Обява

Свий
Няма добавени обяви.

WAAS и EGNOS

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• WAAS и EGNOS

Коко,

Моля поясни, че нещо не схванах
    Възможността за използване на WAAS технологията за точност при приемницита на GARMIN се използва само на територивята на Северна Америка ли?
    Човек е умен за дълго, но глупав за цял живот.

До Николай Андреев

Да за съжаление само там за европа е Egnos.
    Само за Северна Америка е WAAS и Garmin нямат нито един GPS с Egnos.

Ето тук:
    http://www.garmin.com/products/gpsmap60cs/

и от там стигате до:
    WAAS GPS receiver with accuracy to 10 feet in North America; built-in quad-helix antenna for better satellite reception

http://www.garmin.com/aboutGPS/waas.html

където пише:
    Who benefits from WAAS?

Currently, WAAS satellite coverage is only available in North America. There are no ground reference stations in South America, so even though GPS users there can receive WAAS, the signal has not been corrected and thus would not improve the accuracy of their unit.

или на български - има само (only available in North America) в Северна Америка

Коментар

Коко,

Благодаря за отговора. Признавам си, че сам не бих стигнал до това инфо.

Все пак в упътването на Magellan (ще кажеш, че е друга марка, но все пак са яки отколешни конкуренти и не ми се вярва едните дълго да останат с по-малко функции от другите) нявсякъде се говори за WAAS и рядко за EGNOS. Пише, че има разположени по два спътника с такава фукция над Америките, Европа, Африка и Азия.

На екрана за позициониране ако се хванат WAAS спътници се изписва WAAS average, а на екрана за състояние на връзката със спътниците WAAS сателитите са обозначени с W.Никъде не се споменава EGNOS

Апропо не излъчват ли тези спътници еднакъв сигнал, които се чете от всички приемници?

Освен това съм чувал, че от EGNOS има пуснат само един спътник и системата е в процес на изграждане?

Коментар

Първоначално публикуван от Николай Андреев
        Коко,

Благодаря за отговора. Признавам си, че сам не бих стигнал до това инфо.

Все пак в упътването на Magellan (ще кажеш, че е друга марка, но все пак са яки отколешни конкуренти и не ми се вярва едните дълго да останат с по-малко функции от другите) нявсякъде се говори за WAAS и рядко за EGNOS. Пише, че има разположени по два спътника с такава фукция над Америките, Европа, Африка и Азия.

На екрана за позициониране ако се хванат WAAS спътници се изписва WAAS average, а на екрана за състояние на връзката със спътниците WAAS сателитите са обозначени с W.Никъде не се споменава EGNOS

Апропо не излъчват ли тези спътници еднакъв сигнал, които се чете от всички приемници?

Освен това съм чувал, че от EGNOS има пуснат само един спътник и системата е в процес на изграждане?
        WAAS, EGNOS, MSAS са все сателити за диференциални корекции. До колкото знам има 2 WAAS, 1 EGNOS и 1 MSAS спътник за САЩ, Европа и Азия, всичките правят едно и също - пращат корекции. Така , че като пише в сайта на Гармин че приема WAAS корекции, ще приема и EGNOS както и MSAS корекции.

http://gpsinformation.net/exe/waas.html

http://www.kowoma.de/en/gps/waas_egnos.htm

Коментар

тоест да не си го изключвам
          отразява ли се на енергоразхода
          включването на тази опция, от някъде чувам да от другаде не
          дайте инфо

Коментар

Първоначално публикуван от naughty
            WAAS, EGNOS, MSAS са все сателити за диференциални корекции. До колкото знам има 2 WAAS, 1 EGNOS и 1 MSAS спътник за САЩ, Европа и Азия, всичките правят едно и също - пращат корекции. Така , че като пише в сайта на Гармин че приема WAAS корекции, ще приема и EGNOS както и MSAS корекции.

Картинката не ми беше много ясна но почва да ми се изяснява
            На моя GPS72 съм му включил WAAS корекцията и като поседя по-дълго време на едно място, върху стълбчетата за силата на сигнала на спътниците се изписват едни D-та и точността на позициониране ми става по-добра. Това ще да е диференциалната корекция май
            2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar
              Първоначално публикуван от naughty

Картинката не ми беше много ясна но почва да ми се изяснява
              На моя GPS72 съм му включил WAAS корекцията и като поседя по-дълго време на едно място, върху стълбчетата за силата на сигнала на спътниците се изписват едни D-та и точността на позициониране ми става по-добра. Това ще да е диференциалната корекция май
              Точно това е диференциална корекция. WAAS и EGNOS са съвместими и ти ползваш в момента EGNOS, въпреки че не ти го пише като възможност на уреда. WAAS нямат покритие над Европа. И за допълнителна информация - спътниците на EGNOS са 3 на брой, и работят в момента със страшна сила, въпреки че са на заключителен етап от тестването. Много важно е обаче и наличието на наземна станция в региона. В България има само една в София, но май е достатъчна. Имам предвид, че наличието на сигнал от спътника не е достатъчно за корекцията. Тук принципа е друг - изпраща се сигнал от земята към спътника, след което от спътника към земята. За повече информация - http://www.esa.int/esaNA/GGG63950NDC_index_0.html
              LZ1OAL

Коментар

В общи линии принципа ми е ясен (и доколкото му разбирам на английския, а то не е много) . Тия корекции всъщност се получават от наземните станции, които си знаят мястото с МНООООООГО голяма точност, а спътника прави някакви сметки и само ги праща към потребителите.
                Тука (Европа) разликата май е само в името на спътниците за диференциални корекции. В крайна сметка с тези туристически GPS-и дето са оборудвани простосмъртните по добра точност от 3 метра е изключение. Ако ще да има сигнал от 12 спътника и диф.корекция
                Който иска да се позиционира по-точно с GPS има разни такива за геодезически измервания (цени от 2000лв. нагоре) Обаче за да е точно измерването се виси на едно място дълго време
                Който иска да кара по GPS трябва да се примири с точността от ~7 метра. Според мен, а и според производителите на GPS-и, всеки който тръгва на пътешествие не трябва да разчита на този уред. Просто е необходимо да си носи карта и компас и да може да се ориентира с тях.
                2010 CRF 250 R

Коментар

димитреее
                  да си знаеш местоположението на земята с точност до 7 метра не е малко
                  щото колко са 7 метра а колко е голяма земята
                  да се радваме че и такова нещо има
                  иначе като не знаеш каде си с точност60-70 км найш колко е хубаво
                  да не говорим ако се моташ из пустини или морета колко ти е важно
                  като се изгубиш нейде тия 7 метра са ти най малкия проблем
                  а и предполагам че до няколко години ще я усъвършенстват системата

Коментар

Миткоооов,
                    ГПС-а понякога не работи и това е обикновено когато най-много ти трябва Компаса е голямо изключение да не работи, освен ако не си мнооого на север или юг, в някоя магнитна аномалия или си го настъпил лошо.
                    2010 CRF 250 R

Коментар

димииттреее
                      кат не ти работи стой си дома
                      чемер търсиш из тия пущинаци както би казала баба ми
                      по принцип говорехме за в моментите когато работи че си е супер работа

Коментар

Хоризантална точност в диаметър 7 м за яхтите е повече от достатъчна, зашото нормалните хоби чхти са сдължина 6-8м, сиреч точност 7м си е направо вътре. Освен това на море видимостта към небето е идеална и не е рядкост да де хванат 9-11 спътника и в повечето време се кара на WAAS точност.

На мен продължават да са ми мътни отговорите на следните въпроси:

1. Руските сателити за точност свободни ли са за гражданска употреба или не?
                        2. В упътването пише, че GPS не трябвало да се използва за основно навигационно средство, защото сателитите били собственост на еди кое си правителство и то имало право да спира сигнала за профилактика и прочее, а нали същите сателити излъчват и сигналите за въоръжените сили. Техния сигнал спират ли го?
                        На мен досега ми се е случвало веднъж да изчезне всякакъв сигнал в морето за около два часа. Каква според е Вас е достоверната причина за ограничаването на GPS употребата чрез тези смущения?

Коментар

ей сега стефан щти напише е гати отговора
                          изчакай го малко

Коментар

Подозирам че Стефан има нещо връзка с военните. Може би е висш офицер Иначе няма от къде да знае толко неща
                            2010 CRF 250 R

Коментар

Господа,
                              Моля нека запазим търпение и да не дърпаме ................ за ............ , защото току виж може да се сбъдне това, което си пожелаваме + може както питаме и да ни отговорят.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X