Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нужда от съвет : избор на 600/650 кубиково ендуро

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нужда от съвет : избор на 600/650 кубиково ендуро

Здравейте колеги,

Най- после ми останаха малко пари настрана за детската мечта - сериозна ендуро машина. Искам да е достатъчно голяма и мощна за да се разхождам сред природата с жената. Не гоня скорости или трудни преходи, а по- скоро умерени черни пътища. Трябва да е здрав и непретенциозен, подходящ за моя джоб и с възможност за лека и евтина поддръжка. Ще го дърпам с ремарке до където реша, така че и регистрация не желая, просто някакви документи че не е краден! Насочих се към 600 кубиковите японски въздухари Хонда ХЛ;Доминатор , Ямаха ХТ600 , Сузуки Др и други подобни. Не желая водно, така че Кавазаки отпадна. Няма голямо предлагане в момента, но по някакви неведоми пътища намерих няколко оферти -
    1 едно 600 ХЛ от 86 година. Мотора изглежда добре, накладките са за смяна, оборотомера показва някакви нереални стойности и иска нови гуми. Имал е умерени падания през годините. Това, което ме притеснява е, че хал хабер си нямам от двигателя. Прави ми впечатление, че леко щрака на празен ход, като е загрял подобно на щурче. Ето видео с работата на празен ход - http://vbox7.com/play:b453311501 . Двигателя е отварян, като собственика ме увери, че му е сменяна ангр. верига. Нещо е пипано и по обтегача, защото има запушена дупка/заварка/ на цилиндъра горе в дясно. Като му дам рязко повече газ пропушва черен пушек на празен ход. Маслото му е на около 800 - 1000 км. и е 20w-50 mineral. Ако може да ме ориентирате от какво е щракането на клипа ще съм ви благодарен. Много се притеснявам да не вляза в ремонти, макар че съм с ясното съзнание знам, че ще купя 28 годишна моторетка. Мога да сменям консумативи, но не искам да правя двигател.
    2 Сузуки ДР 650 много добре върви, повече от хондата, но е и по нов - 1995 год. С нови венци за гора и верига. Средно износени гуми и не работи. оборотомера. Като му дам газ на празен ход пуши бяло . А машината е с възд. охлаждане и собственика се кълне, че няма разход на масло. В комбинация с прав ауспух с огромна дупка отзад е като да си седнал на циркуляр така бръмчи, но и мн. върви. Документите са му кофти. Десетки пъти е препродаван, без да се прехвърля.
    3 Поради бедния пазар слегнах и до Ямаха 350 хт. Страшна машина, върви като оса. Странно, но повече ми хареса от горните две на ускорение и поема на всички предавки, независимо от скоростта. Предницата обаче е за ремонт - омаслена е. За смяна заден пинион, вероятно и преден. Дупки по тръбите на ауспуха. Много мек централен аморт. вероятно и той за смяна. Проблема е, че няма декомпресор, както ми обясни собственика и не мога да го запаля.Ритах, ритах и нищо. Не е като да съм слаб мъж- тежа към 78 кг., но не става и не става. Покарах го тоя мотор и още толкова го бутах за да го върна на стария собственик. През живота си не бях бутал толкова по баир....

Съжалявам за лирическото отклонение, но исках да ви споделя какво съм преживял в търсене на моя мотор до 2000 лв. Като, че ли клоня към първата оферта въпреки високия разход 6-7 /100. Имам слабост към Хонда, но шума ме притеснява. Някой ако може да ми помогне със съвет, това клапан ли е, обтегач ли е или друго? Ако ли не ще търся други оферти...Толкова години съм чакал, ще почакам още една.
    Благодарен съм на всички писали по темата!

С уважение,
    Лъчо

От: Нужда от съвет : избор на 600/650 кубиково ендуро

Водното охлаждане не е лошо нещо. Ако забелязвате всички хард ендура също са с водно охлаждане. Моя съвет е да потърсите по-запазен мотоциклет, който пак да Ви се вмести в бюджета. Това най-лесно може да стане зимата, тогава цените са по-умерени.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

От тези трите за това, което ги искаш 350-то. Ако държиш на 600-650, за парите, които си приготвил за покупка, можеш да вземеш много по-нов мотор.
      Ако няма да караш по асфалт, насочи се към 250-350 куб машини от 90-те. Влизат в бюджета, достатъчно леки и здрави са, а и вече си се убедил, че вървят достатъчно. Всички японски марки имат такива модели: XT/TT 250/350, DR 250/350, KLX250/300, XL/XR 250/400.
      Гледай задната гума да е 18", за да имаш избор от гуми.
      Всички 4т на манивела палят с чалъм, ако не го знаеш, има да риташ или буташ до утре.
      XL-a и DR-a, които си гледал ги забрави и намери някой, който разбира мотори и е имал няколко, да те пази от лоши покупки. Моторите може да са евтини, но частите не са.

Коментар

Искам само да възразя относно разхода на ХЛ-а: 6-7 както пишеш. Този мотор, в нормално състояние, гори толкова колкото показва оборотомера - 3 значи 3/100, 4 значи 4/100 и т.н. За да гори 6-7 трябва да го държиш постоянно в червената зона! Преди десетина дни му направих 900 км с един резервоар, като съм го държал между 3000 и 3500 оборота, резервоара ми е 30 литра.
        Honda XL600LM, 1987
        Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
        Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

Не отписвай и Kawasaki KLE 500––двуцилиндров, 500 кубика, лекичък...

От моторите които се предлагат в България и Европа бих се насочил към него, Сузуки ДР, Хонда Доминатор, и Ямаха Тенере 660.

Коментар

Колеги благодаря Ви. Явно търсенето и следенето на пазара продължава.
            s_s1 Наистина зимата има доста повече, а и по- изгодни оферти. Само дето в момента ми се кара всеки път щом чуя звука на някое зверче, но затова сме възрастни , за да контролираме емоциите си. Нямам вяра на водното поради факта, че ще бъдем двама на мотора и вероятно(аз така разсъждавам) двгигателчето ще се товари повече. Досега съм имал само с въздушно охл и съм много доволен.

Ivan_J за избора на мотор разчитам на себе си и на вас момчета. Просто нямам приятели, които се интересуват от двуколесни превозни средства, за да ги водя с мен по огледи. Прав си, че 350’та ми легна на сърцето, но няма предлагане на такива машини с моя бюджет. Предимно на пазара има 600-650 куб ендура. А и това с паленето без декомпресор(дано правилно се изразявам) е направо магия. Да кажа, че не съм съвсем бос с моторите. До преди година имах малък турър- двуцилндрова Хонда ЦБ 250. Бях мн. доволен, но не ставаше за нуждите които описах в първия пост, а и нямаше мн. части за нея. С интерес чета мненията ти във форума колега, но какво имаш в предвид с това, че мога да взема много по нов мотоциклет с моя бюджет? Китайски/тайвански варианти ли визираш?

Edo за разхода на ХЛ аз си нямам на идея. Не съм имал такава машина, а много искам. Просто това ми каза продавача на конкретния екземпляр, за който писах в първия пост.

Purple Elephant благодаря за предложението. Не искам да разбунвам духовете, че и без това не съм корифей в моторите, но това КЛЕ500 не моя мотор. Доста шосейно е ориентирано, а аз такава машина не търся. Искам проста и надеждна техника за черни пътища и остатъци от асфалт. От посочения производител КЛР ми грабва повече окото, но имам резерви към водното, които за момента не мога да преодолея.

Коментар

http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi...1&slink=70c9up
              http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi...4&slink=70c9up

Само за пример.
              Моторите, които ти си изброил вървят по около 1000лв. Тези които ти си гледал само по описанието ти не бих ги погледнал.
              Май всички 4т мотори от 250 нагоре имат декомпресор.

Коментар

Хонда Хр600 ти е мотора
                Ако обожаваш повече старите мотори лично мен повече ми допада Хл500 пред Хл600, карал съм и трите.. И ако ги подредя поред моторите дето за мен са по добри ще е така. Хонда Хр600 --- Ямаха Хт350 --- Хонда Хл500, а Хл600 изобщо дори не влиза в класацията.. Много трудно им се намират части, а пък на Хл500 а му пасват сегменти от някои коли например. Каквото и да кажем в крайна сметка гледай да паднеш на запазен екземпляр. Успех!
                HONDA XR400R (1996) ---> SUZUKI DR250RS (1991) ---> HONDA CR125 (2003)

Коментар

Мога да предложа Ямаха Хт 225
                  Този модел:
                  http://www.motorcyclespecs.co.za/mod...xt225%2093.htm
                  Ако те интересува пиши.
                  0+

Коментар

Говорих с един приятел, има ТТ350. Същия двигател като на ХТ350, но много по-добро окачване.
                    Познавам мотора, в добро състояние е.
                    Ще ти пусна снимки на лично.

Коментар

Първоначално публикуван от MKDVE Преглед на мнение
                      От посочения производител КЛР ми грабва повече окото, но имам резерви към водното, които за момента не мога да преодолея.
                      Според мене KLX е също модел с възможности.
                      Публикувайте отговор

Коментар

... s_s1 ... Нямам вяра на водното поради факта, че ще бъдем двама на мотора и вероятно(аз така разсъждавам) двгигателчето ще се товари повече. Досега съм имал само с въздушно охл и съм много доволен. ...
                        Точно в тези случаи водното охлаждане е по-добро. А ако има и монтиран вентилатор за принудително охлаждане и в кал да го окопаеш пак е по-добър вариант от въздушно-маслено. Ако ще се возите двама на мотоциклета през повечето време насочи вниманието си кой модели предлагат повече комфорт за пътника. Аз мотоциклет почти не мога да карам, сега карам курсове, на за мен мотоциклета, АТВ-то, джета, и шейната за да ти доставят радост при управлението са за 1 водач без пътници.
                        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Искам проста и надеждна техника за черни пътища и остатъци от асфалт.
                          Точно с такава идея преди 3 години си купих Kawasaki KLR650 C и засега съм много доволен.

Коментар

И аз говорих с един приятел, който има Хл500 дето е нов внос от Франция със сменено:бутало, сегменти и ангренажна верига. С документи е. Даже още е в разработка, ако искаш може да ти пусне снимки.
                            HONDA XR400R (1996) ---> SUZUKI DR250RS (1991) ---> HONDA CR125 (2003)

Коментар

Първоначално публикуван от rashidov Преглед на мнение
                              И аз говорих с един приятел, който има Хл500
                              rashidov ще ти пиша на лично

Колега Emil_PB благодаря ти за предложението. Мислих ги и тези варианти, но под 350 кубика не искам да слизам. По- скоро ми се ще около 600 да се закотвя,макар че вторичния пазар си е въпрос на късмет.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X