Обява

Свий
Няма добавени обяви.

GPS приемник - Alan Map 500

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • GPS приемник - Alan Map 500

    Автор е Краси - известен като Tuono публикува се тук, с неговото изрично съгласие!




    GPS Alan Map 500 - изключителен навигатор на невероятна цена!

    1. Цел на статията.

    От доста години активно използвам GPS технологията в моята работа като почти през цялото време съм използвал приемници на Garmin. Неведнъж съм бил впечатлен от възможностите, които персоналния навигатор дава в ръцете на човек, тръгнал да броди в непознати планински местности при всякакви метеорологични условия. В продължение на една година проучвах много модели GPS-и и най-накрая се спрях на персонален навигатор. Основните цели на статията са две:
    Първо - да представя Alan Map 500 пред "GPS маниаците" като един нов модел GPS на известната с добрите си радиостанции фирма ALAN.
    Второ - да помогна на хората, които искат да имат персонален навигатор в техния избор.
    За Garmin и Magellan има достатъчно изчерпателна информация. Радвам се, че съм един от първите притежатели Alan Map 500 в България и мога да представя този GPS на всички, които се интересуват от навигация.



    2. Използвана техника.

    GPS Alan Map 500 .
    GPS Garmin GPS 12
    GPS Garmin eTrex Legend
    Батерии Duracell Ultra M3
    Laptop
    PC IBM


    3. Използван софтуер.

    MapSource
    MapEdit
    MapShow
    TrackEdit
    VisualGPS
    AutoCAD


    4. Технически параметри на Alan Map 500.

    Карта
    Мащаб на екрана: 50 m - 200 km с 9 нива на zoom.
    Памет: 4 MB вътрешна памет
    Допълнителна памет: Compact Flash (CF) карта до 512 MB
    Капацитет на детайлната карта: Чрез софтуера MapShow *.crd файл се конвертира в *.lst и може да се "качи" в CF картата (до 512 MB).

    Навигация
    Waypoints: До 1000 точки с техните имена, икони и коментари.
    Routes: До 50 routes, всеки, от които може да съдържа до 150 междинни точки.
    Tracking: До 9 tracklog файла - 8 записани като файлове и 1 текущ, всеки, от които може да съдържа до 2500 точки, т.е. общо 22 500 tracklog точки само във вътрешната памет на Alan Map 500. Има възможност точките да се записват и в CF картата. В този случай ограничаващ е само капацитета на CF паметта.
    Метода на записване на track-а може да се променя.

    Функции
    Приемане на сигнал: максимум от 12 спътника.
    Време готовност:
    - Инициализация ("студен" старт): около 300 секунди.
    - "Топъл старт" в района: около 40 секунди.
    - "Топъл старт" на място: около 15 секунди.
    - Скорост на приемане на сигнал от спътниците: 0.1 секунда.
    - Скорост на обновяване на данните: 1.0 секунда.

    Точност

    Позиция:
    - Без включен WAAS/EGNOS : от 5.0 до 25.0 метра
    - С включен WAAS/EGNOS : по малко от 2.2 метра

    Надморска височина: по-малко от 5.0 метра
    Скорост: 0.1 m/second
    Време: ± 1 µs

    Граници на измерване
    Надморска височина: от -1 000 до 18 000 m
    Скорост: до 515 метра за секунда (1854 км/ч)
    Ускорение: ± 4 G

    Интерфейс
    USB или RS232 PC кабел.

    Референтни системи
    218 вградени референтни системи плюс една потребителска система

    Антена
    Вградена patch антена
    Изход за външна антена чрез МCX букса

    Размери и захранване
    Размери: 6.2 x 13 x 3 сантиметра
    Тегло: 200 грама с 2 AA батерии и CF карта, 147 грама без батерии и CF карта
    Батерии: 2 AA батерии (алкални или акумулаторни), вход за адаптер 3V

    Дисплей
    Висококачествен LCD дисплей с 4 степени на сивото и възможност за ротация на 90 градуса
    Размери: 6.0 x 3.8 cm
    Осветяване: високо-контрастна електро-луминесцентна лампа
    Разделителна способност: 100 x 160 пиксела

    Други
    Бутони: 6 функционални бутона плюс 1 четири-посочен джойстик
    Температура на околната среда: от -10° до +70°C
    Температура на съхранение: от -40° до +85°C

    Комплектация

    GPS Alan Map 500, CD с подробна инструкция в PDF формат, кратка инструкция за работа, кабел за връзка с PC.

    Alan Map 500 е водоустойчив по IP X7 стандарт (30 минути на 1 метър под водата)



    Аксесоари

    Поставка за автомобил, Адаптер за захранване в автомобил, Външна антена, CF карта до 512 MB, Кабел за връзка с PC



    5. Първи впечатления.

    Когато за първи път видях на снимка Alan Map 500 веднага ми направи впечатление големия дисплей, с който е оборудван навигатора. Липсата на странична гумирана лента не отчетох като недостатък, имайки предвид модела Garmin eTrex с лесно разлепващата се странична лента. Определено в мен се появи желанието да видя на "живо" Alan Map 500. Взех наличния за момента Garmin GPS 12 и отидох при представителите на ALAN за България с идеята да сравня качеството на приемания сателитен сигнал от двата GPS-a. Както е известно, Garmin GPS 12 е един доста стабилен приемник, въпреки, че е стар модел. Alan Map 500 за последен път беше използван във Варна а GPS 12 в София. Въпреки това поставихме един до друг двата приемника и ги включихме едновременно. Изненадата ми беше огромна когато видях как GPS12 "прихвана" едва 3 спътника, докато Alan Map 500 цели 6. Дори когато внесох Alan Map 500 вътре в таванската стая той продължаваше да "вижда" поне 3 спътника с добро ниво на DOP фактора..




    6. Чувствителност и точност.



    По време на теста Alan Map 500 показа много висока чувствителност към спътниковия сигнал както и по-бързо влизане в режим на нормална работа, спрямо Garmin. Докато на GPS 12 му бяха необходими около 65 секунди, Alan Map 500 "прихвана" сигнала за 30 секунди. Част от теста за чувствителност включваше запис на Trak по време на движение с автобус. На схемите ясно се виждат прекъсванията на GPS12 и стабилната работа на Alan Map 500 .

    Следващата снимка е направена на тераса на триетажна сграда и смятам, че не се нуждае от коментар.



    С помощта на програмата VisualGPS направих тест за точността на Alan Map 500 като в продължение на 30 минути бяха записвани отчети за координатите на приемника. Резултатите показаха, че при DOP близък до 1.0-1.5 грешката в хоризонтално отношение не превишава 1.8 м, а грешката в котата е по-малка от 3.8 м. Пълната информация от VisualGPS е дадена на следващата схема.



    7. Картографски възможности.

    Alan Map 500 има 4 MB вградена памет. В приемника е инсталирана обзорна карта на Европа. Детайлната карта може да се инсталира в навигатора след комплектацията му с CF карта, която не влиза в стандартния пакет. Цената на 64 MB карта в магазин "Технополис" е 48 лв.

    Детайлната карта за Garmin в *.img формат е напълно съвместима с Alan Map 500 . Необходимо е само да се конвертира *.img файла в *.crd или *.lst формат чрез софтуера MapEdit за да може картата да се "качи" в Alan Map 500 .

    Много полезна функция се явява възможността за завъртане на дисплея на 90 градуса. Например при използване в автомобил или при нужда от по-голям обхват на картата в посока изток-запад. Както при останалите навигатори и тук картата може да бъде ориентирана на Север или по посока на движението.



    На пръв поглед 9-те степени на zoom като че ли са недостатъчни. Те са: 50м - 200m - 500m - 1km - 2km - 5km - 25km - 100km - 200km, но това е мащаб за 1 сантиметър от дисплея на Alan Map 500 . С други думи при 100x160 пиксела и размер 3.8x6.0 сантиметра размера на един пиксел е 0.380x0.375 мм. В 1 сантиметър има 26 пиксела, т.е. при ниво на zoom от 50 метра един пиксел отговаря на реално разстояние около 1.9 метра.

    Друга полезна функция е възможността за скриване и визуализиране на всяка една икона от картата поотделно, както и на отделните пътища и водни площи. Имената на улиците не са визуализирани през цялото време. Самите надписи са динамични и се виждат там, където се намираме в момента. Някои от съседните улици са означени със стрелка. Картата на България е индексирана, което позволява да се търсят обектите по техните имена.

    Alan Map 500 разполага с процесор SIRF II, което обуславя бързината на връзката спътник-приемник и сравнително бързото регенериране на картата. За центъра на София с всички визуализирани икони регенерирането на картата става за около 5-7 секунди при ниво на zoom 200 м.

    Както вече споменах Alan Map 500 може да се оборудва с CF карта до 512 MB. На моята карта от 64 MB има достатъчно място за още данни, тъй като пълната индексирана карта на България заема около 12 MB. Като недостатък мога да отчета факта, че в Alan Map 500 няма функция за инициализиране на CF картата и бавната скорост на upload. Пълната карта на България се "качва" за около 60 минути. За тези, който ще "качват" често карти е добре да се снабдят с CF card Reader. Относно инициализацията проблема се решава и без Reader - картата е стандартна и може да се изтрие във всеки дигитален фотоапарат или фотостудио.

    Четири-посочния джойстик служи за лесна навигация по екрана на Alan Map 500 .

    8. Waypoints.

    В Alan Map 500 могат да бъдат записани до 1000 Waypoints с техните символи и коментари. Самото записване става с натискането и задържане на бутон Enter в режим Map.


    9. TrackLogs.

    Alan Map 500 може да съхрани 8 файла с данни за следата и 1 текущ файл. Всеки от тези фаилове може да съдържа до 2500 точки. Интересна е логиката на записване на отделните Track точки. Както в програмирането логиката OR (или) е заложена и тук. Записа на точките може да бъде на изминато разстояние или време. Възможностите за избор са следните:

    Разстояние:

    50м - 100м - 200м - 500м - 1км

    Време:

    1sec - 10sec - 20sec - 30sec - 1min - 2min - 5min - 10min



    Например, ако настройката за запис е 100 метра или 20 секунди това означава, че ако ние изминем 100м за по малко от 20 сек. записът ще бъде направен на 100-ния метър, но ако се движим бавно и изминем 100м за повече от 20 сек. записът ще бъде направен на 20-тата секунда. По този начин траекторията на нашето движение се записва подробно без излишни точки. Пример за това е track-а на пътя София-Драгичево.

    Недостатък се явява факта, че след като се прехвърли файла с данните в оригиналния софтуер MapShow не се вижда надморската височина на отделните точки от трасето, въпреки че тя се съдържа във файла. Проблема се решава с една малка безплатна програма (TrackEdit), която конвертира бинарния файл в текстов, където могат да се видят и котите на точките.



    10. Routes.

    Alan Map 500 може да съхрани във вътрешната си памет до 50 routes, всеки, от които може да съдържа до 150 междинни точки. Големия брой междинни точки прави навигатора много гъвкав при използването на предварително дефинирани пътища.


    11. Снимки на различните страници на Alan Map 500.

    Тук са показани снимки на четирите страници на Alan Map 500 като всяка от тях може да се ротира на 90 градуса.




    Следващите снимки показват Alan Map 500 от обратната страна на корпуса, местата на батериите и CF картата и сравнителна лента с размерите.





    12. Софтуер за Alan Map 500.

    В пакета на Alan Map 500 е включен следният софтуер:

    MapShow - програма за връзка с PC - съхранение на Waypoints, Tracks, инсталиране на детайлни карти в Alan Map 500

    MapEdit (shareware) - програма за редактиране и конвертиране на детайлни карти и работа с Routes, Waypoints, Tracks, навигация в реално време чрез NMEA протокол и много други.

    Безплатни помощни програми за Alan Map 500, които могат да се "свалят" от Интернет:

    TrackEdit и TrackLog - програми за конвертиране на бинарен track файл в текстов със запис на надморската височина

    От една страна софтуера за Alan Map 500 е с доста по скромни възможности (засега) от Garmin MapSource, например. От друга страна пълната съвместимост на Alan Map 500 с MapSource и картите за Garmin прави този навигатор не само достоен конкурент на останалите приемници, но и лидер в областта на персоналната навигация. В това може да се убеди всеки, който се запознае подробно с възможностите на Alan Map 500 .



    13. Цена на Alan Map 500.

    Както написах още в заглавието цената на Alan Map 500 е изключително интересна за потребителите в България - 232 евро без ДДС. Ето някои цени на персонални навигатори с приблизителни параметри от други фирми:

    Alan Map 500 - 457 лв. без ДДС

    Garmin Map 76 - 506 лв. без ДДС

    Garmin eTrex Legend - 349 лв. без ДДС

    Magellan SporTrack Pro - 542 лв. без ДДС

    Magellan Meridian Gold - 625 лв. без ДДС

    Всеки може да намери информация в Интернет за споменатите модели и да направи сравнение на техническите параметри на приемниците, но аз не успях да намеря по-добър GPS от този клас в България.



    14. Сервиз

    За всяко устройство е важно освен цената и техническите възможности, сервизното обслужване и възможността да се подменят отделните компоненти. За повечето фирми, които произвеждат персонални навигатори единственото решение при повреда е да се купи нов приемник.Притежателите на Garmin най-добре знаят за какво става въпрос. За щастие нещата при Alan Map 500 са по различни. Фирмата вносител осигурява пълно сервизно обслужване на Alan Map 500 като могат да се подменят компоненти като клавиатура, корпус, дисплей и др.


    15. Къде в България да намеря Alan Map 500?

    ------------------------------------------------------------------------------

    Alan Telecommunication - гр. София, бул. "Сливница" 185

    тел. 02 / 931 21 01

    ------------------------------------------------------------------------------

    Въъ фирмата можете да получите пълна информация за различни промоции, карти на България, Европа и Световна карта за Alan Map 500 , софтуер за Alan Map 500 и много други въпроси свързани с навигацията и мобилните комунокации


    16. Заключение

    GPS Alan Map 500 е навигатор, който може да отговори на нуждите на всеки потребител, независимо дали се отнася за професионалисти, любители на разходките в планината или хората, които често пътуват. Ако искате да знаете от къде идвате, къде сте в момента и на къде отивате, независимо от местоположението и климатичните условия, можете да разчитате на Alan Map 500.

    Ще се радвам, ако с това кратко описание на Alan Map 500 съм успял да помогна на някого при избора на GPS.
    VPetrov.photography

  • #2
    Нов firmware за Alan Map 500

    На tuono.hit.bg ще "кача" информация за промените в софтуера.
    Например посоката на движение в градуси е спрямо Севера, а не както досега W-S 10o и т.н.
    "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
    http://ftp.domainbg.com/tuono

    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X