Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Американски военни ще използват мълнии за подземна навигация
Свий
X
-
До: Американски военни ще използват мълнии за подземна навигация
Леко съм скептичен. Все пак мълниите могат да са насочени в различни посоки и не са например точков източник. Достигат май до десетки километри дължина.
Ама, казва ли ти някой?Може, пък да си ги произвеждат самите те?
Аз, освен вариантите на триангулачния метод, не се сещам за друг начин за позициониране.
-
Действително много интерсна информация! Може би не много радостна за маркшайдерите все пакМеждудругото мисля, че съм чувал че и GPS също може да работи под земя, но трябват усилватели.
Поздрави,
Коментар
-
Американците използват честота 75 Hz (инфра дълги вълни, май се пада) за връзка с подводниците. Антената е дълга 250 км. и беше в пустинята Невада май. Немците през втората световна са използвали 1000 Hz за връзка с подводниците, така че с проникването няма проблем. Остава точността. Все пак трябват няколко станции.
Горе долу на този принцип (ниски честоти) работят старите навигационни системи - LORAN C , DECA...По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...
Коментар
-
За пръв път чувам за инфра-дълги вълни. А и в статията май се говори за звукови, не за електромагнитни вълни, защото до колкото си спомням от книжките, нискочестотите електромагнитни трептения се отразяват без да проникват. С подводниците не знам как стоят нещата, ама комуникацията с космическите станции е на 14-15 Гигахерца.Последно редактирано от kuzdov; 12-03-10, 22:27."Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Коментар
-
Всъщност е голяма хитрина. С една уловка - май трябва и канал за данни, може и еднопосочен. "Алманахът" на гръмотевичните бури ще трябва да се предава в реално време. Друг вариант е устройството да записва, записва, а когато се покаже някъде и събере алманаха от предишния период, да разбере къде е било. Постфактум, ама все е нещо, ако се комбинира с други локационни средства.
Коментар
-
Инфра дългите не се използват масово. Т.е. само за такива цели, като споменатите по-горе. Колкото е по-ниска честотата, толкова повече проникват.
Американците докарват 50 bps на 75 Hz за връзка с подводниците.
Със спътниците е друга бира. Там трябва да се "пробие" йоносферата.
Навремето с Гагарин са правели връзката на 30 MHz, ако не се лъжа. Има и друг проблем - тези вълни, които минават през йоносферата им се завърта поляризацията. Ефекта изчезва на 6 - 7 GHz.
Затова на ниските бандове - 3 - 4 GHz, да не говорим за GPS се използва кръгова поляризация.По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар