Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Температура на 520 ЕХС

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Температура на 520 ЕХС

Благодаря на Goblin за линка , по моите представи температурата може да е около 100 градуса без да е проблем за мотора , а може да се вдигне и до 110 но вече трябва да се вземат мерки. Мерките са вентилатор и датчик на дадиатора.
    ГЛАВИ МЕ БОЛИЧКАТА

Коментар

Колега представите ти са за автомобилни двигатели. При мотоциклетните четиритактови температурите са друга бира.

Повечето капачки са регулирани на 15psi, което е към 1.03 атмосфери. На всеки един допълнителен psi (либра на квадратен инч) точката на кипене се вдига с 1 градус фаренхайт. Капачката ти на 1.4 бара е 20.3 psi. Значи температурата на кипене се вдига от 212 фаренхайт (100 целзий) на 232 фаренхайт - 111 целзий. Три градуса разлика спрямо тия 108 целзий които получаваш с 15psi капачка.

Демек - вдигането на налягането от 1.0 на 1.4 не ти вдига точката на кипене с 40%, уви. Вдига я с 3 градуса.

Там горе е голяма битка. Всеки допълнителен градус се печели трудно.

Физиците да се изкажат. По принцип капачките от малките кросаци (65 и 85см3) са натегнати на по-високо налягане. Често слагането на капачка от КХ65 на по-голям модел е лечение на някои проблеми със загряването при някои кросови кавазакита например.
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Определено температурата на отваряне на термостата не е максималната.Тази температура определя долната граница на нормалния работен диапазон т.е. след отварянето на термостата мотора ти е с нормална температура.За горната граница да кажат колегите.
        Kawasaki 125KX 1991 -> KTM 520 EXC 2001 -> КТМ 525 SX + SM 2005 -> KTM 200 EXC 2007

Коментар

Ако кажеш на колко градуса ти се включва вентилатора , ще си много близо до истината.
          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от 4ef4o Преглед на мнение
            Днес се обаждахме до КТМ и дадоха цена 200 и нещо за вентилатор с датчик. Датчика се завивал на мястото на една тапа от долната страна на радиатора (няма да са нужни сложни интервенции по монтирането му).Като цяло мисля това да е решението на проблема.Смятам да направя и ръчно пускане на вентилатора с копче
            Дано да не псуваш после.Ще ти бучи винтилатор,а ще риташ манивелата.
            Скапва акумулатора за много бързо.Карай го на ръчен режим,че иначе не става.Абе ще се убедиш сам.

Коментар

Първоначално публикуван от p.djartov Преглед на мнение
              Дано да не псуваш после.Ще ти бучи винтилатор,а ще риташ манивелата.
              Скапва акумулатора за много бързо.Карай го на ръчен режим,че иначе не става.Абе ще се убедиш сам.
              Е за това не се бях сещал. Мерси колега
              Kawasaki 125KX 1991 -> KTM 520 EXC 2001 -> КТМ 525 SX + SM 2005 -> KTM 200 EXC 2007

Коментар

И в момента съм монтирал вентилатор и когато го пусна не гася защото няколко пъти бутах на равно или на горе за да мога да го засиля по-надолнището.Бивало да е малко по голям акумулатора.
                Мисля да си купя нов за да е по свеж и да не се налага да тракам на място.
                ГЛАВИ МЕ БОЛИЧКАТА

Коментар

Първоначално публикуван от neweso Преглед на мнение
                  И в момента съм монтирал вентилатор и когато го пусна не гася защото няколко пъти бутах на равно или на горе за да мога да го засиля по-надолнището.Бивало да е малко по голям акумулатора.
                  Tда ти кажа и май на място няма голям смисъл да въти вентилатора, защото водата не циркулира. Е получава се някаккъв топлообмен ама ако си работи двигателя да върти водата доста по-бързо ще се охлади.
                  Те защо примерно в Формула 1 провят една обиколка допълнителна с бавна скорост, за да охладят ако загасят двигателите ще кипнат като тенджера под налягане. Ама това е друга тема.
                  А относно датчика аз съм си го оставил той да преценява кога да включва вентилатора защото неискам да се мешам в работната температура на мотора. За мен е по добрия вариянт.
                  KAWASAKI Let the good times roll

Коментар

Първоначално публикуван от neweso Преглед на мнение
                    И нов акумулатор да вземеш ,пак няма да е точно както ни се иска.
                    Няма ли движение, обдухване, няма качественно охлаждане.Аз на моя мотор нямам вентилатор, и нямам оплакване.Не съм го изнасилвал до краен предел,но и винаги съм карал по всички места дето карат останалите.Загряването също много зависи и от задкормилното устройсво.

Коментар

Идеята е не да тракам 1 час на място , а когато се забием в някое дере и се налага да драпаме и буксуваме да удължа времето за което ще ми кипне водата. А по мнението ,че не върти достатъчно на тихи обороти водата си прав но (((винаги можеш да я позавъртиш )))
                      ГЛАВИ МЕ БОЛИЧКАТА

Коментар

Мога да ви кажа данните за датчика на моя мотор (Ямаха XTZ660), ако ще ви свършат работа.
                        Термостата отваря при 80-84С. Датчика за вентилатора включва над 105+/-3С и изключва между 105 и 98С. Охладителната течност е 1,2л. в цялата система (включително разширителното казанче). При положение че това е 200 кг. мотор, който често карам по планината, бавно (т.е. без достатъчно обдухване на радиатора), вентилатора ми включва много рядко даже и при жеги 40С, което според мене означава че охладителната система е добра!
                        Пиша това в тази тема защото термостата, датчика за вентилатора и капачката, през която се налива охладителната течност са монтирани на един пластмасов, отделен детайл с големина малко по-голяма от цигарена кутия. Този детайл (с термостата, датчика и капачката), ми се струва че не е проблем да бъде монтиран на какъвто и да е мотор с 12V инсталация и водно охлаждане. Закрепва се с болт към рамката под резервоара или на някое друго високо място и в единия му край се закача маркуча идващ от главата, а в другия му край, маркуча отиващ към радиатора.
                        "Do not correct a fool, for he will hate you;
                        Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Я сега кажете какво разбирате под "хвърляне на водата". Щото ако е същищя случай, когато КТМ-а ми изми ботуша с антифриз, това си беше отваряне на клапана на капачката и според мен не беше чак толкова притеснително.
                          Е вярно, че сме свикнали 2-т да работят доста по-студени...но без паника

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                          X