Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лепене на метал към пластмаса. С какво?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Лепене на метал към пластмаса. С какво?

Проблема е тривиален. Разкостих пластмасите на новопридобитото ми Terrano 2, и се оказа че от 4 основни захвата на голямата пластмаса на таблото, 3 са или счупени, или пукнати.

Ще трябва да ги възстановявам, и засега идеята е да направя ламаринени "подложки", които да легнат на местата на захватите, и да се залепят за пластмасата. Ама ще ги стъкмя така, че да легнат на голяма площ, така че проблема да не се повтори.

Въпроса е с какво да ги залепя. Първото, дето ми идва на акъпа е неутрален силикон. Обаче нещо ме гложди че не е най-правилното.

Трябва да е нещо пластично, понеже ако например ги залепя с епоксидна смола, лятото и зимата, от различното топлинно разширение на пластмасата, ще се отлепят доста бързо.

Та, дайте идея за нещо:
    - да държи добре метал (стомана, или неръждавейка) към пластмаса
    - да е пластично, тоест да издържа на леки деформации, или по народному "гумено".
    - по възможност да е двукомпонентно - с втвърдител/полимеризатор/ускорител, или нещо от сорта. Не ми харесва идеята да хвърлям боб кога и дали е изсъхнало навсякъде. Обичам двукомпонентните химиии, но до момента не знам за пластично такова, но и далеч не съм специалист.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Лепене на метал към пластмаса. С какво?

Според мен, двукомпонентния течн метал ще ти свърши работа. Ползвал съм такъв на Бизон и съм доволен.
    О899 2б2 1З2

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
      Според мен, двукомпонентния течн метал ще ти свърши работа. Ползвал съм такъв на Бизон и съм доволен.
      Твърд е. Ще се отлепи лятото от жегите. А съм принуден да лепя голяма площ (поне по 20-ина квадратни сантиметра около всеки захват), за да стане здраво, понеже самата пластмаса е сравнително тънка. Като го напече жегата, метала ще се разшири различно от пластмасата, и най-често се отлепя от пластмасата. Брал съм такива ядове. А и там си има леки деформации по време на движение. То и затова се е напукало/счупило.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ще мислиш,ще мислиш и пак да силикона ще стигнеш.Ще видиш!!!

Коментар

Ако не става с нитове виж все пак "бизон"-ските лепила, както и тези на "хенкел" и на "вюрт" в бизнеспарка им е магазина. Не всички производители подържат цялата гама във всички магазини, а и лепи девойчици продавачици не винаги знаят точно какво за това звъниш/ходиш горе във "вюрт" или в представителствата на хенкел и бизоните (на всяка тубичка с лепило има адреса на вноситела по закон!)
          0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Поксипол. С него лепих ограничителните тампони в пружините на Патрола гума за метал и стана перфектно.

Коментар

Преди да почнеш да лепиш с каквото и да е, виж на таблото отзад трябва да има маркировка от какъв материял е. Някои полимерни материали са доста "упорити" в нежеланието си да се залепят. Ако пише РР или PE, PEHD, PELD, просто всеки опит да залепиш нещо макар и първоначално да хване, съвсем скоро ще се отлепи без значение какво ще ползваш като лепило.
              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

PE не е. Това със сигурност. PE то и със завързани очи го разпознавам. Демек не е и PEHD/PELD. Виж полипропилен не знам дали не е. Трябваше да му мацна едно фитилче силикон някъде, та да се разбере, ама с мойто вечно бързане.....

В смисъл, трвърда и "не-мазна" пластмаса е. Предполагам разбираш какво имам в предвид. A PE-то си е мазно на пипане. Във всичките му варианти.

Върху тая пластмаса е лепено полугумено покритие, като между двете е нещо като полиуретанова пяна. Демек с нещо се лепи.

А с нитове не става, за съжаление. Ще е уникално грозно, най-малкото.
                Последно редактирано от sparkybg; 27-10-08, 11:06.

Коментар

Иначе, обичам да работя и с "Течен каучук" на бизон. Ама си е еднокомпонентен. Иначе става нещо между силикон и пластмаса. Прозрачно, безцветно, гумено, но по-твърдо от силикон.

Обаче, както казах, трябва да хвърлям боб кога е изсъхнало. А няма как да направя ламарината да ляга съвсем догре навсякъде, та да е една десета слой лепило. На места ще си иска пълнене може би до около милиметър-два.

Коментар

Силиконът не е лепило.
                    При всички случаи трябва първо да опиташ. После да го надереш с най-едрата шкурка. После да го лепиш с нещо от типа на течните метали, според търговското им име. Работата е, че те са епоксидни компаунди, никое чисто лепило не може каквото компаунда в твоя случай. Ти не трябва да лепиш, ти трябва да доизградиш детайла.
                    Ако ще му закрепваш обратно счупените детайли, трябва не да ги залепваш, а да ги заваряваш. На повечето места само ги запояват с топлите пистолети, не е същото. Трябва да търсиш място с високочестотна заварка.

Коментар

Откачени детайли няма. А и няма смисъл да лепя отчупените парченца. Искам просто да подсиля/заместя захватите така, че да са захванати с по-голяма част от пластмасата. Оригинално са тънки, и явно - пупливи. В едно от отчупените парченца ясно си личат шуплите вътре - точно по средата на слоя пластмаса. Малки мехурчета. Явно недогледан технологичен процес, с пестене на време, или недоправена шприц - форма/капъп. Не случайно на по-новите коли ги правят по съвсем друга технология.

Иначе, счупено/спукано е общо взето само около болтовете. Другото си е на място. А усилията ще са надлъжни, спрямо слоя лепило - на приплъзване, а не на отлепване.

Ще си взема най-накрая един GSM с фотоапарат, че все инцидентни неща напоследък ми се налага да снимам. А една снимка понякога струва повече от 20 страници обяснения.

Ще пробвам и течния метал. Ама, много ме съмнява някак си.

Няма ли нещо гумено, двукомпонентно? На Симеон мернах магазинче на NOVOL. Да си правя ли труда да скокна до там?

Коментар

А защо не пробваш с температура? Ако нагрееш метала, може лесно да го забиеш в пластмасата. Освен това може да опиташ да го "зашиеш" с тел, напр.
                        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Не става. Пластмасата е дебела 2 милиметра. Толкоз. А каквото и да забия в нея, ще излезе от другата страна. Болтове, поп-нитове и тем-подобни не стават поради същата причина. Това е таблото на "семейната" джипка, а не на хулиганската. Ще ми вади очите по цял ден. Кажи-речи всичко, виждащо се отгоре ще е все едно мангал си е кърпил жигулата с поп нитове и поцинкована ламарина.

За това казах че една снимка е по-ценна от всичките ми обяснения, ама все чакам малкия на ми строщи телефона, а той пък не ще да се строши. Вчера го метна от 2 метра по гаредроба, ама нъц. Работи си. Дори и не изключи.

Коментар

Само не използвай неръждавейка всичко се отлепя от нея след време .
                            0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Една идея - пробий дупки в планките и използвай гъсто лепило , което да разтверя пластмасата на таблото мажеш дебел слой и натискаш плянката, така че да мине лепилото през дупките .
                              0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X