Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Garmin Foretrex 101 заслужава ли си да го купя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Garmin Foretrex 101 заслужава ли си да го купя?

От известно време съм се запалил по пешеходния туризъм,тъй като за сега няма шанс да имам джип и поне още година ще е така за това компенсирам със оффроуд пешеходство.След като прочетох ето тази статия започнах много сериозно да се замислям дали да не си взема такъв приемник.Защо се замисля,най-вече защото ми се иска след като направя даден преход да видя къде как и по какъв начин съм бил,иска ми се да следя изменението на надморската височина и тн.благини а и в краина сметка колкото и да е опростен това си е GPS.Въпроса ми е имали смисъл да взимам този приемник за моите цели имаите в предвид че в момента не мога да отделя пари за MAP 60 CSX а и смятам че за сега не ми и трябва толкова скъп GPS.Предварително благодаря за мненията които ще получа
    ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
    тел.088четири 9едно9 4нула4
    -------------------------------------------------------

До: Garmin Foretrex 101 заслужава ли си да го купя?

За всеки влак си има пътници. Джаджата определено си струва, ако ще я ползваш по предназначение. Пешеходният туризъм не е нейното призвание. Ще ти предложа два варианта на сравними с нея цени, които мисля, че ще ти свършат много по-добра работа.

Тъй като можем да имаме различна представа за пешеходен туризъм все пак да я поразгледаме малко. Първо това е Гармин, т.е. е най-доброто за времето и класа си . Сега за времето. Доста остарял ГПС процесор, който губи сигнал в широколистна гора, в която новите Сирф 3 бачкат без грижи. Класа си. Това е уред предназначен за удобство да седи на китката. Това при пресечена местност може и да е неудобство. Незаменима е за хора бягащи на дълги дистанции и искащи да могат бързо да се ориентират с един поглед без да спират. Също и за други спортове, които изискват скорост и/или ръцете са заети. Ако пешеходния ти туризъм е по-екстремен можеш да се замислиш. Имай предвид обаче, че е големичка и не много трудна за надраскване и затруднява движението при провиране през чукари.

Първата алтернатива, която бих ти предложил важи само, ако имаш GSM с блутут и джава или планираш да купиш такъв. Така или иначе този модел няма карта, така че GSM ще ти върши същата работа - сваляне на координати, записване на тракове, плюс бонус ползване на растерни карти. Един блутут модул със Сирф 3 може да се намери и за под 200 лв., даже под 150. Печелиш много по-добра точност и по-добро покритие. Въпреки наличието на няколко ГПС-а, с които разполагам това е една от най-честите комбинации които ползав напоследък. Покета с блутута в колата и после пак него, но с GSM-а извън колата. Ако нямам нужда от карта разбира се.

Ако все пак оставаме на вариант Гармински ГПС то само срещу около 20 - 30 лв. отгоре можеш да се сдобиеш с Легендата - eTrex Legend . Едва ли някога ще се разделя с моя, въпреки наличието и на други . Същите характеристики като Фортекса, но не се носи на ръка, като за сметка на това има карта. Лесно се закача на врата. А разликата между това да има карта и да няма карта е почти толкова като между това да имаш и да нямаш ГПС . Картата на топомапс.инфо има сравнитлно читави изолини и когато останеш съвсем без път е доста полезно за определяне на маршрута . Постоянните справки с хартиена карта, когато си загубен в гората през ноща и челника ти е повреден не са много актуални . Говоря от опит .

А лошото на всички гореизброени е липсата на ел. компас. А за човек пеша в гората е нещо безценно. При липсата му, за да може ГПС-а да определи къде е север трябва да походиш около 10 метра по права линия без да губи покритие. Което не винаги е осъществимо... И като спреш след няколко секунди пак може да се е завъртяла. Но моделите с ел. компас са с около 100 лв. по-скъпи...

В заключение мога да кажа за тия пари взимай Легендата
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Знаеш ли че си прав сега като се загледах в Легендата ами че тои наистина е с 20 лева по скъп и все пак си е класа от горе може би добър като за начало и да доста често се отклонявам по по шантави места можеш ли да ми кажен нещо повече за Легенда щото това което прочетох в сайта на геотреид ми се струва доста неясно има ли алтиметър и тн неща
      ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
      тел.088четири 9едно9 4нула4
      -------------------------------------------------------

Коментар

Не. Като характеристики единствената разлика с Фортекса е възможност за качване на карта. И то при памет само 8 МБ. Които са напълно достатъчни за доста голяма област от България. Около 1/3 да кажем, но винаги трябва подготовка преди да запрашиш на някъде и е малко досадно... Управлението с джойстик е доста удобно дори и когато шофираш. Абе чудесна машинка, но с ограниченията за класа си. В гъста широколистна гора губи покритие, но всичко което не е със Сирф 3 ще го прави. Ако шофираш с висока скорост из карта с много детайли опреснява бавно и т.н. Иначе корпуса е много здрав и водоустойчив. Оставял съм го над 4 часа полузарит в снега, за да сваля координати и му нямаше нищо, като изключим тотално разредените батерии . Иначе, ако не го зариеш в снега с един чифт свестни батерии си изкарва около 18 - 20 часа.

Вариантите с алтиметър и ел. компас са по-скъпи. Моделът без карта, но с алтиметър и компас е малко под 400 лв.(не си струва), а варианта с 24 МБ памет за карти плюс алтиметър и ел. компас еТрекс Виста е малко над 400. Вистата въобще е може би най-оптималното решение за ГПС без навигация.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
          Не. Като характеристики единствената разлика с Фортекса е възможност за качване на карта. И то при памет само 8 МБ. Които са напълно достатъчни за доста голяма област от България. Около 1/3 да кажем, но винаги трябва подготовка преди да запрашиш на някъде и е малко досадно... Управлението с джойстик е доста удобно дори и когато шофираш. Абе чудесна машинка, но с ограниченията за класа си. В гъста широколистна гора губи покритие, но всичко което не е със Сирф 3 ще го прави. Ако шофираш с висока скорост из карта с много детайли опреснява бавно и т.н. Иначе корпуса е много здрав и водоустойчив. Оставял съм го над 4 часа полузарит в снега, за да сваля координати и му нямаше нищо, като изключим тотално разредените батерии . Иначе, ако не го зариеш в снега с един чифт свестни батерии си изкарва около 18 - 20 часа.

Вариантите с алтиметър и ел. компас са по-скъпи. Моделът без карта, но с алтиметър и компас е малко под 400 лв.(не си струва), а варианта с 24 МБ памет за карти плюс алтиметър и ел. компас еТрекс Виста е малко над 400. Вистата въобще е може би най-оптималното решение за ГПС без навигация.
          +1

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X