Обява

Свий
Няма добавени обяви.

S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

  От жители в района научих ,че започвало изграждането на ВЕЦове по поречието на река Пробойница и вятърни централи по билото на Понор планина,за второто все още се говори ,по първото ВЕЧЕ се работи за което не знаел даже и кмета на гр.Своге!Хора които живеят на 1км. от х.Пробойница потвърдиха,долу в Лакаткник също!За бедствия говорим ,а по голямо бедствие от някои хора няма,народа събира подписка,говорих и с колега който живее там директно да се действа със сигнали към Евроцентралата в София,защото явно някой е решил да си дерибейства над нашата природа,това трябва да спре,ако трябва с твърд преход ,не с мек ,щото с мек няма май да стане!Другата събота или неделя ще ходя натам ще видя на място,подписвам се и с ръцете и с краката ,ако трябва и ке се тепаме.Река Пробойница през лятото почти пресъхва понякога и ми е чуден тоя малоумен проект на какви изледвания се базира,познавам района корена ми е от там ,тия планини ги знам наизуст,да не говориме ,че това е туристически маршрут Атлантически океан -нос Емине,пътя минава през Петрохан ,хижа Пробойница,Лакатник,хижа Тръстеная и продължава по билото,а най важният фактор са хората които живеят около реката и под планираното "съоръжение",цяла махала на ГАРА Лакатник,колеги тук от сайта също знаят за каква природа става въпрос!Това трябва да спре,ние заедно можем всичко,дали ще спасиш човек ,хора или природата, не мисля че е различно, ние сме едно и никой няма право да си играе с живота нито на ХОРАТА ,нито на ПРИРОДАТА! П.С."Даваш ли даваш Балканджи Йово хубава Яна на чужда вяра".........хубавата ЯНА в подобни случаи е природата ни ,тези планини зелени да не бъдат с бетон укрепени!NO FEAR,NO FORGIVENESS! -да не доад с чуковете!

 • #2
  От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

  Какво трябва да се направи? За около Мургаш се размина без народната помощ. Да се вика телевизия?
  А тези простотии се правят от името на всички ни.
  Даника
  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

  Коментар


  • #3
   От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

   Включително и това ,умишлено чудно е как не се коментира никъде,това са мафиотски подходи по принцип!!Закарана е техника и са започнали да вандалстват ,утре ще има още информация,края на другата седмица съм там в района,няма начин да се случват подобни неща,не и след цялата свинщина срещу която негодуваме всички ,които обичаме страната и природата си!Преди 4 години се почна със сеч в гората ,качвах снимки по сума ти сайтове, сега това и после като стане трагедията леле ков стана, и всички държавни задници стават много съпричастни,а в момента на престъпленията си затварят очите и пълнят торби и задници с пари!Нещо да се случи след бедствието в с.Батулия от придошъл ручей дето целогодишно си е точно ручей,след безразборна сеч ,дойде и отнесе и моста и пътя в селото!То както е тръгнало ше земат да направят ВеЦове по Рила и Пирин ,даже един наглец си искаше Мусала и колко дървесина извлече от Рила,тая природа е и наша и на децата ни !По света се грижат за това ,не унищожават,това ще е екологична катастрофа за района,никой от живеещите там не иска това !
   Последно редактирано от faster; 29-03-15, 18:38.

   Коментар


   • #4
    От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

    Чакаме снимки
    А за Елешница там и местните ловни дружинки ...
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • #5
     От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

     За река Елешница над с.Бакьово ли става въпрос?Снимки ще има,ма само със снимане нема да се размине,то други трябва да снимат и да излъчват и това трябва да стане веднага ,докато не е късно,нещата трябва да се осветят,когато има скрит проблем!Като с крадци в тъмното,осветяваш го и на десетката!
     Последно редактирано от faster; 29-03-15, 19:17.

     Коментар


     • #6
      От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

      Да, то тая река преля над Батулия
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

      Коментар


      • #7
       От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

       В държавната интернет документация има само това:"Инвестиционно предложение за изграждане на МВЕЦ"Балкан"на река Искър в землището на с. Заноге,с.Лакатник и с. Бов община Своге;Приложение:Писмо N26-00-300/01.09.2010 год. от община Своге,област София".Само ,че в случая нито с. Заноге ,нито с.Лакатник са на река Искър ,да не говориме за х.Пробойница и река Пробойница,че нямат нищо общо с поречието на Искър,май става въпрос за опит на грандиозно узаконяване на дейност в доста голям район на Стара планина ,в планината,не в коритото на река Искър.Май нещо поркай сухото ,та и суровото......,доста голям район за простотии в карстов район с природни забележителности,то и името на планината е такова Понор,поне над с.Заноге.Незнам що не пуснат некоя тръба по Вазовата пътека от с.Заселе към Бов ,имат готово трасе.....!

       Коментар


       • #8
        От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

        Крайно време е от този форум да излезе някаква инициатива, относно незаконното сроителство в горите, както и незаконната сеч.Защо не се организираме да публикуваме снимки на "гола сеч" заедно с координатите и с това да се запознава Министрество на земеделието, сега момента е удобен общественото настроение и медийте поддържат опазването на горите и има кампания против незаконната сеч................ не знам дали ще помогне, ама ще е стъпка във вярната посока.

        Коментар


        • #9
         От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

         Дедовците ни са проливали кръв за тия планини и земи,загивали са ,ходили са доброволци във войните,трябва ли да ги посрамваме, не мисля,не и пред някакви аферни играчи, юпита,па и ловни дружинки или дървена мафия.В дърводобива като труд няма нищо лошо ,но когато е законно със своевременно залесяване.
         Снимките са лесни и такива са качвани многократно,но с коментарите че е почистваща сеч,е нема начин при резане на метър от земята и разхвъляни и изсечени дървета из цялата гора,снимките ги пазя от 3 години!То се сечеше и едно време ,но се залесяваше,ходеше се на бригади и всичко си беше на 6!Сега не залесява никой !Па и централи в планините,тия знаят ли ,че реките в карстови райони и териториите около тях са под особена закрила навсякъде в света !
         Последно редактирано от faster; 29-03-15, 20:31.

         Коментар


         • #10
          От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

          Мнение на новобранец във форума: не е е ли по-добре да се присъединим към вече създадена организация за целта?
          http://balkanec.bg/prof-mihail-konstantinov-ima-danni-che-se-seche-varvarski-nad-botevgrad-i-svoge-20358.html

          Визирам борбата, подета от проф. М. Константинов - човек, достатъчно известен и подробно запознат с механизмите на упражняване на властта в България. Това, че зад гърба му наднича Красимир Дачев като заинтересована от забраната на износа страна не ме притеснява. Човек трябва да търси временни съюзници и да ги зарязва, когато колективния интерес го налага.
          Последно редактирано от ag ro; 29-03-15, 23:33.
          На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
          "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

          Коментар


          • #11
           От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

           Подписи против строежите се събират в магазина ,който е на разклона за х.Пробойница и с.Губислав ,на главният път в Искърското дефиле,точно преди моста на река Пробойница, по информация от колега живеещ в Лакатник.Снимки ще има след почивните дни,поради служебни задачи бях в провинцията в събота,по принцип планирах ходене до там.Който има път по дефилето към Елисейна и има желание ,може да се поинтересува във въпросният магазин на разклона.

           Коментар


           • #12
            От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

            Измишльотината се строи вече,миниВеЦ с една турбина, която щяла да работи когато има вода във водосборният обем ,който е колкото игрище като площ.Засега копаят около пътя и залагат тръбата от обема до турбината и рият в стара кариера където ще е водосбора,ако си остане с това добре ,дано не подпукат нагоре по поречието на р.Пробойница ,защото ще е пълно престъпление.Имало някакви представители на Екоорганизации ,но явно са си взели своето и сега е пълна тишина .

            Коментар


            • #13
             От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

             От тежки думи, обвинения и хули - смегчи тона в последният пост.
             Ако беше почнал иначе и беше предоставил снимки и доказателства за "изграждането на ВЕЦове по поречието на река Пробойница и вятърни централи по билото на Понор планина" - мисля, че щеше да намериш съмишленици.
             Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

             Коментар


             • #14
              От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

              Снимки от ровищата,тръбите и част от канала покрай пътя има и клип ,но нещо не мога да го кача. Дейността е на ниво от зле, по зле и нещо е блокирана,ако е така огромният ров от Лакатник нагоре към х.Пробойница ще си остане така кой знае колко време.Тона обаче не мисля ,че е лош сравнение с безхаберието и това което се причинява на природата!Навсякъде в цивилизованите страни се строят съоръжения и в природата ,но интелигентно и с акъл,като видиш как са го направили хората да ти е кеф и за съоръжението и за начина по който е направено в симбиоза с природата ,тук това не са получава!Под въпросното съоръжение има рибарник и много живеещи в дерето на реката!Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01554.jpg
Прегледи:1
Размер:247.0 КБ
ID:5663252Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01555.jpg
Прегледи:1
Размер:280.9 КБ
ID:5663253Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01556.jpg
Прегледи:1
Размер:203.1 КБ
ID:5663254Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01557.jpg
Прегледи:1
Размер:228.2 КБ
ID:5663255Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01558.jpg
Прегледи:1
Размер:207.7 КБ
ID:5663256Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01559.jpg
Прегледи:1
Размер:198.4 КБ
ID:5663257Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01561.jpg
Прегледи:1
Размер:273.1 КБ
ID:5663259Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01562.jpg
Прегледи:1
Размер:218.3 КБ
ID:5663260Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01563.jpg
Прегледи:1
Размер:269.7 КБ
ID:5663261Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CAM01560.jpg
Прегледи:1
Размер:253.8 КБ
ID:5663258

              Коментар


              • #15
               От: S.O.S.за Понор планина и поречието на река Пробойница

               Нещата около този супер грандиозен и ефективен проект нещо яко са замрели,но проблема вече е за съдбата на пътя към хижа "Пробойница"за предстоящия есенно-зимен сезон, с тези изкопи около него в долната му част към гара Лакатник със сигурност ще се разруши и ще стане непроходимо,изкопа е доста сериозен и ще събира много вода при валежи ,склона е голям и ще има свлачища по пътя и подкопавания на самия път!Явно големи експерти водят проекта ,личи си!

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 15:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X