Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси за принципа на GPS приемник в часовник.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Въпроси за принципа на GPS приемник в часовник.

    Здравейте! Сдобих се часовник Гармин, който има GPS приемник. Изненадват ме, обаче някои особености на работата му и ще ми е интересно, ако някой е по-запознат да разясни. Понеже го ползвaм основно през почивни дни, т.е. не го нося постоянно, забелязвам, че ако не е се е свързвал няколко дни, след това много трудно се свързва със спътниците. Примерно, може да отнеме 10-30 мин. Попрочетох тук, там и установих, че състоянието на функция/файл с име CPE е доста важна. Когато часовникът се ползва ежедневно с GPS, CPE е CURRENT. В този случай при включване на GPS, часовникът се свързва много бързо – за 10-30 секунди. Обаче, ако не е свързван няколко дни, състоянието на CPE става EXPIRED. В този случай свързването става много бавно (до 30 мин). Ако часовникът поседи известно време свързан CPE отново става CURRENT и свързването (ако не е след няколко дни) става бързо. Друг начин за актуализиране на CPE файла е да свържете часовника с телефона (приложението на Гармин – Конект), но този начин е бавен и не винаги актуализацията е успешна. Трети начин – свързване с кабел към компютър с Гармин Експрес. При третия (сигурен) начин CPE веднага става CURRENT.

    Това, което ме учудва, правейки аналогията с обикновена автомобилна навигация Гармин Nuvi, че при нувито изобщо няма такива ограничения. Мога да не го ползвам половин година, но когато го включа, почти веднага позиционира съвсем точно. Принципът на работа ли е различен, или ограничението в размерите (антена, батерия, модул...), че малкото устройство е толкова зависимо от честа актуализация на CPE файла за да се свързва бързо?

  • #2
    Моето Нуви пък се държи по точно същия начин. Просто имат нужда алманаха им да е "пресен" Сега всяко устройство има различен хардуер и време за реакция. Орегона ми и той има такива симптоми Най-дълго го чаках , като ходих до Африка
    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

    A1+

    Коментар


    • #3
      Това Гармина е странна птица! Като таралежа. Не го ли ритнеш, не полита! Никога не съм го харесвал! По никакъв повод и никъде ! Има си други неща, които са доста по-удобни и читави за ползване.
      Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

      тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

      Коментар


      • #4
        Нямам чак такива лоши впечатления от марката, но може да е до конкретен модел. Над 12 години ползвам в България, а и в Европа нуви1490 и почти никога не ме е подвело. Навигира точно, изобразява пътни възли и ленти, работи си перфектно с българската карта. Единствено батерията му вече не става (като нова издържаше 4 часа, днес 15 минути), но в кола това не е проблем.
        Относно часовника - вече му посвикнах, много е функционален, има много настройки, така че да си правиш менюта, достъпи и екрани по твой вкус. Много е гъвкав в това отношение, пък има и соларно зареждане. Батерията издържа в пъти повече, в сравнение с един самсунг, който имах преди години. Хванах му и цаката с GPS-а. Просто няколко минути преди да започна активност (ходене, бягане и т.н.) пускам GPS-а на празно (просто да позиционира, координати и надм.височина) и след това когато си пусна трак всичко е точно. Ще го видим за вбъдеще как ще е.

        Коментар


        • #5
          ВСИЧКИ устройства с GPS които нямат връзка с Интернет се държат така.

          Коментар


          • BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            И когато не могат да ползват триангулация със станциите на местните телекоми, също.

          • Двигателист
            Двигателист коментира
            Редактиране на коментар
            Да де, ама в сравнение с нуви1490, което и да не е пускано цяла седмица и също не знае интернет, позиционира някак по-бързо.Тоест говоря за две устройства, които в основния случай не знаят какво е нет, или мобилна мрежа, но се държат различно.

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X