Преди време имах известни проблеми с определяне координатите на точка, на която бях стоял по различно време на денонощието. Затова реших да си направя експеримента със статични измервания:
GPS Alan Map 500+външна антена AM 500
Време на измерване - 9 часа и 20 минути
Брой заснети Track точки - 20 000 точки
Температура на околната среда - 8.6-9.7 градуса, мъгливо
Грешка в хоризонтално отношение - E=1.68m ,N=2.52m
Грешка във вертикално отношение - 4.10 метра
Максимална разлика в хоризонтално отношение - Е=16m, N=14m
Максимална разлика във вертикално отношение - 24 метра
"Изминато" фалшиво разстояние - 340 метра.
Основно грешката идва от ниските спътници, чиито сигнал се смущава най-много от йоносферата.
Забелязал съм и друг, малко известен източник на грешка от разходките си в гората. При наличието на гъста мъгла и температури около 0-4 градуса, по листата на широколистните дървета се образуват едри кристали лед. Тези кристали явно разсейват GPS сигнала и грешката при определянето на координатите нараства значително.
Приятели са споделяли, че към "Божурище" сигналът също изчезва.
Ако някой от форума има опит с грешките при GPS измерванията, нека сподели, за да знаем всички от какво трябва да се пазим.
GPS Alan Map 500+външна антена AM 500
Време на измерване - 9 часа и 20 минути
Брой заснети Track точки - 20 000 точки
Температура на околната среда - 8.6-9.7 градуса, мъгливо
Грешка в хоризонтално отношение - E=1.68m ,N=2.52m
Грешка във вертикално отношение - 4.10 метра
Максимална разлика в хоризонтално отношение - Е=16m, N=14m
Максимална разлика във вертикално отношение - 24 метра
"Изминато" фалшиво разстояние - 340 метра.
Основно грешката идва от ниските спътници, чиито сигнал се смущава най-много от йоносферата.
Забелязал съм и друг, малко известен източник на грешка от разходките си в гората. При наличието на гъста мъгла и температури около 0-4 градуса, по листата на широколистните дървета се образуват едри кристали лед. Тези кристали явно разсейват GPS сигнала и грешката при определянето на координатите нараства значително.
Приятели са споделяли, че към "Божурище" сигналът също изчезва.
Ако някой от форума има опит с грешките при GPS измерванията, нека сподели, за да знаем всички от какво трябва да се пазим.
Коментар