Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътуване до Истанбул?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пътуване до Истанбул?

Здравейте,

С приятелката ми планираме да ходим до Истанбул това лято със собствен транспорт.

Ако някой е ходил много ще се радвам да сподели какви "изненади" да очакваме... какви са разходите по границата, какви документи са нужни, магистрални такси и прочие...

Благодаря!

Поздрави,
    Илия

До: Пътуване до Истанбул?

Най-голямата изненада са Гастербайтерите,които се трупат на границата,затова гледай да си рано сутрин там.Зелената карта е задължителна,таксите до Истанбул са към десет лева.Приятно искарване.

Коментар

Нищо сложно.Най-важно е паспорт и зелена карта.Ако колата е лизингова пълномощното го искат на турски език!!!Имате да минете през три гишета.Ако са по-малко значи нещо бъркате.Хаки ви е казал за такса магистрала.Добре е да знаете къде отивате защото иначе може да берете ядове-Истанбул е почти 200км. град.Аз винаги ползвам GPS и намам ядове.

Коментар

Първоначално публикуван от Явор(dorzi) Преглед на мнение
        Нищо сложно.Най-важно е паспорт и зелена карта.Ако колата е лизингова пълномощното го искат на турски език!!!
        Явно са се заяждали. Моето пълномощно е на български, никога не съм имал проблеми. Даже не са ми го искали на турската граница, а само на българската.

Две основни правила за каране в Турция: пази предния, използвай клаксона при всяка маневра.

Коментар

Това с клаксона е добро...ще бъде забавно

Благодаря на всички за отговорите

Поздрави,
          Илия

Коментар

Вчера точно описвах моето ПРЕКАРВАНЕ в Турция само,че в една друга тема...Разбира се това е само моето мнение(понеже познавам и доста хора на,които им е допаднала тази дестинация),но си мисля ,че има къде-къде по-привлекателни места от ориента...ето моята одисея: Виж-не така стоят нещата(поне за мен) в Турция...Още на митницата ми е...ха мамата-всичкият багаж на земята след,което бе надеждно разхвърлян по асвалта(часът е около 12-13 и слънцето вече 30 минути ни напича ужасяващо).Последва малоумният въпрос какво има в газовата бутилка на колата(бяхме с леката кола тогава)...ми майка ти съм скрил вътре си рекох на ум...турчинът обаче явно беше телепат и реши наистина да търси майка си вътре при,което бутилката беше демонтирана а след нея и всичко останало,което можеше да се свали-резервна гума,седалки,кори на вратите и т.н.Понеже явно не успяха да намерят това,което търсеха взеха книжките на детето и започнаха да ги прелистват страница по страница.За мое нещастие книжката,която взеха беше "Великите победи на Българите след освобождението" и момента в,който започнаха да разглеждат картинките за одринската операция почервеняха като домати и почнаха да говорят нещо предполагам за моята майка....Тъй като повече нямаше какво да се разкачи по колата ме беше страх да си помисля: "бе ти що не провериш какво има в цилиндрите",че оня -телепата беше наблизо...нейсе посглобиха ми колата най-накрая така,че два километра по-надолу от митницата отбих,извадих инструментите и си плюх на ръцете(и на акъла с,който дойдох при тея мизерници).Въобще не искам да си спомням за четиризвездния хотел в,който отседнахме и пред,който сутринта намерих колата си зарита с дини-някакъв олигофрен с потник ме гледаше недоумяващо защо му се нервирам...абе не е за приказки...Та на фона на Истанбул северна Румъния ми се стори истински рай....Дано не съм засегнал някого с мнението си за нашата югоизточна съседка,но по-кошмарни четири дена не съм прекарвал никъде другаде...
            08седемшест5едно513четири

Коментар

виж, това
              http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=33265
              може да ти е от полза

~5 YTL такса за магистралата
              толкова и за моста
              ~10 YTL за карта - в моя случай я използвах два дни по всички тол-пунктове и моста над Босфора

зелена карта
              за колата е писано доста - ако е лична - малкия талон, ако е служебна - пълномощно

ако не си си купил турски лири - на първия паркинг - на около 20 км от границата,от лявата страна на пътя в посока Истанбул, има чейндж.

В Истанбул вървят лири, долари, рубли и на доста места - лева

В Капалъчарши не работи нищо в неделя, ако ше правите шопинг, то само в събота

Силно препоръчителна е навигация - картата на Турция е перфектна

have a nice trip

толкова
              Последно редактирано от Veni1; 08-07-08, 08:25. Причина: правописна грешка

Коментар

Общо взето хората там са много мили и учтиви....чак досадни!
                Когато пазаруваш винаги се пазари-свалят до 40%.
                Подбирай внимателно мястото от където ще ядеш,хигиената при тях е малко....кофти.
                Можеш да си хвърляш боклука спокойно по улицата,защото колкото и да търсиш кофи за боклук,няма да откриеш такива....после си го събират..
                Приятно пътуване!
                Поздрави!

Коментар

Първоначално публикуван от Mimeto Преглед на мнение
                  Общо взето хората там са много мили и учтиви....чак досадни!
                  Когато пазаруваш винаги се пазари-свалят до 40%.
                  ....!
                  Особено когато срещу тях са симпатични български момиченца ....! Турчин няма да продаде хляб на майка си, ако няма 100 % печалба!
                  "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

след като свалят 50% имат 100% печалба.min.

дан' ти казвам. в Маракеш на суковете отстъпка от 50% е с 1/3 по-скъпо от сувенирен магазин на 5 звезден хотел.
                    лудница. и после ш ми казват, че се пазаря като берберин
                    - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                    - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

От Одрин до Истанбул - нито една бензиностанция. Нито едно крайпътно заведение.
                      Разрушиха чудесното заведение "Шапките".
                      Заредете всичко необходимо овреме. Ако сте без зелена карта, на границата издават турска ЖЪЛТА, която значително повече уважават. Месечна, тримесечна, годишна.
                      С извадена през прозореца лява ръка колите отсреща спират и можеш да направиш и обратен завой. Гледат те с разбиране. Буюрусун...
                      -Тешеккюредерим! - им отговаряш (благодаря).

Идете на площад Таксим. Влезте в хотел Мармарис да хапнете сладки работи и пиете кафе. Във фоайето на втория етаж тиха музика от роял и флейта. Придайте си пичовски вид сред японци и американци наоколо, все едно слизате от петнайсетия етаж, дето ви е омръзнала гледката към Босфора и Принцовите острови...
                      На рецепцията не знаят колко струва стаята. Всички - казват - правят заявки по интернет и пак така плащат. Не знаем...
                      Върнете се по Бейолу, че спрете пред някое чеверме. На шишовете се въртят разни пилци като се почне от размер на врабче, та до пуйка. Агнетата - башка.
                      Върхът е печена овча опашка. Куйрук. Поръчаш ли си този дефицит (овцете имат само по една) - веднага те зауважават: разбира ефендито от ядене...

Един безкрайно интересен град, току под носа ни!

Тръгвайте!

Коментар

Добре де,аз ли нещо съм сбъркан или приятната почивка е прекалено oбъркано понятие???Не мога да разбера какво ви харесва в това на абсолютно всяко капанче или мизерно ресторантче да се пазариш като мангал???Почти без изключение където и да отидем да хапнем с жена ми и детето накрая сметката беше значително завишена...разбира се след криви физиономии и пазарлък сумата се редуцираше почти двойно,но тази операция повторена три пъти дневно,четири дена ми идваше малко множко...Второ:кошмарна хигиена-за четири дена сменихме два хотела,на централната улица,като всеки от хотелите не беше под 100 $ на вечер.В замяна на парите си получавхме стая,която гледаше или към някакъв двор в,който имаше повече боклуци и плъхове от колкото на суходолското сметище или чаршафи които са видимо измачкани и целите в КЪДРАВИ КОСМИ.След като съобщихме за последното на рецепциониста някакъв чичко,който яко смърдеше на пот се качи,погледна неразбиращо,изтупа космаците с ръка и посочи с ръка кревата един вид "готово,сега доволен ли си?"...Въобще пък не искам да споменавам за чичковците с бради, които няколко пъти на ден вият от минаретата...Храната поне за мен си беше отявлено гнусна-или разни саралийки,баклавички и други подобни,или някакви мазньочи,които само като ги гледам ми се повдига.Като добавим ориенталският шик-паметник на културата (бивша църква превърната в джамия)зарит с всевъзможни гащи,чорпи,сутиени(с големината на кантар за тикви),непоносима музика(сравнена нашата чалга си е произведение на изкуството) и още куп други екстри-не мерси-това не е моята дестинация.
                        Само за сравнение ще ви дам пример за почивка на о-в Тасос и във Виена.Във Виена стая в четиризвезден хотел със закуска в центъра на града ни струваше 95 евро.За обслужване,хигиена и културни забележителности е безсмислено да споменавам.На Тасос ходим всеки месец за по един уикенд-до сега цената на тройна стая беше 25 евро с включена закуска.Плажовете е ясно какви са,а за забележителности-на 700 метра от хотела има бивша крепост съборена 7000 г. преди Христа...Е добре де-кое да е нещото,което да ме привлича в Турция???Истанбул като разстояние е малко по-малко от колкото да Виена(Тасос е на 320 км.от София) и не стига,че е гадно ами и те дерат...ако на Вас това ви харесва,на мен и моето семейство не ни допадна,ама хич....С този пост не искам да накърня нечии чувства,а споделям чисто субективните си преживявания...а иначе съм напълно наясно,че стойностни хора има на всякъде по света....

Коментар

Явно е, че ти си изкарал гадно, но не при всички е така. Аз съм ходила много пъти и имам чудесни впечатления. Хотелите си бяха чистички, хората любезни, мръсотията си я има, но поне там, където аз бях, беше в пъти по-чисто, отколкото у нас /е, не е като във Виена, но и тук не е/. Мястото е екзотично и има какво да се види. За мен е незабравимо усещането на брега на Босфора и залеза над него, крайбрежната улица с малките ресторантчета, кривите калдаръмени улички с магазинчета за подправки и седнали отпред мъже с чибуци и чалми - сякаш излезли направо от приказка за Аладин. Съжалявам, че си видял само грозното лице на тази страна.

Коментар

Всъщност с този пост ми просветна къде е голямата разлика във възприятията-повечето мои познати,които са очаровани от Турция са жени,повечето разочаровани-са мъже...И това е доста разбираемо-в ориента на жените винаги се е гледало като на стока,а стоката трябва да бъде пазена(в случая ухажвана)...Когато вървяхме с жена ми на няколко крачки разстояние един от друг разните му там търговци се счупваха да правят комплименти,подаръчета,усмивки и т.н....Когато се появях аз всичко се обръщаше на 180 градуса...абе ориент...Ти сега да не вземеш да се обидиш нещо-това е мнението ми за тяхното отношение ....

Коментар

Този аспект не ми беше хрумвал, но ...има логика. Ако обаче, цената на това да те пазят, ухажват и т.н. е това, да те възприемат като "стока" - ми к'во - лошо няма. На мен ми е писнало от равноправие. А че там е различно отношението към жените - спор няма. Аз съм била и в качеството си на турист, и в качеството си на преговарящ за поръчка /правихме разни системи по хотелите/. На преговорите ползвах мъж-преводач и собственикът на хотелите, въпреки че му беше напълно ясно, че преговаря с мен, през цялото време се правеше, че преговаря с преводача. Дори не се обръщаше към мен персонално. Сценката беше малко сюрреалистична, защото звучах като глас зад кадър. След като приключиха преговорите, отново ме забеляза и започна да ръси комплименти и подаръци. Малко е странно, но пък е екзотично. Не знам. Може би не бих разсъждавала така, ако живеех постоянно там, но като за няколко дена ми харесва.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X