Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Симисторен регулатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Симисторен регулатор

Налага ми се да си направя симисторен регулатор за обороти на бормашина /колекторна/.Естествено,нападнах Гугъла,но не намерих това което ми трябва.В смисъл - има,но на мен ми трябва за по-голяма мощност - 800/1000 W.А понеже съм бос в тия неща,не знам кои елементи от схемата трябва да се подменят с по-мощни.
    Може ли някой да даде линк,а още по-добре схема ?
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

До: Симисторен регулатор

Ключове се продават готови за спарки има модели и по 1квт .
    0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Ето:

От тук:
      http://electroschematics.com/444/mot...or-with-triac/

Само че това няма да ти регулира оборотите пряко. При товар ще падат. Подобно ползват по щирпотребските бормашини.

Имаше и разни специализирани чипове, ама съм забравил.

ПП: Може и с микроконтролер да се направи, а ако може да се сложи датчик за оборотите за обратна връзка, тогава ще ги регулира директно, и по-точно. Според мен обаче ненужно усложнение.
      Прикачени файлове
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Точно нещо такова ми трябва - в смисъл - не искам в ниските обороти да пулсира патронникът и най-важното :да не се губи мощност.
        Казвай сега.

Коментар

Ето още:

230V AC motor controller using U208 and TIC 236M, PCB included, pdf file
          Ceiling Fan Speed Control Ceiling Fan Speed Control, Single-Phase Motor Speed Control, pdf file
          CONTROL BY A TRIAC FOR AN INDUCTIVE LOAD pdf file
          Dimmer/Motor Speed ControlDOT MATRIX PRINTER MECHANISM pdf file
          Dual Motor speed control motor speed control, control the speed of an AC motor, pdf file
          Phase Control Using Thyristors, triacs pdf file
          Phase Control Using Thyristors, triacs pdf file
          Speed control of 3-phase induction motorSpeed control of single-phase AC motors pdf file
          Spindle Motor Hard Drive Spindle Motor, 74164, L293D
          Three phase power regulator a three-phase linear power regulator circuit, can control resistive loads or induction motors. Drive outputs are optoisolated and regulation from zero to full load is via a single potentiometer so interfacing to a PC should be easy, assuming all mains isolation is properly implemented, pdf file
          Universal motor control TDA1085C: Universal Motor Speed Controller, TRIAC
          Universal motor control TRIAC
          Universal Motor with Chopper Control pdf file
          Using a light dimmer IC for AC motor speed control LS7231, An electronic speed control for an AC Motor can be designed with a Light Dimmer IC by limiting the minimum firing angle of the triac so that the motor won’t stall, pdf file
          Washing machine motor controller single phase AC motor circuit

ПП: Ще ми се да можех да ти гледам сеира...
          Последно редактирано от sparkybg; 17-02-10, 16:04.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Бе ти явно си в настроение да се гъбаркаш.Хвани най-подходящото за ушите / да отговаря на горните условия / и да почвам да купувам чарковете.Трябва ми,ей !
            Сега ползвам един тиристорен,който съм си правил като млад.Не е мръднал,а не му помня годините.Обаче ниските не ме кефят.Току-що завърших стар проект - универсална стойка за бормашина и флекс и искам готин регулатор.
            Ти си на ход.

Коментар

http://www.spelektroniikka.fi/kuvat/triacd.pdf
              http://www.lsicsi.com/pdfs/App_Notes/AN304.pdf

Като гледам и двете ще станат. Виж само за кое ще намериш интегралката. За първото дори и платка са стъкмили. Последно правих такова сигурно преди 15 години. Просто е безнадеждано да намеря схемата от тогава.

А дори и това от първия ми пост става. Там и интегралка няма.

Тоя път не се гъбаркам.

Коментар

А отговарят ли на изискванията ?
                И ме светни за онова с обратната връзка - какви са му достойнствата пред тия двете ?
                Нищо,ако е по-сложно,аз време имам.

Коментар

Еми, първото е 10А. Това са 2.2 киловата - достатъчно презапасяване. То общо взето зависи от тиристора и охлаждането му. Ако вземеш достатъчно корав, и го сложиш на достатъчно голям радиатор, няма да има проблеми.

Аз лично предпочитам схемите с интегралки, поради потенциално по-малкото проблеми, но това е субективно и няма нужда да ме слушаш.

Коментар

Важно за тиристорите:
                    управляващият ток почти не зависи от мощността на тиристора. 3А и 30А се управляват с еднаква или почти еднаква ключова верига.

Коментар

То хубаво,Ясене ама аз нищо не разбирам от това.Това дето си го правих някога,гледах схемата и налепих всичко със жици.И работи,та се къса.
                      Ама ще опитам - първи стъпки в елекрониката

Коментар

идеята ми е, че ако намериш схема, която те устройва, можеш да подмениш тиристора с поне 10 пъти по-мощен без други изменения.

Коментар

Не трябва ли да е триак /то май е същото като симистор/ да действа без празни участъци по синусоидата ? Така са ми обяснявали де,не че го разбирам./ имам 3 по ТОЕ и съм железар .Изобщо идеята ви е ясна - на 16 мм патронник да се работи спокойно със свредла до 25 на бавни обороти,предимно листов дурал /.Обаче така се избягвало пулсирането в ниските обороти.И още : ще губи ли мощност,че тиристорният губи,това съм сигурен.Към 20 процента било,но то се усеща на по-голямо свредло.
                          И кажете това за обратната връзка как става ?

Коментар

тиристор - имам предвид събирателното название на този род ключови елементи. Загубата на мощност зависи от схемата - може да няма забележима загуба.

Коментар

Добрикит предлага готов набор, ако се не лъжа даже май беше готова платка. 8-9 киловата. Изпробвано, без искрогасящи дросели си регулира машините в къщи. 15-тина лева по спомени. Връзваш последователно на веригата на тока и си свиркаш.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X