Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грешка висотомер Nuvi 300

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Грешка висотомер Nuvi 300

Чудна работа - на морето дава точно 0 метра, а в планината където сигнала от всички спътници е на макс, показва с 10 метра повече: вчера Мальовица 2739, преди месец Вихрен 2924, Мусала 2935 и т.н. Оставям го по няколко минути на равно място и след като точността му стане 3-4 метра вече предполагам че се е локализирал добре, но височината си стои от порядъка на +10 метра?! На средни височини, около 1500 метра греши по-малко, от което следва че грешката е пропорционална: по-високо -- по-неточно. Дали някой знае принципа на мерене на височината с GPS и може да обясни това дразнещо явление?
    Honda XL600LM, 1987
    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
    Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

До: Грешка висотомер Nuvi 300

И колкото по-зенитни спътници чете в момента, толкова по-голяма е грешката по височина. Колкото са по-хоризонтни, толкова се увеличава пък грешката по място. Но грешката по височина намалява малко.
    Това си е принципен проблем на метода, не е от прибора ти. Нарисувай си триъгълниците между спътниците, вертикалите им, и приемника, представи си конусите които осветяват под себе си и колко приемникът е отместен от тая вертикала, това са приблизително и разпределенията на грешките. Има някакъв оптимум, и приемникът се старае да избере сравнително средновисочинните спътници. Те се смятат за най-добри. От всички които вижда му трябват четири, сменя ги, от това се менят показанията и точността. За намаляване на тая беля е хубаво да има барометър, той се използва за груб канал, който пък се използва за корекция на данните от спътниците.
    Защо твоя показва винаги +10 не знам, може да е някоя особеност на програмите му. Няма особена обективна причина.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      И колкото по-зенитни спътници чете в момента, толкова по-голяма е грешката по височина. Колкото са по-хоризонтни, толкова се увеличава пък грешката по място. Но грешката по височина намалява малко.
      Това си е принципен проблем на метода, не е от прибора ти. Нарисувай си триъгълниците между спътниците, вертикалите им, и приемника, представи си конусите които осветяват под себе си и колко приемникът е отместен от тая вертикала, това са приблизително и разпределенията на грешките. Има някакъв оптимум, и приемникът се старае да избере сравнително средновисочинните спътници. Те се смятат за най-добри. От всички които вижда му трябват четири, сменя ги, от това се менят показанията и точността. За намаляване на тая беля е хубаво да има барометър, той се използва за груб канал, който пък се използва за корекция на данните от спътниците.
      Защо твоя показва винаги +10 не знам, може да е някоя особеност на програмите му. Няма особена обективна причина.
      Благодаря за изчерпателният отговор Колега! Сега вече ми светна малко, аз повече от 10 години ходя с часовник с барометър по планините и досега съм се оправял с него. Досадното там е че трябва непрекъснато да го калиброваш за да получиш горе-долу реални числа, а тук тази желязна "0" на морския бряг ме подведе малко и реших че от GPSa по-точно няма. Грешката от 10 метра си остава максимална и я има само по най-високите върхове, така че GPSa си е бая точен - за сравнение часовника ми е давал и по 100 метра грешка ако не съм го сверил с някоя точка!
      Honda XL600LM, 1987
      Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
      Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

Старите джипиеси те хвърляха от +80 до -60 примерно, докато ги държиш с глезените в морето Това не е толкова лошо.

Коментар

По-сериозните GPS изкарват едно число, озаглавено Accuracy - точност. При някои е даже хоризонтална и вертикална точност отделно (хоризонталната обикновено е много по-добра).

Вертикална точност по-добра от 10м не съм виждал на прибора, който я показва (Altina GTB709). Хоризонталната най-редовно е под 5м.

Другият (Garmin GPS72) се изсилва да показва и 2м точност, но и да промени височината с повече от 3м, седейки неподвижно и показвайки 2м точност. В инструкцията му изрично пише, че ако му въведеш точна височина, ще подобри точността по хоризонтала. В морето е добре (0 + височинна на прилива), но на сушата му се налага да съобразява една степен на свобода повече.

Коментар

Вижте какво - решението в разстояние от 40 000 километра да ви забучи къде сте с точност десетина метра само по себе си е грандиозно постижение. Бих казал, че 10 метра ветрикална точност е даже повече от отлична за любителска техника.

Коментар

Първоначално публикуван от optron Преглед на мнение
              Вижте какво - решението в разстояние от 40 000 километра да ви забучи къде сте с точност десетина метра само по себе си е грандиозно постижение. Бих казал, че 10 метра ветрикална точност е даже повече от отлична за любителска техника.
              Много по-ниско са. Примерно 10 пъти. Но пак е добро.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X