Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на PDA за OziExplorer.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Избор на PDA за OziExplorer.

    В момента събирам от различни източници карти на българското черноморие. Намерил съм руските на генералният щаб, което си е старо български, на така нареченото NATO, карти оригинални действащи английски и много други.

    Сега ги обработвам и ги поставям в сайта, където искам да направя една добра колекция за всички които искат да плават в Черно море.

    Разгледах морската карта на GARMIN с последният ъпдейт от 2008 година, но понеже гледам прекалено професионално по въпроса - видях едно голямо нищо. Неточна брегова черта, липса на навигационни ориентири, липса на цели участъци и много други. Става само на някакво ориентировъчно ориентиране, но не и за безопасно плаване.

    Разполагам с много други професионални морски картографни програми които работят (поставил съм работещи инсталационни версии в сайта - името не го споменавам, понеже веднъж когато го споменах в този сайт, се наложи да го изтривам после заради "скрита реклама" или нещо подобно, а аз сайта си въобще не го рекламирам нарочно)

    Всички програми са чудесни - с изключение на възможността да се упдейтват, а морска карта която почти ежедневно има промени ако не се актуализира не става за нищо.

    Така, че оглеждайки всички налични професионални програми реших, че не могат да се ползват понеже информацията им е от 2004 год. най-новата и не могат да се актуализират от потребителя - ако си платиш на производителя нямаш проблем !!!

    Започнах да правя свои карти на българският участък на Черно море, като за основа взех карти от GOOGLE, заради много точната и осъвременена брегова черта, и на тях поставям актуализирани точни места на морските съоръжения (буйове, вехи, дълбочини и т.н.т) Оказва се, че дори даваните от официалните български власти данни за тяхната позиция е грешна - (точност до 0.5-1 миля!!) В самите карти поставям и друга необходима информация - като лоция, символи по картите и много друга, но това е в процес на развитие.

    Ще отнеме много време, но все някой трябва да го започно.

    Картите се правят с OziExplorer защото е много лесно да се актуализират. Ползват се на лаптоп.

    Искам да имам и PDA за да мога с него да определям актуални координати на брегови точки не от морето а от брега, както и да проверявам как изглеждат и какви проблеми може да възникват с картите след трансформацията им в този формат. Понеже не съм в "първа младост" и очите са отслабнали (2 диоптъра) гледам екранът да е по-големичък.

    Та затова ще се ползва PDA-то.
    Разбира се когато ходя из България в колата, но това не ми е основна работа а разходки.

    Коментар


    • #17
      До: Избор на PDA за OziExplorer.

      ОК, поставям се на твое място и...

      Знам че има доста програмки за PocketPC за морска навигция - включително с растерни карти. Някъде даже бях свалил една, която твърдяха, че по нищо не отстъпва от програмите за нормални РС-та (лаптопи). Ще потърся и ще ти кажа имената на тези, които съм свалял (за колекцията - просто от любопитство - гаден навик за събиране на пиратски програмки). Повечето от тези прогреми, и въобще сериозните програмки ще работят много трудно (даже невъзможно) на орязаната WinCE - просто никой не ги прави за нея мисля. (това трябвада се провери, но по-добре да несе рискува). Т.е., от тук една точка за пълен Windows Mobile, а не за PNA-устройство с орязан WinCE.

      С Озито няма да ти е най-удобно да работиш. Представям си работата ти като обикаляне и снемане на координатите на разни обекти, като съответно добавяш някаква информация към тези обекти, дори скицираш нещо (може и фотоснимка да правиш - нищо не пречи - "пълна програма"). В този случай има една програмка на една много извества фирма (да кажем лидер в ГИС), която работи на WinMobile и е направена точно с тази цел. Представлява нещо като комбинация от Ози+CAD възможности за чертане на линии, области, точки с различни свойства, слагане на бележки към обектите и т.н. Тя се казва ESRI ArcPad (и ще ти я изстрелям някъде по нета). Можеш да си свалиш сателитни снимки от Googlе-а, като им запазиш координатите, които той им дава (после можеш да ги понаместиш, че не винаги са точни). Тези снимки ще ти стоят като "подложка" - ще чертаеш отгоре и т.н.
      Ако ще ползваш за чертането някаква по-сериозна програма, като този ArcPad, още една точка за WinMobile. Също в такъв случай - дръж на голям екран и VGA резолюция.

      Ще ти трябват и програми за PC за обработката - леко подобни на GIS-програмите. GlobalMapper е доста универсална програмка и е проста. Моето мнение е, че не е добре да правиш чисто растерни карти. Не съм наясно с морските дела, но ако всички векторни формати, с които работят морските навигационни програми, са затворени, и няма как да направиш своя векторна карта - само тогава прави растерна. Просто в последствие се редактира трудно, стават големи по обем, ей такива общи неща. А ако работиш във векторна програма - винаги можеш да завишеш резултата като растер.

      Ще потърся какви щуротии съм насъбрал за морска навигазия на PocketPC.

      Препоръчвам ти да отидеш в някой магазин, където можеш да пипнеш машинките. Пусни едно от тези "GSM-четата" с малките екрани (но с 10 други екстри) и примерно питай за тоя новия iPAQ 214 (последната цифра няма значение).
      Сам прецени кое е по-добре. Към големия iPAQ трябва да му вземеш и GPS за 100 лева (Holux M1000 примерно - намира се под път и над път).
      Само ако твърдо държиш да останеш на OZI (за морските неща) и iGO за навигация в колата - само тогава взимай това орязаното PNA с WinCE с големия екран (или пък малкото и адски евтино, което просто е без пари 150 лв!, и 200 лв. да е - пак е без пари.)

      Може би аз твърде много искам да си взема по-новият модел на моята машинка - затова те навивам за iPAQ 214 - така че в случая май съм пристрастен. Обаче от 3 години не се предава, а сега са й оправили всички остарели неща, при това цената е много по-ниска, отколкото преди 3~4 години за моя модел.

      Тук във форума има един Славчо (или беше в другия форум за джолни компютри) - той е от Варна и прави карти - може да ти помогне със съвет за морските карти - поне трябва да е светнат кои програми са със открит формат.

      Коментар


      • #18
        До: Избор на PDA за OziExplorer.

        Ще се забавя с избор на PDA докато не се спра окончателно на програма която да е с максимална универсалност за
        повече преносими устройства - лаптопи и PDA.

        Не си правя илюзия, че PDA може да работи с професионални морско карти. Повечето от тях са растерни и с никаква друга програма освен с фирменна не могат да се редактират.

        OziExplorer ми харесва заради "отвореният код", лесното боравене и възможност за поставяне в отделен файл различни точки към всяка една с прикачен файл в различен формат.
        Конвертиране в снимка на която когато се съберат много корекции могат да се направят с обикневена програма и отново да се събират ъпдейти.

        Лесно се ползва, има почти всичко необходимо, почти универсална.

        Векторните карти са по-малки по обем от растерните, но за съжаление нямам подходяща програма подобна на OZiExpl която да е толкова унивеврсална.

        Растерните файлове които се получават в момента са с големина 2-5-10- до 15 мб максимум и мисля (не съм пробвал), че ще вървят на PDA. Само незнам с каква памет трябва да е.

        За ESRI ArcPad за съжаление не съм чувал. Намирал съм доста добри други пробрами, но липсата на "отворен код" ме е спирала
        да ги ползвам. Не е проблемът аз да си закупя тази програма - проблемът е масовит потребител в последствие да може
        да ползва картите на програма която лесно може да намери и употребява.

        Точно така съм и замислил - използвайки сателитните снимки на GOOGLE за подложка и прехвърляйки върху тях цялата
        специализирана морска информация от професионалните морски карти - НО ПРОВЕРЕНА !!! а некакто дойде.

        PDA-то няма да се ползва за правене и корегиране на картите а само за сваляне на координати и тестване, но трябва да има същата програма която се намира на лаптопа
        за да може после тези координати да се прехвърлят 1:1 на последният ъпдейт карта. За тази цел би трябвало да стане и нещо
        по-елементарно, но нали все се развиваме напред, техниката напредва и новите неща ше искат все повече скорост и памет, затова
        е по-переспективно да взема може би нещо по-скъпо, което да ме изкара повече години. Нямам възможност и спонсори всяка година
        да подменям техниката.

        Тези които правят карти може би го правят срещу заплащане и едва ли ще си кажат секретите. Идеята е картите които правя да се поставят за безплатно ползване(в момента са поставени началните образци.)

        Наистина си прав, че първо трябва да се разбере за какво ще служи, а после да се търси какво ще стане за тази цел.

        Ако можете да предложите други подходящи програми за тази цел - казвайте, но да не са демо!! и да стават за PDA и лаптоп.

        Коментар


        • #19
          До: Избор на PDA за OziExplorer.

          Моето кратко ровене също показа не много ясни резултати.
          Очевидно Garmin е популярен, но не знам дали може да се редактират карти за него, без да се издрусаш яко за лицензни програми. На всичкото отгоре Garmin XT Mobile - за PocketPC не чете правилно BlueChart картите. Трябва да ползваш старата версия Que 2.9, която пък не работи перфектно на VGA екран (избираш между три варианта: рамобит като QVGA с много груба и грозна карта - все едно си на QVGA машинка; работи насила VGA, но само картата изглежда добре - бутоните при търсене на адреси и разни други са забити под title bar-а; Пускаш TrueVGA или RealVGA - и всичко работи, само че бутончетата стават много ситни, често в горната 1/4 от екрана). В крайна сметка "става", ама не елегантно.

          Другите програми, които се оказват много популярни (по форумите) са
          Fugawi, cMap, MapTech Chart navigator, MaxSea, naviSailor, Navio - вече не знам кои са за РС, кои за РРС (първите поне са за РРС със сигурност).
          Има и разни програми, които правят навигационни изчисления - не знам какво представляват те - но смятат разни височини на приливите, накакви ветрове май.. но това не са програми, които работят с карти!

          Има също лесна програма за чертане с GPS на PPC, която е близка до GPSMapedit - PTGMAP - тя прави "стандартни полски файлове" които после стават за Garmin, Russa, Navitel. То на практика друг тип векторни карти, които човек да може да прави сам и да ползва на PPC почти няма.

          Виж този линк:
          http://cnf.by.ru/
          За MapTech: http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=56299
          и: http://forum.ppcwarez.org/viewtopic.php?f=267&t=4851
          също тук за Fugawi: http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=48495

          Тук форум на тая тема:
          http://katera.ru/forum/index.php?showforum=9
          Последно редактирано от ynopum; 09-06-08, 09:29.

          Коментар


          • #20
            До: Избор на PDA за OziExplorer.

            Благодаря за информацията.

            Относно избор на PDA реших за сега да изчакам излизането на

            Gigabyte M704 UMPC

            Мисля, че той ще удоволетвори всички изисквания за каквото и да е свързано с преносим малък PDA. Това е нещо средно между PDA и лаптоп.

            Данните му са:

            CPU (optional)VIA Esther Mobile Technology
            VIA Esther ULV C7-M (1.2GHz, 400/800MHz, 128KB/128KB L2)
            Nano BGA2 90nm, 3.5W~7.5W TDP
            Operating System (optional)Microsoft Windows ® XP ChipsetVIA VX-700 UniChrome Pro II Graphics Integrated System Memory (optional)DDR2-533 768MB on boardLCD7" TFT-LCD WXGA, 1024x600HDD (optional)One 1.8" 5mm IDE HDD 4200 rpm support
            Supported capacities of 40/60 GB
            Optical Drive (optional)External ODD by USB connectionI/O PortMedia Card Slot (SD/SD-IO/MMC) ,2 USB, Audio Jack (Mic-in and Headphone out) , VGA, DC-in, Docking Connector Web Camera1.3M Pixel WebcamLANEthernet 10/100 Base T by docking Wireless LANstationSupport WLAN band antenna, USB I/F, 802.11b+g Dimension 190(W)x120.8(D)x30.3(H)mmWeight~780g (with 7”W TFT LCD, 2-cells)
            Dimension: 190*120.8*30.3 mm

            Има допълнителен модул за GPS.
            Малко е големичък за носене в ръка из града, но за кола е назаменим.
            Става за носене в малка чантичка, но най-доброто му е, че на него ще вървят всякакви програми без значение големината и операционната система, което го прави много универсално. Парите няма да му са малко (сегашният модел U60 е на цена около 900-1100 лв.), но мисля че ще си струват!

            Благодаря още веднъж на "Упорит" за отзивчивостта и информацията която ми предостави. В близко време ако някой се интересува, ще поставя информация за всички морски програми и огромна колекция морски карти с които разполагам и в момента поставям на сървъра.

            Коментар


            • #21
              До: Избор на PDA за OziExplorer.

              UMPC е бъдещето. Засега проблема се състои в голямото черпене, което трябва да уредиш, ако намериш машинка, която да ти изкара дори 5 часа на батерии. Ослушвай се за допълнителна (втора), или най-добре втора, но двойна батерия.
              Моделите от преди година караха по 3 часа макс. с щатната батерия.

              Коментар


              • #22
                От: Избор на PDA за OziExplorer.

                Към infomar:
                Дано не ти се стори спам, но ползвал ли си Мапнав?
                Работи чудесно с карти на Ози (след просто конвертиране), също с тракове, маршрути и др.
                Работи под Java, почти всеки телефон (освен твърде модерните и твърде старите) има Java.
                За пешеходен туризъм е екстра, за в кола - горе-долу (освен ако телефонът е с големичък дисплей).
                м/у другото мисля, че имам калибровани руски топо карти за черноморието и за Ози, и за Мапнав....

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X