Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Точност до дециметър с GPS - възможно ли е?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Точност до дециметър с GPS - възможно ли е?

Напоследък попадам на една "легенда", че, колеги- геодезисти постигнали точност до дециметър, с обикновен GPS апарат, доколкото разбрах, това става като се измерят 3 точки с GPS-a, като те да са върховете на равностранен триъгълник, по 20м страна(примерно),като разстоянието го мерат с рулетка(предполагам). Останалата част от процедурата била "тайна".Предполагам правят някакво изравнение и го нанасят в модела. Други казват ,че правят подобна процедура но с 3 GPS- aпарата едовременно и развиват малка локална мрежа. Абе клюкарска работа. Много лошо време ина4е бих си поиграл малко на таа тема.

Да възможна е има различни схеми но трябва да ти е читаво мястото и да си подбереш подходящо време от денонощието. Като цяло става но е играчка подходящо е само за единични точки. Най лесно е с вързан лаптоп.

Коментар

Не знам дали е възможно навигационен GPS да отчете такава точност. Имам предвид да я изпише на екрана си.
      Иначе понякога се постига доста добра точност, но много зависи от терена, времето, разположение на спътниците и куп други неща.
      Не съм виждал навигационен GPS да отчита точност под 1 метър.
      2010 CRF 250 R

Коментар

Във връзка с измерванията имам един въпрос.
        Някой от вас знае ли професионалните GPS-и какво могат да измерват добре и много точно?

Жокери:

1. Координати
        2. Време
        3. Разстояние
        4. Превишение
        "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
        http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

Нямам в предвид директни измервания, а резултати и точност, получени с допълнителни сметки и "хитрини". Но това са само слухове

Коментар

Тъмна индия са ми тия апаратчета, но съм чел че има някой който изверват с точност до 10 см., но не съм сигурен дали не ставаше дума за новата система Галилео, която скоро ще влезе в употреба.
            БЕЗДРУМ-Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти
            (това е българска дума) ситуация (която пък не е българска дума).

Коментар

Време и от там разстояние засича сигнал с фиксирана скорост и честота и от там разстояние след това си чете уроците от книжките на Лубачевски

Коментар

Първоначално публикуван от kassey
                Нямам в предвид директни измервания, а резултати и точност, получени с допълнителни сметки и "хитрини". Но това са само слухове
                Е тва енещо съвсем друго.
                С хитри крачки правя по-точни измервания от ЖиПиеСа даже
                2010 CRF 250 R

Коментар

Малко грешно зададох въпроса, но ще напиша в крайна сметка какво е важно да се запомни.

GPS-а измерва и изчислява всички тези неща. За наше огромно съжаление обаче, GPS-а може да измерва с точност няколко милиметра единствено вектори, т.е. разстоянието между два или повече GPS приемника, които измерват по едно и също време.

На практика се получава следното:

Когато искам да определя координатите на нова точка с GPS с точност няколко милиметра взимам два приемника. Единия го поставям винаги на точка с известни GPS координати. Отивам на новата точка и правя измерване в продължение на 45 минути.

Прибирам се в офиса и след източване на данните какво виждам - изненада!!! Супер скъпия професионален GPS ми е определил координатите на известната ми точка с точност колкото на евтин Garmin за 200 лв., около 3-10 метра.

Да, обаче вектора между двете антени е с дължина 7 километра и грешката при него е няколко милиметра. Тогава отварям базата данни и ръчно вкарвам истинските координати на дадената точка, на която съм поставил първата антена. Така вече нещата си идват супер и имам точните координати на неизвестната точка.

Всички приемници определят разстоянието до спътниците за да изчислят координатите, това е ясно. Има два начина за определяне на това разстояние – чрез измерване на време или от фазови разлики. Туристическите приемници използват само първия начин, чрез който няма как точността да бъде дециметрова, ако ще цялата математика да се включи в сметките. Най-доброто постигнато засега е с допълнителни радиосигнали и наземни станции DGPS или с геостационарни спътници WAAS/EGNOS. И пак максималното постигнато е 1 метър.

Да си призная честно, правил съм какви ли не глупости за да постигна висока точност с малък GPS, такива безумия съм опитвал, че ме е срам да си кажа. Е няма как да се хванат маймуни с трици.

Както са го казали хората: “Кое си требе, оно си сака.”
                  Трудно ми е да го преведа на български за хората далеч от трънския край, но се разбира.

Коментар

благодаря за изчерпателния отговор, просто идеята ми беше , дали някои е пробвал с любителски GPS, да постигне нещо по-добро, но явно не става

Коментар

Строиш си "база" фиксирано разстояние с измервателен инструмент за разстоянея нивелираш я, записваш измерванията в режим average с приемника или най-добре го закачаш към лаптоп и използваш някой от многото софтуери, същото във фиксираните точки от фигурата (най добре едновременно с няколко приемника) изравняваш цялото удоволствие и при всички случай си под метър. Многократно правено и доказано.

Коментар

Да, нещо подобно имах в предвид, но не знам на практика дали ще даде ефект. Но като разглеждах мненията си мислех следното: Ако използваме принципа на прфесионалния GPS, т.е мериме на точkа с известни GPS координати но с любителски GPS, а с друг апарат едновеременно заснемаме точка, която ни интересува. При първата точка, Ясно е ,че измерените координати на първата точка ще се разминават малко с нейните реални(които ги знаем).И ако вземем тази с тази разлика да прибавим или извадим от заснетите координати на втората точка, няма ли да получим итинските координати на втората точка?

Коментар

Аз имам тъп въпрос.
                          Какво всъщност е вектор? И защо трябва да е векторен. Потребителските приемлици ли трябва да уреждат доплеровата разлика?
                          А бе, обърках се съвсем с една дума.

Коментар

На теория звучи така, както си го написал. С отклонението на единия уред следим за отклонението и на втория. На практика обаче никога неможеш да гарантираш, че грешките в двата приемника са в един порядък и с една посока. Затова има доверителни вероятности, онези кръгчета, който се появяват на Гармините около курсора. Доверителната вероятност означава, че точността ти може да е много добра в един момент съвсем случайно, но при по продължителни наблюдения нещата се влошават. При професионалните уреди колкото повече време висиш на точката, толкова по-добре. Изобщо прецизните измервания не са лесна работа, защото много фактори влошават положението.

Вектори ние си наричаме отсечката между неподвижната базова станция с известни координати и другия приемник, който си го местиш от точка на точка. Потребителските приемници действат с формулата S=V*T и смятат разстоянието, докато онези големите смятат едни разлики във фазите на радиосигнала и най големия проблем е да се определи многозначността. Времето на стоене е дълго заради нуждата от определе на броя цели фази. Но за да се разбере това нещо трябват схеми и чертежи, които тук са излишни.

Но ще опитам някой ден да изравня данни от наблюдения с любителски приемници, въпреки, че знам резултата.

Да не говорим, че една магнитна буря разказва играта на всички измервания, но с професионален уред хващаш проблемите и имаш контрол, а с малките незнаеш резултата добър ли е или лош.

Коментар

Тука Tuno си напълно прав 99% достигаш точност под метър ама нищо не ти я гарантира. Затова подобна деиност може да се извършва само за неотговорни измервания просто за да покриеш случайните грешки или ако имаш много гъста мрежа от точки с известни координати по който да се контролираш. Просто въпросът бише дали е възможно достигането на подобна точност. Например в по-голяма част от мойта работа е достатъчна точност от около 5 метра но все пак трябва да бъде около 5 метра а не 25 или подобни разминавки. Без внимателно следене на приемника или хитрини аз не рачитам на точност на единично измерване дори и в рамките на 5м. .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X