Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Курсове за ВИГ, МИГ-МАГ и co2

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Курсове за ВИГ, МИГ-МАГ и co2

Вместо да си даваш парите за курсове и да си губиш времето си купи с тези пари един читав апарат,ако не можеш да си позволиш инверторен вземи си с траф но да е с добри параметри(мин.180 W),такива са около 1600-2000 лв.според мощноста.Прочети малко теория,има учебници или от нета-останалото е практика,колкото повече,толкова по добре.Изгори 10-15 ролки от 15 кг. и ще се разбере дали ще стане заварчик от теб или неИначе ако имаш някои познат които е работил тръбни заварки(по газопроводи,нефтопроводи и др. такива)искай съвети от него,ще ти е по полезен от всичките инструктори инженери взети заедно.

Коментар

Аз също не се опитвам да търся виновни .
      Просто ми е крайно неприятно,като гледам колко неуредици има около нас.Такова безхаберие цари,че не знам дали ще се оправим някога.
      Със сигурност в представите на хората,определящи тези неща, заварчикът е един дядо,който трябва да "прикапе" две парчета желязо.
      Каква ти теория,какво обучение?Дай му "кракрата",купи от най-евтините електроди и той ще се оправи.

Коментар

Да предложа и аз тогава два центъра,естествено от Стара Загора.
        Както вече се споменаха Монтажи ЕАД-ЦКЛ ,но филиала в Ст.Загора и БГОЦ пак там.(немския център).
        И на двете места ще получиш добри знания. Лошото в немския център е че имат насрочени дати за курсове и не може да се започне обучение когато желае човек. Иначе базата им е страхотна.
        Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          ... за нас остава строителството на тоалетните и столовите.
          И те не са сигурни .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Благодаря на всички за отговорите, темата за сега се развива добре.
            Ами да, мисля да си изкарвам хляба с този занаят, и искам някой да положи добри основи за развитие в мен, взел съм литература, и когато имам свободно време чета за металите и общо за заваряването, както и гледам различни видео клипове по техники и упражнения с апарата. Още от малък докато гледах дядо ми как заварява ми е мечта да изкарам курса, на 22 години съм, но просто до момента не съм имал възможност да отделя за курс, или иначе казано, живея сам, без помощ от някой друг. За момента мога да отделя около 500-600 лева за курс, който да ми даде "тласък" и евентуално правоспособност. Наистина съм се нахъсал да изкарам въпросния курс, и да видя дали ще стане нещичко от мен, или ще си остана само с компютъро-знанието..
            Стига толкова от мен за сега. Аз открих 2 центъра в Пазарджик, където правят подобни курсове, но не зная на какво ниво са. Единия ми се струва прекалено евтин - 250лв за ъглово заваряване като курса е с продължение 1 месец, другия е 400 лева пак за 1-ва степен, но е само 2 седмици.

Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от bat_nas Преглед на мнение
              вземи си с траф но да е с добри параметри(мин.180 W),.
              Какъв е тоя параметър 180W ! Тонколони ли го караш да си купува ?
              Вместо да си даваш парите за курсове и да си губиш времето си купи с тези пари един читав апарат,ако не можеш да си позволиш инверторен вземи си с траф но да е с добри параметри(мин.180 W),такива са около 1600-2000 лв.според мощноста.Прочети малко теория,има учебници или от нета-останалото е практика,колкото повече,толкова по добре.Изгори 10-15 ролки от 15 кг. и ще се разбере дали ще стане заварчик от теб или не.

А подобни мисли и съвети си ги запази за теб !Явно и за теб ходенето на училище е било губене на време!
              Последно редактирано от welderargon; 20-11-12, 23:14.
              https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
              https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Вместо да си даваш парите за курсове и да си губиш времето си купи с тези пари един читав апарат,ако не можеш да си позволиш инверторен вземи си с траф но да е с добри параметри(мин.180 W),такива са около 1600-2000 лв.според мощноста.Прочети малко теория,има учебници или от нета-останалото е практика,колкото повече,толкова по добре.Изгори 10-15 ролки от 15 кг. и ще се разбере дали ще стане заварчик от теб или неИначе ако имаш някои познат които е работил тръбни заварки(по газопроводи,нефтопроводи и др. такива)искай съвети от него,ще ти е по полезен от всичките инструктори инженери взети заедно.
                Първо , добре дошъл във Форума !
                Един съвет от мен : ако мислиш да оставаш тук , първо следи за какво става въпрос в съответната тема и после пиши по същество .

Колегата иска съвет за курс по ТИГ - заваряване , ти го пращаш в МИГ-МАГ ( иначе не виждам защо са му 10-15 ролки с тел ) . Освен това , не ми е ясно какъв съвет ще му даде заварчикът , който е работил "тръбни заварки" ( егати термина !) за МИГ-МАГ ?!

Като "инженер - инструктор" ( колкото и да е чудно) съм работил и на газопровод , та съм вътре в нещата . На такъв обект не може и да си помислиш да заваряваш напорни тръбопроводи по друг метод освен ММА с базични и респ. целулозни електроди . Ако имаш някой познат , който е работил по газопроводи и нефтопроводи , питай го и после сподели . Може пък аз да съм изостанал , ще ми е люботно и най - вече полезно .
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Има MIG/MAG по газопроводите, ама е автомат - кабинка, "нахлузват" машината върху тръбата, и тя си обикаля. Може и клипче да кача ако решите, ама няма връзка с темата.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Колега Vlado_Ts не е нужно да нападаш всеки който не мисли като тебкакто виждам вав форума сме от горе долу едно и също време,това че не пиша е може би точно защото не ми се влиза в безмислени спорове с професори по всичко.А и това което ми е интересно тук и заради което чета форума е техническата част.Моите уважения за 3000+ мнения които си дал тук,надявам се че са по различни и стоиностни от това което се отнася до моя пост,а дали мисля да оставам или не едва ли е твоя работа.Сега по темата:взех отношение защото преди няколко години бях изправен пред същата дилема и избрах това което иска и колегата-записах се на курс.Резултата беше че олекнах с немалка сума и загубих доста време за едни минимални знания които могат да се получат и без курсове стига човек да е наистина решен че иска да постигне нещо в тази насока.Има много литература и много инфо в интернет,а практиката...тя затова е практика,идва с времето.Това е,реших че може да е от полза на колегата и затова просто изказах мнението си без да ангажирам никой.В крайна сметка всеки сам си отсява информацията,всеизвесно е че по форумите има и много подвеждаща такава.Без лоши чуства и бъдете по въздържани,все пак различни хора -различни мнения,а някаде между тези мнения се крие истината.Лек ден

Коментар

Има газопроводи и МАГ с тръбна самозащитна тел (метод 114) ,но засега знам само малки диаметри.(визирам около 300мм)
                      Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Газопроводи ,нефтопроводи и др.тръбопроводи могат да бъдат широко понятие , и могат до бъдат изпълнени и по трите метода ,могат да бъдат изпълнени и смесено по два метода ,варианти много…. но това си е вече висш пилотаж …и докато се стигне до него ,не само курсове ,ами и доста опит си трябва !
                        https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                        https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
                          Има газопроводи и МАГ с тръбна самозащитна тел (метод 114) ,но засега знам само малки диаметри.(визирам около 300мм)
                          Така е . И при него ударната жилавост на шева се постига чрез флюса - подобно на обмазката на базичните електроди . Практически това си е металургия на ръчно електродъгово заваряване , с повишена производителност Но 114 е твърде различен като металургичен процес от МИГ-МАГ. Пък и го постнах по друг повод . Може би колегата дето се засяга е чел повече в нета по тези проблеми .

Между другото на един магистрален тръбопровод , макар и с доста по-ниско работно налягане от газопровода ( 8-10 бара) и респ. по-ниски изисквания по контрола , така и не можах да наложа технология с МИГ , при все че смених 3-4 марки тел . Епруветките при огъване се късаха още на 100 - 110 градуса. Е какво остава ако тръбата работи на 5 пъти по-високо налягане и при динамично натоварване ?!
                          Последно редактирано от Vlado_Ts; 22-11-12, 17:32.
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Здравейте отново!

Бих искал да попитам софианци, имат ли впечатление от центъра по заваряване "Струга" и "Институт по металознание" (шипченски проход)
                            и ако да кое бихте ми препоръчали от въпросните 2?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X