Обява

Свий
Няма добавени обяви.

GM XT за Win.Mob. - създаване на българско меню

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: GM XT за Win.Mob. - създаване на българско меню

Ето какво мисля:
    1. Началото на всички думи не трябва да се променя. Програмата знае къде започва всеки текст и го търси на точно определен адрес.
    2. Не трябва дължината на текста да бъде по-голяма от оригиналния понеже след текста следва друг текст и програмата знае къде е началото на другия текст.
    3.Възможно е текстът да е в Unicode където всяка буква се показва с два символа - първият не е буква и показва каква е кодировката - например кирилица, китайска, израелска и др. Вторият е кодът на самата буква. Този символ се вижда в HEX

Интересно ми е дали може да се получи нещо от тези експерименти.
    Още ме интересува защо като настроя Garmin на латиница вместо български букви излизат въпросителни. А като го настроя на руски и ми излизат правилно. Пише MyLocations на кирилица и всичко е точно.
    Не ми се иска да работя на руски - или на български или на английски.
    При мен Гармина е на Nokia.

Коментар

Добре, първият прикачен файл беше фал старт ! Прикачвам нов, който би трябвало да е за версия 5.00.201.0. Поне така пише...Превел съм няколко фрази от него, отново за да дам пример как би изглеждал. Разбира се някои неща се оплескаха ...
      1. Началото на всички думи не трябва да се променя. Програмата знае къде започва всеки текст и го търси на точно определен адрес.
      2. Не трябва дължината на текста да бъде по-голяма от оригиналния понеже след текста следва друг текст и програмата знае къде е началото на другия текст.
      Да, ама не ! Примерно може да видиш във файла, който съм прикачил, че тъй като трябваше да заеме повече място фразата Виж Карта, преместих леко "Где я?" и нямаше проблем ...
      ...
      Ето до какви изводи пък стигнах аз :
      1. Не всички думи и фрази се намират в този файл, но основните се (Примерно - "GPS отключена")
      2. Езиците са свързани на групи - примерно Гръцки, Руски, Словенски и някои думи и фрази се ползват от няколко езика . Примерно Garmin Online, който се ползва от всички езици...
      3. Промяна на положението на дадена група езици не влияе на други групи, примерно Американски, Бразилски, Африкаски и т.н.
      4. Обичайно символите заделени за тези езици са около 45 хил...За Американския са заделени 97 хил
      Прикачени файлове
      Последно редактирано от asterix85; 13-03-09, 17:43.

Коментар

Първоначално публикуван от slavi888 Преглед на мнение
        Ето какво мисля:
        3.Възможно е текстът да е в Unicode където всяка буква се показва с два символа - първият не е буква и показва каква е кодировката - например кирилица, китайска, израелска и др. Вторият е кодът на самата буква. Този символ се вижда в HEX

Интересно ми е дали може да се получи нещо от тези експерименти.
        Още ме интересува защо като настроя Garmin на латиница вместо български букви излизат въпросителни. А като го настроя на руски и ми излизат правилно. Пише MyLocations на кирилица и всичко е точно.
        Не ми се иска да работя на руски - или на български или на английски.
        При мен Гармина е на Nokia.
        Има ли начин да се излъже да работи на eng. menu,а да може да излиза корекно кирилица,а не маймуняци"...като го настроя на руски и ми излизат правилно?"?Мене ме устройва така,точно както си забелязал и аз не държа на бъл. menu.Благодаря предварително и успехи!

Коментар

Garmin mobile XT за Windows Mobile - българско меню

От офиц. производител все още няма нова версия с включен български така че за PocketPC засега е начина да имаме БГ е да се редактира руския директно в DLL и EXE файловете.

Това тук е подобрена версията на превода на Екремски, от форума на PocketBulgaria. Оставени са инструкциите за маршрута да са на руски, тъй като практически не може да се преведат на БГ, заради ограничения в дължината на думите. Това се отнася за файла QUE.EXE. Иначе в QueResources.dll е довършен превода и са оправени някои неудачни неща (и за добавени други неудачни)

Ето двата файла, които трябва да сложите върху старите.

Код:
          http://www.4shared.com/file/253936819/a80b30f6/GarXT_BG_2010_03_31.html

ВНИМАНИЕ!
          Това се отнася само за джобни компютри pocketPC с операционна система Windows Mobile. Т.е. не го слагайте на WinCE и Симбиян!

Ако сте със Smartphone Edition (т.е. без тъчскрийн) - изпозвайте само DLL файла, и не копирайте ЕХЕ-то, защото то е за РРС с тъчскрийн.

Може да има проблем с някакви настройки на сигурността. Аз имам проблем само на покета с WinMobile 6.5, който явно усеща, че са променяни файлове след инсталирането им, защото при първото пускане нямаше проблем, и после след малко редактиране, казва че му липсвал някакъв сикюрити сертификат и т.н., а абсолютно същите файлове работят без проблем на WM6.1. Т.е. на другите покети (WM6.1) нямам проблем. Ако не сте инсталирали XT-то въобще - мисля че няма да има проблем с тия security щуротии на WM6.5.

Коментар

Поради "неистовия интерес и много отговори" - ето още малко подобрения и нов линк.

Това е Garmin Mobile XT 5.00.20wp. Превода на екремски е доста поръчкан и нещата са направени така, че да са по-ясни и разбираеми. Във файла QuePPC.exe са преведени инструкциите на български, доколкото това е възможно, понеже има много ограничения и граматически и физически, така че не бъдете много претенциозни как се изписват нещата (например "дясво" вместо "дясно" - няма как да бъде о рпавено по-удачно, или "->" вместо "к").

Аз май се изчерпах по превода, а и утрепах два дни плътно с безмислена работа.
            Честно казано, мен ме устройва достатъчно в момента. Има останали няколко неща на руски, които като изскочат ще ги оправям в движение. Някои от тях зависят от картата, тъй като това са типове обекти, които ги няма на всяка карта.

Иначе, наистина съм много любопитен дали тръгват файловете и на други покети, защото мен нещо ме смущава тази защита и тези сертификати.

Код:
            http://www.4shared.com/file/255527700/525e45ba/GarXT_BG_2010_04_02.html

Коментар

Браво г-н упориm за положения труд! Доколкото виждам обаче тайванският гармин е изкарал версия 5.00.30w:

Код:
              http://www.garmin.com.tw/products/GarminMobile10/index.htm
              и някакви фиксове за Нокиа N73...
              ...
              Междудругото IDA Pro деасемблира почти напълно Que.exe.

Поздрави,
              Последно редактирано от asterix85; 03-04-10, 02:37.

Коментар

Тайванската версия 5.00.30 я има от април месец 2009 година за всеобщо ползване.ю

Обаче на времето не тръгна при мен и се отказах. Искаше ми някаква "GMXT data SD карта" да сложа в уреда. Може би търси накаква предна версия инсталирана.

Иначе за WinCE я има работеща , но не съм пробвал на покета дали ще тръгне:

П.П.
                Поиграх си малко и взе , че тръгна на WinMobile. Тръгва на тайвански , но по картинките се включва на английски. Прикрепям инсталацията към поста.

Прикачени файлове
                Последно редактирано от Pacific; 05-04-10, 16:54. Причина: линкове

Коментар

Пробвах това от офиц.сайт на гармин (тайванския сайт) - при стартиране нещо ми мрънка да съм му вкарал някаква "Garmin Mobile XT data card" - което не мога да го преодолея засега.

Пробвах го и това 5.00.30, което Milstan е качил (датите на ЕХЕ-тата са 05.03.2010, що така?). Тръгва без проблем (с изключение, че при първото стартиране ми се изхвърли, че съм нямал памет, но при второто стартиране, без да променям нищо - тръгна) и се свързва с Garmin GPS 10x. Пробвах на два покета iPAQ (214 с WM6 и hx4700 с WM6.1) без да я инсталирам въобще - направо стартирам QuePPC.EXE, след като копирам Garmin папката на SD картата.

Какво виждам като разлика:

- Тръгва на някакъв вариант китайски, но в настройките може да се включи Американски Инглиш... и става и за не-китайците вече.
                  - Няма други езици, които да не са с йероглифи освен английския.
                  - Някак си очевидно - няма и руски. Още по неприятно - няма и Български (що ли не се изненадах?)
                  - ОБАЧЕ, картите на кирилица се показват коректно! Хвала на програмистите!
                  - Няма собствена клавиатура - използва SIP-а на Windows-а, просто се повдига малко програмата и изкача клавиатурата на операционната система.
                  - Любопитното е, че МОЖЕ да търси на български, ако имате инсталирана такава клавиатура на покета и такава Garmin карта.
                  - В настройките на клавиатурата има два вида с йероглифи - напълно безполезни за останалия свят.
                  - Шрифта изглежда с малко по-тесни букви. Не иглежда много добре на кирилица, понеже има различни разстояния между буквите. Чете се без проблем и не е кой-знае какъв проблема.
                  - Липсва Location Messages от инструментите (кой пък ли го ползва това?)
                  - Добавено е My Photo в инстурментите: иска JPG файлове във фолдъра Garmin/Jpeg. Нямам много идея за какво служи това - сигурно за привързване на снимки към координати, които да се появяват при наближаването им.
                  - Добавено е това My Photo в Manage my data.
                  - Махнат е Google search при търсенето.
                  - Махнато е Location messages пак там - при търсенето.
                  - Махнато е Coordinate търсене (Как може бе хора, ми ако някой прати SMS с координати, и каже че му е зле!)
                  - При търсенето в extras са добавени подкатегории: Custom POIs, Transportation, Travelguide.
                  - Изобразява POI-тата! (при версия 5.00.20 те не се показваха, макар да имаше настройка з атова). Някой имаше проблем с това, че не му се виждат върховете на планините - е тук в 5.00.30 се виждат (ако си ги пуснете де).

За българския:
                  Като гледам файла с ресурсите (т.е. думите на менютата и диалозите и картинките) е фиктивен DLL, а самите ресурси са в два файла във фолдър RES). Като ги разгледах - вътре са в Юникод 7 или 8 битова кодировка, при това вероятно са само на китайските езици и английския. Честно казано - който намери начин да вкара български там - шапка му свалям!

Иначе, тази версия 5.00.30 е напълно използваема, с най-голямото предимство, че показва картите на кирилица без да има нужда да се минава на руски интерфейс - което е добре дошло за "русофобите".
                  Последно редактирано от ynopum; 03-04-10, 17:52.

Коментар

Междудругото този линк също може да бъде полезен. Тайландците правят невероятни неща

Виждам, че правят интересни корекции във файла gmsup
                    ...
                    Интересното е, че на сайта на гармин Тайван мога да се изтеглят два вида GM XT - GarminMobileXT_5_00_30_WM_TW и GarminMobileXT_5_00_30_WM_TW_Online

Код:
                    ...Garmin GPS 10x
                    Охо, значи може да тествате и SDK-то Много ми е любопитно ако може да постнете снимки от него, защото никога не съм го виждал в действие...тайванското и американското...

Код:
                    http://www.garmin.com.tw/products/GarminMobile10/download_application.html#SDK
                    ОБАЧЕ, картите на кирилица се показват коректно! Хвала на програмистите!
                    Любопитното е, че МОЖЕ да търси на български, ако имате инсталирана такава клавиатура на покета и такава Garmin карта.
                    Най-вероятно програмата поддържа кирилица...

Честно казано - който намери начин да вкара български там - шапка му свалям!
                    "Щом планината не отива при Мохамед, Мохамед отива при планината..." За съжаление няма покет, за да експериментирам лично , но ето няколко идеи от файла QuePPC.exe:
                    1. От адрес 3973DB до 39746D
                    2. От адрес 3А03DC дo 3A09C7
                    3. От адрес 395CA4 до 396022
                    .
                    .
                    .
                    и много други подобни стрингове във файла. Мисля, че английският език е почти напълно в QuePPC.exe и може би просто думите му могат да се заместят с друг език. Също ми идва на ум, че може би може да се ползва предния QueResources.dll файл от 5.00.20w или gmtxt от версията за Симбиан. Ето един интересен стринг, на който попаднах, след стринга American English:
                    -> От адрес 40DB28 до 40DBA9 в се посочва на XT да чете от \Garmin\Apps\WM\Res\gmtxt. Мисля, че част от текста на XT се намира във файла gmtxt.

Поздрави,
                    Последно редактирано от Pacific; 05-04-10, 16:55.

Коментар

Асретикс, нямам толкоз енергия.. и време. Това не е наша работа да му слагаме български . Има си програмисти, дето си взимат американските заплати (може би са китайци и си взимат китасйките заплати - все ми е тая). Аз съм си купил преди години този GPS 10x за бруталната сума от почти 300 лева (при цена на аналозите 100лв.) само защото все още нямаше начин да се пусне ХТ-то без Гармински GPS. Официално в цената влизаше и софтуера, ама български - нъц вече 3 години... да не продължавам...

От "преслушването" на новата версия 5.00.30 се оказва, че използват точно същия формат за ресурсите, както при Симбияна (аз обаче нямам нищо със Симбиян). Те са в този Res фолдър. Пробвах да сложа GMTXT от Симбиян: 5.00.60. Глътна го, т.е. прочете го файла. естествено - стана смешно, защото явно текстовете не са си на местата, и ми излизат надписи не там където им е мястото - напълно разбъркани са. Много ме съмнява да има точно съответствие на версиите между УйнМобайл и Симбиян. Вероятно версия за Симбиян 5.00.30 да отговаря на Уйндоуската 5.00.30? Не ми се търси за да пробвам вече.

Чакам ги да си оправят официално програмата. Има си Гармин България - да се обадят в Америка - и да опитват да продават "готови продукти" а не "неготови продукти". Е вярно че продават само Нувитата, и за ХТ-то на никой не му пука.

За разликата във версиите - не съм ги пробвал. Всъщност опитах тази без онлайн в името - ама нещо не ми се стартира, защото искаше някаква карта. Другата не съм я пробвал, но виждам примерно че в онлан версията има такова нещо : SMS_GATEWAY=+886958509658 (вътре в някой то файловете - защото гледам сетъпа, и не знам в кой файл е). На "не онлайн" версията го няма. така че сигурно има нещо за връзка с нета, или препращане на SMS-подобни съобщения от самия гармин.

Пробвах да сложа Queresources.dll от 20-ката на 30-ката: никакъв ефект - работи си като все едно не съм сменил нищо.

Иначе ми харесва, че вътре в ЕХЕ-то има стринг Bulgarian - това звучи гордо! Може би един ден... Ако не му се случи съдбата на старото QUE 2.9.

А, друго: пробвах шрифтове от някаква руска сборка за Симбиян (същата, от която пробвах и GMTXT файла - т.е. 5.00.60) - и на картата се показаха старите шрифтове. В менютата на самата програма не се смениха (те там си стоят добре оригиналните), но на самата карта вече изглеждат по-равномерни надписите.

Коментар

Стана интересна дискусия
                        ...
                        Да ти кажа и аз нямам време да се занимавам с такива глупости. Просто тъй като са празници тези дни и ми остава малко повече време. Чесно да си призная и малко национализъм ме е обзел последно време и като гледам, че досега от 150 милионна Русия никой не се е сетил как да направи меню на руски за GM XT 5.00.30 и нещо започва да ме "гъделичка" ...Няма да коментирам цени и защо в XT все още няма български език...
                        ...
                        От "преслушването" на новата версия 5.00.30 се оказва, че използват точно същия формат за ресурсите, както при Симбияна (аз обаче нямам нищо със Симбиян). Те са в този Res фолдър. Пробвах да сложа GMTXT от Симбиян: 5.00.60. Глътна го, т.е. прочете го файла. естествено - стана смешно, защото явно текстовете не са си на местата, и ми излизат надписи не там където им е мястото - напълно разбъркани са. Много ме съмнява да има точно съответствие на версиите между УйнМобайл и Симбиян. Вероятно версия за Симбиян 5.00.30 да отговаря на Уйндоуската 5.00.30? Не ми се търси за да пробвам вече.
                        Това е много интересно. Значи фактически казваш, че руският език тръгва (макар и разбъркано) на 5.00.30 като ползваш двата файла - gmbmp и gmtxt от версията за Симбиан? Прегледах двата файла в NotePad++ като променях между различни Encoding и Character Sets. Нямам си и на идея как е опакован текста в тези два файла! Може би отговор дават снимките по-долу и тези два стринга - txt_hndl.c и txt_util_pda.cpp. Единствено логично предположение, до което стигам, е че във файловете gmbmp и gmtxt съответно се крият картинки и текст (bmp/txt).

За разликата във версиите - не съм ги пробвал. Всъщност опитах тази без онлайн в името - ама нещо не ми се стартира, защото искаше някаква карта. Другата не съм я пробвал, но виждам примерно че в онлан версията има такова нещо : SMS_GATEWAY=+886958509658 (вътре в някой то файловете - защото гледам сетъпа, и не знам в кой файл е). На "не онлайн" версията го няма. така че сигурно има нещо за връзка с нета, или препращане на SMS-подобни съобщения от самия гармин.
                        Не се сетих първоначално, но май online означава активиране на програмата чрез SMS. То даже го пише на сайта на гармин Тайван
                        ...
                        Още няколко реда да се вживея в ролята на "хекер" Ето няколко снимки от стрингове, които ми направиха впечатление. Повикване на текста в Que.exe в 5.00.20w:

...в 5.0030w са изтрити повикванията на QueRosources.dll:

и са преместени от:

...
                        Също ми направаха впечатление тези няколко стринга в 5.00.30w, които не съществуват в 5.00.20w:

Изглежда 5.00.30w може да върви и на по-голяма резолюция

П.П.: Междудругото някой да се сеща за емулатор на програми на Windows Mobile или идея как да пусна GM XT на Windows XP?

Поздрави
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от asterix85; 04-04-10, 18:27.

Коментар

А ... резолюция 800х600 или 800х480 има ли ....
                          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Отзад папред (и пиша подробно за другите "читатели"):

- Има емулатор, даже май се води официален и безплатен от майкрософт. Аз никога не съм го ползвал, но ако се поразтърсиш в гугъла можеш да намериш. Незнам обаче дали емулатора ще се свърже с GPS устройство.

- За езика има важна особеност: Тази тайвано-китайско-тайландска версия си има само тези езици (плюс американски английски) - нищо повече. Т.е. както и да се кълчиш, другите просто ги няма. Аз сложих GMTXT от симбиян с руски, но ми се ПОКАЗАХА САМО АНГЛИЙСКИТЕ думи. Това не го поясних преди. ттекстовете са показват разбъркани, но са на английски само. По никакъв начин не мога да покажа друг език (естестевно освен йероглифските). Не само това: тази версия се води чисто азиатска (аз така го наричам), затова я няма на американския сайт на Гармин. Тази китайската си има три вида интерфейс, избора се задава в един файл GMSUP, като стринг: LOCAL_VER=CHINA (или TAIWAN, THAI). Няма четвърта възможност (проверих в ЕХЕ-то). Любопитно е, че има някаква разлика с проекциите между CHINA и TAIWAN, която по олимпиадата май я използваха като "защита" - даваше някакво отместване, ако си купиш само картата на Китай, а не карта с устройство. Това така - за развеселяване. Отново - забрави за друг език освен Америкън инглиш, освен ако не си с майка-китайка, и можеш да преведеш китайския на български.

- Кодирането във файла GMTXT вероятно е същото като това в Que.EXE, с което бая се блъсках при превода. Значи, за да може да се показват карти на всички световни азбуки - което е много добре - и да може да има диалози, клавиатури и т.н. за тях, този път (за разлика от 5.00.20 и QueResources.dll) е използвана Unicode кодировка, обаче не много стандартно. Разликата на Unicode e, че използва два байта за символ вместо един. Обаче тази на гармин е практически нестандартна, защото той използва два байта за буквите, но един байт за общите символи, като тирета, интервали, запетаи и т.н. Това, което се получава (и с което не може да се справят НЕХ-редакторите) е, че с тези еднобайтови символи разместват местата на първия байт на следващите дву-байтови. Аз не съм намерил НЕХ-редактор, който да се справя с това. Само за пример: буквите на кирилицата са от типа D0XX и D1XX, като ХХ е втория байт, който се мени. Ако НЕХ-редактора кара с равна стъпка, то в един момент няма да може да смели следното БУКВА-ИНТЕРВАЛ-БУКВА, защото ще види вместо D0XX 20 D0YY, което той ще се опита да декодира от Юникод като D0XX 20D0 YY.. Т.е. последния байт на предната буква се "смесва" с първия байт на следващата. За да се преборя с това аз изкарах руския текст от Que.exe (това на 5.00.20) като колона байтове в Ексела, и там си направих едни функции, за да ми ги превръща в текст, за да видя какво пише, и съответно обратно - като напиша нещо, да ми го превърне в "гармински юникод". За да сменя 20 думи (при това не се получи много удачно, заради ограничение на дължината байтовете за дадена "реплика") утрепах един ден.

Единственото, което си мисля, че може да се направи за БГ, е да се намерят английските думи и да се сменят с български. Тогава ще си се води езика Америкън инглиш, ама ще пише на български.

Обаче - струва ли си? Старата версия (5.00.20) почти напълно е преведена на български. Новата не предлага някаква колосална промяна за потребителя, че да си струва на всяка цена да се превежда. Освен това, новата азиатска версия (5.00.30) е така направена, че съм сигурен, че следващата официална ще има всички езици без проблем. Е, дано сред тези всички го има и най-хубавият език на света!
                            Последно редактирано от ynopum; 04-04-10, 19:12.

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                              А ... резолюция 800х600 или 800х480 има ли ....
                              на 800х480 (т.е. WVGA) работи чудесно.

Коментар

Към предния коментар на упориm:
                                Много як коментар! Не бях се сетил, че кодировката може да е двубайтова Уникод и един байт за останалите символи! Това обяснява файловете в папка /Garmin/Fonts - Unicode_CPXXX...
                                ...
                                Даже мисля успях да схвана логиката за разделяне на думите във файла gmtxt в 5.00.30w. Първоначалната част от файла до адрес 00020550 си нямам и на идея какво представлява, но определено мисля че не е кодиран текст! Останалата част от файла gmtxt мисля са кодираните текстове като разделението между думите е символа "A4" в Hex. Ето няколко снимки за онагледяване:

...да си припомним как бяха разделени думите в QueResources.dll в 5.00.20w:

Разбира се предположението може да няма нищо общо с действителността.
                                ...
                                Междудругото има излезли две много интересни приложения за GM XT на сайта на гармин Тайван - Garmin Camera и Garmin Online Center! Странно, но никой не пише за тях...
                                Прикачени файлове
                                Последно редактирано от asterix85; 05-04-10, 23:40.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X