Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за категория?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за категория?

Здравейте колеги доста търсих но не можах да намеря отговор на въпроса.
    Та въпроса ми е имам атв регистрирано в КТИ като самоходен трактор и с каква категория трЯбва да се кара?

От: Въпрос за категория?

За трактор,която се дава с Б категория.
    SUZUKI VITARA V6
    HONDA CBR 919RR
    MERCEDES ML
    MAN TGA D2O COMANREIL 18-430

Коментар

Ок благодаря защото имах съмнения че може да е с ТКТ

Коментар

Дава се с Ц категория или отделно изкарано ТКТ.

Коментар

При изкарването на B категория ти дават автоматично AM (за скутер) и B1(за малка кола). Според мен щом е регистрирано в КТИ, ще ти искат ТКТ, която както каза колегата Манев или я изкарваш или я печелиш чрез изкарването на C.
          Non scholae sed vitae discimus.

Коментар

Прави сте че я дават с С категория,грешката че я дават с Б е моя,за това съм написал за трактор.
            SUZUKI VITARA V6
            HONDA CBR 919RR
            MERCEDES ML
            MAN TGA D2O COMANREIL 18-430

Коментар

С категориийте добре
              А защо ви е тя?
              С регистрация в КТИ като трактор - питайте дали може да се движите по републиканска пътна мрежа и при какви условия. То в черното все тая с каква категория си.
              НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА -ИМА САМО ПО ТРУДНИ И ПО СКЪПИ
              Всички искат да се върнат към природата, но никой пеша...

Коментар

Категория Ткт или категория Твк + някаква книжка за водач на МПС - съгласно наредба 15 от 2008 година подписана от министрите на вътрешните работи, благоустройството и земеделието:
                Чл. 2. (1) Водачите на колесни трактории друга самоходна техника трябва да притежават свидетелство за правоспособностза работа от съответната категория и свидетелство за правоуправление на моторнипревозни средства (МПС).
                (2) Правоспособността за работа сеопределя от Наредба № 8 от 2004 г. за условията и реда за придобиване иотнемане на правоспособност за работа със земеделска и горска техника (ДВ, бр.20 от 2004 г. ).
                Доста представители на КАТ не я знаят тази подробност и се влиза в едни спорове и цитати
                С регистрацията в КТИ нямате и винетна такса - чл. 10 д от закона за пътищата
                Но за да Ви е гадно, като сте регистрирани в КТИ съгласно горепосочената наредба трябва да се движите по пътищата за обществено ползване с пуснати фарове /нормално/ и буркан с мигаща или проблясваща жълта или оранжева светлина
                Техниката на безопасност е като религия - може и да не вярваш, но по-добре да спазваш ритуалите...
                Калоян Кирилов
                LZ2ZGT

Коментар

Манджа с грозде е с тези категории,всеки си ги тълкува както му изнася...а освен цялата каша,има и Европейска директива .....

АТВ Рег в КТИ до определена маса 300-400 кг може да се управлява с Б кат.

Над тези килограми сТкТ....

Спирали са ме десетки пъти ...карам АТВ близо 700 кг със ТкТ без каска....

Обаче как стои въпроса,когато същото АТВ дърпа двуосно ремарке

Чувам за ТвК категория

Когато съм карал курс за ТкТ със полагал изпит със трактор и двуосно ремарке,сега разбирам че за прикачен инвентар трябва да имаш ТвК а за да излезеш на Републиканска мрежа ТкТ....

Чувам и за C+E за трактор с ремарке

Често дърпам именно двуосно ремарке с АТВ
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                  Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                  Анатолий Пейчинов o8875о9815
                  https://dvrbg.com/

Коментар

Броя на осите няма значение, това е много стара измишльотина, после се мина на тегло до 750кг, а сега както е редно композицията до 3.5 т. (В кат).
                    За селскостопанската техника е мазало, имаше момент в който кат влизаха в нивите да глобяват хората че нямат квалификация за ползване на инвентара (по пътя може да го предвижваш, в нивата с допълнителен документ го ползваш по предназначение).
                    Луда работа…
                    Biagini Passo Powered By VW Syncro

Коментар

• drukman
                      drukman коментира
                      Редактиране на коментар
                      ...композиция до 4250кг с кат В...

На АТВ -то му дават ремарке до 260 кг обща маса да тегли....къде се продават такива ремаркета със сертификат за регистрация без значение кат или кти

не свързано пряко но,КАТ нямат връзка с база данни на КТИ.
                    В нито един случай,в който съм спиран с АТВ-то,не са проверили АТВ то....проверяват само ГО ,мойта книжка и дали имам невръчено НП....

Дори последния път катаджията се ядосваше на глас,че не могат да запишат че са ми направили проверка.....номера бил със повече цифри ,и системата на кат с таблетите не позволявала да бъде въведена проверката в тяхната система
                    Последно редактирано от Roninn; 28-06-26, 22:41.
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

• alexalex69
                      alexalex69 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Повече от 14 години живея в чужбинско , ЕДИ път съм спиран за проверка без причина (по време на кризата с атентатите в Париж ) . Когато колата ми все още беше с БГ номера и се прибирах , за две или три седмици ме проверяваха по няколко пъти . КАт работят (или имитират дейност) пък ,чета и гледам резултат няма .

АТВ Живее на място ,обитавано от катаджии...и трябва да е изрядно абсолютно всичко.Всяка седмица почти ме проверяват,стигал съм до три пъти на ден да ме спират.

Имам аптечка, триъгълник,пожарогасител,жилетка ...копие от всички документи,щото оригинала може да се намокри,изкаля и т.н

Отделно че катаджиите,не са запознати със закона ,често се налага аз да го цитирам.
                    В повечето случаи се пробват с нещо от рода,защо нямаш каска...тука един фиш....

Мдаа...я да видим какво пише в талона,колесен трактор T3b...може ли да видим какво изисква закона....

Ми то си е за ваша сигурност....
                    Оставете моята сигурност в моите ръце...
                    Да не кажа че почти всички проверки са горе долу такива...освен документите...

Относно ремаркето...съм в нарушение....Досега кат не го знаят,знам го аз...но не се знае , някой ден,дали няма да попадна на някой светнат.....макар че ако е знаещ,то той няма да е на улицата ...
                    Последно редактирано от Roninn; Вчера, 06:47.

Коментар

Чета закона и пак не съм наясно.....

В документите пише че атв -то CF MOTO 400 може да тегли ремарке с обща маса +товар до 260 кг ....

Празно ремаркето е 155 кг....товар от 100 кг рядко ..

Според това което чета,излиза че няма проблем да го дърпам с АТВ ...тъй като не привишава ТТ данни заложени от производителя.....

Подчертавам че ремаркето е регистрирано с технически преглед светлини ,мигачи осв на номера и технически преглед....ремаркето има дори валидна винетка,тъй като го дърпам с тежък бус,кадето състава на превозното средство става 6250 кг и според тол трябва винетка и за ремаркето....

Само се сещам че са ме спирали с атв и ремаркето ,на което съм качил малък трактор нещо около 500 кг на път за полето... никакъв проблем...обичайната проверка,регистрирано ли е атв-то и т.н

И за да стане още по сложно....

ТкТ дава право управляваш колесен трактор независимо от размер,тонаж и т.н

Но за да закачиш прикачен инвентар на полето,ти трябва ТвК

Сега ремаркето прикачен инвентар ли е ..на улицата
                      щото ако Да....отиваме на неправоспособност
                      Последно редактирано от Roninn; Вчера, 07:14.

Коментар

Ремаркето според мен не е прикачен инвентар, то си е ремарке. Има си раздел за него в нормативната уредба, има си описано какви атрибути и прегледи му трябват. Това е като с колесен комбиниран багер, мога да го карам с Ткт, но не мога да копая с кофата, щото там искат друго, мисля за пътностроителни машини. Никой не го интересува колко ти тежи ремаркето празно и какво возиш, а какво пише в талона му на максимално тегло. Там вече се гледа можеш ли да го теглиш с конкретното АТВ. Но и да надвишаваш не вярвам някой да се занимава с теб, отделно почти никой милиционер не ги знае тия работи.
                        Ford Maverick II 2.3 XLT
                        Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
                          Ремаркето според мен не е прикачен инвентар, то си е ремарке. Има си раздел за него в нормативната уредба, има си описано какви атрибути и прегледи му трябват. Това е като с колесен комбиниран багер, мога да го карам с Ткт, но не мога да копая с кофата, щото там искат друго, мисля за пътностроителни машини. Никой не го интересува колко ти тежи ремаркето празно и какво возиш, а какво пише в талона му на максимално тегло. Там вече се гледа можеш ли да го теглиш с конкретното АТВ. Но и да надвишаваш не вярвам някой да се занимава с теб, отделно почти никой милиционер не ги знае тия работи.
                          Сериозно ли може някой с униформа да ти дава наклон какво управляваш с какви инвентари в частния имот?

Ако се кара АТВ по черни/земни пътища и на частен терен, пак ли се изисква книжка и т.н.?

Някой по-горе беше казал в нивите влизали да глобяват фермерите, нивата е частна, не е пътна мрежа и как точно ще ми кажат какво управлвам на моя територия...

В чужбинско, ако ти дават скеле/вишка под наем искат да имаш курс и взет квалификационен изпит със сертификат, ама за багер и валяк не искат щото им дреме какво правя в частния си имот.
                          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 7 потребители онлайн. 2 потребители и 5 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                          X