Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Garmin Quest

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Garmin Quest

    Здравейте,

    Абсолютен новобранец съм в GPS темата.
    Видях една реклама на Garmin Quest
    Дали някой има опит с това чудо и има ли карти за него.
    На драго сърце бих приел съвет какъв GPS да си закупя
    Работата ми е свързана с много командировки в Европа , основно на Балканите

    Благодаря Ви предварително!

  • #2
    Избор на GPS приемник

    Като всяко ново нещо първо трябва да разбереш какво е GPS приемник, какво предлага и за какво може да Ти послужи.

    Това което видях в Интернет сайта на GARMIN - www.garmin.com лично на мен не ми хареса. Този модел е елементарен и мисля че ще е неудобен за работа в България, защото е преди всичко малък, разработен е за САЩ и се опасявам, че е продължение на политиката на GARMIN да пуска на пазара привидно евтини елементарни модели "играчки" с ограничени възможности и функции. Не разбирам защо тази фирма упорито продължава да го прави.

    За сравнение разгледай еквивалената на Magellan - RoadMate 700, който е с 10GB вградена памет на градските и пътни карти на цяла Европа, има one-tach дисплей, приема и дава гласови команди на 6 езика и т.н. www.magellangps.com

    Други известни марки с който можеш да сравняваш са Eagle, ALAN, Rayteon.

    Ще се радвам ако съм Ти полезен и с друга информация.
    Човек е умен за дълго, но глупав за цял живот.

    Коментар


    • #3
      Благодариа за съвета!

      Как мислиш дали този ALAN в METRO би ми вършил работа ?

      Коментар


      • #4
        ALAN

        За какво ще го използваш?

        Все пак мисля, че този ALAN е пригоден само за туризъм, но не и автомобилен. Освен това мисля, че е скъп за това, което предлага.

        И Magellan и GARMIN имат несравнимо повече модели и комбинацията цена/функции не е в полза на ALAN.

        Освен това горните марки имат представителства в България съответно:

        MAGELLAN - от 1992г
        GARMIN - от 2000г.

        Има достатъчно потребители, които ползват тези марки и годините на употреба са изчистили въпросителните около различните модели.

        И все пак най-важно е за какво ще го използваш?
        Човек е умен за дълго, но глупав за цял живот.

        Коментар


        • #5
          А какви карти ползва? Ше трябва ли да разчитаме на някоя ТНТМ карта, при това продавана за добри пари?

          Т.
          Good guys drive Land Rovers!

          Коментар


          • #6
            На мен ми трябва основно за колата!
            Аз пътувам доста често из цяла Източна Европа и по-рядко в Западна.
            Макар и да познавам доста добре пътищата все ми се случва да объркам някъде и да се връщам с часове на зад!

            Това е ситуацията!

            Коментар


            • #7
              Здравей SatMan,

              Щом си човек, чиято работа е да пътува из Европа StreetPilot и Quest са моделите GPS-и на Garmin, които са подходящи за теб. Ползвам и двата модела така, че ще се опитам да ги съпоставя, с което се надявам да съм ти полезен. В комплекта и на двата модела е включен софтуера MapSource/GARMIN с отключени карти за цяла Европа (или поне онази част от нея, която минава за Европейски съюз). И двата модела, когато се ползват в автомобил/камион, поддържат т.нар. навигация което ще рече, че при предварително зададени дестинации ти чертаят пътя до тях и те "съветват" кога и къде да завиеш. Ако случайно пропуснеш завой и/или отбивка, маршрута се преизчислява автоматично. Когато ползваш GPS-ите с CarKit-a, който стандартно е включен в коплектите им (нали е ясно, че говорим само за StreetPilot и Quest) навигацията е и гласова - приятен женски глас на перфектен аглийски ти казва след колко метра следва завой или отбивка за да стигнеш там на където си трънал. При подготовката на маршрутите обаче определено препоръчвам ползването на компютър (който така или иначе ти е необходим за да селектираш кои карти трябва да се заредят в паметта на GPS-a) и после да прехвърлиш маршрута на GPS приемника. Не че не става да си подготвиш маршрутите и със самия GPS, но е ... куцо ... с клавиатура и мишка е много по-лесно, а прехвърлянето става за секунди. От личен опит мога да споделя с теб, че навигацията им по пътищата на Европа е страхотна. Никога не съм изпитвал по-голямо удоволствие при шофиране в Европа и ... този път не се загубих нито веднъж и не пропуснах нито една отбивка по магистралите, което да ми коства ... примерно 30-50км. в едната посока. За съжаление не така стоят нещата за Балканите и за България, естествено. Тъй като картите на България и на Балканския полуостров не са включени в комплекта софтуер MapSource/GARMIN не можеш да ползваш фунцията навигация. От Garmin и техния представител в България твърдят, че работят по въпроса, но кага ще имаме BG-карта с навигация ... един Господ знае. Разбира се нищо не ти пречи да се сдобиеш с карти (в Internet има доволно количество), но ще можеш да ги ползваш единствено за ориентиране. Разбире се и по тези карти можеш да си "начертаеш" маршрут, но тогава шофирайки ще трябва да хвърляш по едно око към GPS-a. И двата GPS-a са снабдени с вградени антени, но при ползване в МПС горещо препоръчвам ползването на външна антена, която не е включена в комплектите и се закупува отделно.

              От това, което си написал, разбирам, че имаш интерес към Quest. Много добър GPS, особенно за начинаещи (дано това не те обижда). Размерите му са малко по-големи от съвременен GSM апарат и спокойно можеш да си го носиш в джоба на сакото/ризата. Голям "+" при него е, че е снабден с литиево йонна батерия и можеш да си го ползваш и извън автомобила - много полезно ако се луташ пеша из улиците на непознат Европейски (а защо не и BG) град. При StreetPilot-a си твърдо "вързан" за колата - освен, че е доста по обемист и ще изглеждаш като космонавт ако го носиш в ръка (за поставяне в джобове просто забрави!) си иска и едни 12V от запалката на МПС-то (или акумулаторите в куфарите, ако помниш оня стар виц за българския електронен часовник ). Друго, което ми хареса в Quest-a е, че е разтоварен от някои абсолютно ненужни функции, но същевременно са запазили важните неща, като търсене на адреси, хотели, пицарии, бирарии и т.н. (пак говорим за Европейските карти обаче, и се надяваме скоро да имаме и BG такава). И още едно предимство на Quest-a: CarKit-a му е страхотен - лепи се на предното стъкло с елегантна пластмасова стойка, която много наподобява стойка за GSM. Предимство на StreetPilot-a (според мен) е, че паметта му е на Compact-Flash карти, което все пак дава известна свобода при сваляне и качване на карти. Да не говорим и за touch screen-a при StreetPilot-a, което определено си е екстра.

              Виждам, че колегите са ти препоръчали и други GPS системи. Моето лично мнение, че като производител Garmin е по-добре позициониран (и като следствие по-переспективен) в България поради няколко факта: Много потребители го ползват и (поне лично аз) по-лесно се откриват карти за този тип GPS-и. Това, че все пак има официален представител у нас не е за пренебрегване, защото рано или късно ще се появи качествена GPS BG-карта.
              Всичко това, разбира се не означава, че "играчките" на другите производители са безпереспективни. Не съм имал възможността да си играя с тях, но съм сигурен, че и те имат своето място.

              Garmin в България/София можеш да закупиш от Геотрейд (www.geotrade.bg).

              А сега може би най-интересното за теб: имам един излишен Garmin Quest закупен на 16.11.2004г. от Геотрейд с 1год. гаранция (гаранционна карта) и естествено е пълен комплект. Ако проявяваш интерес, мисля че можем да се споразумеем за някаква цена - Румен, email: rmn@mail.bg; GSM: 088/617-4518;

              Коментар


              • #8
                Пътен GPS приемник

                Предвартително искам да уточня, че не съм параноик на тема MAGELLAN, но от GAMIN ми е писнало, защото:

                1. Продължават да произвеждат и продават скъпи боклуци, макар че могат и иначе;
                2. Продължават да са USA ориентирани, за разлика от MAGELLAN, който е собственост на френската Thales Navigation, която междувпрочем е глобален концерн, за пример притежава марката и производства Thomson и е един от участниците в разработеането на Европейския еквивалент на GPS - системата Галилей. Това е добре за ползвателите в Европа, защото ще изчезне сянката от Юг.

                За авто GPS приемник за Европа мисля. че най подходящи са:

                1. Magellan Meridian Color Travel - това е пакет, които включва GPS Meridian Color, 12V адаптер с PC конектор, CD с програма за прехвърляне на данни и оформяне на маршрути и пълни пътни карти на 17 Евро държави + Великобритания и Северна Ирландия.
                2. Magellan Road Mate, който описах преди.

                За повече информация: www.magellangps.com

                Що се отнася до картите - НЯМА ОФИЦИАЛНИ РАЗРАБОТКИ НА КОЯТО И ДА Е МАРКА GPS ПРИЕМНИЦИ ЗА ДЪРЖАВИ ИЗВЪН ЗАПАДАН ЕВРОПА И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ - ТОВА Е?!?!?
                Няма за Чехия, Полша, Унгария, дори за Гърция и Турция, въпреки олимпиадата. Аз ползвам разработката на Мегакомерс, която включва пълни пътни карти на София, Пловдив, Варна и Бургас + пълна пътна мрежа на страната с езера, мащаби на населените места, основни булеварди на градове с мащаба на Плевен, Добрич и т.н.. Ползвам Meridian Platinum, които не е цветен, но има барометър и термометър, защото хобито ми е ветроходство и тези функции понякога са животоспасяващи. Гореописаната карта струва 170USD.

                Не ползвам Magellan Road Mate, защото:

                1. Скъп ми е - комплекта струва 2800,00 лева с ДДС;
                2. Може да се използва само в кола, не и на яхта.

                Не съм обиден на Мегакомерс, че продават, а напротив аплодирам ги и им се чудя на ентусиазма как при такъв беден (не казвам свит и необразован) пазар са се хванали на този къртовски труд. При възможност ще им изпращам траковете си безплатно за актуализация.

                Смятам, че е въпрос на близко бъдеще програмните продукти за хоби употреба да стават все по евтини и дори безплатни.

                Поздрави на всичкии GPS ползватели.
                Човек е умен за дълго, но глупав за цял живот.

                Коментар


                • #9
                  Въпреки, че аз пък не съм параноик на тема Garmin, не мога да се съглася с мнението на Николай, че Garmin произвеждат "скъпи боклуци". 2800.00 лв. (с ДДС) за RoadMate срещу 1258.00 USD (1258 x 1.50148 = 1888.86 лв. с ДДС) за StreetPilot (което е съпоставимата алтернатива от Garmin) някакси не звучи като сериозен аргумент за "скъп" (или поне както е видно не е по-скъп от продукта на Magellan - http://www.geotrade.bg/productslist.php?Brand=4). Интересно какви ли пък ще са аргументите за "боклук" ? Аз също не съм от най-големите почитатели на Америка и с удоволствие на някой митинг бих носил плакат с надпис "Подкрепете произведеното в Европа !", но не мога да приема за боклук един продукт, който видите ли бил US-ориентиран. Или поне това не звучи сериозно. И още нещо за продуктите на Garmin - ако посетите сайта с аксесуарите, ще видите, че и StreetPilot-a и Quest-a могат да се монтират в яхти (http://shop.garmin.com/accessory.jsp...0%2D10506%2D00). Разбира се тук не бих искал да разпалвам война Garmin срещу Magellan.

                  А Николай бих искал да помоля ако има или знае някакви координати на представителство на Magellan за България да ми ги посочи. Ще му бъда изключително благодарен. Не говорим обаче за това, което е посочено на сайта на Magellan - двама дилъри: един в Русе и един във Варна и то забележете - оторизирани са единствено за Handheld Products-ите. Искрено съжалявам, че преди година, когато търсих автомобилни GPS системи и тогава не можах да намеря кой да ми покаже на живо Magellan, защото едно е да го видиш на картинка и в Internet, друго е да го подържиш в ръката си и да си поиграеш с него (нещо, което можеш да направиш в представителството на Garmin в София), пък после нека всеки сам прецени кое е по-добро за него. И понеже имам огромното желание да пипна Magellan RoadMate 700 или 500 бих се радвал ако ми кажете къде мога да го направя.

                  Коментар


                  • #10
                    Война Magellan - Garmin

                    Ще се опитам мирно, за съжаление накратко да си уточня още веднъж позицията:

                    Определението параноик засягаше мен и никой друг. Опазил ме господ от оценки на когото и да било друг.

                    Със съжаление споделям отрицателното си мнение за част от продуктите на GARMIN, защото не разбирам защо се появиха много модели, включително и в последно време (например опасната комбинациа RINO или елементарния GEKO), които съчетават висока цена с ниско качество. Смятам, че в периода до 2001г. преди появата на сериите MAGELAN SproТрак и Meridian, GARMIN имаше значително по-добри модели. Всяка тяхна серия модели - Etrex, 72 и т.н. включва един или два добри апарата и няколко съкратени варианта, които са скъпи ако ги разгледате по формулата: цена/функции.

                    Изразявам своето раздразнение от това, че тази тенденция продължава. Факт е, че професионални мореходци продължават да предпочитат модели легенди като GARMIN 128 вместо новите модели.

                    Доколко GАRMIN могат да се използват на море, особено пък автовариантите, мога само с удоволствие да Ви поканя (всички желаещи от форума) на круиз с яхта, където на практика ще се убедите за какво става на въпрос. Един пример. Веднага след появата на серията 7 си взех водонепроницаемия 72. За съжаление морските изпарения проникнаха в него и : 1. повредиха батериите, 2. екрана кондензира.

                    Що се отнася до представителите на Magellan в България, в интернет има координати и ще е по-коректно ако попитате директно тях дали и къде могат да се пипнат и видят моделите на Mаgellan. Аз няма да им правя реклама в този некомерсиален сайт.

                    Желая също да уточня, че представителството на GARMIN в България съшо е за хоби GPS приемници. MAGELLAN имат напълно самостоятелно производство на професионални GPS навигатори и техен представител е именно в Русе.

                    Сравнението между авто MAGELAN и Garmin в автотуризма може да стане чрез съпоставителна таблица, която с удоволствие ще направя и покажа във форума. Тогава можем пак да дискутираме кое е скъпо всъщност.

                    Вярвам в конкуренцията. Очаквам коментари и за други марки.
                    Човек е умен за дълго, но глупав за цял живот.

                    Коментар


                    • #11
                      US ориентиран

                      В добавка: Под US ориентиран имам в предвид:

                      1. GPS е разработка на САЩ че първо се п и нейните сателити се хващат по-добре в САЩ и Близкия Изток, отколкото в Европа. Често се говори за "сянка от ЮГ", което може да се провери на практика като застанете последователно от северната и южната страна на някоя сграда за да видите къде се хващат повече сателити.
                      2. Обикновено от GARMIN на пазара се пускат разработките за САЩ и след това за Европа.

                      "Подкрепете европейското" не е сериозен аргумент в защита на който и да е комерсиален продукт и няма да го приема ако го използва който и да е.
                      Човек е умен за дълго, но глупав за цял живот.

                      Коментар


                      • #12
                        Имам един древен Гармин 38, даже и карта няма. Няма и външна антена, а вътрешната ... Тука нали не е прието да се псува. И като влезеш в морето до глезените, през няколко секунди си ту на 60 метра дълбочина, ту на 80 метра във въздуха... А струваше 250 вечно зелени, хем там...

                        Коментар


                        • #13
                          ...Prestrelki --- Ne e redno: SatMan prosto pitashe...

                          ...Dokato tuk Nikolai i Rumen si obmeniat mneniata, Ti SatMan ela da si kupish edin nov GPS MAP500 za 399.- Leva (bez "izlishnite" extri, predlagani v METRO) + edna programka (MapEdit) podark s koeto svobodno da si konvertirash karti vsjakakvi !!!

                          Ciao.

                          ALAN GPStrahoten... :-)

                          Коментар


                          • #14
                            Къде мога да прочета повече за Алан Мап 500 и какви за екстрите в Метро пакета?

                            Коментар


                            • #15
                              ...e tova e vece prikazka !!!

                              ...Sabin: proveri anglijskata versia tozi site: www.gps-bg.com , tam shte namerish pocti vsicko za MAP500. Ako iskash da razberesh povece, prosto pishi na: info@gps-bg.com , ili si chat-kaj online po ICQ s: 200801137 - alias "GPS Bulgaria" ...ima razbira se mnogo-mnogo "tajni" funcii koito sa interesni samo za "fanatici". S tezi hora vinagi sm gotov da spodelia kakvato i da e informacia...

                              Ciao.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X