Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разлика между GPS и показания на автомобилен скоростомер

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Разлика между GPS и показания на автомобилескоростомер

Тони ,
    Грешката при измерване на скорост е минимална (с колкото и "любителски" уред да мерим).
    Дори и при силно хълмиста местност (Баир надолу и обратно нагоре ) разликата в измерванията няма да надвишава процент.
    Което за нашите ниско поставени цели: " Колко ни лъже километража ?" си е напълно достатъчно .

При мен :
    - Скоростомер на Витара , 1 жило
    - Китайски телефон с навигация . 12 сателита
    - Ръчен тристически GPS с точност +/- 2 м. 12 сателита
    - Агронавигация с точност +/- 0,2 м . 18 сателита

Телефона и ръчния - показваха едно и също - различно от аналоговия кмж на колата .

За "прецизната" - над 40 км/ч загуби всякакъв вид точност . И има логика !
    Колкото е по точна - толкова по бавна .

Коментар

Сега като изпих сутрешното кафе - абе нямаше ли вече такава тема? Или сме я дъвкали в друг форум...
      А относно фактите - най-голяма грешка ми е давал скоростомера на Опел Астра Ф...
      МноУ вървешее... Със 75к.с. 1.4 двигател натоварена вдигаше около 220км/ч (при максимална по документи около 170км/ч )...
      А в града спокойно си карах със 70км/ч и никой не ме е спирал, защото грешката там май бе само около 20км/ч...
      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от tony553 Преглед на мнение
        ...

И един жокер: за каква скорост говорим ? - хоризонтална или вертикална
        Карашик. Плюс останалото вече нееднократно казано, става мазало, но за случая достатъчно точно. Ако някой реши може да стане и по- неточно.
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от Rachido4x4 Преглед на мнение
          При мен :
          - Скоростомер на Витара , 1 жило
          - Китайски телефон с навигация . 12 сателита
          - Ръчен тристически GPS с точност +/- 2 м. 12 сателита
          - Агронавигация с точност +/- 0,2 м . 18 сателита
          И 48 сателита да хванеш, все е тая. Всички те са настроени да предават едно и също. Уредите работят с един алгоритъм, а Геометрията все още никой не я е отменял.
          Посоченият от мен линк (по-горе) казва защо !
          TLC 90 1KZ-TE 2000г.
          "Социализмът приключва тогава, когато чуждите пари свършат!" - Маргарет Тачър

Коментар

На всяка кола скоростомера и се калибрира към най-големия диаметър гума която може да се монтира. (по-малкия диаметър гума показва по-висока от реалната скорост)

Понеже рядко някой кара с най-големия размер, то и от там легендата че "програмирали грешно скоростомера"

пп
            по тая разлика можете да хващате омекнали и износени гуми започвате да се движите "по-бързо", пък по време реално сте по бавни.
            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
            Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
            Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
              На всяка кола скоростомера и се калибрира към най-големия диаметър гума която може да се монтира. ..
              Тъкмо да се усмихна тъжно...

Скоростомера трябва да показва верни стойности ( със съответния допуск ) с гумите, чиито размери са препоръчани от производителя.
              Ако е известен алгоритъма, по който се означават размерите на гумите, и формулата, с която се смята дължината на окръжността ( там Питагор нещо имаше общо), и с наличен елементарен калкулатор ще се окаже, че разликата между най-малкия и най-големия диаметър на гумата, която може да се монтира според производителя, води до пренебрежимо малки разлики в показанията на скоростомера.

Смятай!

Коментар

моля за триене...

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                  На всяка кола скоростомера и се калибрира към най-големия диаметър гума която може да се монтира. (по-малкия диаметър гума показва по-висока от реалната скорост)
                  Това не обяснява съвсем рязката деградация при по-високи скорости.

Коментар

Първоначално публикуван от tony553 Преглед на мнение
                    Спарки, да е някой друг да му обясниш, но на теб ми е неудобно да обяснявам.

Погледни пак писанията на TUONO и ще си дадеш отговор на тези въпроси.

И един жокер: за каква скорост говорим ? - хоризонтална или вертикална
                    Ми правил съм съответните наблюдения, още когато ми беше интересно. Сравнявано е и със знаците, дето ти показват скоростта, сравняван е и пробег и време спрямо скорост. При практически идеални за GPS условия - поле около теб и хубаво време, не съм намерил значими отклонения, с външна антена или без, сигурно на 5-6 устройства.

Добре ми е известно колко е точен GPS-ът, виждал съм и какви грешки може да дава, ама за това си има причините. При константна скорост и непроменящи се условия, абсолютната точност няма значение. Има значение относителната, и при скорости от 20-ина километра в час нагоре и добри условия грешката в изчислената скорост е достатъчно малка, а при скорости над 60-70 е още по-малка, защото дребните отклонения с 50-60 сантиметра между изчисленията на позиция вече са много малък процент от изминатото разстояние за това време, за да променят значимо резултата.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

На някои автомобили може да се регулира софтуерно спрямо гумите, но и да не- грешката е прекалено допустима и по- голяма от на гпс.
                      А тези простотии се правят от името на всички ни.
                      Даника
                      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от brum Преглед на мнение
                        GPS-а защо да дава отклонение? Аз си мислех, че той си е съвсем точен. Поне според него съм сверявал отклоненията на километража.

GPS - Глобална позиционна система , а не глобална скоростомерна система. Не знам защо си мислите , че GPS устройство е нещо много точно , за измерване на скорост.

Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
                        +1
                        И при тях точността е до сантиметър/и, но поради цената им (и не само) услугата е 300+лв.
                        Точността на геодезическите уреди , може да стигне и милиметри, при определени условия. Колкото по-дълго стои на едно място , толкова по-точно е измерването. За скоростти - не са точни. Пък за цената на услугите ..... ами лоби.

Има един много прост метод, за измерване на скорост - времето нужно за изминаване, на определено разстояние.
                        Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                        За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
                          ... Има един много прост метод, за измерване на скорост - времето нужно за изминаване, на определено разстояние.
                          А GPS-ът не използва ли точно този метод ?
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Щом не е точен ГПС-а, защо показва същата скорост като информационните радари в Бургас, Челопеч, Драма и т.н.?
                            Honda XL600LM, 1987
                            Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
                            Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
                              GPS - Глобална позиционна система , а не глобална скоростомерна система. Не знам защо си мислите , че GPS устройство е нещо много точно , за измерване на скорост.
                              Защото е достатъчно точно за целта, представлява евтина за придобиване и ползване технология и не на последно място - можеш да научиш маймуна да го ползва.
                              Единствената система, която ми е известна и която може да се използва на борда на превозното средство са инерционните навигационни системи, но такива съм виждал само на снимка.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                                А относно фактите - най-голяма грешка ми е давал скоростомера на Опел Астра Ф...
                                МноУ вървешее... Със 75к.с. 1.4 двигател натоварена вдигаше около 220км/ч (при максимална по документи около 170км/ч )...
                                А в града спокойно си карах със 70км/ч и никой не ме е спирал, защото грешката там май бе само около 20км/ч...
                                Не беше грешка... Имах такава служебна 3 години и наистина дигаше до 170, но на пета! При изцеждане на четвърта до прекъсвач правеше 200 и след това вече на пета доускоряваше до към 210 - спечелил съм няколко баса с нея, но беше 82 коня.
                                Honda XL600LM, 1987
                                Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
                                Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X