Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ПреВзета или Предвзета ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ПреВзета или Предвзета ?

Както си щракам из каналите, преди няколко дни попаднах на някакво награждаване в БигБрадър.
    Там сложиха на една участничка табелка ПРЕВЗЕТА !!!!!
    Чудех се от кого е превзета, и как е превзета ?
    Днес с любопитство гледах пак същата чалгия и разбрах, че това е качество на характера на въпросната участничка - тя е ПРЕДВЗЕТА.

Това е национална телевизия !
    Въпиюща неграмотност !!!!
    Толкоз неграмотни редактори - бива ли ?
    С висше образование. Чудо невидяно !
    Цяла седмица жената се разхожда с правописна грешка и никой да не забележи !
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

До: ПреВзета или Предвзета ?

Аз си мисля, че ако един човек се превзема, сиреч се лигави, то той е превзет..

Не в смисъла на окупиран, и завзет, а в смисъл, различен от неправилното преДвзет..

Коментар

И двете са правилни. Справка от синонимен речник -
      http://slovored.com/search/synonymous/превзет
      Поздрави.

Коментар

Консултация с етимолог:
        (по тълковен речник 1963г.):
        1. Превзет - Който се првзвзема - Държа се неестествено искам да мина за по-друг, надменен , високомерен - (превзета жена, превзет тип)
        2. превзет - който са превзели неприятели, (превзета крепост)

преДвзет - приет предварително за произволна основа, необоснован - предвзета теория (рядко се използва в израз)
        О899 2б2 1З2

Коментар

Всъщност, тази лелка, или кака си е точно ПРЕВЗЕТА, ако са имали предвид, че е надута, маниерничи и пр.
          Смисъла на превзет е "пре" т. е. "свръх"-взел се; взел се/взимащ се нереално нависоко и насериозно. ПреДвзет, би бил нещо като предварително-взет -преднамерен; -предубеден.
          Такъв израз /предвзет/ всъщност не се употребява в езика, освен погрешка разбира се /примерно, вместо превзет/.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

към речника би следвало да се добави и

Привзьета ..../кифла/ ... например .. или напримерно ако повече Ви допада

Коментар

Аз мисля, че превзет или в случая превзета е правилната дума.
              Използва се в смисъл на надменен, надут, високомерен, тщеславен, капризен, суетен, позьор, префърцунен, докаран, натруфен, наконтен, голословен, неестествен, изкуствен, престорен, фалшив.

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                Както си щракам из каналите, преди няколко дни попаднах на някакво награждаване в БигБрадър.
                Там сложиха на една участничка табелка ПРЕВЗЕТА !!!!!
                Чудех се от кого е превзета, и как е превзета ?
                Днес с любопитство гледах пак същата чалгия и разбрах, че това е качество на характера на въпросната участничка - тя е ПРЕДВЗЕТА.

Това е национална телевизия !
                Въпиюща неграмотност !!!!
                Толкоз неграмотни редактори - бива ли ?
                С висше образование. Чудо невидяно !
                Цяла седмица жената се разхожда с правописна грешка и никой да не забележи !
                Ники подкрепям твоята теза напълно за правописната грешка.
                Но понеже съм гледал това предаване само няколко пъти в началото, ще си позволя да се самоцитирам:
                Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
                Според мен е събрана изметат на нашето общество! Много е хубаво да гледаш шепа хора, който не знаят да говорят на родния си език. Но за сметка на това са изискани личности в своето село! Да не говорим за прелюбодействието и банкнотно-сексуалните личности!
                Аз лично само веднъж гледах тази тъпотия по неволя, разбрах що за общество сме???? Страхотно забавление! Невероятно! Даже се чудя как може да съм такъв простак да пропускам това невероятно предоставяне на обществената ни култура на тепсия!
                П.П.
                Не мога да спя без да видя как група простаци се разхождат по потници, и техните жени по прашки пред децата си!
                LZ1HKW
                Реглаж на преден и заден мост
                My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X