Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Конкретни препоръки и мнения за ел. двигатели и управления за ел. АТВ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Конкретни препоръки и мнения за ел. двигатели и управления за ел. АТВ

Здравейте,

Имам вече няколко АТВ'та (за децата) и сите са бракми в различна фаза на умиране и ми се иска да взема да пробвам поне на едно да направя миграция от ДВГ към правотоков електро-мотор, не с екологични присантимани ами просто заради шума, а и ей така от личен интерес, но възникват следните въпроси:

1. Как да избера мотор, има ли доказана формула/калкулатор, примерно размер гуми, брой зъби на задна ос, обща маса, търсена скорост и т.н.? В Алиекспрес има всичко ама кое става кое е правилно, кое е надежно и т.н.?
    2. Иска ми се волтовете да са ниски, нещо като 24волта, защото имам налични такива батерии/клетки, имам ли опции тук или се иска по-високо напрежение? Ако се иска високо (30-40-70+)мисля да ползвам Сименс цилиндрични клетки и някакъв БМС и тогава волтажа не ме притеснява, капацитета ме притеснява, че ще падне голямо запояване и т.н. докато на 12/24 волта имам готови батерии ЛиПо.
    3. Т.н. ESC, кои са надежните и дали това реално не ми е определящо за предишните точка 1 и 2 или имам опции много, хабер си нямам от къде да почна точно за това?
    4. Има ли опция за съживяване от скрапа, гледах един тип от някаква лека кола извади двигатели, които освен всичко имаха и възможност да генерират ток при спиране/баир на долу? Примерно скутери, велосипеди, колични за инвалиди, нещо достъпно като цена и с ресурс/потенциал?
    5. И без да се смеете - мога ли да ползвам повече от един двигател за да го докарам на мощност, примерно на ниските обороти и на баир на горе - два/три мотора, а след като набере скорост само един, като всичко това е закачено през центробежни съединители за металната верига задвижваща задния мост, мога да го нарисувам ама мисля, се схваща идята

В резюме - кабели, връзки, батерии + АТВ'та имам, само двигател/и + управление ми е силно неясно. Имам някакъв опит с правотокови безчеткови мотори и управление, но не и в мощности, достатъчни за АТВ.

Излишно е да споменавам, че всичко това е в раздел хоби и цените трябва да са трицифрени в лева, инак не е финансовано обосновано цялото упражнение.
    Бъдете живи и здрави!

Има напредък по темата и ще сложа само няколко цифри и модели, което е достатъчно за някой да стартира с такъв проект.

Според какво купува/уползотворява човек, всичко може да влезе под 1000 евро (това за 4те компонента по-долу) и да има 10-15к.с. но по-важни са нютон метрите (Nm a.k.a. torque)

Батерия - нещо което да може да дава 72/48Волта 150-200 Ампера, капацитета (Ампер часа) е според джоба, аз мога и с батерии от вейпове да докарам 150 ампера, но ще карам само няколко секунди. 72V 10-30Ah Lithium Ion Battery Pack with BMS

Ел. мотор - Kr5v или FW11

Контролер - Far driver 72680/72450

Предавателни числа мотор към венец на моста - 6:1

Бъдете живи и здрави!

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Има и готови китове базирани на по-горе споменатите мотори и контролери. Кита има газ(ръкохватка), дисплей/монитор, кабели, куплунзи и т.н.

Настройка безжична по БТ или с кабел за PC.

Понеже защото така да се каже съдбата ме срещна с множество електрически скутери или още известни у нас като ел. тротинетки, придобих известен опит с тия устройства на китайската индустрия.

В ЮК може да се придобият "по две за левче" и дори имахме късмета да намерим една на пътя оставена за който си я хареса да я вземе.

Първата тротинетка намерена на улицата се оказа с 12В оловен акумулатор, като за АТВ/Мотор, който беше напълно загинал, не успяхме да го съживим.
    На тази тротинетка се оказа, че и контролера също беше неизправен и нямаше много елементи, които да могат да се подменят по него, беше си по дизайн "еднодневка", като за играчка за деца до 7-8 годинки.
    Та решихме със синковеца да направим нещо колкото за тестове и набързо кримпнахме едни силови кабели от един джипарски акумулатор директно 12В към електро-мотора, "комутация" с крокодил от стартови кабели към клемата на батерията
    Това мъничкото нещо тръгна да излита с всичката газ, както може и да се очаква, но това, което не очаквахме е толкова мощ от двигател с размерите на синя сливад, вигател в задното колело. Със сина отгоре, това пали гумата и излита, опасна работа.
    Та след като видяхме, че има живот и потенциал в това нещо, сделахме силова комутация от 80А реле и дебели кабели с клеми и т.н. както си пише по книгите за малолетни камикадзета.
    Обаче в бързината да дадем Ампери на скутерчето, сме сложили 24В камионско реле... та, хайде наново кримпване на кабели за 12В инсталация с 12В силово реле.
    За източник на ток, решихме да се издевателстваме и да пробваме с батерии спасени от хвърлени на улицата вейпове.
    Поне 99% от вейповете са с батерии с ЛиПо с една клетка на 3.7В.
    Направихме едни 15-16Волта батерия и тествахме, но няма много хляб и сила в тези батерии от вейпове за толкова жадно за ток устройство.
    Сложихме клетки с размер 18650 пак 3.7В всяка но вече с много повече "сок" в тях.
    Вече скутера ставаше за каране по улицата, стартираше си от газта на кормилото и т.н., е нямаше плавен старт и контрол на оборотите, но след бързи инструкции, синковеца вече го яздеше.

Аз се запалих, а и малкия май му влезе мухата, та се почна.

Намерихме във ФБ базара ел скутер за 10 кинта с предно задвижване, особено внимавахме да намерим неработещ такъв за да бъде полезно и интересно заниманието, да има тръпка и предизвикателство.
    Взехме го от един арабин с уверението, че до "вчера" е работил и сигурно повредата е нещо дребно, но нямаше зарядно...
    Та тия устройства са масово 36номинални и 42 максимални волта като напрежение.
    Батерията беше 30 клетки 18650 по 3.7В всяка, доста солидна като тегло и размери; предимство, което щяхме да оценим не след дълго.
    Батерията се оказа повредена, добре направена но с кофти изолация между проводниците/шините и както се очакваше, беше с прекъснати връзки и 3-4 клетки загинали от вода и късо.
    Подходих много джалатски с батерията и я нарязох на 30 клетки, БМСа извадих но имах подозрение, че и той е загинал или гарантирано повреден.
    Нямам още умения в микро-електрониката и БМСа го сложих в графа трупове, но 20тина клетки си бяха здрави и успяха всичките да поемат ток и да задържат енергията няколко дни без падове(значителни такива).
    Зареждахме клетките на 3.7Волта, такива зарядни имах на разположение, особено за 18650 размери. Отне няколко дни да ги заредим, може би 2-3 дни с тестването.
    Опитахме да запояваме силови кабели на 18650 клетки с поялник, флюс и тинол... не мога да кажа, че беше качествено но някакси успяхме да докараме една батерия в серия да стигне до 40тина волта.
    БМС нямахме, имахме само батерия с 42В заредена, запоихме ХТ30ка мъжка букса и включихме в контролера за тест, яка искра и пукане, не знам защо няма силов кондензатор или нещо за гасене на искрата, ама Се Ла Ви.
    Тва нещо светна и дисплея взе да показва нормалните неща.
    Обаче, даваме газ ама нъц, не върви, не тръгва да върти мотора.
    Сетихме се, че има т.н. Хол сензори с очакване за такива от контролера, което означава, че контролера не подава ток към мотора, ако няма движение, и след като вече има движения Хол сензорите казват на мотора с каква скорост се движи и го управляват и т.н.
    За това, вдигнахме тротинетката, завъртяхме колелото с мотора и с малко газ вече се получиха нещата.
    Обаче, без БМС не може безопасно да се зарежда батерията и не може без БМС безопасно да се изтощава батерията, защото няма какво да спре - прегряване(има 2-3 сензора за температура подаващи данни към БМСа), презареждане (БУУУУУМ или пожарче) и преминаване на безопасната граница за изтощаване на батерията.
    Сложихме 12В датчик с монитор да показва напрежението на батерията и дисплея сложихме на видно до кормилото място, така можехме и да зареждаме и да харчим ток горе-долу в разумни граници.
    Синковеца го кара един слетобед сигурно 4-5КМ може би, на ЕКО режим.

Взехме още един неработещ но много нов на външен вид и като състояние скутер, на вид същия, на модел уж същия, но се оказа не точно същия.
    Гумите различни, батерията различна с 20 клетки вместо с 30, но волтажа пак 36-42.
    Контролера на вид същия, по кабели и куплунзи същия, но като версия различна, по-нова версия, което после осъзнахме, че е проблем.
    Батерията освен повредена, с прецакан БМС но пък със всички клетки здрави, се оказа и с друго захващане към корпуса на тротинетката.
    Обаче, най проблем се оказа контролера, понеже той си иска този БМС с тази батерия не иска да тръгне с батерия без БМС...
    Оказа се, че и монитора/дисплея на кормилото също има различни версии и новите версии имат някакви сензори за прегряване щото като го напече слънцето в движение, почва да пиука, влиза в авариен режим и цък.

За финал взехме един скутер, супер голям, тежък(20-30кг) и като размер за възрастни, с двойно окачване отпред и отзад, неработещ естествено.
    Батерията 50тина Волта, зарядното 58Волта или нещо такова, като батерията има два куплунга за зареждане, не знам още защо.
    Контролера е 4 пъти по-голям от предишните скутери, 20-30Ампера пише на него и с над 20 жици.
    Батерията е огромна и се оказа здрава и с ток вътре.
    Фар, стоп и клаксон като на мотоциклет, че и работят.
    Видимо кабелите са прекъснати на хъба(задно предаване) 5 кабела за Хол сензон + 3 кабела за правотоков безчетков двигател.
    Мотор - 10 инчов, 350 или 500Вата не съм сигурен.
    Тестване - закачихме на по-малкия скутер батерия, от малкия скутер взехме 3та излизащи кабела от контролера към мотора, тия 3 кабела за мотора закачихме на мотора на големия офроуд скутер.
    С една ръка даваме газ на малкия скутер, с втората ръка въртим гумата на малкия скутер, с третата ръка вдигаме офроуд скутера за да видим дали ще тръгне да върти задната гума и с четвъртата ръка подпираме големия скутер да не падне на страни.
    И О Чудеса, двигателя на големия офроуд скутер тръгна, вземайки сигнал от Хол сензорите на малкия скутер и ток през контролера на малкия скутер, ние доказахме, че мотора на големия скутер работи, въпреки, че му даваме 40тина волта, а той иска 50тина.
    Това, което не успяхме да докажем е дали 4те Хол сензора на офроуд скутера работят щото иска яко запояване и много ТНТМ за теста и не можахме да потвърдим, дали контролера на големия скутер работи щото уж кабелите са здрави ама не върти всичко друго си работи.
    Следва - днес пристигна нов контролер, само 350 Вата 15-20Ампера но волтажа, кабелите и куплунзите трябва да са идентични, колкото за тест, само за 9 кинта с доставката.
    Ако тръгне и има хляб в това добиче, има контролери 40 и повече Ампера, сигурно си струва да се тунингова и вкара в пътя заради окачването и размера и потенциала за тунинг.

В резюме, изводите, които си извадихме:

Тунинги могат да се правят на тия ел. тротинетки до безкрай.
    БМС е слабо място на тия батерии, слабички идват, с по-сериозен БМС няма да има грижи според мен.
    Опаковката на самата батерия и БМС са слаби, нефелни и от удари, вода, вибрации страдат и окъсяват и/или корозират.
    Ако на нова батерия се преопакова батерията и се сложи по-сериозен БМС ще стане вечна си мисля.
    Контролерите - гълтат вода от локви/кондез и се повреждат, а и може би са слабички, има място за поне 2-3 да не кажа 4-5 пъти по-мощен контролер, това е място за тунинг.
    Старите батерии са донори за ЛиПо клетки в размер 18650, има и по-големи клетки пак цилиндрични и там може за още по-мощни тунинги да се мисли на източника на ток.
    По-скъпичките скутери са добра база за тунинги и винаги може да им се сложи по-кекави части, да станат по-леки, по-бавни(повече пробег, повече икономия) за дами и за хлапета.
    Като опасност за живота, са поне колкото мотоциклет, като инвестиция са много по-малко (ако се вземат повредени/ползвани).

И последно но не по значение - като повод за придобиване на умения и познания в механика и електротехника е супер, и втора функция = оправдания пред жената и себе си за "инвестиране" в поялници, куплунзи, спот уелдъри, ДиСи зарядни станции, кабели и поне още 1001 неща все безценни за мъжка бърлога

...
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 15-06-26, 19:38.
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

ТакъФ ентусиаст не бях виждал.
      Купи си един БМС с блутут и с 2А компенсация. 350А JK струва 80-100 евро. Всички БМС-и имат 2 дебели кабела за вход (към батерията), 2 дебели за изход и 4-48 тънки за контрол. Някои имат и за нагреватели.
      LiFePo4 батериите имат показател "С" Той показва колко пъти може тока да надвишава капацитета. Пример: С90 на 8Ач значи 720А ток.
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Съединител - долен, ляв педал.
      Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
        ТакъФ ентусиаст не бях виждал.
        Купи си един БМС с блутут и с 2А компенсация. 350А JK струва 80-100 евро. Всички БМС-и имат 2 дебели кабела за вход (към батерията), 2 дебели за изход и 4-48 тънки за контрол. Някои имат и за нагреватели.
        LiFePo4 батериите имат показател "С" Той показва колко пъти може тока да надвишава капацитета. Пример: С90 на 8Ач значи 720А ток.
        Ентусиазма ми си има причини, пробвай да мотивираш сегашното поколение да направи нещо различно от висене пред екрана и опитай да му ангажираш вниманието за повече от 4-5минути...

Съвета ти е добър за БМСа, но в такива случаи огромно значение има размера, скутера има батериен отсек с фиксирана форма и размер, там нямам много игра, освен в тозиотсек друго място просто няма. Та лавиране с размери/мощност на БМС може но с редица непреодолими ограничения.

И още нещо, как 80-100 евро за БМС ??? за тия 100 кинта мога да купя 3-4 цели скутера... ами батерия, ами контролер, ами другите компоненти ако тръгна така с трицифрените харчове, това занимание ще ми излезе колкото да купя едно дръто Дискавъри но в движение или някоя В204ка МБенз в движение.. ба'го у скутера за тия пари

БМСа вложен в тия скутери струва нов при китайците от 3 до 5-6-7 английски пари.
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
        X