Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Внимание: Конструктивна грешка при BASHAN 200s-7

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Внимание: Конструктивна грешка при BASHAN 200s-7

И на двата ни Башана се разхлопват многократно главините на задната ос. Контра шплента си е на място а главините разхлабени та хлопчат като камъни в тенджера.
    Говорим за машини на по 300-400км с по няколко разхлабвания на задните главини. От начало се разхлопваха за 3 карания а сега вече на всяко каране.
    Е.... реших да отворя и да видя защо не става с донатягане.
    И открих "конструктивна грешка" която аз лично спадам към опасните такива. Никой не иска при 80км/час (машината ги вдига с лекота) да му изпадне колело.
    Обяснявам:
    По замисъл, на този модел главината трябва да се държи към оста от три неща
    -шлици които предават въртящия момент
    -конус който обира луфтовете
    -голяма централна гайка която притяга главината към оста, натягайки този конус.
    ДА АМА НЕ
    Конусът липсва а вместо него има вредно отнемане на материал (изтъняване). Шлиците които би трябвало да са със плътна сглобка , всъщност играят с над милиметър луфт. Ако аз проектирах такава сглобка, бих я направил дори с минимална стегнатост за монтаж на горещо.
    Показвам:
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от batvaljo; 11-05-10, 19:37.

До: Внимание: Конструктивна грешка при BASHAN 200s-7

А купете си пак Китайско приятели.
    До няколко дена лично аз ще си купя едно кавазаки от тези дето и те имали кусури. Ама е те такива .. ... "немат".

Коментар

Забравих да кажа
      Имаме и едно работно китайско.
      Уж било на много по-високо ниво на изпълнение от редовите китайци. И така и изглежда. Та то има здрава ходова част.
      Само че има един проблем. Ние го купихме за зимата за сняг. А то не пали при мину 4- минус 5 градуса .
      Така че е паметник от декември до март ... ха ха ха

Коментар

Няма да сбъркаш с кавата колега
        Seat Alhambra TDI
        Kawasaki KVF650
        Honda CRF250X
        Suzuki Vitara

Коментар

освен на башанчетата тоз същия г*з го има и при зонгшените те са си един дол дренки и хич не е смешно щото както си спускам баирче и ми изпадна предня дясна гума и ме завъртя на 90* от заораването на носача от тогава локтайт по шлици болтове и един голям ПИРОН вместо шплентове !
          Няма кал - Няма кеф !!!
          Suzuki Samurai LJ410 1984
          Suzuki LTZ400 2008
          Honda Accord 2.0i SE Exec. 2002

Коментар

ехеее ти много тясно си го нарисувал обаче... Да стеснено е обаче ти го изкара по-тясно от резбата където се навива гайката и се стяха главината.
            А това че там не е конус... еми голяма работа тя самата главина не виси в въздуха а се опира в края на изрязаното на остта.
            Аз пък нямам проблем с разхлабване... Стягам си ги добре с малко пастичка и цялото лято нямах проблеми. Сега не съм ги гледал, ама и вече не го карам аз.
            Аз досега не съм чул за башан с счупена ос или крива точно от това място! Така че дреме ми на ... че е така.

Поздрави!

Коментар

Разбира се че не е толкова стеснено. Нарочно е дадено така за прегледност. На практика луфтът е около 1 мм но ЛИПСВА КОНУСА
              Демек същото дето го казах по-нагоре.

Междувременно измислихме начин за отстраняване на дефекта без сериозни преработки . Ще начертая и ще покажа.
              Ако някой толкова държи да си купи такова бижу, поне да го "доработи" овреме, преди да е скъсало.

Коментар

Ето, как става. Отнемаме стъпалото на вала за да стане конус. Главината навлиза по-навътре при затягане и ляга върху новия конус.
                Само отвън на гайката се подлага втулка 6мм, заради показалите се шлици (около 3-4мм от шлиците се виждат след тази преработка)
                Прикачени файлове

Коментар

Браво за решението на проблема!!!
                  [SIZE=1]Ако съм пропуснал препинателни знаци, тук има резевни:.......,,,,,,,,,---????!!!![/SIZE] :wink:

Коментар

Предполагам, че е възможно идеята на китайския конструктор да е била конуса на главината да затяга в острия зъб на оста. Ако зъба и конуса са били добре закалени би трябвало да се затегнат и да не се разхлабват, а при ремонт да извадиш главината само с почукване без необходимост от скоби. След като са се разхлабвали доста пъти според мен закалката на острия ръб е била лоша или въобще я е нямало. При каране след затягане този ръб си се "мачка" от конуса на главината и се разхлабва "сглобката". Това обяснява защо Калоян-Мартин не е имал проблеми - при него се е случила закалена ос.
                    Така че според мен още по-добре би станало ако във вашия край можете да намерите ТВЧ освен скосяването да му добавите и една повърхностна закалка. Отнемането на стъпалото на струг ли го направихте или на шмиргел? Метала показваше ли съпротивление?

Коментар

Чисто любопитство: а защо изобщо е този конус? Уточнявам, такова АТВ съм виждал само на витрина.
                      По-горе се споменаваше, че шлиците са със сериозен луфт, та мисълта ми е: няма ли да "мята" гумата, въпреки конуса отзад? И дали сглобката няма да се разтропа след известно време, въпреки конуса? Къде лагерува цялото това нещо?
                      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Tовa е една много конструктивна грешка ! по простата причина че оста става по-тясна в диаметър и съответно по-слаба и при по-сириозно каране колелото ще го търсим по състезанията Иначе Браво за решението на проблема
                        Последно редактирано от Краси Грудев; 13-05-10, 18:35.

Коментар

Един конструкторски съвет ,ако приемате-ъгълът на конуса който правите да е над 45 градуса-той служи само за центриране и подпиране на фланеца ,а не да затяга.

Коментар

Ако шлиците преминават в конус изработката им ще е доста трудоемка. Направено е изтъняване за да има къде да излиза инструмента.
                            OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

някой каза че може там да се счупи ос-та .... да ама яко грешите ! мойта се строши точно на мястото където трябва да е най-здрава !
                              Прикачени файлове
                              Няма кал - Няма кеф !!!
                              Suzuki Samurai LJ410 1984
                              Suzuki LTZ400 2008
                              Honda Accord 2.0i SE Exec. 2002

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X