Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв домашен NAS

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какъв домашен NAS

Умре ми един от двата мрежови сториджа.
    Първият, който купувах преди доста време - QNAP HS-251+

Този го бях оставил само за синхронизация на снимки от мобилни устройства.
    Нещо като “облак” вместо да плащам онлайн такъв я на плод-зеленчука я на хухъл.

Сега съм пред дилема дали да събирам нещо по трудово, базирано на TtueNAS или подобна опенсорс дрисня.

Или пак да купя отново готово решение!

Категорично се изключва QNAP като платформа и не защото умрялото е такова.
    Имам други съображения но повече такова г0мн0 у дома нема да влезе дори без паре.
    Ако се купува готово пак ще е Synology.

Ако пък се асемблира и се купува целият хардуер - не го виждам по-евтино за сега.
    Уш би трябвало да стане по-гъвкаво за ъпгрейд, по-мощно и с повече възможности за същите пари с ТНТМ подхода.
    Обаче с всичкият хардуер (без дискове) пак го докарвам до около 1000лв колкото е Синология за 4 диска например.

Да, ама аз съм бил вече там някъде, последно с FreeNAS 9.

И реалността беше: По-обемно, по-шумно, по-лакомо за ток, абе - ДРВО.
    Но по-евтино само защото не съм купувал част от хардуера.

Сега разпънах на една машина еволюцията на FreeNAS - TrueNAS.
    Същото ДРВО като и едно време.

Затрудних се да му сетна дори IP адрес, интерфейса му прилича на дипломна работа и оригинално ядрото нема подръжка на файловата система за дограма - нема NTFS шофер?!?

WTF?!?

Почти съм решил ма с темата просто сверявам саатника какво предпочита народа към момента.
    6
    Комерсиално/Готово издалие
    50.00%
    3
    Асемблирано/OpenSource
    33.33%
    2
    Не използвам NAS в домашни условия
    16.67%
    1
    Враг усраине

Като софтиер - Трунас или клонингът му - OpenVault.
    Като хардуер - някой Proliant microserver gen8 или по-нов. На мен gen 10+ не ми харесва заради външния захранващ адаптер. Пък и цените му не са много хуманни.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

OpenVault доколкото си спомням нямаше абсолютно нищо общо с фрий/тру нас.
      Освен, че беше базирано на лайнукс дистро, каквото вече е последното.
      Може да бъркам - имам мъгляви спомени до го тестикълс навремето.
      И са провали в интеграцията с активна директория.

Иначе аз точно външен адаптор/захранване предпочитам пред ATX.
      Обаче трудно се намират дъна, които се захранват като лаптопи.
      Само като си представя “червата” от кабели около класическо захранване и…

Иначе сега признавам, че се заглеждам по дъна с N100 процесори на Интел.
      Това викат, че само “мирише” ток0 и предполагам е верно.
      Въпроса е колко работа ше върши за тока, който гори.
      Не е без паре а никога не съм пипал такава джаджа!
      И не виждам да се продава в татковИната.
      Враг усраине

Коментар

Според меня XigmaNAS е по-гоуемото дрЪво. Щото не е линукс. Имам и Трюнас, и Опънмедиаволт. Общо взето съм ги разбърникал по-известните нас-ове. Имам и Qnap, но не го препоръчвам, със всеки ъпдейт/ъпгрейд все по-бъгав става. Сайнолоджи са по-добре, поне като мнения по форумите. И в някой момент ще докопам някой от тях минимум 4 диска. Ксигмата ми бацаше на щайга от изотсервиза, която с лекинки модификации може да побере 8-10 сата дискове/ссд-та. И7-6700 64 геги рамец и 2х1ТВ. Ползвах я основно за вирутални щайги, докато не се бъгна нещо по РНР интерфейса на виртуалбокса. По-гоуемо дрЪво от BSD-то няма. Дори и дебианския линукс е по-кьопав. Няма толкова пакети, и такива глезотии като при лайнукса, ноооо дрЪвото си е дрЪво... Сега като цена 8 дисковите готови насове са с по една нуличка на това, което можеш да събереш с подръчни средства. Няма да е съвсем без парЕ, но като процесор и рамец е в пъти повече от съпоставими като брой дискове, готови насове. Като разход на токО, също няма кой-знае колко голЕма разлика, щото и самоделния нас няма монитор, и ако повечето време баца на празен ход или 20-30-40% товар, дърпа мааалко повече от готовите, щото е декстоп щайга. 20-30 вата ми консумираше на мен. Ще сложа един датчик да видим точно на нейния кабел, само за нея да мери.
        -Чем занимаетесь по жизни?
        -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

Хубавото на микросървърите е, че са умалени копия на истинските сървъри.
          Например всички от серията "микросървър" имат 4 бея за 3.5" дискове, не хот плъг. Осма генерация има и вградено Ило, което ако няма необходимост от хардуерни интервенции дава пълна свобода* да се прави всичко през мрежата.
          Основният му недостатък е, че не е предвидено място за пети диск, но с малко творчество и тоя проблем се решава.

При десета генерация май няма такъв проблем, но там Ило е хардуерна карта която се добавя.

И коментаторите...

Коментар

От доста отдавна тенденцията е почти всичко да минава на уеб интерфейс. Дори и SCADA системите, колкото и да са свещенни крави, и те преминават на уебЪ. Микросървъра може и да не е лош, ама слабички му професорите. Освен това микросървър със 64 геги рамец, не съм виждАл...

Коментар

Да, като вземе да се говори за 4 и нагоре дискове готовите решения ценово започват да придобиват груб, текезесарски характер.
              На мен са ми ОК 2 диска с тенденция за още 2 максимум.

Иначе на мен вторият ми е DS920 и нямам НИКАКВИ забележки към него.
              Вероятно нищо такова ще бъде и следващият.

Служебно също съм имал взимане/даване и с двете платформи.
              Ами DSM е всичко, каквото онова гомно QTS не е.
              Според мен се струва парите и далеч не е надценен.

Просто ръкоделията са евтини понеже ползваме скрап за да ги билднем.
              И в повечето случаи се получава ма мен нещо не ме кефи вече да се занимавам с ръкоблудства.

За сега съм събрал точно такова с една дърта I7 и Трунас, препоръчаха ми и IMMICH като алтернатива за синк на фотки от тамагочита.
              Но вероятно няма да оставя това да бучи дома и да гори ток като като за ярмомелка.
              Да не говорим, че само като му гледам интерфейса съм на ръба на нервна криза а далеч не съм го настроил

Враг усраине

Коментар

ТруНаса не е лош ве братчед, Не съм го разчовръкал толкова подробно, има версии под лайнукс, има и под БСД, зависи за какво контретно приложение ти трябва. За снимки съм ползва Фотопризм под ОМВ, но това е за галерии... Колкото до скрапа - ами направи сравнение - всеки готов нас над 4 диска, като процесор и рамец е доста по-слаб от моята щайта, грозна и неугледна, но доволно фукнционална. Хотплъг досега не ми се е налагало да правя. Ако пък се загледаш в про решенията съпоставими като професор и рамец, това пък цените наистина са с по една нуличка отзад. За моите експерименти самоделната щайга си е идеална. За про проекти, тогава плаща някой друг. Иначе навремето и аз човъркай Фрийнаса докъм версия 10-11 мисля, след това е имАло схизма между разработчиците и се е разклонило на ОМВ, ксигмата, трунаса и тн...

Коментар

Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение
                  ТруНаса не е лош ве братчед, Не съм го разчовръкал толкова подробно, има версии под лайнукс, има и под БСД...
                  Да го оправя вместо теб:
                  ...има версии под лайнукс, ИМАЛО и под БСД...

И коментаторите...

Коментар

На мен не ми трябват повече от 4 диска като дори толкова не искам.
                    За хотплъг също ми е през чепа като то няма проблем с него, освен механичен около ТНТМ-то.
                    Но това с липсата на драйвер за NTFS просто ме приключи.
                    Лайнукс е, ще го накарам да заразбира и от NTFS но не искам да се занимавам с тапотии.
                    Плъгвам един диск на хуйисби и очаквам да заработи.
                    А не да компилирам модули - бахти олигофренията.

Като дори не коментирам, че с такъв носител през уебаният интерфейс явно не се предвижда копиране на данни.
                    Дори да накарам лайнукса да прочете данните.

Абе както вече писах - намирам го за дърво.
                    Работи, като го събереш от части дето никой не ще и като подарък е почти без паре.
                    И като за без паре алалем верно не е зле.

Ма не и мойто.

А с би-ес-ди викат и ся имало било.
                    Ма аз свалих комюнити 25, което е лайнукс.

И като цяло ми дреме на шмайзера какво работи под шаренията.
                    Ако ще с OS/2 да е дори не ща да знам.
                    Стига да не ме нерви дори обикновено действие…

И като казах нерви се сетИх за това как са решили да кръстят сетинга за статичен адрес…

Ейлиъс ли беше?

Бахти кретените, честна дума
                    Последно редактирано от Esper; 08-06-25, 22:35.
                    Враг усраине

Коментар

• Esper
                      Esper коментира
                      Редактиране на коментар
                      Какво е това ОМГ, не е ли бензинджийница?
                      Дай линк нещо…

Ааа сетих са - хАлбански реотан

• KingofROAD
                      KingofROAD коментира
                      Редактиране на коментар
                      опънатияволт

• Esper
                      Esper коментира
                      Редактиране на коментар
                      За NTFS файловата система официално се извинявам - да им го отчукам на трунас:

truenas_admin@truenas[~]$ ls -la /lib/modules/6.12.15-debug+truenas/kernel/fs|grep -i ntfs
                      drwxr-xr-x 2 root root 3 May 26 17:43 ntfs3
                      truenas_admin@truenas[~]$ sudo modprobe ntfs3
                      truenas_admin@truenas[~]$ lsmod|grep -i ntfs
                      ntfs3 307200 0
                      truenas_admin@truenas[~]$
                      Са колко е нормално да влизаш в конзола за го накрараш да ти прочете един външен диск е друга тема.
                      Ма барем нема нужда да се компилирват модули

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                    ...има версии под лайнукс, ИМАЛО и под БСД...
                    Има си и в момента на сайта им. Би ли провЕрил ако обичаш? Или така по инерция си бацаш, щото то так билО бай Иване...

Коментар

Да, има и на същия тоя сайт пише, че повече няма да се развива и обновява.

А кръчмарския сленг не продава нужната тежест на казаното, а напротив...

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                        Да, има и на същия тоя сайт пише, че повече няма да се развива и обновява.

А кръчмарския сленг не продава нужната тежест на казаното, а напротив...
                        На свещенната крава ицко, шленга му пречел.....

Коментар

https://www.openmediavault.org

Сега го погледнах и се сетих, че съм го тествал преди време.
                          И се провали точно в интеграцията с АД.
                          Вероятно аз се провалих но няма значение - не трябва да отнема усилие и време.
                          Ма те опенсорс дрисните са си така - се нищо не работи като ората щото…
                          За толко пари - толко!

Не съм се задълбавал но не мисля, че има каквото и да било общо с TrueNAS.

Между другото TrueNAS се джойн-а в АД без никакви магии и заклинания.
                          Но това към момента - може би и ОМГ-то вече да работи така.
                          Наблюденията за него са ми от преди няколко години!
                          Враг усраине

Коментар

• KingofROAD
                            KingofROAD коментира
                            Редактиране на коментар
                            какво ще рече АД?

• Esper
                            Esper коментира
                            Редактиране на коментар
                            Активна директория.
                            Да си взема лузери пароли и права от централизирано место вместо да ги цъкаш в системата ръчно.
                            Звучи нелепо за домашна употреба ама така съм го направил отдавна.

Нахвърлял си бях ето такава идея за последно като хардуер:
                          1. Кутия с 5 слота за дискове Jonsbo N1:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot from 2025-06-09 07-11-24.png Прегледи:0 Размер:306.0 КБ ID:7001598
                          2. SFX захранване 450W:
                            Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot from 2025-06-09 07-12-03.png Прегледи:0 Размер:245.8 КБ ID:7001599
                          3. Дъно с N100 - 6 SATA, 2 NVMI, 4 медени мрежови порта иииии - черешката на морковена торта: Професора с TDP 6W?!?
                            Шест шибани свещи!
                            Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot from 2025-06-09 07-12-49.png Прегледи:0 Размер:413.4 КБ ID:7001600

На това дъно е просто ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, че не са предвидили да се захранва с външен адаптер.
                          Но и не пречи да се направи с някакъв вид PicoPSU като това например - 160W ще бъдат достатъчни дори за 4 диска:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot from 2025-06-09 07-34-57.png Прегледи:0 Размер:138.4 КБ ID:7001601

А защо не и директно да се вгради UPS на мястото на ATX захранването направо в кутията:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot from 2025-06-09 07-38-52.png Прегледи:0 Размер:306.1 КБ ID:7001602

Както и да е, това по-горе с 16 гъпки RAM го докарва до 900лв.
                          Без последните 2 забежки около захранването, които струват към 350лв без батериите.
                          И са единствените не-китайски компоненти.

Но целия прожект си остава скапано ТНТМ събрано основно с китайски чаркове сбирани от кол и въже.

А един DS423+ към момента е към 1100лв.
                          Не, че и той не е чайник с по-базови характеристики като хардуер.
                          Но той като и софтуерът му е са направени да работят като едно цяло, завършено изделие.
                          И работят много добре!

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot from 2025-06-09 07-58-17.png Прегледи:0 Размер:185.4 КБ ID:7001605

Ще видим, за сега нищо нема да се купува, поне до есента ще бръмчи с к'вото има.
                          После ще се мисли отново но 99% сигурно, че ще изрина ТНТМ-то и ще го сменя със Synology.
                          Така, както направих с FreeNAS-a навремето.
                          Абе едно си баба знае - едно си бае
                          Последно редактирано от Esper; Вчера, 07:05.
                          Враг усраине

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X