла имат отклонения от реалните координати. Най-точни в момента са тези които имат покритие и са правени от SPOT-5 спътника. Относително те са най-точни и според тестове на колегата Дхв отклонението е максимално 5-10 м от реалното. Та чалъма е следния при който относително се вижда дали има отклонение. Просто си активираш слоя с пътищата да се виждат в Гугъл Ъртх. За тях бих казал че също са точни и при активирането на този слой веднага си проличава дали има отклонение от реалните координати. Както е споменал и sandman ГПС-а не е средство за измерване и дава относителни резултати, за да се получи нещо по-достоверно е най-добре минаваш няколко пъти отсечката с ГПС напред назад (при положение че имаш много спътници видими над теб) и като резултат се усредняват данните от записаните тракове. Тогава що годе може да се получи нещо по правдоподопно като резултат.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнениеКолеги, малко съм маниак на тема точност и затова съм си замерил един участък от 10 км на почти хоризонтален път, където се измерват и калиброват /при възможност/ километражите на всички ПС които ползвам. Първото замерване беше с Нувито преди години, но наскоро се сетих да го замеря и по Гугъла и се оказа че има разлика от 33 метра. Та въпроса ми е: кое е по-достоверното? Аз клоня към Гугъла, тъй като Нувито все пак не е измервателен уред, но ще ми е полезно ако някой знае верният отговор за да си минимизирам грешките!"Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not the fish they are after."
"Много мъже риболовят цял живот , без да осъзнават , че не рибата е това което преследват."
Коментар
-
Работата е сериозна май! Замерването с Нувито го правих с колелото /после съм проверявал с коли, мотори - няма разлика/, дава малка разлика, десетина метра, между отиване и връщане, иначе в една посока е доста точно. Проверявано е поне десетина пъти. Пътя е в Самоковското поле, между с.Белчин и един шипков храст, посока Самоков. Общо-взето поле, с прави по 1-2 километра, има едно-две хълмчета по десетина метра денивелация, но разликата между началната и крайната точка е 6 метра: това имах впредвид с "почти хоризонтален". Видимоста е поне на 6-7 спътника постоянно, Нувито дава по-краткото разстояние. По картата меря с линийката между различни точки /път/ - даже храста се вижда и мога абсолютно точно да маркирам дистанцията, меря от 1,2 км височина. Предпоследната точка е храста и 10км по Нуви.
Иначе това с въжето е идея и няма грешка, но трябва да го направя през ноща за да не събера цялото село да гледа сеир!Последно редактирано от Edo; 20-01-10, 22:24.Honda XL600LM, 1987
Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003
Коментар
-
Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение...По картата меря с линийката между различни точки /път/ - даже храста се вижда и мога абсолютно точно да маркирам дистанцията, меря от 1,2 км височина. Предпоследната точка е храста и 10км по Нуви."Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not the fish they are after."
"Много мъже риболовят цял живот , без да осъзнават , че не рибата е това което преследват."
Коментар
-
Ами ако си изключиш терена и няма да мери по него а само по снимката така че това е по-правилния метод и наистина при включен терен той вкарва допълнително изкривяване на изображението.
Едо можеш ли да споделиш някой трак от тези с които си замервал да направим и ние сравнение в Гугъла за дадената отсечка.
Коментар
-
Може би измерването което си направил да е е вярно. Малко сметки: Ако наклона на терена в рамките на тези десет километра е 0.0033 м(т.е 3.3 мм на един метър) накрая на десетия километър спрямо хоризонтално такова измерване(това на GoogleEarth) ще имаш разлика от 33 м във височина. Google снима под определен ъгъл, което не се взема по внимание.DhV беше дал пример с кулата на Копитото, където видiмо се вижда разликата на върха и основата и.
П.П Грешката е моя. Денивилацията е 33 м, а дължината би се различила само с 5 см.!! Разлика от 33 м би се получила при наклон на терена 8.13% т.е 8.130738 см на един метър или прибизителен ъгъл на заснимане от Google 4 градуса. Това което Gogle показва за терена в тези десет километра, е че той се изменя от кота в началото със стойност 924, намалява до 897 м и пак започва да се повишава до 915. Но при това разликата в дължината не би била повече от 6 см.Последно редактирано от tabak; 21-01-10, 10:27.
Коментар
-
Земята е неправилен сфероид, а не плоска тепсия и това неминуемо оказва влияние на трак от 10 километра. За да се намали грешката според мен трябва:
1. Датумът на GPS-а и на Гугъл да са еднакви, най-добре Пулково (макар че в Гугъл последно време не мога да открия от къде се настройва това)
2. Да се редуцира трака до по-малко разстояние. (по-малко грешкии намаляване влиянието на неравностите)
Сборната денивелация също може да се изчисли по данни от GPS-а и така да се намери хоризонтална отсечка без неравности.
И все пак ако някога резултатите от GPS-а и Гугъл съвпаднат, значи някъде има грешка
Коментар
-
Ами да с показаната снимка и след, като и аз пораглдах в чичко Гуугъл, поне за мен ситуацията се изясни. С 2 думи и при двете измервания шанса да са точни е минимален. От една страна дори пренебрегвайки грешката в отчитането на координатите от GPSа (която въобще не е за пренебрегване по принцип) пак идва въпросът с каква гъстота на точките е този трак, ако е през метър добре това знчи ще ще скосява завоите сравнително малко. Ако е 5-10m оаче положението е съвсем друго...
От друга страна, аз лично коти не съм гледал и ще се доверя за тези стойности на колегата tabak, но на мен лично ми стига фактът, че пътят 2 пъти пресича река, а както знаем по абсолютно равна повърхнина река не тече... Прости сметки показват, че 25m денивелация са напълно достатъчни да объркат сметките, които за 10km няма как да се усетят особенно щом се разхвърлят на няколко преминавания през реката.
(може и да съм объркал някой и друг метър, смятах наум ... а то пк един ум, но е приблизително толкова)
Коментар
-
За съжаление нямам трак на Нувито, то няма такава опция. Четох че може да се извади някак, но не съм пробвал. Значи метода с въжето си остана най-доброто! Иначе сечението на маршрута е горе-долу така: почва с плавно спускане 4 км до реката от 25 м денивелация, след това има 3 км изкачване и спускане на 10 метра до следващото пресичане на реката и от там още 3 км плавно изкачване на 20 метра. Нещо като казан с бабуна по средата. Благодаря на всички за мненията, сега ме чака пак работа по замерването...Honda XL600LM, 1987
Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003
Коментар
-
Ако намериш човек геодезист да ти го замери с тотална станция срещу две бири, ще го имаш с точност 1-2 сантиметра.
С досега коментираните методи и средства, 30 метра точност са напълно в реда на нещата."Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."
Коментар
-
Първоначално публикуван от sotk Преглед на мнениеЗемята е неправилен сфероид, а не плоска тепсия и това неминуемо оказва влияние на трак от 10 километра. За да се намали грешката според мен трябва:
1. Датумът на GPS-а и на Гугъл да са еднакви, най-добре Пулково (макар че в Гугъл последно време не мога да открия от къде се настройва това). А и растоянието е 7km (по въздух) отклонението от различните елипсоиди е пренебрежимо малко, ако имаше такова, но и 2те така или иначе работят във WGS84.
Първоначално публикуван от sotk Преглед на мнениеИ все пак ако някога резултатите от GPS-а и Гугъл съвпаднат, значи някъде има грешка
Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнениеdHV, дали на 500 км разтояние може да се окаже човек на 1 км преди дадено градче ?(Ако си е планил трак по Гугл Земя)Последно редактирано от the_sandman; 21-01-10, 15:09.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар