Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бутален болт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Бутален болт

Приятели,ако някой може да помогне с акъл (съвет,идея) как да избия бутален болт без да демонтирам мотора,който така е блокирал,че не се движи нито към буталото,нито към биелата.Става въпрос за бъги с мотор 150куб. въздухар по лиценз на Хонда GY6,който е доста распространен и има части,но не ми се сваля целия двигател,понеже трябва да се разглоби почти цялата задница на бъгито.Благодаря.
    Последно редактирано от сиско; 15-06-10, 21:35.

От: Бутален болт

Много лесно просто махаш шпилките които държат главата и ризата и махаш но после при всички случаи ще трябва да цепиш двигатела зада нагодиш газораспределението. И при всички случаи е по-добре двг-то да е на масата. Ако е 2т махаш ауспуха и карба, отвърташ четирите шпилки махаш главата и ризата. Болта се маха като се махнат зегерките на буталото. Късмет и успех в начинанието.

Коментар

Цилиндъра е свален,шпилките са извадени,зегерите също,просто болта така е блокирал,че буталото изобщо не мърда.Да нагрявам ли,да изстудявам ли,буталото съм го прежалил,ще е ново,не искам да повредя биелата.Мястото е много неудобно,няма как да фиксирам буталото,а целта ми е,ако може да се извърши няква операция без да се сваля мотора че е много игра.Мотора иначе е елементарен,просто искам да го направя на място и без да го цепя.

Коментар

Първоначално публикуван от сиско Преглед на мнение
        Цилиндъра е свален,шпилките са извадени,зегерите също,просто болта така е блокирал,че буталото изобщо не мърда.Да нагрявам ли,да изстудявам ли,буталото съм го прежалил,ще е ново,не искам да повредя биелата.Мястото е много неудобно,няма как да фиксирам буталото,а целта ми е,ако може да се извърши няква операция без да се сваля мотора че е много игра.Мотора иначе е елементарен,просто искам да го направя на място и без да го цепя.
        Нагряване му е майката.

Коментар

Нагряване, ама как да нагрее и главата на биелата, като хем буталото е на нея, хем отдолу сигурно и картера пречи!?
          Ще трябват и приспособления.
          Първо пробвай с шпилка през отвора на болта и дорник с диам. на болта.Съответно и муфа от едната страна където да се покаже болта. Но ме съмнява че отвора в болта е малък и шпилката няма да е достатъчно яка.
          Другото е нещо като преса и дорник с диаметъра и дължината на болта. Пресата я виждам като 2 доста дебели шини или уайзени, с по една дупка в краищата за да мине по една яка шпилка (поне М16) от двете страни и яко равномерно стягане. Долната шина трябва да има и отвор през който да се поаже болта, ако въобще тръгне
          Схващаш ли каква ми е идеята? И разбира се греене.

Коментар

Има едни скоби за вадене на шарнири и със подходящ дорник няма проблеми, утре ако не забравя ще я снимам какво преставлява също може и със скоби за лагери но не от тези като паяците а има едни със шпилки. Абе дано не забравя да ги наснимам.
            Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

Коментар

Първоначално публикуван от сиско Преглед на мнение
              Има един спрей, течен азот ли е незнам, пръскай в буталния болт вътре, само той да се свие и веднага усукване, движение и бой(евенуално)!Срещал съм го по 'Бриколажите'. Останалото е чук, дорник и много бой !

Ако намериш подходяща скоба, да го натегнеш(т'оз болт) , малко преди да ти спре въздуха от напрежение, вземи един малък чук и бий по шийките на буталото и биелата!!!

Това с нагряването не ми се нрави, има закалки...!!!
              Последно редактирано от kocha; 16-06-10, 21:21.
              Eвгени Филчев
              Всичко което не ме убива, ме прави по-силен!

Коментар

Няма опасност от нагряването. Болта ще се изхвърля. Биелата ако не е с бронзова втулка, а с предварително зададена стегнатост, се монтира пак с нагряване.
                И внимателно с боя с чук, че долу има лагер

Коментар

Аз ги предвидих тези операции,но проблема е,че не мога да си позволя да бия с чука много,щото това е равносилно на това което искам да си спестя,т.е (повреден лагер на вала и биелата,изкривена или счупена биела и т.н),а от там сваляне и цепене..Може да опитам това с втечнения азот в спрей,само във втулката и нежно с чукчето,като трябва да се подпре и буталото в срещуположната с трана на удара.Днес опитах да раздвижа поне малко буталото с биелата,но уви - като заварено е.А биелата е с бронзова втулка.

Коментар

Ай, това последното е неприятно! Да спече в биелата при наличие на втулка.
                    При това положение не мисля че ще се справиш на място. Дори и да излезе, ще трябва да се смени и втулката, а тя от своя страна може да се наложи да се райберова след монтажа. Не виждам как на място ще стане . Иска си сгода и внимателна работа.

Коментар

ето ти една идея скицирана набързо
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1040353.JPG
Прегледи:1
Размер:39.1 КБ
ID:5187963

две втулки със шпилка посредата ,по възможност със ситна резба и гаиката да е по дебела с повече резба правена на струг може би навиваш и излиза може да нагрееш малко с пистолет за топъл въздух така алуминиевото бутало ще се разшири преди стоманеният болт има подобно приспособление за вадене на втулки от носачи
                      успех и внимавай да не пръснеш буталото направи едната втулка с извивка за да легне на по голяма площ.
                      Последно редактирано от АНТИМ; 23-06-10, 08:27.
                      Николай Гогов 0898676912

НЯМА ИДИОТО - УСТОЙЧИВИ НЕЩА. ПРОСТО ИДИОТИТЕ СА ТВЪРДЕ ИЗОБРЕТАТЕЛНИ!

Коментар

Това и аз имах предвид в единия от вариантите. И да се пръсне буталото няма страшно ,то е за скрап. Но не съм сигурен тази шпилка дали ще издържи на усилието.
                        А и до колкото разбрах от написаното, болта е затегнал и в биелата и ако не тръгне, там ще е главния проблем.
                        Само че, човека нещо спря да пише?

Коментар

"Ъглошлайф" би свършил работа буталото в боклука!

Коментар

Приятели,благодаря Ви за съдействието,мотора утре е в "Кортекс" във Варна и там да се оправят,че точно сега не ми е момента да се правя на монтър и то шлосер.Свалих го днес и утре...по пързалката.Там ще му набият нова втулка и да я райбероват по новия болт.

Коментар

Язък!
                              Изпускаш тръпката и удоволствието да решиш сам проблема.
                              Но, не ми се вързвай. Всеки си е башка луд
                              Успех!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X