Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за координатни системи в GPS

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за координатни системи в GPS

Здравейте,

Имам 1-2 въпроса и се надявам някой да ми отговори.

Когато се прави измерване или трасиране с GPS използването на UTM проекцията означава ли, че тя е референтна на WGS 84?

Аз правя измервания в UTM, 34 N зона и после разбира се трябва да трансформирам данните в КС 1970 г. Мисълта ми е, дали измерените координати в UTM фактически представляват WGS 84 координати?

Коя програма за трансформация използвате?

До: Въпрос за координатни системи в GPS

Първоначално публикуван от Калоян-МКС Преглед на мнение

Имам 1-2 въпроса и се надявам някой да ми отговори.

Когато се прави измерване или трасиране с GPS използването на UTM проекцията означава ли, че тя е референтна на WGS 84?
    Шанса да си във WGS84 е 99%, но не защото използваш UTM, а защото повето уреди са си така настоени по подразбиране . Най-лестно е да провериш в настройките вместо някой да седне да ти развива теории за елипсоиди, координатни системи и тнт. Влизаш в меню UNITS сам ще си видиш за коя КС си. Ако не се оправяш сам ще трябва да поясниш какъв GPSползваш.

Коя програма за трансформация използвате?
    Чети тук споменават се няколко http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=553Аз лично позвам УЛТРА-ГЕО...

Коментар

Първоначално публикуван от the_sandman Преглед на мнение
      Шанса да си във WGS84 е 99%, но не защото използваш UTM, а защото повето уреди са си така настоени по подразбиране . Най-лестно е да провериш в настройките вместо някой да седне да ти развива теории за елипсоиди, координатни системи и тнт. Влизаш в меню UNITS сам ще си видиш за коя КС си. Ако не се оправяш сам ще трябва да поясниш какъв GPSползваш.
      Работя с GPS Sokkia GSR2700 ISX. Към него има контролер със специален софтуер SDR+. Проблемът идва от това, че софтуерът изисква да се избере координатна система, а WGS84 не е в наличност. Избирам UTM, но после при трансформацията в КС 1970 се получават погрешни координати. Ако измервам само с GPS-a, тогава си мери в WGS84 и всичко е наред.

Може би грешката е в програмата за трансформации?

Чети тук споменават се няколко http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=553Аз лично позвам УЛТРА-ГЕО...
      Да, благодаря.

Коментар

Оп... В такъв случай извинявай за "теории за елипсоиди, координатни системи и тнт" , мислех, че някои с НУВИ пак се мъчи да прави "велики" измервания.
        За съжаление пиша без особенна полза в момента, за това немога да помогна. Опитах се да видя някое ръководство в нета ама без успех....
        И все пак е невъзможно (според мен) да няма WGS. Просто обаче не бива да го търсиш в списачното поле от където си пуснал UTM. От него зависи изходния формат на данните, а координатната система се избира от някое в повечето случаи съседно поле. Без да съм видял обаче нищо немога да кажа, а само да спамвам.
        Ама пък неможе да ми се отрече, че имам желание
        ПП А сега се сетих сигурен ли си, че си в 34та зона ... стават грешки... за пример мога да дам себе си, че и в южното полукълбо се пращам понякога ...
        Последно редактирано от the_sandman; 23-01-09, 16:29.

Коментар

Оказа се, че проблемът е в програмата за трансформации. Пробвах с УлтраГео и Папка да си обработя нещата, но грешките са фрапантни, независимо дали минават първо през Spectrum Survey или не.

Тази седмица най-вероятно ще се закупи по-специализиран софтуер за трансорфмации, а до края на февруари (надявам се) ще мога да меря с GPS-a директно в КС 1970, без да се налагам да трансформирам.

Благодаря за това, че се отзова. Ако някой има проблеми със SDR+ или GPS-и Sokkia, да се обажда, с каквото мога ще помогна.

Коментар

Калоян-МКС, не пипай нищо по настройките. В събота ще ти обясня като се видим. WGS84 и NAD83 имат еднакви параметри, а въпросите ти не са за този форум.
            "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
            http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

Първоначално публикуван от Tuono Преглед на мнение
              Калоян-МКС, не пипай нищо по настройките. В събота ще ти обясня като се видим. WGS84 и NAD83 имат еднакви параметри, а въпросите ти не са за този форум.

Знаех си, че си ти.

Когато човек се учи, трябва да пита.

Поздрави.

Коментар

Здравейте на всички Първо искам да се извиня, че задавам тук въпросите си, но при търсенето ми в google единствения резултат ме доведе в този много добър форум. Ще съм радостен ако ме упътите към други "специализирани" места. Та... фирмата в която работя разполагаме с 3 GPS-a Sokkia GSR2700 IS, 2 контролера Jett CE със софтуер SDR Level 5.56. Въпросите ми в момента са два: има ли някакъв друг начин за показване на местоположението на точката при трасировка освен Gons, Degrees, Quad brng и Miles. Изпадам в тих ужас като започна да се въртя като муха без глава в радиус от 3-4 метра около точката, не е като при тоталната станция със стрелкички за ляво и дясно И вторият ми въпрос е.....на един хълмист терен (50дка) трябва да се премахне 25см от горния слой на почвата (хумуса). Клиента за момента държи да се работи само с GPS, а аз си нямам и на идея как да го настроя (и дали изобщо е възможно), и примерно минава машината, аз след това проверявам тук толкова сантиметра надолу, там толкова....
                А сега да кажа малко и за себе си... Не съм учил геодезия (само 1 година в средното образование, и то за обща култура) всичко съм научил в процеса на работа (вече година и половина). В този форум намирам много интересни неща, които са ми полезни (благодарности на Tuono за програмката за Хелмертова трансформация, по приятно е отколкото под ДОС). Май се поувлякох малко. Ако някой има въпроси за Sokkia GPS ще помогна с каквото мога. Благодарности

Коментар

psytrip, незнам в коя фирма работиш, но някой е трябвали да те научи как стават нещата. Водил съм обучение на доста фирми за работа с такива GPS-и и минималното време, за което човек може да се научи на най-основното е 2-3 дни + много телефонни разговори после. Говоря за хора инженери с поне средно ниво на интелигентност. Историята помни случаи от 10 дневно обучение с малък ефект.
                  SDR Level 5 е неподходящ за работа с GSR 2700 IS. Има си SDR+ и там всичко е на ниво. Има си и стрелкичките, за които питаш.
                  За да направиш онова с 25-те сантиметра, първо трябва да направиш подробна снимка на терена, след това да свалиш целия DTM с 25 надолу и в реално време да го проверяваш. Но още при самата снимка ти ще натрупаш такава грешка, че едва ли с достатъчна точност ще можеш да подсигуриш тези 25 см. Навярно задачата има друго решение, но като незнам условието няма как и да дам отговор.

Пиши ми на мейла, защото няма смисъл да коментираме подобни неща, които са странични за форума.

И още нещо. Helmert съм го писал преди доста години, когато раздаваха горите. Тогава имаше една платена програмка, която смяташе грешно. На мен ми писна да се обаждам на автора и си написах сам програмата. Ценното при нея е, че ти дава формулите и параметрите, но тя не е подходяща за високоточни трансформации. Просто метода на Хелмерт е най-елементарната трансформация, а на нас си трябва нещо от рода на 7 параметрично изравнение.
                  "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
                  http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

Оказа се, че проблемът е в програмата за трансформации. Пробвах с УлтраГео и Папка да си обработя нещата, но грешките са фрапантни, независимо дали минават първо през Spectrum Survey или не.

Тази седмица най-вероятно ще се закупи по-специализиран софтуер за трансорфмации, а до края на февруари (надявам се) ще мога да меря с GPS-a директно в КС 1970, без да се налагам да трансформирам.

Благодаря за това, че се отзова. Ако някой има проблеми със SDR+ или GPS-и Sokkia, да се обажда, с каквото мога ще помогна.
                    Здавейте .. не мисля че програмата ти е грешна .. аз работя с абслютно същия уред .. и нямам проблеми меря си и си смъквам данните директно в системата в която ми трябват .. само че преди измерването трябва да си направиш "джоб" с координати за местноста където ще мериш .. в този "джоб" си вкарваш точки с известни кооериднати в двете системи ( тоест задаваш трансформационни данни ) и правиш връзката между двете системи ... с 5 точки става най диобре точност при трансформация до 1 см. .. това ер доста е сложно .. надявам се да съм се изразил разбираемо за вас ... ако има някакви въпроси ... 0898651948 Иван
                    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
                    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X