Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вадене на заклещена помпа в сондаж

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Вадене на заклещена помпа в сондаж

  Здравейте, на баджанака оня ден му дупчиха за вода. 40 метра, като слагали тръбата сондьора каза че е стигнала на 36 метра защото в края се е срутил 4 метра чакъл. До тук добре. Баджо взе помпа, ф110, пвц тръба за вода 1 цол, направих му тока - да спира помпата ако няма дебит.
  Вързал помпата с стоманено въже ф6 с пвц изолация, нахулил и маркуча и я пуснал в дупката. Не мерил точно колко дълбоко но след като опряла в дъното я вдигнал малко нагоре. Пуснал я, фъргала 10-на минути кална вода и спяла да изхфърля. Пробвал да извади помпата от сондажната тръба (май ф180 като я гледам, оранжево пвц) ама не мърда. Сутринта ме извика да я вадим и.... няма вадене. Закачихме стоманеното и въже за една ръчна лебедка, яко китайска ламаринена. Стоманеното въже се разпъва може би полвин метър от опъна и не мърда. За разлика от лебедката. Взеха да и се кривят болтовете.
  Как да процедираме и защо се получи така? Според мен е спуснал помпата под нивото на сондажната тръба и е попаднала в някакъв джоб и като е изсмукала водата се е срутило нещо и е затисната. Хванах сондажната тръба и я вдигнах 5-6 санта, вдига си се без да запира. Първоначално се чу някаква вода да изтече като отлепи тръбата.
  Да търся ли по-корава лебедка? Такава от джип електрическа дали ще стане, има от къде да взема? Има ли шанс изобще? Идеята е че помпата вече е прежалена, и да се скъса въжето важното е да освободим за новата помпа дупката. Тръбата за водата от помпата най ме притеснява, дали като се напъне с лебедката ще се извади от муфата на помпата? И как да я вържа към лебедката тази пласмасова тръба?

 • #2
  Въжето според мен е тънко и ще се скъса, затова помпа е по добре да се върже с капроново дебело въже. Нито се разлага, нито ръждясва, а и няма късане. ПВЦ-то зависи как е хванато за помпата. Пробвайте с гумен румък да направите захват на тръбата и после да дърпате за румъка, гледайте захвата да се самозатяга при дърпането.Успех.

  Коментар


  • #3
   6mm стоманено е въжето, не е тънко според мен. Това с ремъка е идея за захващане на тръбата.

   Коментар


   • #4
    Сега има ли вода в сондажа? Идва ми на ум - да опитате да пуснете вода обратно по тръбата (ако няма възвратен клапан при помпата), може да помогне.

    Коментар


    • #5
     Вода в сондажа има, ама няма как да пуснем вода под налягане в маркуча. А и клапан в помпата ще има със сигурност

     Коментар


     • #6
      Щом помпата е прежалена нанижете на въжето някава тръба с достатъчно утажнение и пробвайте да помръдне надолу. Тръбата естествено да е вързана.
      Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

      Коментар


      • #7
       Да я пуснем по инерция да удари дъното както е нанизана на въжето? Или да е вързана и тежка и с вдигане и пускане да се блъска по дъното на сондажа с тази тръба?
       P.S. Отпада като вариант, по въжето е привързан кабела за помпата с миши опашки.
       Последно редактирано от milenjs; 01-09-20, 21:06.

       Коментар


       • #8
        Не по дъното на сондажа. Нали с това въже е вързана помпата. Вързаната с друго въже тръба да се наниже на въжето с което е вързана помпата. И така по помпата. Та дано помръдне и се освободи. Това ако е заклещена а не затрупана. Може и да е глупаво, ама това ми дойде на акъла.
        Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

        Коментар


        • #9
         Идеята е добра но по стоманеното въже е привързан кабела с тока с миши опашки. Ще убиват скороста донякъде. Пък и малко ме е страх да не заклещим и още едно тяло вътре в сондажа.
         Основното ми питане - лебедка от джип дали ще скъса 6мм стоманено въже - вързваме я за нея и дърпаме. И я камилата я камиларя...

         Коментар


         • #10
          Премерете първо колко е до дъното ,защото според мен може да има някакво пропадане на обсадните тръби ,все пак 40 метра тръба няма и са я вкарвали на парчета .И се консултирайте със сондьора .

          Коментар


          • #11
           5 метрови са тръбите. От 40 метрово стоманено въже горе са 4-5 метра. тръбите са 35 - 36 метра, значи помпата е на дъното. По скоро под него, баджо не е взем под внимание дължината метър и нещо на помпата а и оня от магазина в който я е купил му е казал да я пусне докато опре и да я вдигне малко. Пускахме бурма с въже до дъното. Трудно е да се премери точната дълбочина че с това въже, кабел и тръба се оплита въженцето постоянно.

           Коментар


           • gy6ter
            gy6ter коментира
            Редактиране на коментар
            Ще попитам сондьори с опит за някакви чалъми за вадене ,но аз бих измерил на каква дълбочина е дъното за да имам представа за ситуацията ,в смисъл къде е помпата и дали няма пропадане ,или срутване .Ако е трифазна помпата бих си позволил и да сменя две фази и да се опитам да я развъртя на обратно за кратко .

          • #12
           Следям че и аз имам заклещена помпа в сондажа.

           Коментар


           • #13
            Търся из нета и гледам че такова стоманено въже има якост на скъсване около 2000 кг. Лебедките на жиповете тръгват долу горе от там нагоре. Значи с една която е около 4000 кг. опън може и да стане работата - или помпата вън или да се скъса въжето. Утре ще видим ще яде ли Хасан баница...

            Коментар


            • #14
             Вземи вода от комшията и напълни сондажа
             Или налягането ще я освободи, или водата ще размие пръстта.
             С дърпане късането е 100% сигурно.

             Коментар


             • #15
              Консултирах се със сондьор ,вадили са помпи ,интерисува се от ТТ данни на сондажа и помпата ,цена не каза ,но ако помпата е на дъното икономически най-вероятно е по-изгодно да се загроби и сложи нова помпа ,ако сондажа няма срутвания ,или счупени обсадни тръби .

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

              Зареждам...
              X