Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как са се ориентирали хората преди GPS и топографията?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как са се ориентирали хората преди GPS и топографията?

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    ....И за разлика от едно време, днес съществуват лазерни интерференчни "жироскопи" с абсолютна точност (т.е. ориентация за посока не губиш независимо колко време си откъснат от ориентирите)
    Е, не са с абсолютна точност, но са доста напреднали разбира се (последно преди около 2 години присъствах тук във Варна на настройка на един високотехнологичен 'научен' жироскоп, и то точно за да му определят грешката/отклонението)...
    Астронавигацията май се ползва и сега за определени летателни средства, ама как точно го правят - не съм се интересувал... На времето за работа със секстанта си имаше ежегодници със звездите... Сега май никой не публикува такава информация (но може да има някой друг сайт с таблиците)...
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Междупланетните станции си ползват астронавигация доста.
      По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
        Не вярвам да отричате факта, че хората са можели да се ориентират преди измислянето на съвременните средства.
        Не го отричаме, хората са можели да се ориентират от време оно. Плюс/минус отклонение от няколко до няколкостотин километра, ама то не ги е и притеснявало особено. Вкарвало е особен чар в пътуването. Тръгваш за Пловдив, пък пристигаш във Видин.
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от VHS Преглед на мнение
          ПП. Навигация на гръцки означава корабоводене.
          Нищо подобно!
          Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
            Не го отричаме, хората са можели да се ориентират от време оно. Плюс/минус отклонение от няколко до няколкостотин километра, ама то не ги е и притеснявало особено. Вкарвало е особен чар в пътуването. Тръгваш за Пловдив, пък пристигаш във Видин.
            Проблема с ориентацията на вече усвоените територии е бил никакъв . Всяка държава е ползвала различни видове указателни знаци и километрични стълбове .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
              Е, чак пък няколкостотин километра (навярно имаш предвид ориентировка в океаните).....
              Неслучайно най-важния и пазен уред на едновремешните кораби е бил хронометъра. Защото грешката на хронометъра с 1 минута ти прави отклонение в изчислените координати от една дъгова (градусова) минута. Което на екватора си е една м.миля - под 2км....
              Иначе преди GPS си имаше и радионавигация (че и отделни карти) - за Лоран и т.н.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

@n_petrova: прочетох за начините на ориентиране без измервателни средства, прочетох и за шумовете от гората, но искам да Ви попитам: Вие прекарвали ли сте дори няколко часа в планината без ясна ориентация къде е най-близкото населено място? Аз си мисля, че тогава когато не е имало необходимите знания и пособия за ориентиране хората са вървели следвайки основно 1 от 4-те посоки. И не ги е интересували много колко часа е, защото са вървели дни, месеци, години. В опознаването на света човека много прилича на животните: обикаля все по-голям периметър около мястото, където се е родил или осъзнал, опознавайки го и запомняйки пътя.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Подобни случки стават във флота, а и на сушата. Ако ходиш в пустиня без ориентир, най-общо казано ще се въртиш в кръг, по-голям или по-малък.
                  Затова трябва да има ориентир, а той(ориентирът) е: или посоката на слънцето, или полярната звезда. Въртенето в кръг означава, че човек няма ориентир. Имаше един филм "Летище", в който на летящия самолет му се наложи да направи обратен завой и на никой от пътниците това не му направи впечатление, само едно дете обоснова обратния завой със звездите и беше напълно право, но никой от възрастните не му обърна внимание. Изводът е, че не мислят и че ги мързи да си представят къде са, или отдавна са престанали да го правят, а детето още не е престанало да си представя и да наблюдава.

Коментар

Затова трябва да има ориентир, а той(ориентирът) е: или посоката на слънцето, или полярната звезда. Въртенето в кръг означава, че човек няма ориентир. Имаше един филм "Летище", в който на летящия самолет му се наложи да направи обратен завой и на никой от пътниците това не му направи впечатление, само едно дете обоснова обратния завой със звездите и беше напълно право, но никой от възрастните не му обърна внимание. Изводът е, че не мислят и че ги мързи да си представят къде са, или отдавна са престанали да го правят, а детето още не е престанало да си представя и да наблюдава.
                    Искате ли да си разказвате филми в друг раздел?

А за ориентирането ... Всичко хубаво, докато има ориентири, ама доста често няма такива (облаци, мъгла, гъста гора и т.п.) и тогава какво правим?
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Как какво - останалите 'ориентири' - часовник, компас

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                        искам да Ви попитам: Вие прекарвали ли сте дори няколко часа в планината без ясна ориентация къде е най-близкото населено място? Аз си мисля, че тогава когато не е имало необходимите знания и пособия за ориентиране хората са вървели следвайки основно 1 от 4-те посоки.
                        Никога не съм прекарвала в гората и в планината, дори няколко минути, без ясна пространствена ориентация. Винаги се стремя да не я губя.
                        Искам да дам два примера, как човек може да бъде подведен от карти и/или навигация. Не всички улици ги има на картата, например, "улицата" на която живея, я има частично на картата. Дадена е по такъв начин, че за да се дойде до нас, трябва да се заобиколи през много стръмни места(цялата "улица" е черен път), които са заледени през зимата и просто са опасни. Давала съм обяви, че подарявам котета, и хората пристигат откъдето ги насочи "жипиеса". И пак натам се запътват да се връщат, докато им обясня, че пътО не е натам.

Още един пример, как картата може да подведе, не си правете експерименти, защото е опасно: Преди две години реших да купя на едро храна за животни, взех една опаковка от тази храна и на нея пишеше, че се произвежда на ул. "Обелско шосе" №13. Видях картата в интернетЯ, видях къде го дават този адрес - визуално срещу люлинския Практикер, отидох там с колата, намерих съседния номер на ул. "Обелско шосе" №11, и разсъждавайки логично, реших, че следващият парцел ще да е №13. Там нямаше номер, и добре, че този ден нямаше и мъгла(беше през зимата) та се виждаше надпис "Не влизай! Стреля се без предупреждение".
                        След като се повъртях из "квартала", разбрах, че ул. "Обелско шосе" №13 се намира на няколко (4-5) преки от това място, след като се премине прелеза и се влезе в промишлената зона и се върне човек обратно до ж.п. линията от другата и страна. В този случай самият адрес не беше позициониран както трябва. Как са давани номерата на тази улица, не знам, но това не е правилно.
                        Но не само крайната цел може да не е вярна като административен адрес, главната опасност при GPS е в пътя, който системата подбира и те насочва, тъй като не се знае през какви места преминава.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                          А за ориентирането ... Всичко хубаво, докато има ориентири, ама доста често няма такива (облаци, мъгла, гъста гора и т.п.) и тогава какво правим?
                          В онези векове може би са чакали докато се появят ориентирите? А може и да са имали по-здрав вестибуларен апарат, като вътрешен ориентир. Може тогава да е имало не един човек с такъв здрав апарат, а няколко човека, и затова да се ориентирали?

Иска ми се да науча няколко старовремски начина.

Коментар

Вечерницата (Зорницата) също е ориентир, при това доста ясен. Съзвездията почти не ги познаваме, но Зорницата, мисля, че е позната на повечето хора.

Коментар

Иска ми се да науча няколко старовремски начина.
                              Нямаш толкова животи на разположение.

Вечерницата (Зорницата) също е ориентир, при това доста ясен. Съзвездията почти не ги познаваме, но Зорницата, мисля, че е позната на повечето хора.
                              ОК. Къде е Вечерницата, и къде е Зорницата?

Коментар

Тя темата гледам се е запътила към онази за "лютата зима", ама карай.
                                Я да питам нещо. Що аджеба мъжете имат по-добра пространствена отиентация, а жените определят по-добре нюансите в цветовете (на червеното примерно)?
                                Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X