Здравеите преди месец си закупих чисто нов раптор 700р 2008 само заради малкия ми брат които е на 13 год. и от 1 година вече кара раптор 250 пак 2008,закупих го за да карам с него и да не се тревожат родителите ни като излиза сам.Уви обаче преди 20 дни излизаме да караме в Бояна при което малкия си хваща изведнъж по улицата докато си караме и тръгвам аз след него за да го хвана и пребия за това където хваща сам и в момента който вече го доближавам и дори изпреварвам малкия изобщо без да погледне ме засича и аз с 80км се врязвам в него без никакъв спирачен път и се пребивам на животно.Резултатът от падането е следния малкия е жив и здрав но аз съм със счупена пета,пукната китка,счупен лакът на дясната ръка както и всички мъртви кости в нея ухлузвания по левия крак и на двете рамена и това всичко с екипи ризници каски и кво ли не.Заради едно глупаво действие на един малчуган.Атвтата бяха усукани одрани но за 3 дни в сервиз са готови,докато аз съм целия в гипс и не се знае кога ще се оправя изобщо ако се.Тази тема ми отне 1 час докато я напиша изпочупен.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Малките да слизат от атв тата
Свий
X
-
До: Малките да слизат от атв тата
Моите съболезнования за случилото ти се и дано се оправиш и възстановиш бързо и безпроблемно!
Да, атв-то е опасна машинка, не само за малките, а изобщо - и аз го усетих, като се качих за първи път в живота си тази година на такова чудо, и понеже ми хареса усещането за волно препускане (а и със самочувствие на опитен шофьор, което няма нищо общо обаче) дадох волно газ и щях да се пребия за малко...
Много, много трябва да се внимава, мисля си дори, че карането на това чудо трябва да става само от определена възраст нагоре и задължително след курс от специалист и проведен изпит.ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!
-
Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение.....
Много, много трябва да се внимава, мисля си дори, че карането на това чудо трябва да става само от определена възраст нагоре и задължително след курс от специалист и проведен изпит.
За вниманието сте 100% права, но грешки понякога фатални за съжаление винаги стават.
А кои са специалистите?
Къде провеждат изпити?
От каква определена възраст нагоре и до каква максимална възраст?Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Ще споделя моето виждане и опит!
Винаги съм смятал че желаните неща не трябва да се забраняват а да се правят контролирано!
По-малкият ми син Лазар е на 9 години и кара ATV в последната година и половина като има около 3000 км за това време.
Не мога да кажа че съм винаги спокоен НО ПРИНЦИПНО МУ ИМАМ ДОВЕРИЕ И ПО-ВАЖНОТО Е ЧЕ ТОЙ ГО ЗНАЕ !
Ключът стои постоянно на ATV -то му (живеем в къща в края на вилна зона) но той дори не го пали ако не сме заедно и не сме планирали да караме!
Когато караме понякога го пускам да ме води по познати пътища,прибирал ме и по тъмно на фарове!
Разбрал съм че не мога да го пазя цял живот и от всичко и единственото нещо което бих могъл да правя е да го науча на това което аз знам и да му показвам когато греши!
Не намирам за правилно "Малките да слизат от атв тата" а "Да ги научим да се качват "0+,Bombardier DS650,Discovery II.
Коментар
-
Първоначално публикуван от keeway Преглед на мнениеЩе споделя моето виждане и опит!
Винаги съм смятал че желаните неща не трябва да се забраняват а да се правят контролирано! ........... Разбрал съм че не мога да го пазя цял живот и от всичко и единственото нещо което бих могъл да правя е да го науча на това което аз знам и да му показвам когато греши!
Иначе дали има специалисти, курсове, изпити и пр. - не знам колега s_s1, не съм се интересувала, но сигурно има. Надявам се, колегите които се занимават с атв-та ще кажат.
За възможните злополуки дори и с голям и опитен човек, сте прави, но аз съм била винаги за методите на предпазването /превенцията/ на рисковете, а не "след дъжд качулка" да се действаИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнениеТова е възможното решение - възрастен и с опит човек/близък да обучава и наблюдава достатъчно дълго време.
Иначе дали има специалисти, курсове, изпити и пр. - не знам колега s_s1, не съм се интересувала, но сигурно има.
Когато говорим за обучение на деца виждам две основни задачи:
-Да създаваме Умения .
-Да ги учим на Отговорност.
"..аз съм целия в гипс и не се знае кога ще се оправя изобщо ако се.Тази тема ми отне 1 час докато я напиша."
dididi , пожелавам ти бързо възтановяване без последици за здравето ти.
Убеден съм че и ти и брат ти сте мислили достатъчно след случилото се и съм сигурен че занапред ще бъде различно!Последно редактирано от Красимир Найденов; 26-03-09, 14:57.0+,Bombardier DS650,Discovery II.
Коментар
-
Колега, радвам се че си се оправил, но не казвай "въпреки защитите". При 80км/ч падане нараняванията които си получил са минимални. БЛАГОДАРЕНИЕ на защитите според мен.
А решението на проблема е елементарно. Освен всичко изброено по-горе:
- МАЛКИТЕ - ВИНАГИ С ПРИДРУЖИТЕЛ
- АТВ-ТАТА ИМ - ВИНАГИ С ДИСТАНЦИОННО ГАСЕНЕ.
Всеки алармаджия ще ти го направи за нищо пари. Държиш бутона на врата, ако караш с различни атв-та, или на кормилото, ако имаш само едно. Тръгне ли да се дъни малкия - гасиш и наказваш.
Имай предвид че това е необходимо не само за да не се издъни. Достатъчно е да се паникьоса и да блокира, и ефекта е същия.Издъних се на Тюринг теста
Коментар
-
Мойто виждане е следното.Преди да стане случката имам над10 часа каране учене и практикуване с него.От 1ви клас съм на скутер после стигнах и до сериозни мотори и през цялото това време съм имал не едно падане но никога счупване.Но когато това се случи надали ще се кача да карам пак с него някога.По добре е за децата да хванат и да тренират нещо от колкото да се погубват толкова малки,с тея глупости.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнениеА решението на проблема е елементарно. Освен всичко изброено по-горе:
- МАЛКИТЕ - ВИНАГИ С ПРИДРУЖИТЕЛ
- АТВ-ТАТА ИМ - ВИНАГИ С ДИСТАНЦИОННО ГАСЕНЕ.
За два дена ефекта беше поразителен, защото децата винаги имат нужда от пример и обяснения !
Присъствието на придружител е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, а карането по улиците си е направо престъпление
В тази възраст е важно да се възпита отборния дух, отговорноста, тактиката и техника на управление
Дано повечето големи клубове последват нашия примерПоследно редактирано от ТОДОР ХРИСТОВ; 26-03-09, 15:27.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнениеКолега, радвам се че си се оправил, но не казвай "въпреки защитите". При 80км/ч падане нараняванията които си получил са минимални. БЛАГОДАРЕНИЕ на защитите според мен.
А решението на проблема е елементарно. Освен всичко изброено по-горе:
1- МАЛКИТЕ - ВИНАГИ С ПРИДРУЖИТЕЛ
2- АТВ-ТАТА ИМ - ВИНАГИ С ДИСТАНЦИОННО ГАСЕНЕ.
Всеки алармаджия ще ти го направи за нищо пари. Държиш бутона на врата, ако караш с различни атв-та, или на кормилото, ако имаш само едно. Тръгне ли да се дъни малкия - гасиш и наказваш.
Имай предвид че това е необходимо не само за да не се издъни. Достатъчно е да се паникьоса и да блокира, и ефекта е същия.
по т.1- Не само МАЛКИТЕ, а е много рисковано някой да кара сам, независимо на 2 или 4 колела.
по т. 2 И на нас някой трябва да ни гаси понякога ентусиазма, че припалваме и се дъним здраво.
П.П. Извинете за добавката на цифрите 1 и 2 в цитата.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Фигурното пързаляне трябва да започне да се практикува на 2-3 годишна възраст, за да се постигне нужното ниво на равновесие и координация.
Колкото по късно започваш един спорт, толкова повече трябва да компенсираш с талант.
Коментар
-
Ще си позволя да дам коментар като състезател и баща на 5 годишен син които кара от 1 година ATV.
Първо заглавието на темата е недупостимо, но го приемам заради афектираноста на dididi.
Второ, практическата част (карането) трябва да започне след като сте сигурни че детето Ви слуша когато му кажете нещо.
Трето, преди всичко намирате някои които поне има малко практика за да обясни най-важните стъпки.
И след всичко това излизате да карате заедно, без газ по асфалта.
Трябва да допълня че често се случва да се избира по малкото зло от голямото. Защо не сте го оставили да кара докато не спре или поне не направихте предпазливо предупреждение при условие че детето вече е тръгнало?
Колко от тези неща Вие направихте?
Желая Ви бързо възтановяване, и Ви пожелавам отново на ATV в гората. Това е по малкото зло от голямото и трябва да се поучим от подобни случай, надявам се да е за последно.Последно редактирано от Goblin; 26-03-09, 22:04.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ТОДОР ХРИСТОВ Преглед на мнениеТочно заради тези инциденти и нарастващия интерес към АТВ машините ние решихме да основем школа за обучение на деца
За два дена ефекта беше поразителен, защото децата винаги имат нужда от пример и обяснения !
Присъствието на придружител е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, а карането по улиците си е направо престъпление
В тази възраст е важно да се възпита отборния дух, отговорноста, тактиката и техника на управление
Дано повечето големи клубове последват нашия пример
Точно на тази възраст вече се занимавах сериозно с лека атлетика и до казармата все бях в някой отбор. Ако не беше спортната дисциплина.... сега щях да седя на пейка в морската... без пукната пара и да пафкам някъв треволяк.Suzuki SJ 410 Samurai, 0888 199 658 - МСС - Варна и близката околия.
http://www.cardomain.com/ride/2562837
Коментар
-
Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнениеЗа вниманието сте 100% права, но грешки понякога фатални за съжаление винаги стават.
А кои са специалистите?
Къде провеждат изпити?
От каква определена възраст нагоре и до каква максимална възраст?
Възраста според закона е 17 години. Пълна простотия. Това ще рече, че вски 17 "дивак" може да кара регистрирано атв независимо от кубатурата, а не може да кара малка градска кола, която е с минимална кубатура и мощност. Законите ни в това отношение са толкова неадекватни, че да те е яд като ги четеш. За милиционерите по пътищата пък да не говорим....Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект
Коментар
-
Поредното оплакване с половинчато цитиране на закона...
Регистрираните атв-та са по закон ограничени на 14 ли, 17 ли конски сили беше. Категорията май беше L4 или L7, не си спомням точно, но всеки вносител на атв-та ще ти я каже.
Такова атв става за каране от всеки.
Това че има регистрирани атв-та които са без ограничител на мощността (да речем всяко не-китайско регистрирано атв) е друг въпрос. Тяхното каране по пътищата е незаконно, независимо дали от 17 годишен или 77 годишен.Издъних се на Тюринг теста
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар