Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

  Следващата рецепта е само за хора, които обичат да експериментират.

  Преобразователи за ръжда, телени четки, шкурка и какво ли не съм опитвал, но процеса си остава много трудоемък... Ето какво измислих последните дни и резултата се оказа впечатляващ! Идеята е да се използва солна киселина, която разяжда ръждата и я превръща в разтворим железен трихлорид, който просто се измива. Лошото е, че освен жележните окиси и хидроокиси, солната киселина разяжда и желязото, което е съвсем нежелателно.
  Решението открих в един стар учебник по химична технология - трябва да се използва т.н. "инхибитор на киселинната корозия". Това са вещества, които пречат на киселината да реагира с метала, но не влияят на разтварянето на окисите. Такова вещество е например уротропина. Купува се в аптеките или в магазини за реактиви. Не е отровно - използва се за лекарство, както и за консервант в колбасите. Гори обаче не по-лошо от спирт, така че го дръжте далеч от огън...

  Малко се отдалечих от темата...

  Вълшебната смес се прави от солна киселина, вода и уротропин. Количеството на уротропина не е критично - примерно 10..20 грама на литър разтвор е добре. Количеството на водата зависи от това колко бързо искаме да действа разтвора. Колкото повече вода, толкова по-бавно дайства.

  Как се прилага разтвора:

  Метод1: Просто потапяме ръждивото желязо в разтвора и чакаме. Ръждата пада и се разтваря, а разтвора става жълто-кафяв. В този случай може да се работи с по-разредени разтвори, защото можем да почакаме: примерно 2 части вода на 1 част киселина.

  Метод2: Ако желязото е голямо, а ръждата не много дебела - хващаме четка и намазваме повърхността с разтвора - тънките слоеве ръжда просто се измива под четката, за останалото ще трябва да почакаме 20..30 минути. В този случай е добре да се работи с по-концентриран разтвор.

  Метод3: Ако предмета е голям, а ръждата дебела, тънкият слой разтвор не може да разтвори цялото количество ръжда. В такива случаи аз правя следното - намазвам предмета с четка и след това, върху мократа повържност нареждам слой от 2..3 салфетки или тоалетна хартия. След това обилно намокрям салфетките с разтвор и оставям да действа до разтваряне на ръждата. Ако е концентриран разтвора, 20..30 минути са достатъчни.

  Последваща обработка: След почистването на ръждата, измивам предмета обилно със студена вода и след това го напръсквам със концентриран разтвор на сода бикарбонат. Содата неутрализира киселината попаднала в разни процепи и пори по предмета и забавя ново ръждясване. Ако предмета не може да се измие обилно (примерно заради габаритите), тогава направо може да се намаже/напръска с разтвор на сода, докато спре да се пени и след това леко да се изплакне със студена вода и да се подсуши.

  След тази обработка, предмета трябва да се предпази от корозия възможно по-бързо. Примерно да се грундира (и боядиса), или да се намаже с машинно масло, грес или др.под.

  Техника на безопасност:

  1. Винаги сипвайте КИСЕЛИНАТА ВЪВ ВОДА, а не вода в киселината.

  2. Работете с ръкавици, предпазни очила и стари дрехи! Солната киселина не е отровна, но когато е концентрирана е разяждаща.

  3. Както казах, солната киселина не е отровна и затова може да се изхвърля в канала, добре разредена с вода. А ако я неутрализирате със сода бикарбонат - продуктите са готварска сол и вода.

  3. Работете на проветриво място или най-добре на открито - от солната киселина се отделя хлороводород, който дразни дихателните пътища.

  4. При попадане на киселина на кожата ви - промийте мястото с много вода, разтвор на сода бикарбонат и накрая със сапун. При попадане в очите - продължително промиване с вода на чешмата и веднага на лекар за преглед.
  Последно редактирано от Ясен; 06-08-08, 10:37.
  sigpic

 • #2
  До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

  Много интересна рецепта, остава и да действа по колата имам тук таме ръжда и немременно ще пробвам да видя какво ще се получи
  Поздрави
  [URL="http://forum.offroad-bulgaria.com/album.php?albumid=433"]Денем почивай, за да може нощем да се наспиш.[SIGPIC][/SIGPIC][/URL]

  Коментар


  • #3
   До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

   Да, да. И аз ще пробвам. Първо на някои стари железа, а после евентуално върху петната по шасито. Ръждата е тънка, и сигурно ще се справи добре.

   А железния трихлорид пък може да се ползва за ецване на мед. Примерно на платки. Не знам само как ще му подейства уротропина.

   Жълтокафявия разтвор цапа много лошо, особено ако е ползван за повече ръждица. Също се отразява зле на разните там сифони и прочие, от мед, месинг и още някакви цветни метали. Желателно е след източването му в канала обилно да се промие с вода, за да не се задържа по сифоните.
   Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

   Коментар


   • #4
    До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

    Да допълня че става и за разграждане на котлен камък.

    Коментар


    • #5
     До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

     Остава някой да каже, откъде се намира HCL - особено, в такива количества.
     Lancia Delta HF Integrale Evolucione

     Коментар


     • #6
      До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

      Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
      Остава някой да каже, откъде се намира HCL - особено, в такива количества.
      Преди година купих един литър HCL от най-обикновена железария, в която продават и битова химия.
      Nissan Terrano 2,7 TDI

      Коментар


      • #7
       До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

       за всякакви химикали :
       химснаб ,след илиянци .минавате покрай нтт,не свивате към петролната база , последното е химснаб.
       на бистришко шосе има голям склад за химическо оборудване и реактиви .като се изкачвате ,вдясно.
       на гърба на пазара борово ,на братя бъкстон и лодога точно на ъгъла в блока ,има много добре снабедено малко магазинче за химикали и стъклария.
       на ул академик георги бончев близо до цариградско ,жълтият магазин.

       Коментар


       • #8
        До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

        Зная че темата е старичка ,но да я поосвежа.
        Купих си всички химикали и ето информация за колегите за цени и т.н.

        Всички необходими химикали за този препарат ги има в представителството на "Химтекс ООД-Димитровград".Започвам с киселината : тя е много евтина - тубичка 5 литра струва около 6 лева.Нещата рязко се променят ако си я купувате на литър /в стъклена бутилка,като от белината едно време/.Както ми обясни девойчето в представителството,бутилката струва повече от съдържанието,затова на литър е доста по-скъпа.Но пък тази в литровата бутилка била нещо по-квалитетна -така и не разбрах защо.
        Следва много важната съставка - уротропинът.Тук един колега спомена,че го продавали по аптеките.Аз питах на 4 места и ме гледаха умно.Затова прибягнах до услугите на горепосочената фирма.Оказа са,че уротропинът е скъпо удоволствие - 100 гр са около 12 лв,но половин килограм има отстъпка - струва 48 лв.Килограм - още повече.За щастие фирмата продава малка разфасовка от 100 гр,която за нашите цели е идеална - могат да се направят окло 6 л разтвор.
        И последната важна съставка - неутрализаторът.Соди всякакви,включително и опасния каустик /той е най-подходящ,между другото,защото в реакция със солна киселина дава отпадък натриев хлорид - т.е. обикновена готварска сол и вода/.Аз обаче реших да следвам съветите на колегата и да взема безопасна сода - натриев бикарбонат за хранителни цели /това е содата за "хляб",тази която охотно пиете,когато имате стомашни киселини/.Причината основно е в това,че ще я сипя в бутилка тип спрей,за да мога да пръскам и едва ли ще мога да си опазя очите от нея на 100%.Тя също е много евтина - най-малката разфасовка е килограм и струва към 4 лева.Значи ще остане и за месене и за болки в корема.
        Така и така бях там,та си купих и литър ортофосфорна киселина - по-скъпа от солната естествено,но е поносимо - май беше около 10 лв.А тя е основата на най-добрите ръждопреобразуватели.И изобщо ако искате истински ръждопреобразувател /бахти тъпата дума,не мога да я напиша,но мисля,че така се пише/ - никакви магазини !Правите си го сами с необходимата ви концентрация - има рецепта за смес от солна,ортофосфорна киселина и уротропин в една тема на колегата CHIMIK.
        Сега конкретно :
        За софиянци : в двора до "Улмер" в бившето ОМЗ - кв.Захарна фабрика.Тел. 02/9250569
        Плевенчани : Тел.064/851482
        Русенци : Тел.082/844748
        Димитровград и около него : Тел.039/60358 или 64515.В самия град - ул. "Бузлуджа" № 33.
        Телефоните ги давам не случайно.Може да нямат или съответния химикал,или нужната ви разфасовка на склад.Тогава го заявявате и след 1 седмица го имат.

        Искам да сме наясно с модераторите : не се опитвам да правя реклама.Просто ползвах услуга и останах много доволен.Надявам се,че не съм нарушил нещо.
        Поздрави.
        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
        имат право да гласуват на избори.

        Коментар


        • #9
         До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

         Благодарности за информацията... А има ли отзиви от коктейлчето или тепърва ще има?
         Последно редактирано от сто; 08-04-09, 20:52. Причина: грешка

         Коментар


         • #10
          До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

          Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
          Благодарности за информацията... А има ли отзиви от коктейлчето или тепърва ще има?
          Не съм го смесил още.В края на седмицата ще пробвам.Мисля да направя две смеси : 50 : 50 и 70 : 30 /в полза на HCL/. И в двете ще прибавя по 15 гр уротропин и така..
          По-трудно ми е с неутрализатора - нямам идея колко сода да сложа на 1 л вода,за да съм сигурен че киселината е спряла напълно да работи.
          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

          Коментар


          • #11
           До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

           Аз съм купувал от тях обаждате се в Димитровград и ако купите по големи разфасовки ви правят отстъпка преди 1-2години взимах няколко кг. амониев нитрат и толуол и ми правиха около 3-4%отстъпка иначе е разправия да поръчвате до вашия магазин/в града/ защото те слагат надценка и не ви правят отстъпка.

           Коментар


           • #12
            До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

            Колеги,ето отзивите от пробата с коктейла за премахване на ръжда.
            Направих само една смес - 1/2 л дестилирана вода,1/2 солна киселина и 15 гр. уротропин.Това е бирено шише вода,същото киселина и чаена лъжичка с връх от уротропин.За неутрализатор използвах оная шашма за миене на много замърсени мазни работи - "Meglio" /дали така се пишеше/.Продава се навсякъде и е прозрачножълто на цвят.Разрежда се с вода 1 : 1,защото иначе тече трудно като Верото и не може да се пръска добре на спрей.Имах приготвена и бутилка от 1 1/2 л с вода и пробито капаче. И така :
            Препаратът работи добре в тази пропорция,но се чака доста.Колегата в началото го е споменал,борбата с ръждата не става бързо и иска много търпение.Установих обаче,че ако след като се намаже болното място,по него се търка активно с четката / от време на време топим четката в разтвора / , процесът се ускорява доста.Местата,където ръждата е плитка / по-млада / направо светват.Където има язви е по-сложно.Там се прави това със салфетките / в моя клучай конци / и иска по - яко търкане с четката.След всеки цикъл следва пръскане с неутрализатор,обилно измиване с вода,подсушаване и пак всичко отначало.
            Аз почиствах "Нива" на мястото,където в една вдлъбнатина минават маркучите за спирачната и амбриажната помпа.От разливане / и неизмиване / на спирачна течност,това "улейче" беше ръждясало до дълбоки язви.Съжалявам,че го нямам снимано - за около 2 часа ръждата почти излезе - остана най-дълбокото.Изтърках го с шкурка и ще го пробвам с преобразувател по форумната рецепта / него още не съм го забъркал,така че отзивите по-нататък /.
            И ще си позволя да повторя за мерките за безопасност,споменати от колегата.Спазвайте ги,особено тези за защита на очите.Това е киселина все пак,така че да имате до себе си шише с разтвор от сода бикарбонат /поне литър/.Непременно предпазни очила !!!
            Поздрави : Hala.
            П.С. Аз все пак ще направя един опит по-натам с разтвор 70:30.Ще се обадя за резултата.
            Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
            имат право да гласуват на избори.

            Коментар


            • #13
             До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

             Благодаря за споделеното.

             ...ако все пак някой повтаря опита, няма да е никак лошо да направи и снимки. Понякога една снимка казва повече от 10 страници с обяснения.
             Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

             Коментар


             • #14
              До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

              Намерих 2 рецепти за преобразувател на ръжда :

              1,5 : 1 солна и ортофосфорна киселина + уротропин 0,5 - 1 г/л.

              3 : 4 : 3 ортофосфорна киселина,спирт/ или ацетон /,дест.вода.

              Спиртът го дава Химика да е бутилов,но и с обикновен ставало.

              И нещо важно : подозирам,че колегата Loid е пропуснал една десетична запетая.Става въпрос за количеството на инхибитора / уротропина /.Във всички рецепти с неорганични киселини,където се ползва този инхибитор,количеството му е 0,5 до макс. 1 г/л, т.е. 15 пъти по-малко.Да каже някой,който разбира от химия това предозиране отразява ли се на качеството на разтвора и най-вече на бързодействието му.
              Един въпрос :
              " Ввиду того что в рецептах для травле¬ния применяют неорганические кислоты, необходимо знать их исходную плотность (г/см): азотная кислота — 1,4, серная кислота — 1,84; соляная кислота — 1,19; ортофосфорная кислота — 1,7; уксусная кислота — 1,05."
              / цитат от рецептите на CHIMIK /.
              Тогава при съотношение 150 : 100 на солна и ортофосфорна киселина,това как ще е като тегловни части ?/или в литри,което е по-лесно за мерене вкъщи/
              Последно редактирано от Hala; 18-04-09, 18:48.
              Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
              имат право да гласуват на избори.

              Коментар


              • #15
               До: Премахване на ръжда със солна киселина и уротропин

               еще тут есть рецепты
               http://chimik4x4.blogspot.com/2009/0...post_8810.html
               ... и это пройдет.....
               Chevrolet Express G1500 2000 г. Ford Explorer 1994 г. Opel Kadett 1979 г. Voschod-2 1971 г. UNIMOG 1963 г.

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,747 в 10:48 на 20-03-21.

               Зареждам...
               X