Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сравнение на Asus P526 и Garmin Etrex в градски условия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Сравнение на Asus P526 и Garmin Etrex в градски условия

При поредното ходене до Варна ми се удаде възможност макар и за кратко да сравня Garmin-а (Etrex Legend C) с един Asus P526 ( с вграден Sirf-III приемник). Как тествах - двата приемника един до друг на таблото, включени едновременно. На Асуса пуснах Garmin mobile XT, с настройка да записва трак максимално често. На гармина с цел да се използват маскимално еднакви настройки записа на трак беше в режим Auto и честота Most often. и на двата приемника функцията lock on road не беше включена.

Според мен Гармина, макар и по-стар като технология се справи по добре. На сравнително откритите места, и двата приемника нямаха проблеми, разликата между двата трака е в рамките на 2-3 метра.

Приятно впечатление прави това че при спиране на светофар Асус-а не започва да се върти, а запазва посоката. След завоя наляво по ул. Отец Паисий, по която има и дървета, а и блоковете са по-близо, както и по Железкова по-късно, за моя изненада Гармина не изгуби от точността на позизиониране, толкова колкото Асуса.

Тук е и целия kml файл за гледане в Google Earth.
    “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
    Walter Rohrl
    GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

До: Сравнение на Asus P526 и Garmin Etrex в градски условия

Отново пример, че едно многоможещо устройство не се справя по-добре с дадено нещо, отколкото специализирано устройство за същата цел.
    АЗ лично от Етрекса мога да споделя само добри впечатления. Тук-там само се появява някакъв недостатък или недомислие, но това си е направо за отличен.
    От Асус също съм доволен (като марка), но те в навигацията все още са боси ... Има още да ядат, докато се научат...

Коментар

До: Сравнение на Asus P526 и Garmin Etrex в градски условия

Само в две (три) неща може да се обвинят устройствата с вграден GPS:

1. Повече смущения от останалата електроника в корпуса;
      2. По-малка антена;
      3. Голяма консумация на ток от една обща батерия.

Първите две водят до по-ниска чувствителност, или на практика това би се отразило на "загуба" на "слабите" спътници (в гора, сред сгради, при кофти видимост или кофти положение на спътниците на небето).

Чипсетите които се използват са първокласни, така че не може да бъдат обвинени. Според мен, освен по-висока чувствителност Гармина записва по-нарядко точките, и прилага по-голямо "филтриране" по този начин. Не знам с какъв чип е Гармина, но дори да не са с еднакъв, не мисля, че разликата е поразителна. Възможно е и друго - Гармина да е с по-стар чип, който не е толкова чувствителен, и по този начин да филтрира отразените сигнали от блоковете понеже се вижда, че покрай блоковете става отклонението на Asus-а.

Аз примерно, мога да ти направя перфектен трак по права линия с GPS с чип Antaris, просто защото има опция да филтрира отклонения по-малки от избран ъгъл, и ако се движиш по наистина права улица, или правиш по-големи завои от (да кажем) 30 градуса, то резултата ще е перфектен. Т.е. вътрешните алгоритми може да са различни, като при това по-добре изглеждащият трак не значи че е получен с по-точен GPS. Ако тръгнеш пеша по някоя пътека с него, ще изглежда доста различно от истинската пътека, сравнено с по-слабо филтриране. Помня, че първите GPS-и с MTK чип имаха такива проблеми - при ниски скорости, или стоене на място - даваха разни "полтъргайсти". Което май се оказа чисто софтуерен проблем, който после (ужким) оправиха. (пусто - нямам такъв за да твърдя)
      Последно редактирано от ynopum; 16-03-08, 20:57.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
      X