Здравейте, тази година се сдобих със suzuki grand vitara xl-7, като идеята е да се осъществяват леки разходки (2-3 дни) с него из България. Постепенно стигнах до извода че без някакъв вид навигация това е трудно осъществимо, поне за мен. Засега единствената навигация, която съм ползвал е тази на телефона и нямам никакъв опит с такива уреди. Бюджетът ми е около 800 лева (повече просто не ми се дават). Предпочитам да е нова и да има някаква гаранция, все пак е електроника, а днешната се скапва лесно. Не ползвам в джипа мултимедия. Не ги харесвам, пък и времето се надявам да си прехвърля аудио системата от старата кола в джипа. Така че вариант мултимедия отпада. Засега като човек, който хал-хабер си няма, съм се насочил към този https://shop.karta.bg/index.php?mod=...ticule_id=2186 и допълнително ще питам да качат https://shop.karta.bg/index.php?mod=...ticule_id=1047 . Има и варианти за offroad навигации но цените са много над бюджета, но все пак ще помоля някой, ако е така добър, да ми обясни каква е разликата между обикновена навигация и тази за offroad, тоест какво губя с по-евтината.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Избор на навигация за малки пътешествия из България
Свий
X
-
Смятам, че към днешна дата отделен навигатор за кола е излишен.
Офлайн навигация какъвто е той - твърдо ДА!!!
Обаче такъв тип навигационен софтуер и карти има за мобилни устройства и таблети.
WildMaps и такава но съвсем не е единствена.
Изобщо варианта с телефон/таблет е много по-гъвкав освен ако не трябва да си купува ново устройство + софтуер + хардуер за закрепване.
Ако случая е такъв наистина по-добре отделен навигатор.
А варианта, който си показал за е ОК.
Добре и да има възможност за работа с допълнителна, външна антена, този май има.
Враг усраине
-
нямам таблет, а телефонът, който използвам не е подходящ за стойка (прекалено е тежък), така че устройство ще се купува, каквото и да е то. Не разбирам и от софтуер за навигация, единствено съм ползвал картата на Гугъл. Приложението WildMaps съм го свалял на телефона и честно да си кажа то ме подтикна за навигатор. След тестовия период ще се дължи някакъв абонамент, докато на картите, ако правилно съм разбрал, при еднократно закупуване имам право на пожизнено обновление, тоест докато фирмата съществува. Просто ми се вижда най-подходящо за мен да се отделят едни пари и да се вземе всичко наведнъж- устройство със стойката, карти за него, де факто да си платя еднократно за услугата, която ще ползвам.
Коментар
-
Въпреки, че не искаш мултимедия, точно за такава си, с Андроид ауто или карплей като влезеш в колата и вече Google maps/Waze се в включила, музика, кеф ти радио или нещо от телефона. Тези две навигации се оправят в 99% от случаите да те закарат до някъде. Понякога може да те повъртят, но няма пълно щастие. Онлай съобщават за трафик, катастрофи, полиция, коли в банкета и какво ли не. Могат да търсят фирми или забележителности на. без да знаеш адреса им. Няма недостатъци, само гледай модел с врътки, защото мазането по екрана в движение за да намалиш музиката не е удобно. Отделно телефонната функция, говориш си в колата, може да се направи при позвъняване да вдига само.
- 2 likes
Коментар
-
Следните навигации на Гармин - DriveSmart 52,53,55,65,66,71,76,86, zumo XT абсолютно ги забрави. Не могат да работят с отключени карти което тотално те ограничава основно до Европейската която в някои случаи е недостатъчна а последната и версия на всичкото отгоре и доста странно си избира маршрута. Обаче още по-лошото при тях е че с OpenStreetMap която си е напълно безплатна и с нея навигаторите доста прилични маршрути си чертаят (за разлика от Европейската и особено пък Българската OFRM ) дори не могат да работят с кирилизираната (UTF- 8 версия на картата. Просто ги забрави тези модели и си избери нещо различно от тях ако се спреш на отделно устройство, аз лично използвам навигатор на Гармин и съм си доволен и не смятам скоро да се отказвам за сметка на мултимедии, телефони и т.н. Иначе хубаво си се спрял на голям екран и не падай под 6,95 инчовите модели.
- 2 likes
Коментар
-
Първоначално публикуван от kronen Преглед на мнениеЗдравейте, тази година се сдобих със suzuki grand vitara xl-7, като идеята е да се осъществяват леки разходки (2-3 дни) с него из България. Постепенно стигнах до извода че без някакъв вид навигация това е трудно осъществимо, поне за мен. Засега единствената навигация, която съм ползвал е тази на телефона и нямам никакъв опит с такива уреди. Бюджетът ми е около 800 лева (повече просто не ми се дават). Предпочитам да е нова и да има някаква гаранция, все пак е електроника, а днешната се скапва лесно. Не ползвам в джипа мултимедия. Не ги харесвам, пък и времето се надявам да си прехвърля аудио системата от старата кола в джипа. Така че вариант мултимедия отпада. Засега като човек, който хал-хабер си няма, съм се насочил към този https://shop.karta.bg/index.php?mod=...ticule_id=2186 и допълнително ще питам да качат https://shop.karta.bg/index.php?mod=...ticule_id=1047 . Има и варианти за offroad навигации но цените са много над бюджета, но все пак ще помоля някой, ако е така добър, да ми обясни каква е разликата между обикновена навигация и тази за offroad, тоест какво губя с по-евтината.но и да ще ти трябва карта която е с повече отбелязани черни пътища и софтуер който да я чете и показва.За мойте разходки гледам мапса на гоогле сателит + бг маунтин и ползвам като софтуер ОсмАнд+ с качена БГмаунтинс това на телефона, от скоро по препоръка тук взех и държател (стойка) за телефона и при все ,че той телефона ми е като тухла-4 поставката се справя отлично - Фанауе. Та на кратка Гармините за мен остаряха морално и трудно наваксват след картите на гоогле, опестриит и бгмаунтин.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално публикуван от kronen Преглед на мнение...телефонът, който използвам не е подходящ за стойка (прекалено е тежък)...
Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)
Коментар
-
Навигацията я искам точно заради черните пътища и затова допълнително бях решил към нея да си взема и карта "топо". Малко съм изостанал в техническо отношение. Мен плеър с usb, три високоволтови RCA изхода и dsp напълно ме устройваше и просто не ми идвало на акъл за мултимедия. За телефон ползвам това https://mobisector.com/blog/vsichko-...ogee-s100-pro/ . Никой не се застъпи в полза на навигацията, като явно няма никакви очевидни предимства, който да покрият изразходване на голяма сума пари за нея. От друга страна ако се търси мултимедия, задължително ще се гледа да има три RCA изхода поне на 4v, тъй като се предвижда изграждане на аудио система в джипа догодина. За момента явно най-целесъобразно ще е да търся за дебелото телефонче стойка която да го издържи и зимата да се уча да използвам софтуер за ориентиране с него. Тези почти 900 лева мога много бързо да ги наместя по джипа, така че засега ще си ги запазя.
Коментар
-
https://www.aliexpress.com/item/1005...21ef18029vP35o с 2 ръце за това догито няма да го усети, четене му е майката и ще наваксашА и дали си доволен от това доги моя предния беше такъв и гръмна батерията сега съм с подобен брониран Бизон
-
Очевидно предимство на навигацията е, че работи и без мобилен интернет (важно за гората). Друго предимство е, че харчи батериите доста по-бавно. Много е "приятно" да останеш едновременно без карта и без връзка, защото си ползвал мобилния като GPS. Зареждането от запалката помага, ако някой се е сетил да го включи и да следи дали кабелът не се е откачил, което често не е случая. Не на последно място - предимство е по-качествения GPS приемник и може би по-добрата антена, позволяващи работа, където GSMa може и да не хваща достатъчно сигнали.Последно редактирано от ezhko; 02-12-24, 12:51.
-
-
Ако ще се ходи по черни пътища, препоръчвам eTrex® 22x + RAM® Twist-Lock™ Suction Cup Mount for Garmin eTrex 10, 20 & 30 – RAM Mounts с добавка на Карти за Garmin. Може да се поръча и OFRM при желание.
Когато закъсаш с колата в дън-гори тилилейски е добра идея да имаш ръчен водоустойчив навигатор. Горната конфигурация идва с преинсталирана TopoActive Europe. Общо излиза около 700лв. нова и с гаранция (малко под 800 с добавена OFRM Topo).
Аз ползвам подобна схема с Гармин Орегон от десетина години. Врял съм се къде ли не в България и Западните балкани, с джип, мотоциклет, велосипед и пеш и съм много, ама много доволен.
Друг въпрос е, че навигацията не замества базовите умения за ориентиране. Още по-малко пък неща като подходяща екипировка: облекло, аптечка и т.н. Пожелавам много приключения и малко премеждия.Последно редактирано от ezhko; 02-12-24, 08:25.
- 1 like
Коментар
-
Гармина ще ти върши хубава работа, особено като си купиш и Топо картата. Офлайн навигацията си е за предпочитане в гората, а и винаги можеш да погледнеш на телефона гугъл мапс. Вече колко пари и за колко голям екран ти се дават пари е личен избор.[SIGPIC][/SIGPIC]
- 1 like
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар