Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Водна помпа от пералня

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Водна помпа от пералня

Здравейте Интересува ме принципа на действие на водната помпа от пералня. Намерих една стара в нас и искам да я приспособя към един компресор за водно охлаждане. Поне до колкото разбрах аз като я разгледах има съединен на късо ротор, магнитопровод и бобина. Ето снимка Натиснете снимката за да я уголемите

Име:B18.0801.jpg
Прегледи:1
Размер:28.0 КБ
ID:5972359 Проблема ми е, че като свържа изводите на бобината към захранването в мрежата(220v) се чува само едно бучене, ротора се завърта на няколко градуса и спира. Защо става така? Как да подкарам помпата?
    ЗА ДА МОЖЕШ, ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ!!!

От: Водна помпа от пералня

Без кондензатор няма да тръгне , ако е възможно вземи същия какъвто е на пералнята .
    VEREYA MOTORSPORT TEAM

Коментар

Какъв кондензатор, бре?! Тя си е директно на 220. Ако не е механична повреда, (блокирала) явно е изгоряла.
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Не ми е ясно точно за какво искаш да я ползваш обаче имай предвид че принципа на тези помпи е такъв. Водата "пада" отгоре от барабана и помпата чрез въртене на лопатките я избутва във мръсния канал. Помпата нито смуче нито "духа"

Успех , ако има нещо по конкретно питай.
        088455338две
        "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
        Джамбазов 2010г..

Коментар

Едно време се правеха с такива помпи и водни охлаждания. Става за направи си сам. НО не е сериозно и много зависи от проходимостта на тръбичките.
          Задължително резервоара трябва да е над помпата. Мисля си, че и кондензатор ти е нужен. Иди в магазин за резервни части за домакинска техника и виж там какви и къде точно се слагат на подобни помпи.
          АИГ-Заваряване ООД
          Производител на заваръчни апарати "DEL"
          http://www.aigwelding.com
          0889 522 036

Коментар

Не ти трябва кондензатор, трябва ти манивела

Сериозно, ако помпичката е като тази от картинката, няма кондензатор. Малко теория - това е монофазен асинхронен двигател с пускова намотка на късо. АКО пусковата намотка не беше на късо - трябва и кондензатор. Твоята обаче е - вижда се на снимката горе на магнитопровода и представлява един или два дебели проводника минаващи през магнитопровода. Тя няма свое собствено захранване, а получава енергия от полето на основната, създавайки свое собствено дефазирано поле.

Опитай да завъртиш охлаждащата перка рязко при включен мотор и виж дали ще тръгне и бръмченето ще спре /тва е манивелата/. Естествено, пази епидермиса си, да не те забърше перката като /ако/ тръгне. Ако тръгне, начи всичко е наред, само дето пусковата намотка нещо се е прецакала. Чудя се, какво би и се прецакало, както казах това е просто един дебел проводник на късо. Единственото което ми идва наум е да се смени поляритета - в случай че пусковата е само една - тогава има значение как е включена и посоката на въртене е една. При мен - имам една такава помпа на нощното шкафче, пусковите са две и тръгва безотказно - проверих току що.
            Харесвам хората с претенции. В повечето случаи са ужасно забавни.

www.facebook.com/BgOffroadPhotographer

Коментар

Кондензатор не трябва,поне аз на такава помпа не съм виждал.Ако на ръка се върти свободно (без да скъца и задържа често се навиват вкакна и косми на оста между турбината и семеринга),а като я вкючиш блокира проблема и е най вероятно износени плъзгащи лагери,магнитното поле идърпва ротора и той опира в статора и блокира чувасе само бучене.По вторични е пълно с перални съответно и с помпи,дават ги по 5-10 лв нова 30-40лв.За охлаждане на компресор ще стане като се има в предвид,че ги правят и без помпа на термосифонен пинцип , с помпа ще е супер,но както казаха колегите ,помпата в най-ниската част на системата.Успех.
              Трагичното не е смъртта, а животът, който
              хората живеят или не изживяват до смъртта си.
              Чарлз Буковски

Коментар

Благодаря за хубавите отговори Проблема се оказа навито влакно. Като разхлабих леко болчетата на задния лагер, роторчето се върти по-леко(въпреки, че разликата не е голяма) помпата тръгна сама като и подадох ток. След ката я почистих всичко е тип топ.

Първоначално публикуван от stelio Преглед на мнение
                ...... без помпа на термосифонен пинцип ......
                Така го бях направил, но разстоянието между горния и долния маркуч е има няма 10см. По принцип за да започне да циркулира водата ще трябва да има бая разлика в температурата, а с помпа главата на компресора ще си седи с температура не по-голяма от 30 градуса.
                ЗА ДА МОЖЕШ, ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ!!!

Коментар

Имай предвид, че тези помпи не блестят с ресурс. Т.е. в пералнята работи примерно 7 години ама по 20 минути на ден.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Имай предвид, че тези помпи не блестят с ресурс. Т.е. в пералнята работи примерно 7 години ама по 20 минути на ден.
                    Тя и с дебит не блести тая помпа.
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

20-40л в минута. Ще прощаваш, ама тя и автомобилната е от този порядък.

Коментар

20 или 40 щото разликата е тамън два пъти.
                        Като гледам колко време пълни пералнята дома (канди, от тия дето само свирки не правят) не съм обнадежден.
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Тази помпа не пълни, а изпразва. И да, различните перални са различно бързи в изхвърлянето на мръсната вода.

Иначе рядко дуракоустойчив девайс - това гореща вода, студена, мръсна, препарати - и пак изкарва няколко години.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                            20 или 40 щото разликата е тамън два пъти.
                            Като гледам колко време пълни пералнята дома (канди, от тия дето само свирки не правят) не съм обнадежден.
                            Пералната се пълни от водопроводната мрежа и времето е в зависимост от нейното налягане и дебит другия фактор е колко е запушена цедката на входа на клапана . С помпата се източва .
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Тази помпа не пълни, а изпразва. И да, различните перални са различно бързи в изхвърлянето на мръсната вода.

Иначе рядко дуракоустойчив девайс - това гореща вода, студена, мръсна, препарати - и пак изкарва няколко години.
                              Наистина са хипердуракоустойчиви.
                              Когато студентствах, през лятото ни спираха топлата вода в общежитията. С моя съквартирант си бяхме намерили един голям 70-80 литров леген, на който отгоре беше монтирана (с тиксо, тел и канап) такава помпа. Загрявахме водата в легена и после с помпата си я пускахме през душа чрез допълнителен маркуч. Кеф си беше.
                              Интересното беше, когато помпата паднеше в легена, докато работи естествено. По нищо не се разбираше - водата си тече, помпата е под водата и си работи, като е под напрежение естествено.... Голям късмет сме имали, че не сме се изтрепали, тъй като това се случваше често. И до ден днешен помпата работи, и я ползвам за разни простотии ...
                              Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                              LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                              Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X