Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГОИ - 54 - има ли по-добра от руската смазка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ГОИ - 54 - има ли по-добра от руската смазка

Колеги, дайте мнение с какво си почиствате и смазвате оръжието, откъде купувате смазка, как консервирате и разконсервирате - интересуват ме мнения на цивилни граждани. Благодаря.

До: ГОИ - 54 - има ли по-добра от руската смазка

Балистол на спрей - универсалeн течен оръжеен препарат.
    Използва се от Първата световна война.
    Става за всичко - почистване, смазване, предпазване.
    Не е токсичен.
    Може да се използва и за импрегниране на дърво и кожа.
    С нисък вискозитет е и прониква лесно в механизмите на оръжието.
    Бързо се изпарява и се измива лесно от вода.

Отличен продукт тип "всичко в едно".
    Като всички такива продукти и той е резултат от компромис.

Ако трябва да се носи само една смазка за всичко - това е оптималният вариант за мен.

Коментар

Първоначално публикуван от Vimpel Преглед на мнение
      Балистол на спрей - универсалeн течен оръжеен препарат.
      Използва се от Първата световна война.
      Става за всичко - почистване, смазване, предпазване.
      Не е токсичен.
      Може да се използва и за импрегниране на дърво и кожа.
      С нисък вискозитет е и прониква лесно в механизмите на оръжието.
      Бързо се изпарява и се измива лесно от вода.

Отличен продукт тип "всичко в едно".
      Като всички такива продукти и той е резултат от компромис.

Ако трябва да се носи само една смазка за всичко - това е оптималният вариант за мен.
      Много гадно миришеИначе и аз ползвам само и единствено него за цевите си.Пръскам пуша, после една-две цигари и почвам с шомпола и парцала.За другите части българско оръжейно масло от най-евтиното.Ама това ползвам аз, не знам дали е най-доброто.

Коментар

Миризмата е субективна - на мен не ми е неприятна, въпреки че не е и парфюм.

Балистолът е доста балансиран препарат и като такъв не е най-ефективен при почистване на цев.
        Обикновенно цевта се почиства с оръжейни обезмаслител и разтворител а накрая се минава с тънък слой масло за предпазване от корозия.

А някои хора си чистят цевите на мивката с топла вода, четка и сапун.

Върши работа, но има риск от корозия дори и след щателно подсушаване.

Други хора поставят шомпол с медна четка в електрическа дрелка и действат смело през цевта
        Също върши работа и то доста ефективно, но прекаленият ентусиазъм може да доведе до повреда на нарезите и короната на цевта.

Всъщност, почистването и смазването на оръжието е доста дълбока тема и доста индивидуална.

Добре да се използват специализирани оръжейни продукти, а не например отработено моторно масло, което може и да върши работа в някои случаи, но може и да съсипе скъпото оръжие в други.

Разумно би било и да се внимава с използваната химия при поддръжката на оръжието - някои продукти се използват единствено и само в цевта и то за кратко време.
        Ако попаднат на други части от оръжието могат да ги повредят непоправимо.

Дървените елементи по оръжията - чирени, приклад, полуложа се разрушават от синетичните оръжейни масла, използвани за смазване и почистване на металните части.

Смесването на различни почистващи или смазващи продукти на една и съща повърхност също носи риск от нежелана химична реакция, която може да доведе до повреда на детайла.

В общия случай какво да е оръжейно масло върши работа и за почистване, и за смазване, и за предпазване на оръжието от корозия.
        Но максимални резултати се постигат само със специализирани и качествени оръжейни продукти.

Коментар

Аз ползвам тези двата лявия е за почистване дясния е за смазване тефлонов прави много тънко покритие особено в цевите и не мърда с години .
          Прикачени файлове
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

вече на пазара има всичко повечето големи производители на оръжие предлагат и различни видове смазки и разтворители, но тази година пробвах и си смазвах оръжието е руския модификатор за ДВГ ( има го по бензиностанциите) един път смажеш ли с него няма махане поне аз съм много доволен цената му е 80 лева но ще ви стигне за много дълго време а и количеството му му е голямо така че може няколко човека да си го разделите

Коментар

Първоначално публикуван от voikoj70 Преглед на мнение
              руския модификатор за ДВГ
              Малко по подробно ако може, марка, модел, снимка ако има.....интересува ме. Благодаря.

Коментар

Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
                Малко по подробно ако може, марка, модел, снимка ако има.....интересува ме. Благодаря.
                ето това е има го по повечето голями бензиностанции и е перфектно за смазване на оръжие според мен
                Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
                  Колеги, дайте мнение с какво си почиствате и смазвате оръжието, откъде купувате смазка, как консервирате и разконсервирате - интересуват ме мнения на цивилни граждани. Благодаря.
                  Мани се с тия стари, армейски мизерии...

Ползвам единствено Балистол за почистване!

А за направляващите релси на затворния блок и въобще за триещи се повърхности ползвам професионална спортна смазка на CR SPEED... малко флаконче, като капки за нос ( доста скъпо е - 15на лв ) но едва ли има на пазара по-добро, а и с въпросния флакон спокойно се изкарва над година при това при доста интензивна стрелба и професионални занимания с пищова.

За оловни отлагания в цевта веднъж на... 2000-3000 изстрела ползвам и Паркър Хейл 009

Коментар

+1 за Балистол и от мен. Вчера си взех още едно шише от 500мл ей така проста да има. Това е за дългото оръжие. За късото ползвам спрей на Берета, който не ми цапа дрехите и не мирише на едноседмични чорапи като Балистола.
                    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от voikoj70 Преглед на мнение
                      ето това е има го по повечето голями бензиностанции и е перфектно за смазване на оръжие според мен
                      Стига бе! Това преди 15-тина години се опитваха да ми го продават за увеличаване на компресията на ДВГ. Да не вземе да заседне някой куршум?

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
                        +1 за Балистол и от мен. Вчера си взех още едно шише от 500мл ей така проста да има. Това е за дългото оръжие. За късото ползвам спрей на Берета, който не ми цапа дрехите и не мирише на едноседмични чорапи като Балистола.
                        След 2рия флакон Берета се отказах от нея. Изсъхва значително по-бързо от балистола и не създава такъв защитен слой, да не говорим, че мине ли под средата флакона на Берета... помпичката почва да се " еба*а " и трябва да я хвърлям в коша, защото не може да изпомпи съдържанието от флакона и това не ееденичен случей, а при абсолютно всичките и флакони.
                        Междо другото съм адски педантичен и взискателен относно почистването на оръжието ми. Без значение дали съм стрелял 1, или 101 патрона... се чисти и като цяло един флакон 500 мл от каквото и да е... ми стига за не повече от месец.

Коментар

Колеги, сравнявате несравними неща. Гой-54 е консервираща смазка. Като такава е супер. Намазани с нея неща издържат десетилетия.
                          Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

От Беретата съм ползвал само спрей под налягане и съм нямал проблеми. Преди време се бях замислил за помпичка понеже беше останал само един флакон в магазина и по-добре, че не съм го купил. Прав си, че много бързо изсъхва, но моето Валтерче и без друго няма много метални части, така че не ми е голям проблем поддръжката му.
                            За ловното Балистола въобще не го пестя, смазвам на мотора веригата, панти на врати, инструменти и т.н. всичко което се сетя и съм изразходвал малко повече от половината. Като прибавим, че веднъж го поразлях и редовно го забравям отворен, ми идва доста на икономия.
                            А да не забравя, че го изпробвах и върху жената, за едно изгаряне от готварската печка, без да и казвам естествено с какво я мажа. Действа! Изгарянето още на другия ден се покри с коричка и мина доста бързо. Дори тя беше изненадана от резултата. Явно не лъжат в упътването, че е универсално средство. Евала им. Немците са голяма работа.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                              Колеги, сравнявате несравними неща. Гой-54 е консервираща смазка. Като такава е супер. Намазани с нея неща издържат десетилетия.
                              Вярно е! До сега не съм консервирал оръжие, защото си ги ползвам редовно, но видях голям зор с разконсервирането на един Тоз-8-01. Купих го чисто нов от бившото ОСО, без драскотина никъде. Беше така яко консервиран с Гой, че затвора беше спечен от всякъде. Последва пълно разглобяване и киснене в РЖ-2. Търкане с парцали и пак киснене, докато започне да работи като шевна машина. Трябва да проверя коя година е произведен, но със сигурност поне 30-40 години е стоял по складовете. Все още докато го почиствам се намира някоя забравена вдлъбнатина от която изкарвам по малко спечена Гой.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X