Колеги, дайте мнение с какво си почиствате и смазвате оръжието, откъде купувате смазка, как консервирате и разконсервирате - интересуват ме мнения на цивилни граждани. Благодаря.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
ГОИ - 54 - има ли по-добра от руската смазка
Свий
X
-
До: ГОИ - 54 - има ли по-добра от руската смазка
Балистол на спрей - универсалeн течен оръжеен препарат.
Използва се от Първата световна война.
Става за всичко - почистване, смазване, предпазване.
Не е токсичен.
Може да се използва и за импрегниране на дърво и кожа.
С нисък вискозитет е и прониква лесно в механизмите на оръжието.
Бързо се изпарява и се измива лесно от вода.
Отличен продукт тип "всичко в едно".
Като всички такива продукти и той е резултат от компромис.
Ако трябва да се носи само една смазка за всичко - това е оптималният вариант за мен.
-
Първоначално публикуван от Vimpel Преглед на мнениеБалистол на спрей - универсалeн течен оръжеен препарат.
Използва се от Първата световна война.
Става за всичко - почистване, смазване, предпазване.
Не е токсичен.
Може да се използва и за импрегниране на дърво и кожа.
С нисък вискозитет е и прониква лесно в механизмите на оръжието.
Бързо се изпарява и се измива лесно от вода.
Отличен продукт тип "всичко в едно".
Като всички такива продукти и той е резултат от компромис.
Ако трябва да се носи само една смазка за всичко - това е оптималният вариант за мен.Иначе и аз ползвам само и единствено него за цевите си.Пръскам пуша, после една-две цигари и почвам с шомпола и парцала.За другите части българско оръжейно масло от най-евтиното.Ама това ползвам аз, не знам дали е най-доброто.
Коментар
-
Миризмата е субективна - на мен не ми е неприятна, въпреки че не е и парфюм.
Балистолът е доста балансиран препарат и като такъв не е най-ефективен при почистване на цев.
Обикновенно цевта се почиства с оръжейни обезмаслител и разтворител а накрая се минава с тънък слой масло за предпазване от корозия.
А някои хора си чистят цевите на мивката с топла вода, четка и сапун.
Върши работа, но има риск от корозия дори и след щателно подсушаване.
Други хора поставят шомпол с медна четка в електрическа дрелка и действат смело през цевта
Също върши работа и то доста ефективно, но прекаленият ентусиазъм може да доведе до повреда на нарезите и короната на цевта.
Всъщност, почистването и смазването на оръжието е доста дълбока тема и доста индивидуална.
Добре да се използват специализирани оръжейни продукти, а не например отработено моторно масло, което може и да върши работа в някои случаи, но може и да съсипе скъпото оръжие в други.
Разумно би било и да се внимава с използваната химия при поддръжката на оръжието - някои продукти се използват единствено и само в цевта и то за кратко време.
Ако попаднат на други части от оръжието могат да ги повредят непоправимо.
Дървените елементи по оръжията - чирени, приклад, полуложа се разрушават от синетичните оръжейни масла, използвани за смазване и почистване на металните части.
Смесването на различни почистващи или смазващи продукти на една и съща повърхност също носи риск от нежелана химична реакция, която може да доведе до повреда на детайла.
В общия случай какво да е оръжейно масло върши работа и за почистване, и за смазване, и за предпазване на оръжието от корозия.
Но максимални резултати се постигат само със специализирани и качествени оръжейни продукти.
Коментар
-
Коментар
-
вече на пазара има всичко повечето големи производители на оръжие предлагат и различни видове смазки и разтворители, но тази година пробвах и си смазвах оръжието е руския модификатор за ДВГ ( има го по бензиностанциите) един път смажеш ли с него няма махане поне аз съм много доволен цената му е 80 лева но ще ви стигне за много дълго време а и количеството му му е голямо така че може няколко човека да си го разделите
Коментар
-
Първоначално публикуван от voikoj70 Преглед на мнениеруския модификатор за ДВГ
Коментар
-
Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнениеМалко по подробно ако може, марка, модел, снимка ако има.....интересува ме. Благодаря.
Коментар
-
Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнениеКолеги, дайте мнение с какво си почиствате и смазвате оръжието, откъде купувате смазка, как консервирате и разконсервирате - интересуват ме мнения на цивилни граждани. Благодаря.
Ползвам единствено Балистол за почистване!
А за направляващите релси на затворния блок и въобще за триещи се повърхности ползвам професионална спортна смазка на CR SPEED... малко флаконче, като капки за нос ( доста скъпо е - 15на лв ) но едва ли има на пазара по-добро, а и с въпросния флакон спокойно се изкарва над година при това при доста интензивна стрелба и професионални занимания с пищова.
За оловни отлагания в цевта веднъж на... 2000-3000 изстрела ползвам и Паркър Хейл 009
Коментар
-
+1 за Балистол и от мен. Вчера си взех още едно шише от 500мл ей така проста да има. Това е за дългото оръжие. За късото ползвам спрей на Берета, който не ми цапа дрехите и не мирише на едноседмични чорапи като Балистола.Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.
Коментар
-
Първоначално публикуван от voikoj70 Преглед на мнениеето това е има го по повечето голями бензиностанции и е перфектно за смазване на оръжие според мен
Коментар
-
Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение+1 за Балистол и от мен. Вчера си взех още едно шише от 500мл ей така проста да има. Това е за дългото оръжие. За късото ползвам спрей на Берета, който не ми цапа дрехите и не мирише на едноседмични чорапи като Балистола.
Междо другото съм адски педантичен и взискателен относно почистването на оръжието ми. Без значение дали съм стрелял 1, или 101 патрона... се чисти и като цяло един флакон 500 мл от каквото и да е... ми стига за не повече от месец.
Коментар
-
От Беретата съм ползвал само спрей под налягане и съм нямал проблеми. Преди време се бях замислил за помпичка понеже беше останал само един флакон в магазина и по-добре, че не съм го купил. Прав си, че много бързо изсъхва, но моето Валтерче и без друго няма много метални части, така че не ми е голям проблем поддръжката му.
За ловното Балистола въобще не го пестя, смазвам на мотора веригата, панти на врати, инструменти и т.н. всичко което се сетя и съм изразходвал малко повече от половината. Като прибавим, че веднъж го поразлях и редовно го забравям отворен, ми идва доста на икономия.
А да не забравя, че го изпробвах и върху жената, за едно изгаряне от готварската печка, без да и казвам естествено с какво я мажа. Действа! Изгарянето още на другия ден се покри с коричка и мина доста бързо. Дори тя беше изненадана от резултата. Явно не лъжат в упътването, че е универсално средство. Евала им. Немците са голяма работа.Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнениеКолеги, сравнявате несравними неща. Гой-54 е консервираща смазка. Като такава е супер. Намазани с нея неща издържат десетилетия.Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар