Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси относно GPS теорията.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпроси относно GPS теорията.

Здравейте,

виждам че тук има разбиращи хора и реших че мога да задам няколко въпроса които са ми интересни, пък някой може да отдели няколко минутки за отговор Та така:

1. Какво е това Almanac и по каквъв начин е свързан с времето на отчитане и точността? Знам само че тази информация се опреснява на всеки 45 минути, но дори и да не е минала, приемника естествено си отчита координатите макар и със занижена точност. Към кого е адресирана тази инфо към спътниците или приемника?

2. Тъй като досега не съм се срещал с референтна точка, точността съм си я определял на око - или с 2 ГПС-а, или като сравнявам една точка в различни дни. Въпроса ми е - къде е по-голямата неточност - в кординатите които определя приемника или сигналите които се излъчват. Обратно запитано, ако сигнала е със занижена точност това не обезмисля ли закупуването на скъпи ГПС устройства? Все пак никога не мойем да сме сигорни какво са намислили САЩ военните - собствениците на системата.

Мерси за отговорите предварително, пък ако се сея още нещо - ще попитам,
    поздрави!

Алманахът е библиотека, която е записана в паметта на машинката. Там има номиналните данни за спътниците. Времето и мястото където те са, според официално заявеното. Помага на устройството да не чака и гледа всички които вижда, а да се заслушва само в най-подходящите за момента и мястото.
    Как и защо правителството на Щатите върти орбиталната си групировка е отделна песен. Спътниците изобщо казано излъчват едно и също. Е, понякога по-малко, но сега наоколо няма война и едва ли ги зашумяват нарочно за нашата територия. През 99-та и 01-ва година грешката по западната граница беше твърдо 10 км/ч. Какво може приемникът ти и какво после прави с тия данни компютърчето е съвсем трета песен. Ужасно много по въпроса можеш да прочетеш в архива. Търси мненията на Туоно и Иван Алексиев основно. Има отделни уточнения от други хора ако те интересува морската навигация.

Коментар

Стефане, мерси за отговорите!

а това за грешката преди 6-7 години по западната граница - скоростта не се ли изчислява всъщност от ГПС антената? Т.е. имат се точните координати и времето и от там да се получат скоростта, ускорение и т.н.

Иначе потърсих и постовете, на Туоно и Иван Алексиев, маркирах си ги, само триабва да отделя време да ги прочета внимателно.

Коментар

Това беше очевидното. Колко е била грешката по време и място не мога да кажа. Нито приемникът ми е такъв, нито знам достатъчно за да я определя. А тогава и не познавах нито Иван нито Туоно Сега е лесно, но по-добре да няма пак война.

Коментар

Тук имам малко обструкции! Според мен алманахът се сваля от спътниците при стартиране на уреда. Не вярвам устройство от преди 4 години да знае кои спътници ще са налични в орбита тея дни, и къде ще са точно.
          LZ1OAL

Коментар

Е, то това е интимната идея на тая система. Че спътниците винаги са на известно с голяма точност място в точен момент, така че да служат за репери. Затова и летят на високи орбити - около 30 000 км, така че да се изключи аеродинамичното влияние на атмосферата.

Коментар

Re: Въпроси относно GPS теорията.

Ако ми позволите да допълня темата. Това за 4-те години се изключва автоматично, тъй като в инструкциите на повечето приемници пише, че при изключено състояние на приемника за повече от някаква граница се налага нановопретърсване за спътници и наново построяване на алманах.

Коментар

Това имах предвид - налага се отново изграждане на алманах, което значи, че приемника не работи с твърдо въведени в него данни, а ги получава. Може и да не е така де. Само така си мисля.
                LZ1OAL

Коментар

Майката му е DGPS ама скъпо Ей там грешката е много много малка!
                  А иначе да си сметнеш точно мястото има СКГ(Средно Квадратична Грешка - ама то си една математика - ако някой иска ще му напиша формулата)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X