От няколко дни ГПС-ът ми лови не повече от 3-4 спътника и точността е около 13-15метра.Дори онзи ден ,когато пътувах от Мездра за София по средата на магистралата загуби сигнал след един от тунелите ,но се върза към 4 сателита ,но точноста му беше около 65метра.На какво се дължи това и дали проблема е в моят телевизор?Преди това си хващаше почти всички ,които може да хване без изключение ,а сега доста от сателитите стоят белички без да ги лови.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Забелязвате ли влошаване на сигнала?
Свий
X
-
До: Забелязвате ли влошаване на сигнала?
Здравейте от мен.
Тъкмо щях да пускам подобна тема, но виждам, че колегата го е направил вече.
Така, вчера се върнах от пътуването в Западна Европа. Машрутът беше България -> Сърбия -> Унгария -> Австрия -> Северна Германия(уточнявам, защото това беше 1/3 от цялото разстояние).
Обратният маршрут беше Германия -> Австрия -> Словения -> Хърватия -> Сърбия -> България
На отиване нямаше никакви проблеми като бяхме с две коли, но GPS остана при баща ми, който имаше работа в Австрия и щеше да дойде след 2 дни в Германия, така че не мога да кажа след Линц имало ли е проблеми и по време на идването му до Оберхаусен(на 70 км от Дортмунд).
За самия Оберхаузен мога да кажа - ужасен сигнал. Постоянно се губи, GPS ме заключва към съседни пътища, преизчислява и глупости...
Както и да е, дойде време да се връщаме. Малко след като се качихме на магистралата А2, проблемите спряха и всичко си стана окей - 7-8 метра точност, поносимо. Карахме още 200 км някъде без проблеми и изведнъж пак простотии. Понеже баща ми караше, имах възможност да се занимавам с GPS и отворих екрана на сателитите. 370 метра грешка! и видимост от 1-2 сателита. Другият страничен ефект беше, че според GPS се движехме с 360 км/ч, а реално беше 160.
Тези простотии продължиха от време на време и почнах да си викам - ха, тази Германия виж къде е завряна, над България винаги пълно със сателити. После обаче се замислих, че на чичо ми навигацията(немска) си работи в самия Оберхаузен и няма такива проблеми. Взех да си мисля да не би различните модели да са оптимизирани по някакъв начин за определени сателити, но си викам, че няма логика.
Във Австрия при влизането от време на време имаше леки проблеми, но грешката беше едва 30 метра, на фона на 300.
Пътувахме посока Грац, защото избрахме да се върнем през Словения. Поради характера на пътя(много тунели и то не кратки), машинката тъкмо си намери спътници и ги изгуби.
Но, аз се усетих какво да направя. Спряхме на бензиностанция и оставих GPS да работи докато се бавим. Като се върнах видях 5-6 сателита. След това, GPS си губеше сигнала, но запазваше показването на позицията дори в тунелите, предполагам си го изчислява по някакъв начин, ако някой знае, ще ми е интересно да разбера.
Единствения път, когато чух, че сигналът е изгубен беше накрая на 9-километров тунел, но веднага си го намери обратно.
Нататък, единствено в Сърбия доста често се чуваше "Спътников сигнал изгубен", но докато го каже и вече си го хванало пак.
За мен, това, че го оставих да работи по-дълго, за да си намери сателитите е решението. Може да е просто съвпадение, но значително се подобри работата след това, защото си губеше сигнала дори в 2 километров тунел.
Интересното е, че след влизането в България нито веднъж не каза така, така че колега, може да си случил на лошо разположение
.
Поздрави
-
До: Забелязвате ли влошаване на сигнала?
Понякога стават такива работи. Спрени за смяна на софтуера, за измерване на разни неща, за преместване на друга орбита, блъснати от изоставен руски военен спътник, ...
Понякога ги няма половината или повече, понякога на сайта на GPS обявяват плановите спирания на част от системата, понякога става нещо трето. След няколко часа или ден се оправя.
В тунелите навигационен сигнал няма и скоро няма да има. Повечето прибори не го обявяват, ако е за кратко.
Колкото до стоенето включен за да "намери" спътници - това е само докато не вижда нито един. В момента, в който види първите три, знае много добре къде и на какви честоти са всички останали. Щом не ги показва, значи от тях няма сигнал и това е.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар